torsdag 9 januari 2014

Ingredienser i nagellack: Vad det är som gör matta nagellack matta

Vi har ju gått igenom alla standard-ingredienser i nagellack vi det här laget, så det är väl dags att ge sig på de "udda" grejerna. Sånt som inte finns i alla lack utan är tillsatta för att ge en viss effekt. Och varför inte börja med matta lack.


Det enklaste sättet att undersöka matta lack på är att jämföra innehållsförteckningen för ett matt överlack med ett helt vanligt överlack från samma tillverkare. När man gjort det med ett par märken blir det väldigt uppenbart att den gemensamma nämnaren för matta lack är Silica, Hydrated Silica eller hur än tillverkaren väljer att skriva ut det. Översätter man silica till svenska är det spontant väldigt lätt att tänka "silikon", men silica är kiseldioxid, alltså grundämnet kisel som reagerat med syre och oxiderat ("rostat" i dagligt tal). Kiseldioxid finns i massor av former och är ett otroligt mångsidigt ämne, allt från helt vanlig sand, till mikrochip till konsistensgivare i mat. Vill man veta mer om det rekommenderar jag Wikipedia som första anhalt.

Formen hydrated silica som det är frågan om i nagellack är kiseldioxid som blivit kompis med vatten. När man sen tar bort (mer eller mindre av) vattnet ur det får man vad som kallas Silica gel, ett lite missvisande namn eftersom det inte alls har konsistensen av gel utan är hårt. Det används bland annat som slipmedel i tandkräm. Men silica gel'en vill otroligt gärna ha tillbaka sitt vatten så det drar åt sig all fukt i sin omgivning, direkt ur luften i brist på bättre. I formen av små pärlor i en liten påse hittar man det ofta i väskor eller skor eller annat som ska hållas torrt innan det köps av slutkunden.

source
Som kuriosa: om man öppnar en påse och häller de små pärlorna i lite, lite vatten - bara så de blir fuktiga underifrån, inte så de täcks - så drar de till sig fukt och expanderar så snabbt att de flyger iväg åt alla håll. Testa gärna, det är riktigt kul :)

Silica gel malt till ett väldigt fint pulver är det som gör matt nagellack matt. På nätet finns det gott om gör-det-själv tips som går ut på att man ska tillsätta lite majsstärkelse (Maizena), potatisstärkelse,  bakpulver eller nått annat ätbart med liknande konsistens till vanligt nagellack. För mig känns det knepigt att blanda matvaror i nagellack istället för att köpa ett matt överlack för en tjuga, men det kanske funkar jättebra... Fördelen med Silica gel är att det inte reagerar med ingredienserna i nagellacket och är i form av så små partiklar att det inte bara sjunker, mycket mindre än stärkelsen.

Anledningen till att det blir matt beror på optik igen. (Kanske är det nån med extremt gott minne som mins min optikgenomgång i det här inlägget om naglar och vatten) Pulvret med alla sina små, små ojämna partiklar får ljuset att studsa runt och reflekteras tillbaka istället för att gå rätt igenom som det normalt gör med genomskinligt nagellack. Och ingen särskild färg/våglängd reflekteras bättre eller sämre än de andra så därför ser det vitt eller mjölkigt ut. (I färgade matta lack är det som alltid pigment tillsatt som gör att lacket får sin specifika färg utöver den matta effekten.) I bra avvägd koncentration i ett överlack ger alltså de små partiklarna en tillräckligt transparent effekt för att inte dölja det färgade lacket man har under, men reflekterar ljuset tillräckligt mycket för att ge en matt yta på lacket.

En annan egenhet som matta lack har är att de ofta är väldigt snabbtorkande. Tack och lov, eftersom man inte kan använda snabbtorkande överlack på dem utan att förstöra den matta effekten. Den enda info jag hittar om varför matta lack torkar snabbare är att det är en mindre mängd lösningsmedel i dem. Detta ska enligt uppgift bero på att silica gel'en inte behöver lösas i lösningsmedel som de andra ingredienserna utan bara blandas ut. Det stämmer också överens med att matta överlack ofta är lite tjockare i konsistensen än andra lack. Om det är hela sanningen eller bara en förenkling vet jag dock inte.

Den riktigt ambitiösa som vid det här laget börjat lusläsa sina innehållsförteckningar kanske har upptäckt att silica ibland även står med som ingrediens på nagellack som inte är matta. Mer om det i kommande inlägg...

