onsdag 27 februari 2013

BSJ - 13

Var självklart tvungen att börja med nummer 13 av de nya BSJ-hololaken, det som hade mörkast nyans. Det sägs alltså att det här ska vara en dupe till OPI DS Glamour, ett lack jag inte har och inte kan jämföra med. Men av bild-googlingen att döma så har jag ingen anledning att tvivla på det. Jag har dock alltid trott att Glamour skulle vara mer blått än så här. Visst kan man kalla det här blått om man vill men jag tycker absolut att det är blålila.

Men men, det spelar ingen roll vad man kallar det, huvudsaken är att det är vackert, och det är det verkligen. Riktigt bra holoeffekt med scattered regnbågar i klara färger. I bra ljus alltså, i dåligt ljus ser det ut som ett average skimmerlack.












Formulan var rinnig men bra i övrigt. Små mängder på penseln gällde och när jag inte tog det lyckades jag rent av skvätta ett par droppar lack på handen. Två lager blev täckande.
Sen är ju det här en begagnad flaska så formulan kan ju variera väldigt från flaska till flaska.

Formula på mitt exemplar: 4
Färg i sin genre: 4
Inköpsställe: blogsale/privatperson


BSJ 13 is supposedly a dupe for OPI DS Glamour. I don't own that and can't compare but my Google Image searches gives me no reason to doubt it. However, I have always thought that Glamour was more blue, and this is definitely purple. But never mind, it's beautiful so it doesn't matter what we call it.
I have a second hand bottle, so the formula might differ from other bottles. But my bottle was very runny but nice otherwise. I had to use very little on the brush but it covered in two thin coats anyway. 

måndag 25 februari 2013

Mohda - Austral

Utan att jämföra misstänker jag att Austral är väldigt likt Ozotic 504. Duokromt i rödlila och blålila, med en hint av koppar. Mest syns det blålila, som blir djupblått i vissa vinklar. Det rödlila var svårare att fånga på bild men är där.





Två lager över svart, marginell skillnad jämfört med ett lager. Lättmålat

Formula: 4
Färg i sin genre: 4
Inköpsställe: Harlow & Co


I haven't made a real comparison but I think this is very similar to Ozotic 504. Duo-chrome in deep blue and purple, and with a hint of copper. Two coats over black.

lördag 23 februari 2013

Du vet att du är en nagellacksnörd när...

