torsdag 31 januari 2013

Jämförelse: Color Club - Beyond & Jade - Magia (Negra)

Två svarta/mörkgrå (beroende på hur petig man är) hololack. Jade är en liten aning svartare än Color Club, i övrigt är de väldigt lika.



När det gäller formulan är det mer skillnad. Color Club är mer pigmenterat och täckte nästan på ett enda lager. Jade behövde absolut minst två och är lite skirare och rinnigare. Jag tycker också att Color Clubs pensel är trevligare att jobba med än Jade's.

Formula: 5
Färg i sin genre: 4
Inköpsställe: eBay


Two black holos, marginally different from each other. Jade is just a tiny bit darker. And Color Club has a more covering and easy-to-work-with formula. 

onsdag 30 januari 2013

Ingredienser i nagellack: DBP / dibutyl phthalate / dibutylftalat

DBP, eller dibutyl phtalate som det står för, är det sista av de tre ämnena som ingår i Big 3-beteckningen. Hittills har de oönskade kemikalierna vi gått igenom inte varit så förfärliga som man kanske hade trott, men det är det slut med nu... Å andra sidan ska det mycket till för att vi ska drabbas av det i våra nagellack. Så häng med genom ytterligare en textmassa så går vi igenom DBP.

Massa research igen, ni vet vad som gäller vid det här laget... källor är återigen EU, Kemikalieinspektionen, Läkemedelsverket, statliga organisationer i USA och lite annat smått och gott.

Ftalater är en grupp ämnen som oftast används som mjukgörare i olika plaster, för att plasten inte ska bli hård och spröd utan bete sig mer som gummi. Runt ett tjugotal olika ftalater används idag i större eller mindre omfattning. Det finns i sladdar, golvmattor, lim, färg, trycksvärta, och allehanda prylar av plast. Det används av samma anledning i nagellack: för att se till att lacket inte blir sprött och krackelerar eller chippar med en gång. Numera finns det ju andra, trevligare mjukgörare som inte är ftalater att ha i lacken, så det går att få samma resultat med andra alternativ.

Om vi tar de negativa sakerna först så kan vi andas ut sen... Kroppen reagerar väldigt underligt på många ftalater. Den misstar dem för hormoner eftersom den upplever dem som såpass lika, vilket får till följd att hormonsystemet i kroppen påverkas helt galet. Särskilt lika är de östrogen, det kvinliga könshormonet, och kan höja nivåerna av det så mycket att det blir skadligt för pojkar. Vuxna klarar sig rätt bra, men små barn och foster kan drabbas av nedsatt fertilitet och missbildningar vid födseln. Så gravida, ammande och små barn hör till dem som i störst utsträckning är känsliga för ftalater.

Främst har det gjorts djurförsök på råttor där man sett skador och infertilitet hos ungarna när mamman utsatts för höga doser ftalater i födan. Och med höga menas som vanligt såpass höga doser att det är fullständigt orimligt att överföra dem på människor. Råttorna har fått äta upp emot halva sin egen kroppsvikt med DBP varje dag. Det finns inte särskilt många studier med människor på just DBP, utan mer situationer där man kunnat dra slutsatser utifrån omständigheterna... man får ju inga frivilliga om man frågar gravida om de vill vara med i studier om ämnen som kan orsaka missbildningar på barn. Det saknas helt studier om påverkan från upptagning genom huden eller inandning av gaser, utan allting gäller att man fått i sig det via magen, vilket också är det sättet som resulterar i starkast påverkan. (Det är inte ett ämne som ger ifrån sig varken gaser eller doft under normala förhållanden)

Baserat på allmänna studier om ftalater och specifika om DBP så har man klassat det som Reproductive Category 2, "May cause harm to the unborn child", alltså den mittersta av de tre kategorierna. Det finns betydligt värre ftalater än DBP, som påverkar kroppen ännu starkare och som klassas som kategori 1, den värsta, och även är klassade som cancerframkallande. Sådana ämnen tenderar att bli helt förbjudna. Så ska man se det från den ljusa sidan så kunde det varit värre ;)

Till de goda nyheterna då... Det här är ju nått som man uppenbarligen gärna vill undvika, och som myndigheterna vill skydda oss från, så därför har de förbjudit DBP i kosmetiska produkter, inklusive nagellack. Det är förbjudet inom EU och i Sverige, och man får inte sälja nagellack med DBP i sedan flera år tillbaka. (I Sverige fick kosmetiska och hygieniska produkter med DBP inte säljas efter juli 2005). Att nagellackstillverkarna skryter med att deras produkter är fria från DBP är därmed väldigt... "kreativ" marknadsföring. Det är som om ett mejeriföretag skulle skryta med att deras yoghurt är fri från cyanid och kärnavfall: visserligen helt sant, men inte varken överraskande eller särskilt relevant.

DBP är också reglerat som innehåll i plast och får inte överstiga 0,1% i leksaker eller produkter som är avsedda för vård eller omsorg av barn eller av annan anledning förväntas stoppas i munnen av barn. Det dyker ju fortfarande upp larm i media om för höga halter av ftalater i barnprodukter (kläder, skor och leksaker) med jämna mellanrum, så helt stenkoll är det kanske inte på just de grejerna. Men eftersom smink har ett totalförbud sedan flera år verkar det vara mer ordning och reda inom den branschen. I en rapport från EU sägs det också att nuvarande restriktioner kring DBP i kosmetika anses tillräckliga och att det inte finns anledning att införa mer kontroller.

Jag har grävt fram ett antal innehållsförteckningar på lack under den här artikelserien och inte på en enda av dem har jag hittat DBP. Det har varit så stora påtryckningar på branschen att de frivilligt tagit bort det redan innan förbudet infördes. Däremot är det ju svårt att veta med märken som man inte känner till, som produceras i Asien eller liknande och som inte har en innehållsförteckning utskriven. Men håller man sig till de märken som vi är vana att se på bloggar så behöver man aldrig oroa sig för DBP.

Jag brukar ju avsluta med att skriva att ni får välja själva vad ni vill använda eller inte. Men med det här får ni inte det, här har staten redan bestämt åt er. Hittar man däremot nått gammalt eller utomeuropeiskt lack med DBP på innehållsförteckningen så är det helt upp till en själv om man vill använda det eller inte. De små mängderna som är i är antagligen ingenting man som vuxen kommer att märka av. Är man däremot gravid eller planerar att bli det kanske man känner sig mest bekväm med att låta bli.



The last one of the Big 3-chemicals is DBP. It's a plastizeser belonging to a group of pretty nasty stuff. In nail polish - and a whole bunch of other things - it's added to make it less brittle and less prone to chipping. It can affect the hormonal levels in the body, particularely in small children and featuses, and cause birth defects or infirtility for boys. Fortunately, it's been banned from cosmetic products and has not been allowed in nail polish in the EU for several years. It's also strictely regulated in plastic in toys and baby care products. In all the ingredients lists a have been looking at when writing this series of posts, I have never seen DBP and as long as we stick to the brands we are used to see in blogs and around us, we don't have to worry about it.

tisdag 29 januari 2013

Jämförelse: Color Club - Over the Moon & Jade - Hypnose

Vi tar blått holo idag istället då :)

Over the Moon är ett förhållandevis starkt färgat hololack, de flesta blå i min samling är betydligt klenare i färgen. Nu valde jag att jämföra det med Jade som råkar vara ännu blåare så det ser nog blekare ut på bilderna än det verkligen är. Tycker det är riktigt läckert och även om blå hololack finns i överflöd så kan jag inte låta bli att stirra fascinerat på mina naglar ändå.




