Innehåll
Basen är som de flesta andra bestående av butyl acetat och ett celluloca material. Istället för nitrocellulose så är det Cellulose Acetate Butyrate, men poängen är den samma. Cellulose acetate butyrate beskrivs som en mer flexibel plast och är dyrare än vanlig nitrocellulose.
Det som skiljer är framförallt de två ingredienserna Toluene och MEK. Toluene står som nummer två på listan vilket innebär att det är förhållandevis mycket av det, medan MEK kommer väldigt långt ner. Många av er känner säkert igen toluene som ett av ämnena som ingår i beteckningen Big 3, och som många försöker undvika i sina nagellack. Jag tänker inte gå in på hälsoeffekterna av det i det här inlägget utan sparar det till inlägget jag planerar om Big 3 kemikalierna. Istället ska vi koncentrera oss på de kemiska egenskaperna och varför Seche vill ha toluene i sina produkter.
Olika kemikalier dunstar olika snabbt. När man mäter hur fort olika grejer dunstar (på engelska kallas det evaporation rate) så tar man en annan kemikalie som jämförelse och så beskriver man hur snabbt de andra dunstar jämfört med den. Det man oftast jämför med är av en händelse butyl acetat. Vilket gjorde det väldigt mycket enklare för mig att begripa mig på hur det funkar ^^ Toluene dunstar ungefär dubbelt så fort som butyl acetat och bidrar med största delen av Seche Vite's förmåga att torka snabbt. Dunstade kemikalier = härdat lack.
MEK, som står för Metyl Etyl Ketone, dunstar ännu snabbare, ungefär 4 gånger så fort som butyl acetat. Det ger också väldigt snabbt en torr yta på produkten som det ingår i, sprayfärg till exempel. Och används därför exempelvis till färg/lack/osv som ska användas utomhus i kallt klimat, eftersom kylan annars gör att det torkar så långsamt. Så MEK hjälper till att få en torr yta på Seche Vite så att man kan börja använda händerna även innan manikyren är helt genomhärdad.
Snabbtorkande
Nu tänker ni säkert "jamen häll i ännu mer av de där snabbtorkande ämnena, så att det torkar ännu snabbare då!". Men det finns en hake tyvärr. Överlacket får inte torka för snabbt eftersom det då helt stänger in lacket under som inte får en chans att torka. Man ska ju enligt instruktionerna lacka Seche Vite över ett vått lack (eller iaf inte härdat) och då gäller det att kemikalierna som kommer från lacket under ändå kan smita igenom så att alla lager kan härda. Anledningen till att Seche Vite inte passar ihop med alla nagellack är just ojämna förhållanden mellan olika torktider. Om överlacket stänger in kemikalierna från lacket under så håller manikyren inte lika bra, och i värsta fall bildas det bubblor.
Varför är Seche Vite så rackarns besvärligt och tjocknar i flaskan då? För att det är så snabbtorkande. Man kan inte få allt... Det är precis samma effekt som sker i alla nagellacksflaskor: kemikalierna dunstar och lacket tjocknar. Men man använder ju sitt överlack mycket oftare än alla individuella flaskor med färgat lack, så flaskan är öppen en större del av tiden. Och eftersom kemikalierna i Seche Vite har så lätt för att dunsta hinner mycket mer av dem smita ur flaskan under tiden korken är av.
Vilket osökt leder oss in på Seche Restore, som man ska späda Seche Vite med. Seche Restore innehåller de tre ingredienserna butyl acetat, toluene och isopropyl alkohol. Butyl acetat och toluene är alltså det som behöver tillsättas i första hand, och även lite alkohol (som delvis är med i blandningen för att ge en mer lättdoserad konsistens). Att späda Seche Vite med nån annan nagellacksthinner som inte innehåller stora delar toluene gör alltså att man förstör den snabbtorkande effekten. Däremot kan man absolut använda Seche Restore till andra lack, men då ska man ju vara medveten om att man tillsätter toluene till ett lack som kanske skröt med att det var Big 3 free innan.
Härdar lacket under?