25 kommentarer:

  1. Så härligt att du är tillbaka med dina fantastiska faktainlägg också!

    SvaraRadera
  2. Tänk vad mycket man inte vet i världen! Nu måste jag leta upp en såndär silica-påse och ha kul i helgen :)

    Tack för intressant faktainlägg som vanligt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, de är riktigt lustiga att leka med :)
      Så lite så, jag hade glömt hur roligt det var att skriva dem :)

      Radera
  3. Vilket bra inlägg, du skriver så tydligt och bra så man förstår. Älskar de här faktainläggen. :-) Tack nu har jag lärt mig ännu mer. :-)

    SvaraRadera
  4. Hurra, ett faktainlägg från Cactus! :-D Jag har saknat dem!
    Jag har faktiskt funderat över just varför matta lack blir matta, det var intressant att få veta. Nu blev jag sugen på att dels pröva att fila ner lite silica gelkorn i ett frankenlack och dels poppa silica gel. Det verkar skojigt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Dela med dig om hur det funkar isf! Vad jag läst ska partikelstorleken till nagellack vara så liten att den är farlig, om det ska vara på riktigt alltså, som de använder vid industriell tillverkning. Partiklarna är så små att lungorna inte han filtrera bort dem utan tar skada om man andas in dem (silikos/stendammslunga). Men det hade ju varit intressant att se om det funkade med större partiklar i nagellack också. Hemma kan man ju aldrig fila dem så de blir så små :)

      Radera
  5. Åh jag läste om silica gel för ett tag sen, för jag var nyfiken på vad som händer om man äter "do not eat" påsarna. Tydligen är det väldigt svårt då allt saliv absorberas vilket gör det krångligt att svälja.
    Nu ska jag ringa min pojkvän och berätta om ditt spännande inlägg!! :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det kan jag tänka mig att det blir :p
      Vad gulligt att ni pratar nagellacksingredienser med varandra, och kul att du ville dela med dig! :D

      Radera
    2. Ja, han läser till typ eko-ingenjör eller något sånt, så han har lite kemikurser och då tycker jag att det är kul att kunna komma med mina kemikunskaper så man kan samtala. Haha!

      Radera
  6. Nästa gång som jag ser en silicapåse ska det testas! Gud vad kul!

    SvaraRadera
  7. Som vanligt skrivet på ett enkelt och bra sätt :).

    Med vänlig hälsning
    /Eva

    SvaraRadera
  8. Bra inlägg! Spännande att läsa. Har även hört om maizena men inte ännu haft någon anledning att testa, som du säger finns ju matt överlack till vettiga priser.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nä, det känns lite onödigt... om man inte vill göra det bara för att se hur det blir såklart, kemiexperiment är ju aldrig fel :p

      Radera
  9. Skräp också (min numera mest använda svordom, måste tänka på språket när man har en treåring som tar efter allt man säger inom hörhåll;)) att jag inte köpt något nytt på länge och kan testa de där påsarna själv. Är det en ursäkt för att gå på shoppingrunda tros?;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sambon berättad att vi visst hade sådana påsar hemma, måste genast testa:) (Måste bara gräva upp dem ur soporna först för jag var lite för duktig och städade bort dem för någon timme sedan utan att tänka på det).

      Radera
    2. :( Jag fick dem inte till att hoppa:(

      Radera
    3. Rackarns då! De kanske hade haft ett för fuktigt tidigare liv så att de inte var så kruttorra som de borde? Jag har haft sådana som bara poppat lite i koppen, och andra som hoppat iväg en meter eller så. Verkar vara olika från gång till gång. Om man söker på Youtube efter "silica gel in water" så kan man iaf se hur det ser ut, i brist på bättre :p

      Radera
  10. Intressant inlägg! Jag hade ett matt lack (Cuccio Bronzed goddess) häromdagen och två naglar bröts genom att småbitar lossnade från kanterna och när jag tog bort lacket kändes naglarna extra torra... Det känns som jag fick min förklaring här. Ett sånt lack borde ju absorbera fukt från naglarna också.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tja, kanske... fast det känns som om lösningsmedlen i alla nagellack är såpass uttorkande att det borde maskera eventuell effekt av silica gel'en. Och med baslack under kommer det ju inte åt heller... Men vem vet, kemi är lurigt :)

      Radera
  11. Som alltid, bra skrivet och intressant ämne :)

    SvaraRadera
  12. Kisel används i en del sorters kattsand, och som du så målande beskriver, är det extremt bra på att dra åt sig fukt. Så när min Lilla Fröken Morrhår tvättade sin tass, fastnade ett kiselkorn på hennes nos - som också är lite fuktig, de är ju gärna det. Katter har näst intill en tvångsmässig reflex att nosen ska vara ren, så ut for tungan, varpå kiselkornet fastnade på tungan. Alltså. På riktigt fastnade. SÖG FAST.
    Nära en centimeter stor, mitt på tungan. Självklart blev den stackars katten helt galen i kampen mot det ondskefulla gruskornet och jag insåg att kräket behövde hjälp.
    Katter är tyvärr rätt dåliga på att samarbeta under halv-panik.
    Jag slängde en rejäl handduk över henne för att slippa allt för stora kroppsliga men, och efter en del fräsande och spottande lyckas jag lirka in ett lillfinger mellan hennes tänder och få loss den ondskefulla stenen.

    Märkligt nog hände det här EN gång, under alla år jag hade henne och just den där sortens kiselbaserad kattsand är suverän om man som jag verkligen AVSKYR kattlådelukt.

    SvaraRadera

Har varit tvungen att ta bort möjligheten att kommentera utan att vara inloggad pga väldiga mängder spam. Beklagar! Men lämna gärna en kommentar ändå om du har möjlighet.