Formulan är toppen, ett lager räckte nästan, hade man jobbat lite mer för det än jag gjorde hade man nog kommit undan med ett. Jade å andra sidan krävde tre och egentligen ett fjärde eftersom det fortfarande är VNL, men då blir torktiden lidande mer än jag orkade med just nu. Eftersom holoeffekten är så mycket starkare i Color Club dessutom så tycker inte jag att Jade väger upp för sina nackdelar med den lilla nyansskillnaden.

Formula: 5
Färg i sin genre: 5
Inköpsställe: eBay


Blue holo polishes are plentiful out there, but Over the Moon is still so beautiful and strongly holographic that I can't stop staring at my nails. Jade is a little bit darker but absolutely inferior when it comes to the formula, so to me it doesn't make up for it with the color.

måndag 28 januari 2013

Inglot - 204

Blå måndag, och erkänn att ni hade väntat er ett blått holo från Color Club! Moahaha ;) Vi kan inte överdosera holo, ni får ett imorron istället.

Jag brukar vara för lat för att tycka om flakelack och annat som måste layer'as över en färgad bas. Jobbigt nog att plocka fram ett lack... Men det här är väldigt vackert. Djupblå flakes i en klar bas (klar på naglarna, det är bara i flaskan den är mjölkig).





Det är ett lager på bilderna, över ett lager svart. Sista bilden är med matt överlack eftersom jag råkar tycka att matta flakes är 10 gånger snyggare än blanka flakes. Lättmålat och bra densitet på flakes'en.

Formula: 4
Färg i sin genre: 4
Inköpsställe: present/butik


I'm usually to lazy to get out two polishes instead of just one, so stuff that needs to be layered is not really my thing. But this one is so beautiful that I can make an exception. Deep blue flakes in a clear base. It's just one coat in the pictures, over a black base, so good density. And the last picture is with a matte top coat since I happen to think that matte flakes are 10 times as beautiful as glossy flakes. It looks like some mystical blue planet floating in space that way... love it!

söndag 27 januari 2013

Color Club - Halo Hues del 2

Nya kollektionen då, och vi kör sammanfattning först så ni får se dem. Det kommer individuella inlägg om dem sen och då gör jag det som jämförelser tänkte jag, så ni ser hur de står sig jämfört med annat.

Jag kritiserade Color Club för att det var så mesiga färger i den första kollektionen. För lika och för bleka. Men eftersom de hade de här på lut så kan jag förlåta dem lite. Nu är det mer drag i färgerna och även om jag fortfarande saknar ett ordentligt grönt så ser man i alla fall skillnad på nyanserna bland de här. Ett rejält steg upp!

Cosmic Fate - beige-nude


Beyond - svart/mörkgrått


Miss Bliss - Rosa med kall underton


Eternal Beauty - blålila


Over the Moon - blått


Kismet - ljusgrönt

Holoeffekten i de här är riktigt bra! Så full pott för den. Däremot kunde ju färgerna varit en aning mer fantasifulla, det är bara det nude-färgade som jag inte har nästan-dupes av redan. Men holo är alltid holo så jag älskar ju dem ändå :)

Summary of the latest 6 polishes in the Halo Hues collection. Much more color this time than in the first six. The colors are not that imaginative but the holo effect is really great. 

fredag 25 januari 2013

Make Up Store - Charmaine

En holofredag som jag för en gång skulle lyckades komma ihåg med god marginal... Får bli nya Charmaine som visas upp även om holoeffekten är mesig värre. Det såg mycket mer holografiskt ut i butiken (de har lögnaktiga lampor där) är det gör i verkligheten, även i starkt solsken är det inte mycket att hurra för. Men eftersom grundfärgen är turkos så är jag inte särskilt kinkig, det är snyggt ändå!




De riktigt holografiska hololacken ur MUS's gamla batcher är ju ett elände att lacka med utan Aqua base under. Det här har inga som helst likheter med dem. Bilderna visar ett enda flödigt lager som var en dröm att måla med och dessutom torkade snabbt utan överlack. Så om man bara inte väntar sig holoeffekt i överflöd av stackars Charmaine så är det ett toppenlack.

Formula: 5
Färg i sin genre: 5 som "vanligt" nagellack, 2 som hololack.
Inköpsställe: butik


This holofriday I got my most recent purchase from Make Up Store for you, the lovely Charmaine. If you expect a lot of holoeffect you will be deeply disappointed, since that is very week. But other than that it's a great polish. One generous coat was plenty, a dream to work with and fast drying.

torsdag 24 januari 2013

Så du funderar på att starta en egen blogg?


Okej, så du har läst bloggar ett bra tag nu, målar naglarna stup i kvarten och kanske till och med gett dig på att fota dina manikyrer. Och nu börjar du fundera på att dra igång en egen nagelblogg. Men i vilken ände ska man börja då?

Jag tänker börja med att poängtera att det inte finns något rätt och fel, alla får göra som de själva vill och det här är mina egna åsikter, blandat med sånt jag snappat upp i kommentarer, på andra bloggar och i sociala medier. Om du har en blogg redan och känner att du inte passar in på det jag babblar om så skit i det! Gör precis som du vill så länge du är nöjd! :) Men för de som stöter på det här och just går i tankarna på att börja kanske det kan ge nått litet tips på vägen.

The basics
För det första, att hålla liv i en blogg tar en massa tid! Otroligt mycket mer tid än vad jag kunnat drömma om när jag började. Har man svårt att få ihop livspusslet redan som det är kanske en blogg inte är en bra idé. Vill man prioritera den så absolut, men var beredd på att den äter upp mer tid än du tänkt mata den med.

Blogga för din egen skull, om du bloggar för nån annan så kommer du inte orka med det. Det kommer absolut att komma dagar när du gör inlägg för att du "borde", men om inte en överväldigande majoritet av inläggen är för att det är genuint roligt så kommer det aldrig hålla i längden. Man ser alldeles för ofta bloggar där skribenten verkar ha som enda syfte att få så många läsare som möjligt, och de bloggarna dör förr eller senare ut.

Vad jag gissar att många hålls tillbaka av är att det finns så många nagelbloggar redan och man tänker "vad har jag att tillföra som inte redan finns?" Alla bloggare behöver hitta sin grej, nått som gör att de sticker ut. Men det behöver inte vara nått avancerat! Det kan räcka med ditt sätt att skriva, dina versioner av nailart, dina åsikter, dina vinklar på fotona. Det är absolut enklast att få mycket uppmärksamhet i början genom att alltid ha de senaste och häftigaste lacken, men det går precis lika bra att ha en bra blogg med lack från H&M, bara man hittar sin grej. Och man behöver heller inte veta vad ens grej är i början, det är nått som växer fram med tiden. Så om du verkligen vill starta en blogg, kör hårt! Om du är engagerad och tycker det är kul så kommer den bli bra!