Sen var det det här med att Seche Vite sägs härda lagren av lack under. När man googlar på Seche Vite och läser om det på försäljningssiter så är det i princip samma text som dyker upp överallt, att Seche Vite ska penetrera alla lager och torka dem. Men så här står det om Seche Vite på Seche's egen hemsida:
"Seche Vite™ dry fast top coat is widely acknowledged as the world's finest top coat. Specially formulated to penetrate through nail lacquer to the base coat forming a single solid coating over the nail plate for a much more durable finish. Guaranteed not to yellow while leaving nails silky, stronger and resistant to chipping and peeling."Alltså, det penetrerar alla lager för att ge en mer hållbar manikyr. Ingenting om att det ska härda alla lagren. Naturligtvis kommer påståendet ursprungligen från Seche på ett eller annan sätt, men jag tycker ändå det är intressant att Seche själva inte basunerar ut det lika tvärsäkert. Även på andra ställen på hemsidan skriver de om att det är snabbtorkat och att det penetrerar lager, men sambandet däremellan är rätt öppet för egen tolkning.
Att Seche Vite går ner i lagren i den bemärkelse att det löser upp lagren under och gör dem kladdiga igen behöver vi inte betvivla, det är bara att peta på sina nymålade naglar så märker vi det... Det är lösningsmedlen i som löser upp lacket intill - precis som lösningsmedlen i remover, som dessutom ofta är exakt samma lösningsmedel. Och sen hjälper cellulosa-materialet till att "limma ihop" lagren så att de förenar sig. Men det gör nitrocellolosan i alla nagellack oavsett märke och färg, så det är ingen unikt för Seche Vite!
Trots idogt Googlande lyckas jag inte hitta några bevis alls för att Seche Vite skulle snabba på härdningen av lagren under. Ingen av ingredienserna "suger ut" kemikalier ur underliggande lack så att de kan dunsta snabbare. Det enda som skulle kunna förklara att Seche Vite hjälper till att härda lagren under är att det löser upp den torkade ytan på det andra lacket så att avdunstningen inte förhindras av den. Å andra sidan bildar det ju en egen torr yta himla snabbt så den effekten borde bli rätt marginell. Jag säger inte att det inte skulle kunna vara en kemisk reaktion mellan olika ingredienser som gör att lacket härdar snabbare, men jag kan som sagt inte hitta nått som talar för det.
Min egen teori - som då inte grundar sig på nått annat än flitigt lackande och väldigt grundläggande kemikunskaper - är att Seche Vite bildar en torr yta och torkar snabbt för sig själv, och att det får oss att uppleva att hela manikyren torkar snabbar. Jag vet att när jag själv målat med för många tjocka lager av lack så hjälper det föga att lägga Seche Vite över, det härdar inte på flera timmar ändå...
Krymper
En av de vanligaste anledningarna till att folk inte gillar Seche Vite är dess irriterande egenskap att krympa ihop lacket, shrinkage, och ge vad som ser ut som tip wear med en gång. Det är vanligast att det uppstår om man lägger Seche Vite uppe på ett lack som redan torkat, men det beror också på vilket färgat lack man har det på, en del är känsligare än andra. Bloggare har rapporterat om att Seche Vite inte funkar ihop med vissa märken till exempel. Jag har själv inte märkt något sådant samband mellan olika märken och deras kompatibilitet med Seche Vite, men det beror säkert på faktorer som underlack, antal lager, hur snabbt man lackar, hur länge man väntar innan man lägger på överlacket, osv. Fenomenet blir också värre ju tjockare innehållet i flaskan med Seche Vite blir, så det är en bra idé att späda det med en gång när det börjar tjockna.
Anledningen till att manikyren krymper, eller dras tillbaka från toppen på nageln, är att Seche Vite dras ihop när det torkar och då drar med sig lagren under - som det ju löst upp enligt vad vi sa ovan. Det torkar så snabbt (och ännu snabbare när det har tjocknat och mycket av de snabbtorkande kemikalierna redan dunstat bort ur flaskan) att lacket under inte hinner med att jämna ut sig utan dras med. Det är ju ganska mycket av det ursprungliga innehållet i Seche Vite som dunstar bort efter man lackat det över nageln. Då drar sig "pölen" med lack på nageln ihop. Att det blir värre om lacket under är torrt är för att det då inte har kvar så mycket av sina egna kemikalier och redan blivit relativt oflexibelt.