...du inte längre mins när din samling passerade 100 stycken lack
...folk tappar fattningen och tror att de hört fel när du berättar hur många lack du har
...din samling kräver en egen förvaringslösning
...du måste ha ett Excel-dokument för att kunna hålla reda på dina lack, annars finns det ingen chans att du mins vad de heter
...det verkligen är jordens undergång att bryta av en nagel eftersom du då måste ta ner alla andra också och skämmas för att de är korta på bild i två månader
...det största problemet med hösten är inte att det blir kallt och regnigt och att semestern är slut utan att fotoljuset försvinner
...antalet bloggar i din läslista är fler än du kan hålla reda på längre
...det är fullständigt logiskt att ha 7 lack som ingen annan kan se skillnad på
...det är fullständigt logiskt att köpa mer än en flaska av ett lack, alla behöver väl backuper?
...det är fullständigt logiskt att betala 20kr för enskilda lack och 200kr för frakten
...du blir mörkrädd av att summera ihop vad du spenderat på lack
...du köper fler lack än du egentligen tänkt för att få alla i en kollektion
...det är veckans höjdpunkt att få se usla lågupplösta bilder på en ny kollektion som ska släppas om ett halvår
...ju längre bortifrån lackmärket kommer desto roligare
...ju färre exemplar som tillverkats av ett lack desto bättre, limited edition är kod för "måste ha"
...du tycker att globalisering är underskattat: alla märken borde gå att få tag på i Sverige!
...det inte finns ett klädesplagg i din garderob som du inte skulle kunna matcha exakt med ett nagellack, men du aldrig matchar nånting eftersom du hinner byta lack oftare än du byter kläder
...du räknar priser i dollar lika smidigt som priser i kronor
...valutakurser plötsligt blivit riktigt intressant, om kronan stärks mot dollarn betyder det billigare nagellack
...du kan standardpriserna för olika lack och frakten från ett antal e-tailers i huvudet
...du surfar på eBay och e-tailers för att fördriva tiden, och fler gånger än det borde slutar det med att du klickar hem nånting
...medan andra försöker gå ner i vikt, börja träna, sluta röka eller på annat sätt bli en bättre människa, försöker du att ha köpstopp. Det går alltid åt skogen
...du pratar med oinvigda om nagellack och kommer på dig själv med att använda ord och uttryck som de inte fattar ett dugg av och som du inte vet hur du ska översätta till svenska
...och trots att det finns så många ord i nagellacksvärlden känner du ändå behovet av att hitta på nya ord för att beskriva de där lacken som inte passar in exakt i de färdiga kategorierna
...du har dåligt samvete över alla lack som du inte har testat och som står och väntar. Du har fått skaffa en separat låda till dem för att de är så många
...du vet att om du väntar ett tag så kommer det att komma dupes till det där svindyra lacket du vill ha, så att du inte behöver köpa det så dyrt. Men du kan inte vänta.
...du kan besöka 5 butiker på en dag och återkomma till dem flera gånger i veckan i jakten på det där lacket som du sett på en blogg och som du bara måste ha
...du skriver in nya kollektionssläpp i almanackan för att du måste beställa lacken så fort det bara går
...du sätter klockan och går upp mitt i natten för att vara med på en lagerpåfyllning hos nån indie-säljare på andra sidan jorden
...du har blivit för otålig och kräsen för att tycka att fler än två lager är acceptabelt
...du blir upprörd när andra berättar att de slängt flaskor för att lacket tjocknat, sådant slöseri!
...du tycker att samlarvärdet hos vissa lack gör dem mer åtråvärda än hur de ser ut på naglarna
...du har flaskor som du inte kan ersätta och därför drar dig för att använda över huvud taget, hur vackra lacken än är
...du kan diskutera olika kvalitet och storlek på penslar med samma passion och övertygelse som andra diskuterar politik

fredag 22 februari 2013

Jämförelse: Color Club - Miss Bliss, Halo-graphic & Jade Delirio Rosa

Där kom visst bloggen av sig igen... Jag fick tyvärr mer dåliga nyheter, det har blivit lite för mycket på en gång nu. Men det här sista är inget jag kan göra nått åt och även om det är klump i magen så försöker jag att inte tänka på det tills den eventuella katastrofen är ett faktum.

Så vi tar holofredag istället! Med mer jämförelser. Den här gången var det mest de två Color Club lacken jag ville jämföra men sen fick Jade Delirio Rosa följa med på ett hörn bara för att.

Miss Bliss och Halo-graphic är löjligt lika. Halo-graphic är lite ljusare och har lite svagare holoeffekt. Det känns som om den var beta-testet och sen när de fått den perfekt så döpte de om den till Miss Bliss och passar på att sälja en uppsättning till till alla lacknördar. Jag tror jag kallade Halo-graphic lila och Miss Bliss rosa... båda ligger nog på gränsen så att båda benämningarna är lika rätt. Halo-graphic har lite kallare undertoner så för mig känns det mer lila, men som sagt, same same.

Och så Jade då, som är tuggummirosa och inte alls likt.




Formulan på Color Club lacken är densamma, och Jade är mer skir. Två lager av allihop. Miss Bliss är trevlig att jobba med och täckande.


Formula: 5
Färg i sin genre: 4
Inköpsställe: eBay


Different shades of cold-toned pink. Jade is of course completely different from the other two, I just threw it in there while I were at it. The two Color Club polishes are way to similar for their own good. Halo-graphic is a bit lighter and half a shade more cold/purple. The holoeffect is better in Miss Bliss than in Halo-graphic too. 

tisdag 19 februari 2013

Mohda - Polo Norte

Duokromt i grönt och... beige? Ljust rosa? Grått? Jag vet inte, nånting. Olika nyanser av grönt också, från mossa till björklöv. Poetiskt värre. Jag gillar det, det är huvudsaken.