Så, lite mer tekniska tips då...

Vad heter du?
Det första du behöver göra är att hitta på ett namn. Sen Googlar du det och alla varianter på det som du bara kan komma på för att se till att det inte är upptaget! Var noga med att använda google.com och inte bara google.se, sökresultaten kan skilja markant. Jag delar mitt namn med en nagelsalong i Arizona som heter Cactus Nails, och utöver det en kollektion lack från mäket Priti som heter olika namn med cactus i. Jag tycker det är en acceptabel nivå för mig, men man kan självklart vara mer eller mindre kinkig om man vill. Vad man inte vill göra är att dela namn med en annan blogg eller, ännu värre, ett märke på nagellack (varumärkesintrång, inte bra!). Namnet får gärna spegla innehållet - även om det inte måste det naturligtvis - och om du tror att det finns minsta chans att du nån gång kommer att vilja skriva nått på bloggen på engelska så håll namnet på engelska också. Har man väl etablerat ett namn så är det inget man byter ut i första taget.

Vad bor du?
Nästa steg är att bestämma en plattform för din blogg. Jag valde blogger/blogspot eftersom man, då när jag startade upp, inte behövde betala för att bli av med reklam och det fanns mycket utrymme för bilder innan det tog slut. Många föredrar Wordpress, jag blev mest förvirrad av det. Huvudsaken är att man tar nått som man själv trivs med. Testa några olika innan du bestämmer dig.

När du väl bestämt en plattform så muta in ditt namn på så många andra ställen som du kommer på. Skaffa ett konto med ditt namn hos ett gäng andra plattformar, på Youtube, Facebook, osv. Du vill inte att någon annan bloggare tar samma namn som du, vare sig medvetet eller omedvetet. Jag har säkert 10 konton som jag inte använder hos olika ställen bara för att paxa mitt namn. Är du riktigt ambitiös kan du också köpa din egen domän, men det kan man gott vänta med tills det har gått ett tag och man vet att bloggen är nått man tänker satsa på.

Design 
Designen av bloggen får du helt fria händer med, det är ju en av de roligaste sakerna med att ha en egen blogg! Men ett par saker kan man ha i bakhuvudet.
  • Svart text på ljus bakgrund är alltid att föredra. Och undvik typsnitt som är jobbiga att läsa, som snirkliga eller kursiva bokstäver. Ta heller inget speciellt eller udda typsnitt som bara du själv har eftersom det då kan översättas till nått helt annat på läsarens dator.
  • Kolla om möjligt designen på din blogg i olika webbläsare, och även hur den ser ut om man läser den i en mobiltelefon, så att den inte flippar ut helt. Se också hur den ser ut i Google Reader och Bloglovin och andra RSS-läsare.
  • Saker som rör sig eller blinkar är avskyvärda.
  • Folk vill generellt inte bli övervakade, så sånna där funktioner som visar att "nu är det nån läsare från Skåne i Sverige som är här" bör undvikas.
  • En sökfunktion är guld värld och bör finnas på alla bloggar, det finns inbyggt i plattformen och kräver inte mer än ett par klick att lägga till.
  • Lite kort info om dig själv - alla läsare kommer vilja veta vad du är för nån - och en väl synlig mailadress som du kollar av med jämna mellanrum. Sätt upp en särskild adress för bloggen och koppla den sedan vidare till din privata mailadress så behöver du inte hålla reda på den men inte heller lämna ut dina riktiga uppgifter.
  • Om du inte heter nått väldigt vanligt så gå inte ut med ditt efternamn, eller ditt förnamn ens om du inte verkligen vill det. Inte heller bostadsort eller andra uppgifter som kan länka ihop dig som privatperson med dig som bloggare. Det finns riktigt otrevliga människor där ute och vi vill inte att nån av oss råkar ut för nått...
  • En lista över bloggar du läser är trevligt men absolut inte obligatoriskt. Det kan ge andra bloggare ett lite mer positivt första intryck av dig om de ser sig själva på din läslista, och det kan identifiera dig som "en i gänget" bland folk som följer samma bloggar som du.
  • Det värsta folk vet är ordverifieringen, där man ska skriva in en oläslig sörja av bokstäver och siffror innan man kan skicka iväg sin kommentar. Om jag bara ska ge ett enda tips till nyblivna bloggare så är det att stänga av ordverifieringen! Om du sen märker att du får så mycket spam att det inte är hållbart så får du väl slå på den igen då, men jag kan garantera att du tappar kommentarer om du har verifieringen på.
  • Du kan välja att själv godkänna alla kommentarer innan de syns på bloggen. Min egen uppfattning är att det hämmar konversationen lite och gör att läsarna inte kan spinna vidare på varandras kommentarer på ett enkelt sätt eftersom de inte ser dem förrän du godkänt dem. Märker du att du får många olämpliga kommentarer som behöver plockas bort så kan du slå på den funktionen, men mitt förslag är att ha den av i början.

Bilder
Foton är ju ett kapitel för sig... Om du är nöjd med dina foton så är allt okej, det är huvudsaken (du bloggar ju för din egen skull!). Men om du ändå vill göra läsarna nöjda på ett hörn också så är bra foton en ganska kritisk del av en nagelblogg. Vi sysslar ju saker som ska upplevas helt visuellt, och ser man inte lacken som de verkligen ser ut så tappar man lite syftet med det tyvärr. Ser dina händer ut som morötter så blir inte färgen på nagellacket trovärdig heller... Det krävs absolut inte fototält och speciallampor och systemkamera och avancerade bildredigeringsprogram för att ta bra bilder! Vad som krävs är hyfsat vettigt ljus (ute, i ett fönster, under ett lysrör, etc) och en kamera som kan fota saker på nära håll och få dem i fokus. Har du bara en mobiltelefon med kamera så lär det inte gå så bra, men även en gammal kass kompaktkamera kan ta bra bilder på naglar om den bara får lite ljus att jobba med. Skärpa och någorlunda färgkorrekthet är allt läsarna ber om.

Och sen, less is more. Man orkar inte scrolla förbi 15 bilder. Kör på 2-5 och fler i undantagsfall om det är ett duokromt lack eller nått annat som kräver många bilder för att komma till sin rätt.

Text
Texten i dina inlägg, den är helt upp till dig! Vill du skriva en roman, skriv en roman. Vill du skriva tre rader, skriv tre rader.