Man kan till viss del undvika krympningen genom att lacka runt den fria kanten på naglarna, så att kanten på "pölen" inte slutar där nagel slutar. Då kan det dra sig tillbaka lite utan att det påverkar manikyren lika tydligt. Dessutom gör ju den metoden att manikyren håller längre så det är ett bra tips oavsett överlack.
Mycket bra inlägg! Älskar att läsa om det här och jag ser verkligen fram emot ditt inlägg om Big 3. Själv använder jag China Glaze Fast Forward som jag har fastnat för.
SvaraRaderaOm jag lyckas googla fram en ingredienslista så kan jag försöka jämföra med Fast Forward och lite andra snabbtorkande lack, och se vad skillnaderna är :)
RaderaTack sä mycket för informationen, jättebra skrivet :)
SvaraRadera/Rebecka
Tack själv! :)
RaderaBra inlägg! :D
SvaraRaderaJag är absolut intresserad av ett separat Poshéinlägg. Jag står i valet och kvalet mellan det och seche :)
Rent subjektivt tycker jag att Poshé och Seche är lika bra, men på lite olika saker :) Men jag ska ge det ett försök att gräva fram info om Poshés ingredienser!
Raderaläser gärna om poshé då jag tycker det är minst lika bra som seche :)
SvaraRaderaSka göra mitt bästa :)
RaderaJätteintressant inlägg!!
SvaraRaderaLäste det två ggr på rad för att riktigt suga åt mig all info! ;)
Tack för all tid du lagt ner!!
Roligt att höra! Om ni läsare tycker om inläggen så är det värt tiden :)
RaderaSUUUPERBRA inlägg! Jag bara älskar alla dina sånna här faktainlägg, jag är själv lite nördig kring sånt här och lär mig gärna om faktat bakom lacket. Det räcker liksom inte att lacket är fint utan det är ju lika intressant vad som är i lacket! :) Jag har en fråga, toulenet och meket är ju om jag förstår det rätt, det som gör att lacket torkar, och det beror ju på hur snabbt det dunstar. Och det är ju därför man inte ska späda med annat för om det har en långsammare dunstning än toulene/mek. Men till egentliga frågan, om man skulle späda med 100% ren aceton som i mina ögon dunstar jäkligt fort ;), hur mycket långsammare dunstar det än toulenet? Min poäng är att aceton är sjukt mycket billigare än seche restore som också är ett lösningsmedel som aceton men med olika ingredienser. Det jag tänkte på var OM dunstningstiden var rätt så lik så skulle tex acetonet inte förstöra torktiden. Tänker jag fel här? Red gärna ut detta för mig för jag har funderat på det fler gånger :D
SvaraRaderaDu är inne på helt rätt spår! Aceton dunstar ännu snabbare, ungefär 8ggr så snabbt som butyl acetat. På listorna över förhållandevis vanliga lösningsmedel så kommer aceton överst när det gäller att dunsta snabbt. Så helst skulle vi ju vilja ha det i nagellacken, och det är onekligen lockande att späda med det... Men sen kommer haken. Aceton bryter ner lacket och förstör det. Jag har inte satt mig in i de kemiska processerna där (jag kan ge det ett försök!) men alla källor jag har hittat som pratar om spädning och lösningensmedel intygar att aceton bara förstör lacket. Jag betvivlar inte att det stämmer för annars hade nog lacktillverkarna gjort lack med aceton i i jakten på det mest snabbtorkande lacket... Men i vetenskapens namn ska jag absolut testa själv med ett lack jag kan avvara :)
RaderaOm jag lyckas hitta bra info så ska jag ge mig på att skriva ett inlägg om remover också, efter lackingredienserna. Då hoppas jag på att kunna reda ut det mer.