Två lager över svart, som bara var marginellt ljusare än ett lager över svart. Lättarbetat.

Formula: 4
Färg i sin genre: 4
Inköpsställe: Harlow & Co


Green duo-chrome. Different shades of green and then some kind of other color... beige, light pink, gray... something I don't quite get. But I like the polish anyway. Pictures showing two coats over black, just a tad lighter than one coat over black.

måndag 18 februari 2013

Jade - Velvet

Velvet har en väldigt snygg finish med massor av glas flecks och är lite svagt duokrom i olika lila nyanser. Tyvärr lämnar grundfärgen mig tämligen oberörd. Det är en snygg lila färg men jag känner mest "jaha" över den.




Lite rinnig och skir. Tre lager tog det innan det täckte. Men helt okej att hantera i alla fall.

Formula: 3
Färg i sin genre: 4
Inköpsställe: Ninja Polish


Very nice finish with lots of glass flecks and a very faint duo-chrome effect. Unfortunately, the color leaves me pretty blank, it doesn't really speak to me. A bit runny and sheer but covered in three coats.

torsdag 14 februari 2013

Butter London - Wallis

Beställde fyra Butter London och har hittills fått två, och då blev Wallis först ut att bli testad. Det har varit ett sånt där lack som jag spanat på ganska länge men inte tyckt var riktigt värt pengarna eftersom jag har liknande redan. Men den typen av lack släpper oftast inte riktigt taget om en utan blir nått man går och funderar på, så då är det bättre att köpa det så man vet att man inte missar nått. Det här har alltså varit bättre i mitt huvud än vad det är i verkligheten. Det är absolut ett snyggt lack och metallic-finichen är hur läcker som helst. Men jag fick för stora förväntningar och de kan aldrig mötas sen.




Det är mitt första möte med Butter London och jag hoppas att inte alla deras lack är så här rinniga. Det letade sig ner i nagelbanden och ville inte riktigt sammarbeta. Täckte på två lager tack vare ganska korta naglar, hade de varit längre hade jag absolut behövt tre.

Formula: 3
Färg i sin genre: 3
Inköpsställe: Nailmail


Wallis has been on my mind for quite a while and I have had plenty of time to grow huge expectations for it. It's a very pretty polish and the metallic finish is great, but it had no chance of meeting those expectations. Classic case of "don't meet your hero". The formula was very runny and ended up all over my cuticles. Thanks to my short nails it covered in two coats, longer nails would definitely have needed three.

onsdag 13 februari 2013

Layla - Golden Touch

Det sista i gänget av Softouch-lack som jag har (hittills, det blir nog fler). En kall och gul guldnyans som var förvånansvärt smickrande. Jag brukar passa hopplöst dåligt i guld men det här gick bra. Tyvärr är det ganska skirt så det skulle behövts ett täckande lack i botten av manikyren, nu stör jag mig lite för mycket på den synliga nagelkanten (VNL). Finishen är som alltid helt underbar. Matt men ändå skimrande, som guldstoft på naglarna. Får vibbarna att det här skulle kunna vara ett bra lack att gifta sig i, om man nu är sån :)




Skirt ja som sagt. I övrigt en trevlig upplevelse att lacka med, kanske lite åt det tunnare hållet men hanterbart. Det är tre lager på bilderna och det är ju inte tillräckligt. Tror inte fyra hade varit det heller, fem kanske. Men bäst med ett nude-lack i botten tror jag.

Formula: 3
Färg i sin genre: 4
Inköpsställe: Ninja Polish


Another of the Softouch-polishes from Layla. The finish is gorgeous as always and the color is surprisingly flattering: a yellow, pale gold. It's just too sheers, that's its only drawback. It's three coats in the pictures but that's not enough, and I don't think a fourth would have done it either. I would recommend a nude polish as a base for this.

tisdag 12 februari 2013

Jade - Twist

Jag skaffade tre av de nya Diamond lacken från Jade för ett tag sen, det här vard det första jag testade. De ska vara duokroma men den effekten är ganska svag. Twist är väldigt snyggt ändå så det gör inte så mycket. Det är grönturkos med duokrom effekt i blått och lila och packat med glasflecks. Jag hade det som full manikyr och fick komplimanger för det på bjudningen jag var på.