Och jo, jag tänker ge mig in i det här minfältet även om det är dömt att misslyckas... Det är trevligare att läsa ett korrekt språk. Med det menar jag självklart inte att du behöver vara språkprofessor, utan bara att det gärna får vara hyfsat läsligt. Vi gör alla stavfel och grammatiska fel ibland och de bryr sig folk inte om. Men när det inte finns en enda punkt i hela ens inlägg på 15 rader, eller man kategoriskt stavar rosa med å, då kanske man ska börja korrekturläsa sina inlägg och använda stavningskontroll. Jag säger absolut inte att man inte ska blogga, bara att man kan använda de hjälpmedel som finns.
Vill man inte skriva i Word och sen kopiera in i webbläsaren så finns det stavningskontroll som plug-in att installera i den direkt.

Hade jag inte haft stavningskontroll så hade mina inlägg sett ut som skit eftersom jag stavar så uselt att man börjar fundera på om jag inte ska ha en dyslexi-diagnos trots allt (på allvar nu alltså, jag har en släng åt det hållet), men jag vet mina begränsningar och använder stavningskontrollen. Sen slinker det ju absolut igenom fel ändå, det kommer det alltid att göra, men så länge det inte är så många att man drunknar i dem så har folk överseende.

Sällskap
Sen när man har startat upp sin blogg är det ju såklart roligt att få läsare till den. Det bästa sättet att skaffa läsare är att regelbundet kommentera andras bloggar. Skriv kommentarer som visar att du läst deras inlägg (tex. "Å vad fint, synd att det krävde så många lager bara") och inte bara ögnat igenom bilderna. Ser en bloggare ett nytt namn bland kommentarerna så försöker man kolla upp vad det är för nån och se om de har en egen blogg. Efter ett tag hamnar man förhoppningsvis på andra bloggars läslistor och blir man rentav länkad i ett inlägg hos någon annan så är man hemma sen. När jag var rätt ny så länkade Nailtastic till en av mina nailarts och jag kunde knappt sitta kvar på stolen av lycka :) Det dröjde nästan ett år innan något annat inlägg jag gjort drog fler sidvisningar än just det.

Vad man inte bör göra är att be om "följnings-byten". Alla bloggare har säkert stött på kommentarerna "Fin blogg du har, kolla in min!" från folk som aldrig sagt ett ord förut och som uppenbarligen inte bryr sig ett jota om ens blogg. Eller "Ska vi byta länkar på Bloglovin, om du följer min blogg så följer jag din". Sånt är bara irriterande och jag har för vana att ta bort de kommentarerna utan något svar eftersom de i praktiken är reklam.

Har man en bra blogg med bra innehåll så kommer läsarna automatisk. Det kanske tar längre tid än man hoppats men under tiden har man möjlighet att hitta sin egen stil och inriktning. Och även en handfull läsare kan ge väldigt mycket utbyte, kvalitet är alltid bättre än kvantitet.

Sen ska man inte vänta sig tusentals läsare när man har en ren nagelblogg, för det finns inte så många nagelnördar i det här landet. Ska man komma upp över några hundra så behöver man antingen utvidga den till smink och skönhet i allmänhet, eller börja skriva på engelska. Och med "skriva på engelska" menas inte att köra sina inlägg genom Google Translate för då blir det rappakalja som kommer ut på andra sidan.


Som sagt, förhoppningsvis några tips på vägen! Inga absoluta sanningar och är man själv nöjd med det man gör så räcker det :) Jag hoppas det är fler som börjar blogga för det är alltid jättekul med nya bekantskaper. Och känner man å andra sidan att allt det där tar för mycket tid så är det helt rätt val för en själv att låta bli. Vi är lika glada över alla läsare som över "kollegorna".
Vill man testa på bloggandet lite innan man börjar själv så är här alltid öppet för gästbloggare. Kitty har ju en egen hörna här, men det finns absolut utrymme för fler gäster :)

onsdag 23 januari 2013

Ingredienser i nagellack: Toluen

Toluen ingår också i Big 3 Free beteckningen och är ytterligare ett ämne som jag visste väldigt lite om innan det här inlägget. Återigen har det gått åt många timmars research och letande i diverse rapporter från EU, Arbetsmiljöverket, Kemikalieinspektionen, osv.

Toluen, även kallat toluol eller metylbensen, är ett aromatiskt kolväte med den kemiska formeln C7H8. Det finns i råolja och fås fram både ur den och ur de processer som sker när oljan delas upp i olika fraktioner. Ungefär 10-15% av vanlig bensin består av toluen och det finns runt oss överallt i form av avgaser, utsläpp och cigarettrök.

Det är ett lösningsmedel och man använder det i lim, färg, lack, plast, gummi, skokräm och en massa annat. Det kan användas till många av de saker som ämnet bensen (alltså inte bensin nu) kan användas till och eftersom bensen är betydligt otrevligare så har man ersatt det med toluen i många applikationer.

Som gas är toluen skadligt att andas in, det ger yrsel, huvudvärk, förvirring, minnesförluser och har en viss antidrepressiv effekt... man blir hög på det med andra ord. Upprepad (medveten) användning kan ge bestående skador på centrala nervsystemet, luftvägarna och njurarna. Det tas lätt upp av huden och i stora mängder (plaska runt och bada i det) så kan det ge samma effekter som att andras in ångorna. I mindre, mer rimliga, mängder så är det uttorkande på huden. Arbetsmiljöverket (och International Agency for Research on Cancer) klassar det inte som varken cancerframkallande eller allergiframkallande, till skillnad från många andra aromatiska kolväten. Många aromatiska kolväten är riktigt läskiga grejer, som ger både leukemi och andra former av cancer, men tack och lov är inte alla alls så farliga, så man ska inte dra hela gruppen av ämnen över en kam.

När man läser bloggar och andra siter på nätet som handlar om Big 3-ämnena så dyker det ibland upp uppgifter om att toluen skulle vara förbjudet i nagellack i EU eftersom det är så farligt. Detta är dock felaktigt. EU har gjort ett par utredningar i frågan och jag citerar en av dem:

"...the SCCP is of the opinion that the presence of toluene as a solvent in nail cosmetics does not pose a risk to the health of all groups of consumers, independent of their age." Källa, citat från sidan 15. SCCP står för Scientific Committee on Consumer Products.

Citatet gäller även yrkeskategorier som lackar naglar dagarna i ända. De konstaterar också i en senare rapport att mängden toluen som absorberas genom nageln är försumbar. Dels för att ämnen som - något förenklat - inte är vattenbaserade inte absorberas särskilt lätt genom nageln, och dels för att toluen dunstar så fort att det efter väldigt kort tid inte finns så mycket kvar som kan absorberas.

EU tillåter upp till 25% toluen i nagelprodukter och det är väldigt mycket. Ta ett vanlig flaska nagellack, häll ut en fjärdedel och ersätt med rent lösningsmedel... det lär bli ganska rinnigt.

Det som både EU och jag lägger in en brasklapp för är att man i vissa studier funnit ett samband mellan toluen och missfall, och toluen och minskad födslovikt eller skador på ungarna vid födseln... jag skriver ungar eftersom det är studier på råttor. Men även en undersökning med människor fann ett svagt samband mellan toluen och missfall. Man vet för lite om det här än så länge men som försiktighetsåtgärd har EU klassat toluen i kategorin Reproductive Category 3, "Possible risk of harm to the unborn child" (det finns tre "Reproductive"-kategorier varav den tredje är den mildaste). Det här gäller återigen mycket större mängder än vad som finns i nagellack, och om man andas in höga halter av gaserna. Kvinnorna i studien arbetade i en industri där de hela tiden kom i kontakt med toluen och andades in gaserna.