Väldigt intressant! Och att det dunstar 8ggr så snabbt lät ju toppen, men som du säger så måste det ju finnas en enorm hake i det för annars skulle de ju använda det. Eftersom aceton är väl dessutom billigare än butyl acetatet? Och spara pengar är ju något som företag vill. ;)
RaderaMEN..hur det förstör lacket är jag väldigt nyfiken på..En stor bekännelse är att jag spätt mina nagellack med 100% ren aceton under ca 3 års tid (kanske 5 förresten) och INGET lack jag haft har "gått" sönder på något vis, torktiden har inte förändrats(möjligen snabbare?!), färgen har inte ändrats och formulan har bara ändrats till det bättre (dvs den var för tjock och seg innan) och sen har den blivit perfekt efter. Den enda gången som det vart sådär var när jag skulle franka ett glitterlack och hade något randomglitter jag köpt på nån lekaffär som fällde en smula men å andra sidan kunde det lika gärna ha varit i kontakt med själva basen i sig eftersom glittret inte var avsett för lack från första början. Det funkar ju heller inte med aceton som är spätt med nått annat, typ den gröna med olja, eller någon random-remover med aceton% i, utan det ska ju vara 100% ren aceton. I det stora hela har jag bara haft positiva upplevelser av aceton+nagellack. Det har inte varit någon skillnad heller på vilket märke det är, eller vilken typ av lack det handlar om. Helt torkade nagellack går även att rädda genom att hälla i en större mängd aceton, sen skaka runt och vänta. Slänger aldrig nagellack nu för tiden (om de inte är slut) eftersom de alltid går att fixa till.
Däremot är jag fundersam vad acetonen gör mot seche vite. Jag har spätt även den en smula (några droppar) i slutet av flaskan och märkte ingen skillnad på torktid, den var fortfarande snabbtorkande som innan.
Nu får jag väl skämmas ihjäl mig sen över hur jag förstör mina lack sen när du avslöjar förstörningen men va fan, det funkar ju alldeles utmärkt så jag fortsätter nog oavsett! :D
Oh, blir helt snurrig, känns som att sitta på kemilektion i skolan igen hehe, får nog hålla mig till "3-free" då det är de ändå jag hunnit förstå mig på det senaste året angående innehåll i nagellack
SvaraRaderaDock undrar jag om du fått tag i ditt seche i sverige då jag aldrig sätt det?
haha, det är ju inte meningen att du ska få skol-vibbar ;)
RaderaHoppas att inlägget om 3 free lack ska bidra ytterligare då, så att vi kan komma fram till om de är så hemska som de sägs vara.
Jag köper Seche Vite på nätet, hos nån av e-talers'arna som jag länkar till i köpguiden, eller på eBay. Men det finns numera även på Kicks, om man vill ha det från närmare håll.
Helt otroligt vad du kan! Det är otroligt kul att läsa dina tekniska inlägg (och allt annat förstås).
SvaraRaderaJag ser fram emot inlägget om remover eftersom jag letar efter en som är väldigt skonsam och helst tar bort lacket effektivt eller i alla fall hyfsat fort.
Mina nagla är så extremsköra så jag kan inte lacka mer än enstaka gånger per år!
Har du något annat tips för starkare naglar så tar jag gärna emot det också.
Jag har provat massor med olika "nail hardener" men mina naglar är så mjuka och sköra att lack och härdare bryts, spricker och släpper efter bara några timmar. Efter det så skivar sig naglarna mer och mer, ända in till mitten av nageln..........fy, fy, fy..........jag får bara sitta och drömma och beundra dina fina naglar.
Tack för en otrolig blogg!
//I
Roligt att höra att du gillar bloggen!
RaderaAj, det låter som riktiga problemnaglar! Är det nått du gör med dem, har dem i blöt hela dagarna eller så? Yttre påverkan gör ju jättemycket! Om inte, så tror att man kan göra mycket själv och ta till behandlingslack och oljor och grejer, men till slut kommer man till en gräns när man behöver ta hjälp av proffsen. Om det är så illa utan att det beror på yttre faktorer kanske det är nått som fattas, ett läkarbesök kanske skulle vara bra? För att se till att du inte har brist på något. När/om det är uteslutet så kanske en nagelteknolog skulle kunna titta på dem och säga mer om vad som kan vara fel. Kanske skulle ett skyddande konstmaterial över sitta bättre och skapa en hård yta som tillät dem att få en paus från det som sliter på dem. Det låter som det behövs mer avancerade grejer än behandlingslack ivf :/
Hmm. Finns det något bra svar på vad det är som krymper SV/andra lacker i kombination, alltså att det dras ihop och lämnar tomma eller enbart svagt färgade kanter vid sidan om? Det är sjukt störigt.