Lite skirt är det allt. Jag har fyra lager på naglarna här men det såg precis likadant ut efter tre lager så det fjärde var onödigt. Av swatchstickorna att döma kan det nog bli riktigt snyggt med ett till två lager över svart också.

Formula: 3
Färg i sin genre: 4
Inköpsställe: Ninja polish eller llarowe


Really nice green-turquoice polish with a slight duochrome effect. Three coats was enough even if it was i bit sheer.

måndag 11 februari 2013

Mohda - Vento Solar

Nytt spännande märke från Brasilien... de gör mycket kul där. Slog till på alla de duokroma lacken i kollektionen eftersom jag inte hittade vettiga swatchbilder och inte ville riskera att missa nått kul. Vento Solar blev först ut. Duokromt, eller snarare multikromt eftersom det är mer än två distinkta färger. Här är det rödlila, blålila, blått och grönt. Samma koncept som Ozotic's mulikroma lack. Borde göra jämförelser men orkade inte just nu.





Två lager över ett lager svart. Lättmålat var det.

Formula: 4

Färg i sin genre: 4
Inköpsställe: Harlow & Co


New brand from Brazil... well, new for me. They do a lot of fun over there. This is multi-chromatic in magenta, purple, blue and green, very pretty. I should do a comparison with the multi-chromatic polishes from Ozotic but that will be some other time. Pictures showing two coats over black. It's definitely a layering polish.

söndag 10 februari 2013

Sally Hansen - Rockstar Pink över svart

Ni vet hur man kan ha en bad hair day? Jag har en bad nail day idag, ingenting blir som jag vill och alla lack blir en besvikelse på naglarna. Då ska man lägga ner och göra nått annat, så när jag väl städat bort det här eländet så blir det gymmet ett par timmar istället.

Jag tänkte jag skulle komma undan enkelt med en layering till Nailart söndag idag, men glitterlacket jag tog visade sig vara så täckande att det nästan är fusk att kalla det för layering, det syns inte mycket av det svarta lacket i botten.

Rockstar Pink består av jättesmå glitterpartiklar i cerise och blått, och ytte-pytte-små glitter i guld. Alltihop i en klar bas. Och bilderna är med överlack för en gång skull.



Tummen sabbade jag med ett experiment så den slipper ni se

Första lagret täckte såpass bra att det nästan täckte det svarta helt, så jag la på ett lager till för att se om det kunde bli täckande på egen hand, och det kan det nog. Krävs nog tre lager för det, men jag är tveksam om jag tänker testa.

Formula: 4
Färg i sin genre: 3
Inköpsställe: fysisk butik/present


Failed layering mani, it covered so well that the black didn't show through at all. It's one of those days you know, a bad nail day :/

lördag 9 februari 2013

Tips för att franka nagellack

Det har varit diskussioner på Facebook om hur man frankar nagellack och vad man bör tänka på, och någon efterlyste en guide. Så här är ett försök att få till en väldigt basic sådan :)

Jag ska som vanligt inleda med att säga att det här är mina metoder och idéer, alla gör säkert på sitt sätt och det finns inget som är rätt eller fel! Jag har hittat grejer som funkar för mig, snappat upp tips på andra ställen och så vidare, man får experimentera tills man hittar nått man trivs med. Att franka nagellack är väldigt mycket trial and error.
Source

Ordet "frankenlack" och det försvenskade verbet "att franka" kommer självklart från Frankensteins monster. Man tar alltså färdiga, köpta nagellack och blandar med varandra så att man får något nytt. Ett rött och ett blått blir ett lila t.ex. En stor del av det är grundläggande färglära, och sen kan man också experimentera med olika finishar osv. Vad man är ute efter och hur man blandar det är ju helt upp till var och en och det är som sagt bara att testa sig fram, men några generella tips kanske kan vara nån till hjälp.