Jag tänker inte ens spekulera i vad man ska välja bort eller inte när man är gravid. Jag har inga egna barn och jag vet inte vad jag själv hade gjort i det läget. Det är helt upp till en själv vad man väljer! Är man orolig över toluen i samband med sin graviditet så rekommenderar jag att man gräver djupare i saken själv och hittar oberoende och vettiga källor (inte bloggar eller hysteriska allt-är-farligt-siter) inom sjukvården eller liknande. Jag tipsar gärna om saker och talar om för er vad jag själv tycker och gör, men där går min gräns för vad jag känner mig bekväm med att uttala mig om!

Om man däremot inte är, eller har planer på att bli, gravid så ser jag inte alls varför de små mängderna toluen i nagellack skulle vara farliga. Min högst personliga gissning är att nån läst att toluen är ett aromatisk kolväte och förutsatt att det därför är lika illa som många andra aromatiska kolväten. Så är ju då inte fallet, så personligen känner jag i alla fall inte att jag behöver tänka två gånger på toluenet i mina flaskor, ni gör som alltid självklart som ni vill! :)


Another post that is hard to summarize without loosing a lot of things... The very short conclusion is that toluene in nail polish is not as bad as it is often portrayed. It is included in a group of chemicals (aromatic hydrocarbons) that is really nasty and causes cancer and all sorts of things. But the chemicals in this group are very different and toluene is one of the good ones. The very small amounts that are in our non-3-free nail polish bottles are not enough to cause any bad effects on our health.

tisdag 22 januari 2013

Inglot - 138

138 har visserligen inget spännande namn men det är en desto mer spännande färg. Ljust militärgrönt med guld, och beige och dammighet. Det är lite frostigt och det blir en aning penselmärken, men inte så det stör och inte tillräckligt för att trigga igång min starka aversion mot frostlack. Känns bara som skimmer när det väl är på plats på naglarna. Jag trivdes till och med så bra med det att swatchen slutade som full manikyr till jobbet.

Jag kunde inte bestämma mig för vilka bilder jag skulle ta, med eller utan blixt, så ni får ett par av varje.





Formulan var väldigt tunn och rinnig vid första anblicken, men det täckte på bara två lager vilket verkligen förvånade mig. Och det var lättmålat om man bara inte tog för mycket på penseln.

Formula: 4
Färg i sin genre: 4
Inköpsställe: present/butik


My first meeting with Inglot and it's a really interesting color, green and gold and beige and dusty. It's a tiny bit frosty but not enough to trigger my hate of frosty polishes. The formula was a surprise since it was very sheer and a bit runny, but then ended up covering with just two coats, impressive. I really like this and even if this was intended to be just a swatch I ended up painting my left hand as well and wearing it to work.

söndag 20 januari 2013

Hemma igen

...från helgens utflykt till Örebro. Har haft hur trevligt som helst med underbart sällskap, bra mat och bra shopping! Jag tycker om Örebro, det är en väldigt trevlig stad, och med den bästa indiska restaurangen jag varit på, vi åt tills vi rullade hem.


Med mig hem följde ett nytt lack - turkos holo från MUS - världens sötaste lilla klocka att ha i en kedja om halsen, hudjoks, lite ätbart, och tomma flaskor att blanda nagellack batchvis i. Jag har letat efter sådana hur länge som helst, i klart glas med rätt sorts kork och inte för dyra. I affärer, på eBay, hos svenska näthandlare... och så hittar jag perfekta flaskor i en butik i Örebro av alla ställen! Mycket otippat :)

Här hemma väntar 140 olästa blogginlägg, ett vattenfall av grejer på Facebook, högvis med kommentarer att svara på och diverse saker som ska förberedas inför nästa vecka... men först gymmet, som jag har saknat ett par dagar nu.

Prickar i svart-vitt

Prickar var det ja, till dagens Nailart söndag. Här är massor i svart och vitt.

När jag gjort vänsterhanden kände jag mig så nöjd med resultatet att jag var tvungen att göra högerhanden med och ha det som full manikyr på jobbet enda sen i torsdags. Arbetskamraterna var mycket imponerade ;)



Jag testade det nya vita lacket från Inglot och det är toppen! Bara tummen behövde ett andra lager, de andra klarade sig på ett enda. Och det torkar sådär lite plastmatt, vilket jag gillar till nailart. Me like! Enda nackdelen är att det torkar riktigt långsamt för att vara ett matt lack, och riktigt långsamt för att vara vilket nagellack som helst. Tack och lov för snabbtorkande överlack.


Today's theme for Nailart Sunday was dotts, and this is lots of them. I wanted to try the new white polish from Inglot, and I love it! Only the thumb needed two coats, the other finders just have one on. And it dies matte like plastic.

fredag 18 januari 2013

Ludurana - Magnífica

Lyckades få ihop ett holofredagsinlägg den här veckan äntligen! Grävde fram ett lack ur en låda som inte fått vara med på bloggen innan utan fått stå i den där lådan lite för länge.

Trevligt blått holo med en droppe turkost i. Jag testade det lila ur samma kollektion och höll på att förgifta mig på den gräsliga parfymen som de hällt i lacken, så då blev resten stående. Men det här hade inte alls samma grad av parfymering, det luktar fortfarande skunk men inte lika starkt, så det verkar vara stor skillnad från flaska till flaska.




Lite skirt är det, och ganska rinnigt. Tre lager tog det innan det täckte, och då var det både naglar och nagelband som var täckta. Men holoeffekten är färgglad och helt okej så jag får väl ha överseende.

Formula: 3
Färg i sin genre: 3
Inköpsställe: llarowe

Det kommer bli dåligt med svar på kommentarer och tyst över helgen här, för jag åker bort från min dator, halvvägs tvärs över landet, och hälsar på Mrs Data! Yey! :)


Old polish for this Holofriday, blue with a drop of turquoise and unfortunately scented! It's not at all as strong as the purple one I tried from the same collection (the purple is the reason this one has been sitting in a drawer for so long). But the smell is still disgusting. A bit sheer and runny too, but at least the holo effect is colorful, so I suppose I can live with that. Three coats.

torsdag 17 januari 2013

China Glaze - Champagne Kisses

Hittade det här i otestat lådan sen innan jul, och det är väl lika bra att jag ser till att få det swatchat nån gång. Vid det här laget vet vi ju hur det ser ut, koppar- och champagnefärgat glitter i klar bas. Jag gillade det mer än jag trodde. Visserligen är det jätteblingigt glitter vilket ju inte brukar gå hem, men det är nude-glitter, så det var lite snyggt ändå.




Tre riktigt tjocka lager på bilderna, delvis mer duttat än målat. Så kanske bäst som layeringlack. Men bra med glitter ändå eftersom det täcker över huvud taget. Pluspoäng för lättmålad formula.