Innan man börjar kan det vara bra att se till att man arbetar på en oöm yta. Det är ganska lätt att hälla över lack från en flaskan till en annan, trots de smala halsarna, men det kan ändå vara käckt att inte förstöra köksbordet om man råkar spilla. Jag jobbar på gamla tallriksunderlägg i plast som jag inte är rädd om. Vill du inte offra ett befintligt så köp ett på rea för en femma nånstans. Det är bra om underlaget inte är av papper, kartong, tyg eller dylikt där lacket kan läcka igenom ifall man spiller större mängder.

Sen ska man ha flaskor. Enklast är att ta en gammal flaska med över/underlack. Har det bara varit klarlack i behöver man ju inte ens göra rent den utan det är bara att börja hälla. Tar man en tom flaska med lack i en helt avvikande färg så får man göra rent den med remover eller aceton. Fyll den med remover, skaka lite och häll ut. Gör om det ett par gånger eller låt den stå med remover i och korken på en stund så det löser sig. Eller gräv runt i den med en tops så att resterna gnuggas bort.
Penseln torkar man enkelt av med lite papper efter att ha doppat den i remover. Jag bryr mig inte om att göra rent i korken utan bara gängorna på flaskan. Det som sitter på insidan av korken brukar stanna där och inte påverka lacket i flaskan. Men det beror ju på hur söligt det blivit.

source
Man kan också köpa tomma flaskor i olika storlekar. Sök på "empty nail polish bottle" på eBay så får du upp massor med alternativ. Trevligast är säljarna från Asien som erbjuder gratis frakt, jag köper aldrig flaskor där frakten kostar extra eftersom det finns såpass många där den är gratis.

När man köper flaskor är penseln alltid en chansning. Den kan vara perfekt men den kan också vara spretig och sned och fullständigt hopplös. Det går inte att se på bilden hur den blir eftersom bilden kan visa den enda perfekta penseln bland tiotusen flaskor som säljaren har i lager. Så det är ett lotteri. Planerar du att göra fem lack så köp minst sex flaskor, så kan du strunta i den sämsta av penslarna.

Innan man börjar blanda på riktigt kan man dutta ut lite av lacken man tänkt använda bredvid varandra på ett papper eller på en bit aluminiumfolie och blanda för att se på ett ungefär hur de blir ihop. Kan också vara praktiskt att testa den blandningen på en swatchsticka eller på en nagel så att färgen inte påverkas av att det vita pappret lyser igenom.

Om man blandar lika delar av två lack så betyder det inte att man kommer få en färg som är mitt emellan de två. Lack kan vara väldigt olika pigmenterade. Så för att få ett lila av just det röda och det blå som du har att jobba med så kanske du behöver 4/5 av det röda och 1/5 av det blå, eller tvärt om. Så börja med små mängder och se hur lacken funkar ihop och ungefär vilka kvantiteter av vardera du verkar behöva.

Just för att kvantiteterna kan skilja så, så ska man ha betydligt mindre i flaskan från början än man tror! När jag började franka hade jag halvfulla flaskor som jag fyllde på med nån annan färg och såg vad det blev. För att få den nyansen jag ville ha slutade det ofta med att jag fick hälla ut en hel del av blandningen innan jag fick plats med så mycket av vardera färg som jag behövde. Eftersom jag inte hade tomma flaskor då så hällde jag ut det i papperskorgen och det kändes väldigt synd att göra det. Så börja med lite grann bara och häll på mer av båda sen om flaskan inte blir full.

Många lack är mer pigmenterade än de "behöver" vara. Det gör att man ofta kan späda med klarlack utan att för den skull behöva fler lager. Särskilt bra att det ju om man ska franka med ett lack som man är lite rädd om och inte vill använda så mycket av. Späder man tillräckligt mycket så får man till slut ett jellylack, så det är väldigt enkelt att fixa själv om man har ett lack man gillar färgen på men skulle vilja få mer transparent, för layering t.ex. Och då kan man ju passa på att använda sitt snabbtorkande överlack som klarlacket man späder med, så slipper man dessutom att använda separat överlack till manikyrerna sen, två flugor i en smäll.

Man kan blanda vilka finishar som helst, det kan inte mer än att bli nått annat än man tänkt sig. Men vissa funkar bättre ihop än andra. Blandar man creme med skimmer t.ex. så får man vara beredd på att mycket av skimret drunknar i cremelacket. Jag har också fått dåligt resultat av att blanda hololack med cremelack, det dödar en hel del av effekten, skimmerlack funkar bättre till holo. Men som alltid beror det väldigt mycket på det individuella lacket! Och hur mycket klarlack man vill späda med.

source

När man ska blanda ihop lacken så är det till stor hjälp att ha kulor i flaskan. Man kan utgå från ett lack med kulor i, eller fiska upp dem ur en annan flaska. Vill man skaffa kulor så är det jättebilligt på nätet, TKB säljer t.ex 30 stycken för 50 cent, även på eBay finns mycket. Det man ska tänka på är att de ska vara av rostfritt stål och inte innehålla zink eftersom den typen av kulor förstörs i lacket och missfärgar det.
Det finns också tomma flaskor att köpa där kulorna ingår, så det är ytterligare ett alternativ.

Man kan också slänga i löst glitter i sina frankenlack, de måste naturligtvis inte bestå av enbart befintliga nagellack. Ju större glitter man har desto större är risken att de sjunker, så då är det bra att använda ett lack i blandningen som redan är gjort för att hålla glitter flytande, tex ett annat glitterlack, glas fleck, holo, osv. Stort glitter i cremelack är oftast dömt att misslyckas eftersom den basen inte är gjord för att klara av det.

Sen kan man ju ta det en nivå till och börja franka med klar bas och pigment (oftast löst ögonskuggepigment). För det måste man ha suspension base, annars kommer allt man slänger ner att sjunka till botten mer eller mindre snabbt. Man kan absolut välja att inte bry sig om det utan skaka om lacket en stund innan man använder det, men ska det se snyggt ut i flaskan även dagen efter man gjort det så är det suspension base som gäller. Glitterlack, hololack och liknande som innehåller partiklar är alltså baserade på den typen av bas och att franka med sådana lack gör att man klarar sig hyfsat från att glittret/pigmentet man själv tillsätter ska sjunka.

Utgår man från klar bas och pigment så är det strikt taget inte frankenlack längre, eftersom frankenlack ska bestå av befintliga lack. Istället får man vad som brukar kallas indie-lack (alltså lack gjorda av independent-tillverkare utan ett stort företag i ryggen). Egentligen ska ju indie-lack säljas, men eftersom vi inte har något specifikt ord för hemmablandade lack som inte säljs, så får de gå under den beteckningen de också. Jag kallar ju mina egna lack som jag sålt för frankenlack, trots att jag vet att det är fel, men det sitter så hårt i huvudet att jag inte kommer på att jag borde kalla dem indie-lack när jag pratar om dem :p


Jag hoppas att nån fick nått bra tips av det här. Vill ni lägga till nått ska lämna en kommentar, samma sak om nån har ytterligare frågor.


This post is about general tips for how to make franken polishes. There are so many similar (and more comprehensive) posts in English out there about this, so I won't bother to translate it.

fredag 8 februari 2013

Jämförelse: Color Club - Kismet & Nfu-Oh - 66 (old version)

Dagens holofredag bjuder på ljust grönt i två versioner. Nfu-Oh är en liten aning grönare, medan Color Club är lite ljusare och en halv nyans mer gulgrönt. Det är inte tillräcklig skillnad på dem för att jag hade reagerat på att det var två olika lack på naglarna om jag inte visste om det, men nu när jag vet det så ser jag ju skillnad på dem.

Holoeffekterna är lika "bra" men lite olika. Regnbågarna i Color Club är smalare och mer färgstarka medan Nfu-Oh's bågar breder ut sig mer.