Formula: 4
Färg i sin genre: 4
Inköpsställe: ...nått av de vanliga ställena


Found this in my undried-box and figured I'd get on with swatching it already. I liked it more than I thought I would, it's very bling but a kind of nude-bling. Not that bad for glitter.

onsdag 16 januari 2013

Jade - Scarlet

Äntligen nya nagelförstärkningar så att jag kan ta swatchbilder igen! Korta naglar, men det får vi leva med ett tag. Nu när de inte går av stup i kvarten så växer de ut snabbt :)

Scarlet är riktigt snyggt rött glass fleck lack med svaga toner i både rosa och orange. I direkt ljus glittrar det så man tror att det är ett glitterlack... tror jag föredrar det i mer skuggiga förhållanden så där det är lite mer elegant.




Lite skirt var det, och kanske en aning rinnigt. Jag har två lager på bilderna men hade jag haft längre naglar nu så hade jag sannolikt behövt ett tredje.

Formula: 4
Färg i sin genre: 4
Inköpsställe: Ninja Polish


Finally I got myself some new nails so I can make swatch pictures again! I've really missed painting my nails, this is the first time this year!
Scarlet is a really nice red glass fleck polish, that sparkles like mad in direct light. It's a tad sheer, I have two coats in the pictures but with longer nails I'm sure I would have needed three.

tisdag 15 januari 2013

Paket!

I'm actually going to write this whole post in English for once. It won't be a habit, so bear with me Swedish readers ;)

The nail polish world is the best! People are so sweet and kind and awesome! My dear reader Ananka - who has two polish blogs, how ever does she manage - offered to make a custom purchase of Inglot polishes since I was a bit jealous of her when she showed this beauty ;) Today I got the package with these gorgeous things: 4 on order and one surprise (that is amazing, she picked good!) and one KleanColor glitter as an extra, and a handwritten card! Completely, amazingly sweet of her! I'm writing this before I've swatched them on sticks and I'm having a bit of trouble focusing 'cause I just want to start playing with them ^^

A white creme, how fun is that, you think. Well, it's semi matte, so I think it will be great under nail art.


Sometimes - and a bit more often nowadays when I see all the kindness and helpfulness in the Facebook group for polish geeks I've joined - it just hits me how lovely people are in our nail polish bubble of the world. There is so much hate and nasty things on the Internet, but here we are, all friends, all kind to each other, all trusting each other for the simple reason that we all love nail polish, and for that reason must be nice people. I just love it so much! :)

Enough sentimental ramble ^^ I finally got my UV lamp from China too. And it arrived with a cord that fits perfectly with the Swedish electrical standards. That globalization thing isn't such a bad thing after all :) I won't show you a picture of it, it's a lamp and it's white, it's no fun to look at. (I actually payed like 20kr more to not have a pink one!) And I don't have any gel yet so I can't do anything with it. But I'm going to buy some now... after I swatched my new babies :)

Normal bilingual service will resume tomorrow

Ingredienser i nagellack: Camphor / kamfer

Lack som är Big 3 Free är ju utan DBP, Toluene och "Formaldehyd"/Formalin. Utöver det finns den minde kända betäckningen Big 5 Free, som är lack som dessutom är fria från Tosyalmide/formaldehyde resin och kamfer. Så uppenbarligen är det nått som en del inte vill ha i sina nagellack, men vad är det då?

Numera kan man göra syntetiskt kamfer från tepentin, men ursprungligen utvinns det ur oljan från kamferträdet som växer i Asien.

Cinnamomum camphora, bild från Wikipedia

Det har används som krydda, medicin, liniment (på grund av sin kylande effekt), insektsmedel och i religiösa ceremonier, och används fortfarande som eterisk olja, och som smaksättare i godis i vissa delar av världen. På huden är det lätt smärtstillande och lindrar klåda medan det kan vara skadligt om man äter det i för stora doser. Då påverkar det nervsystemet och kan ge krampanfall, förvirring och i extrema fall skador på levern. Två gram av ren kamfer är tillräckligt för förgiftning men den förekommer aldrig ren i annat än tillverkning av andra produkter.

Med andra ord är det lite som med vanlig sprit: helt okej i rimliga doser men skadlig - och rent av dödlig - om man får i sig för mycket. Vill man vara på den säkra sidan kan man ju låta bli att dricka sina nagellack. Det finns i vanliga märken som OPI, China Glaze och Color Club, så ska ni dricka nått så drick Zoya i så fall ;) Skämt å sido, det är så lite i en flaska lack så man hade inte kännt av det ens om man drack hela!

När man utvinner kamferoljan får man fram tre fraktioner med lite olika innehåll. De "värsta" av dem, som inte ska användas till eteriska oljor men som fortfarande får användas i tvål och parfym, innehåller ett ämne som på engelska heter safrole (vet inte vad den svenska översättningen är men av googlingarna att döma går det att göra knark på det...) och som har visats sig vara svagt cancerframkallande hos råttor. Man har inte hittat samma samband hos människor, och vid djurförsök tenderar man ju att använda orimligt höga doser. Jag gissar att det är därifrån vissa dragit slutsatsen att det är hemskt med kamfer i nagellack. Jag hittar dock inga uppgifter (företagshemligheter antar jag) om vilken fraktion av kamfer som använd i nagellack. Om det är den trevligare varianten så finns det ämnet inte ens i, och samma sak med den syntetiska versionen. Och även om det är de varianterna som får användas till tvål, så är det ytte-pytte-lite kamfer i nagellack och i sin tur bara delar av kamfern som består av safrole. Och som sagt, vi äter inte våra nagellack i några större mängder.

I nagellack används det som kompis åt nitrocellulosan, för att den inte ska bli för hård. Det gör nagellacket böjligt och ser till att det inte bara spricker när det har torkat. Används också för liknande syften i andra typer av plaster och lacker.


Camphor is included in the group of nail polish ingredienses called Big 5, so some manufacturers have excluded it from their polishes. Eating pure camphor can give seasures and damage on the liver, but the amount in nailpolish is so small that it wouldn't have an effect even if we drank our bottles of polish. It's used as flavour in candy, as spice and medicine, so in low doses it's relly nothing to worry about.

There is another susbstans in the camphor called safrole that is slightly cancerogenic on ratts, but no one has shown the same effect on humans. It's not present in every type of camphor and only a part of the camphor is made up of this, so that's also nothing to worry about in nail polish. But it's probably the reason to why camphor has gotten it's bad reputation.

söndag 13 januari 2013

Allmän uppdatering

Har haft lite för många järn i elden det sista... Jagar lackbas, jagar andra människor som jagar lackbas, arbetar om designen av bloggen, jobbet, gymmet...

Där emellan har det inte hunnits med att måla naglarna på väldigt länge nu, alla swatchinlägg ni fått i år har varit ur arkivet men det tog slut i veckan. Och utöver det har utväxten under konstmaterialet gjort att naglarna inte varit värda att måla på över huvud taget. En dryg centimeter blev det och bara den fria kanten hade material på sig till slut, så det åkte av igår. Ett par sprickor i kanterna på naglarna gjorde att jag fick klippa ner dem också.