Formulan är den största skillnaden: Color Club täcker på två lager och är väldigt trevlig medan Nfu-Oh som bekant är ett elände. Med tanke på hur mycket billigare och smidigare Color Club lacket är så borde valet mellan de här två inte vara svårt! (om man inte ska ha båda för samlandets skull så klart)

Formula: 5
Färg i sin genre: 4
Inköpsställe: eBay


Kismet and Nfu-Oh 66 is very similar. Nfu-Oh is slightly darker and half a shade more green. The rainbows in Kismet are more narrow and colorful. Since they look so similar while Nfu-Oh is more expensive and has a horrible formula, the choice between these two should not be that difficult. (Unless you want both for the collectors value)

torsdag 7 februari 2013

Sephora by OPI - Here's Lilac-in at you Kid

Ursäkta men vad försöker det här namnet säga? Here's Lilac-in at you Kid. Jag förstår inte alls ordvitsen. Jaja, lacket är snyggt i alla fall, blålila med en diskret duokrom effekt i gröngrått.




Formulan var väldigt trevlig. Jag hade helt ogrundat väntat mig ett skirare lack men det här täckte riktigt bra. Ett lager blev täckande men lager nummer två gjorde att färgen djupnade lite mer. Väldigt lättmålat och med en bra borste. Hade inte haft nått emot att testa fler Sephora by OPI lack, men det är ju som bekant inte det lättaste. Det här har jag fått i present.

Formula: 5
Färg i sin genre: 4
Inköpsställe: fysisk butik/present


Silly name but nice color. Blue-purple with a subtle duo-chrome effect in dark grenish gray. Great formula, one coat was enough for coverage, even if two was needed to deepen the color. Very easy to work with and a nice brush.

onsdag 6 februari 2013

Ingredienser i nagellack: Stearalkonium bentonite och Stearalkonium hectorite

Nya svåra ord, Stearalkonium bentonite och Stearalkonium hectorite. Om vi börjar med det första ordet, stearalkonium, så kommer det ifrån ämnet stearalkonium klorid. Det används mycket i balsam för att göra håret mjukt och undvika att det blir statiskt. När man sedan låter det reagera med bentonit eller hectorit så får man alltså dagens två ämnen.

Bentonite och hectorite i sin tur är sten. Ska man vara riktigt noga är det vulkanaska som tryckts ihop och blivit sten. Googlar man på det så får man upp fina bilder på sten, typ den här.

Image source

Vad det är för skillnad på dem har jag trots ihärdigt Googlande inte lyckats klura ut, jag tror man ska vara geolog för det… Men jag lärde mig i alla fall att de tillhör samma undergrupp av sten och att hectrorite är döpt efter ett ställe i Kalifornien som heter Hector.

// Uppdatering: Och då är det ju helt perfekt att en av mina läsare råkar vara geolog! Nagelvärlden har en helt perfekt blandning av folk :)  Hectorit är ett mineral som kan finnas i Bentonit, ungefär som vetemjöl kan finnas i bröd. Så nu fick vi rett ut det också! Stort tack till baddeleyite! (som har en egen nailartblogg, spana gärna på den också). //

Om man inte bara vill ha en sten så mal och behandlar man det tills det blir damm (eller lera om man nu hellre vill ha det). Det blir väldigt finkornigt damm, ca 1 mikrometer stora korn. För att jämföra så är den grova varianten av Spectra Flair 35 mikrometer. Så det är pyttigt små grejer.

Stearalkonium bentonite/hectorite är en vätska eller gelé som används i smink och nagellack. Dess uppdrag är att ge en tjockare konsistens samt att hålla pigment flytande och jämnt fördelat i en vätska, så det finns i saker som flytande eyeliner och läppglans. Nagellack utan nån av ingredienserna (och som inte har nån ersättare då) klarar inte ens av att hålla vanligt pigment uppe – och än mindre glitter – allting bara sjunker så att lacket skiktar sig och blir närapå obrukbart. När jag läst på nagellacksflaskor har jag hittills inte hittat någon utan en eller båda av dem, så det verkar vara en standardingrediens. Däremot saknas det ibland i helt klara lack eller i bas för klarlack, som ju inte innehåller nått pigment så det behövs inte i dem.