Eftersom jag körde foliemetoden med ren aceton i en kvart var de en aning torra efteråt, för att uttrycka sig milt. Men nu när jag återfuktat dem och oljat dem så mår de bättre än de gjort på länge! Korta visserligen, men jämna och snygga och utan att ha flisiga kanter. De har verkligen trivts under materialet. Ska tillbaka till salongen på tisdag och göra en ny förstärkning, så efter det ser jag fram emot att kunna swatcha lack igen utan att riskera att ha ihjäl dem.

Ni får en bild på dem nakna för att ha nått roligare än bara textmassa...



I ran out of archive swatch posts during the week, that's why it's been a bit quiet. I also removed the gel from my nails today and cut them down quite a bit. Going back to the salon on Tuesday, so after that I can swatch again without risking ruining them. The picture shows them fresh out of captivity, just re-hydrated and oiled. I don't think they have ever been so healthy! They really like life under the gel.

fredag 11 januari 2013

Hypotetisk, teoretisk fråga

Har slängt upp frågan på Facebook redan så ni som svarat där behöver naturligtvis inte svara igen, men för de förståndiga människor som undviker Facebook ;) så tar jag det här med.

Om jag, väldigt hypotetiskt nu, hade kunnat få tag på suspension base att sälja vidare, hade det varit intressant för er att köpa? Och i så fall i vilka kvantiteter, på ett ungefär? (En deciliter eller en liter, på den nivån) Och ja, självklart beroende på pris, men ignorera det just nu.

Fråga nummer två: är det någon som vet ett gäng människor, en FB grupp, ett forum, eller dylikt som hade varit intresserade av samma förfrågan? Och den skulle i så fall gälla enbart inom Europa, den hypotetiska förfrågan ^^


Jag har vaga idéer i huvudet men det kräver en hel del intresse för att ens omsättas till mindre vaga idéer...


A very hypothetical question... if I could get my hands on suspension base to sell, would anyone be interested in buying that? Or do you know a forum or Facebook group or something similar that would like to get asked about their interest? (The question would be limited to Europe.)

torsdag 10 januari 2013

Zoya - Logan

Logan är löjligt vackert. Kall grön bas fullproppad med Zoyas karaktäristiska guld-glitter, eller flecks, eller vad det nu är, jag blir inte riktigt klok på det. Strunt samma, det är vackert i alla fall. Gillar man mörkare gröna lack så tror jag man gör rätt i att skaffa det :)




Formulan är Zoya, två lager räckte.

Formula: 5
Färg i sin genre: 5
Inköpsställe: eBay


Lovely dark, blue-based green packed with Zoya's usual gold glitter/flecks/whatever. So beautiful! Two coats.

tisdag 8 januari 2013

Ingredienser i nagellack: Formaldehyd

Många timmars research gjordes för det här inlägget och källkritiken var benhård. Vill ni ha källor så kan jag ge er dem men jag dränker inte inlägget med dem för att det inte ska bli onödigt rörigt och långt (bland källorna återfinns bland annat Kemikalieinspektionen, Arbetsmiljöverket, Naturvårdsverket, OPI's hemsida, diverse vetenskapliga artiklar, rapporter från EU, siter som specialiserar sig på kemi och på kemikalier i kosmetika, osv.). Man får väldigt olika bild av saker beroende på om man läser bloggar eller sidor drivna av myndigheter och organisationer, jag tror det är uppenbart vilka jag litar mest på...

Jag har inte läst på särskilt mycket om formaldehyd innan och bildat mig en egen uppfattning så jag gick in i det utan förväntningar, beredd att dumpa halva lacksamlingen i soporna om det visade sig behövas, eller avfärda hela formaldehyd-hysterin som trams om det blev resultatet. Jag har själv lärt mig jättemycket nytt på att leta info, och att dela med mig av det till er är bara en bonus :)

I nagellacksvärlden betraktas formaldehyd ofta som roten till allt ont och det ska undvikas till varje pris. Tack och lov är det inte så illa och allt är inte svart-vitt. Sammanfattningsvis går min samling fortsatt säker, vill ni veta detaljerna så håll ut genom det här långa inlägget!


Vi börjar med att konstatera att i innehållsförteckningarna på nagellacksflaskor står det antingen "Formaldehyde" eller "Tosylamide/formaldehyde Resin". Sen försöker vi reda ut begreppen. 

Formaldehyd
Formaldehyd är en gas, ett ämne som går över från vätskeform till gasform vid -19 grader. Formaldehyd finns aldrig nånsin i nagellack eller nagelstärkare eller dylika produkter. En gas kan inte stanna kvar i flaskan utan skulle bara smita så fort man skruvade av korken. Att lacktillverkarna skriver ut "Formaldehyde" på flaskan är på grund av komplicerade regler kring hur man ska skriva innehållsförteckningar, där nån har bestämt att det ska stå så även om det inte är formaldehyd i på riktigt. Det är tydligen standard och inte unikt för nagellacksbrachen tyvärr. Det gör mig rätt irriterad eftersom det bidrar till formaldehyd-hysterin helt i onödan.

Men när vi nu ändå pratar om formaldehyd kan vi ju passa på att gå igenom vad det faktiskt är. Det går också under namnen Matanal, Oxometan och Oximetylen. Det används vid tillverkning av plast och för färg- och limtillverkning. I textilindustrin använder man det för att undvika att tyget skrynklar sig och inom metallindustrin motverkar det korrosion. Det finns dock i ytterst små mängder runt oss hela tiden, både inne och ute. Från avgaser, färg, möbler, matlagning, men också från organiskt material som frukt.
I höga doser är det irriterande för ögon och luftvägar och kan ge hosta, huvudvärk, yrsel och vid riktigt höga halter lungskador. Långtidseffekterna är bland annat permanenta problem med luftvägarna, kronisk nästäppa och ovanliga former av cancer i näsan. (Och med långtidseffekter menas nu att man jobbar i många år i miljöer där man andas in höga doser hela tiden.) International Agency for Research on Cancer klassar det sedan 2004 som cancerframkallande, det är även klassat som allergiframkallande och regleras av Arbetsmiljölagen. ...särskilt spånskivor regleras eftersom det tydligen är en av de främsta källorna i vår vardag.

Så det är absolut inget trevligt ämne i högre doser, och då är det ju som sagt bra att det inte finns i nagellack! 


Formalin
Vad som däremot finns i nagellack är formalin. (Ja, det är det man förr i tiden använde för att förvara döda djur eller kroppsdelar i burkar i, nått som numera kan ersättas med olika typer av alkoholer.)

Om man blandar formaldehyd med vatten reagerar de med varandra och man får ämnet formalin, även kallat methylene glycol eller methanediol. Det är alltså inte så att formaldehyden bara blandar sig med vattnet, utan den används i reaktionen för att bilda ett nytt kemiskt ämne. Till reaktionen använder man ungefär 40% formaldehyd och 10% metanol - för att förhindra oxidation - och resten vatten. Det får reagera och bildar då 100%-ig formalin. (Vi har ju tidigare pratat om att vatten och nagellack inte alls funkar ihop, så hade det varit en lösning baserat på vatten hade det inte gått att ha i lacket.)