The Stearalkonium bentonite and Stearalkonium hectorite in nailpolish keeps the pigment from sinking to the bottom of the bottle. It's a substance made partly from a special type of volcanic rock (hence the picture) that is grinded to an extremely fine dust. The finished product is a liquid or gel used in both nailpolish and make up with the purpose of keeping the pigments floating.

tisdag 5 februari 2013

Jämförelse: Color Club - Cosmic Fate & Layla Coral Glam

På flaskbilder ser Cosmic Fate ibland ut att dra åt orange. Det gör det inte i verkligheten. Det är ett svagt rosatonat nudelack och förhållandevis unikt i min samling, jag har inget annat som jag funderar på skulle kunna vara en dupe. Det närmaste jag kom är Layla's Coral Glam även om det är ljusare.

Det är skillnad på holoeffekten också. Color Clubs regnbågar är smalare men mer färgglada, medan Layla's regnbågar sprider sig mer över naglarna. Ingen av varianterna är bättre än den andra, bara annorlunda.




Det är fyra lager av Layla (eftersom det är besvärligt utan Aqua Base) och två av Color Club. Formulan är toppen och lättmålad.

Formula: 5
Färg i sin genre: 4
Inköpsställe: eBay


Cosmic Fate is a nice nude-beige polish with excellent formula. I have no dupes in my collection, the closest I got is Layla Coral Glam even if that is lighter. The holo effect is different too, Color Club's rainbows are more narrow and colorful. It's two coats of Color Club and four of Layla, since that's a pain to work with.

måndag 4 februari 2013

Picture Polish - Cosmos

Hade absolut inte tänkt köpa Cosmic, men sen såg jag det på en av de där bloggarna som kan visa upp lera och få en att dö lite grann för att det är så vackert, ni vet hur jag menar. Så jag var tvungen att ha det. Det är inte lika vackert på mig som det var på hennes bilder (mins ju självklart inte vilken blogg det var) men det är ändå väldigt vackert. Blått jelly fullpackat med finmalt oregelbundet prismatiskt glitter. Det som hamnar en bit ner i den blå basen ser ut som blått glitter medan det yttersta glittrar i alla regnbågens färger.




Formulan var över förväntan. Det täckte på två flödiga lager trots att det är jelly, och blir helt slätt trots att det är fullt med glitter. Lätt att hantera också.

Formula: 5
Färg i sin genre: 5
Inköpsställe: llarowe


I wasn't going to get Cosmic but then I saw it on one of those blogs that can make mud look amazing, you know what I mean. So I had to get it. It's beautiful on me too, but not as beautiful as it was on her pictures (can't remember what blog it was, otherwise I would have linked).
The formula was better than I expected from a jelly. It covered with just two coats and got perfectly smooth despite it being filled with glitter.

söndag 3 februari 2013

Förändringar i kommentarsfunktionen

Jag får alldeles för mycket spam och de tenderar att klumpa ihop sig på vissa inlägg (som en robot får tag på och terroriserar) så för de utsatta inläggen kommer jag att ta bort möjligheten att lämna fler kommentarer tyvärr. Än så länge är det bara ett par och det lär inte märkas men ifall ni stöter på det så vet ni vad det beror på.

Jag kommer också införa moderering av kommentarer som lämnas på inlägg som är mer än två veckor gamla. Så om ni mot förmodan skulle lämna en kommentar på ett äldre inlägg så måste jag godkänna den innan den dyker upp och syns.

Jag tror som sagt inte att nån av er kommer att märka av ändringarna, men jag måste göra nått åt denna strida ström av spam som dykt upp. Men oavsett hur mycket det blir så lovar jag att aldrig slå på ordverifieringen ;)


Due to all the spam I'm getting I have activated the option of approving comments before they become visible on all blog posts older than 2 weeks. I don't think you will notice it but just in case... now you know what it is.

Birds on a wire

Streck sa Lela, så då gör vid det till Nailart söndag :) Här med fåglar på.


Om man vill se fler fåglar på en tråd och dessutom tycker om Pixars filmer så är den här kortfilmen lite grann obligatoriskt faktiskt.




Birds on a wire for today's Nailart Sunday theme. I also give you the world's cutest birds on a wire in this Pixar short movie.