Formalin är inte klassat som cancerframkallande och har andra egenskaper jämfört med formaldehyd. Det är dessutom en luktlös vätska istället för en stickande gas. Det kan vara allergiframkallande dock, även om det inte är särskilt vanligt. Ska man som tillverkare använda det i kosmetika eller andra produkter som på ett eller annat sätt kommer i kontakt med kroppen gäller gränsvärdet max 5%, inom EU och ännu lägre inom andra områden.

Formalin kan ge ifrån sig formaldehydgas igen om det hettas upp, något som dykt upp i den aktuella debatten om Brazilian Blowout och andra hårbehandlingar. I de fallen används plattång som hettar upp vätskan så att formaldehyden frigörs och då kan det eventuellt finnas mer anledning att likställa formalin och formaldehyd. Men så länge vi inte försöker koka dem så är den problematiken inte applicerbar på nagellack. En del av problemet är också att behandlingsvätskorna haft ett högre innehåll än vad som är tillåtet.

Formalin är det ämne som tillverkarna syftar på när de skriver formaldehyd på flaskan med nagellack - eftersom det ska vara så - och det är det som utesluts ur lack som är Big 3 Free. Formalin i nagellack används för sin stärkande effekt. Det binder ihop keratinet i naglarna och gör dem hårdare. Bra alltså om man har mjuka naglar som böjer sig som grässtrån i vinden. För mycket av den stärkande effekten kan dock göra naglarna spröda så att de bryts rätt av (tänk bröd här: vi vill ha spänstigt bröd som tål att man petar på det men som inte går av med en gång. För hårda naglar är som knäckebröd medan för mjuka naglar är som bröd som fått vatten på sig och blivit geggigt. Personligen har jag knäckebröd på fingertopparna och ska alltså inte använda stärkare.)

Formalin för det här syftet finns i förhållandevis många produkter, exempelvis i vissa av OPI's stärkande underlack och underlack från NailTek. Står det "strengthener" eller "hardener" på produkten så är det sannolikt att det är formalin i eftersom det är en av de vanligaste härdarna. 

 
Tosylamide/formaldehyde resin
Det tredje ämnet för att förvirra diskussionen ytterligare...
Den svenska översättningen av "resin" är harts, eller syntetiska polymerer. I det här fallet kan man förenklat kalla det plast. Det är ytterligare en reaktion med formaldehyd inblandat, alltså ett nytt ämne som har ännu mindre gemensamt med formaldehyd än vad formalin har. Det är godkänt som innehåll i förpackningar för livsmedel och är inte klassat som något farligt. Man kan bli allergisk mot det men det är inte särskilt vanligt. (En artikel nämnde exempelvis att det är mycket vanligare med allergi mot parfymer och doftämnen i skönhetsprodukter än mot det här). Detta är ett av de ytterligare ämnen som utesluts ur lack som betecknas som Big 5 Free.

Anledningen till att man har det i nagellack är för att det samverkar med nitrocellulosan och bildar en tålig och glansig yta på lacket. Det gör också att lacket flyter ut bra och hjälper det att fästa mot underlaget. Om man utesluter det ur lacket utan att ersätta det med nånting annat med samma funktion kan det få som resultat att manikyren håller sämre på naglarna.  


Slutsatser
Jag kan aldrig tala om för er vad ni ska använda för produkter och vad ni ska utesluta, jag vill verkligen poängtera det! Det är helt upp till er själva att avgöra vad ni vill lacka på era naglar och ingen bloggare i världen ska komma och påstå nått annat. Är man det minsta orolig över en ingrediens, vad det än är, bör man verkligen göra research själv från oberoende källor och bilda sig en egen uppfattning innan man beslutar sig för att utesluta eller använda någonting. Allt jag är ute efter med det här inlägget är att reda ut begreppen med vad som är vad bland kemikalierna. Jag hoppas också att ingen behöver gå runt och vara orolig över att det är riktig formaldehyd i nagellack när det nu aldrig är det.

Personligen läser jag innehållet på underlack och undviker härdare både med och utan "formaldehyd"/formalin eftersom det inte är bra för mina redan spröda naglar. Hade jag haft mjuka naglar hade jag inte tvekat att använda det dock. Tosyalmide/formaldehyde resin i sin tur tänker jag inte fundera två gånger över. Men det är mina val, vad ni bestämmer er för är helt upp till er!


I can't summarize this post without loosing to much of the content... And I'm afraid it will be all messed up by Google Translate. All info is out there on the Internet though, so hopefully the scrambled mess that Translate produces will spark an interest to look it up...

måndag 7 januari 2013

Kitty visar: Cirque - Tibetian Nights

Kitty får vara stand in på dagens Blå måndag, eftersom jag spenderade hela dagen igår med att vara gräsligt trött. Men det här är så väldans snyggt så jag tror knappast att ni misstycker!
__________________________________________________________________________________

Har ni legat på rygg och tittat på stjärnklar himmel på en plats långt bort från en stad med ljus? Det är tanken bakom Cirque Tibetan Nights. Tibet ligger på världens högsta platå, mer än 3000 meter över havet, och då kommer man väldigt väldigt nära stjärnorna helt enkelt.


Mörk blå jellybas med små små hexagoner och mini sträng-glitter i ljusblått och guld. Den här måste byggas upp i flera lager. Bäst lyckades jag vid att lägga tunnt tunnt första lager och sedan två medium lager, så totalt 3 lager på mina bilder. Rejält lager Poshé top coat. Det är inga problem med att sträng-glittret sticker ut såsom jag upplevt vissa gånger förut. Här ligger de väldigt platt och snällt och syns knappt om man inte tittar väldigt väldigt noga. Det är oxå ett av problemen med lacket. Basen är lite rinnig och tunn och därmed hamnar glittret lätt i botten på flaskan och behöver skakas och fiskas upp under applicering. Absolut inte i kategorien "totalt irriterande", men lite synd.


Bäst färgåtergivning lyckades jag med utomhusbilder. De här bilderna är något blåare än vad jag upplever den på handen, men det var dessa som visade glittret bäst. Den ger helt enkelt ett väldigt mörkt blått intryck vid första anblick. Den här är allt jag önskade Zoya Indigo skulle vara när jag såg flaskbilder.


Apropå flaskbilder så måste vi nästan titta hur fin Tibetan Nights är i flaskan. Jag tycker som bekant att Cirque ha lyckats otroligt bra med sin presentation. Enkel snygg svart etikett som placerats över ett hörn. Smart och effektfullt! Och kameran har fångat glittret bättre än något mänskligt öga. Det är nämligen knappt att jag set sträng-glittret när jag tittar på flaskan. (även med läsglasögon :) )

Köpt på Cirques hemsida
Pris 12 USD + frakt för 13,2 ml