SvaraRaderaJag letade efter det, och det enda jag kunde hitta som hintade om nån förklaring var en intervju med en representant för Zoya som förklarade varför deras lack inte alltid är kompatibla med SV. Tydligen är det grejen med olika torktider som är boven i dramat. Jag vet inte själv hur det skulle får lacket att dra ihop sig men kemikalier kan ju reagera på så många skumma sätt med varandra så vad som helst kan hända... Jag ska leta vidare och säger till om jag hittar nån vettig förklaring till vad det är som händer med lacken! :)
RaderaBra jobbat tjejen. Fortsätt såhär :) Poshé, ChG FF m.fl. ja tack!
SvaraRaderaTack :) Jag ska försöka Googla fram lite fler ingredienslistor när jag får tid :)
RaderaKul att du tog dig an Seche Vite. Den torkar alltså itne undeliggande lager, bara ger en yta som upplevs som torr? Jag fattade det så alla fall. Spännande. OCh personligen älskar jag toulene! Det kan göra alla lack uthärdliga oavsett hur konsistensen varit innan. :D
SvaraRaderaJa, jag har iaf inte hittat nån kemikalie i innehållsförteckningen som verkar ha sådana egenskaper att den kan "suga ut" nånting ur lagren under så att de torkar snabbare. Det enda jag kan tänka mig är att den typ av cellulosa-ämne som är i SV är bättre på att binda ihop lagren än vad nitrocellulosa är. Så att alltihop förenar sig och ångorna får enklare att dunsta upp genom lagren med lack än de hade när det var en torr yta "i vägen" på det färgade lacket. Men det är som sagt bara en teori tagen ur luften, jag har inte läst något som stöder den ^^
RaderaTack för ett utförligt och bra inlägg(som vanligt) :-).
SvaraRaderaMed vänlig hälsning
/Eva
Så lite så :D
RaderaSuperintressant med sånna här inlägg. Det blir liksom "nagellacksblogg + extra allt" när man inte bara kan dreggla över snygga lack utan faktiskt lär sig nånting också (tillhör den där kategorin av folk som älskar att lära sig nya saker).
SvaraRaderaTack så mycket! Det är så roligt att höra att ni gillar dem :)
RaderaSå himla intressant inlägg. Tack så mycket! Jag har lärt mig så mycket både nyttigt och kul från din blogg. Keep up the good work! :)
SvaraRaderaJätteroligt att höra, tack själv! :)
RaderaJag skrev en kommentar igår till inlägget, men det verkar ha försvunnit:s
SvaraRaderaWell, kort skrev jag att jag är tacksam för att du skriver dessa faktainlägg om nagellack (jag gillar att du letar fram info, sammanställer och förmedlar jättebra och gör oss lite klokare) och så var det mina egna vävande funderingar om snabbtorkande överlack och skillnader märkena emellan. Och eftersom jag testar för att hitta det (för mig) perfekta snabbtorkande överlacket har jag två ingredienslistor här:
ChG Fast Forward:
Isobutul Acetate, Ethyl Acetate, Hydroxpropylcellulose, Isopropyl Alcohol, MEK, Xylene, Benzophenone-1, Violet 2 (Cl 60725)
Essie Good To Go:
Butyl Acetate, Ethyl Acetate, Cellulose Acetate Butyrate, Isopropyl Alcohol, Trimethyl Pentanyl Diisobutyrate, Adepic Acid/Neopentyl Glycol/Trimellitic Anhydride Copolymer, Dimethicone, Benzophene-1, Cl 60725 (Violet #2)
Går denna kommentaren åt skogen som den igår skickar jag ett mail med ingredienslistorna:)
Jag fick den förra kommentaren till min mail, men den verkar ha hamnat i det svarta hålet på bloggens sida av saken... skumt! Men jag läste det iaf även om jag inte kunde svara på den :) Tack så mycket, och jätteroligt att du gillar inläggen! :)
RaderaJag tar tacksamt emot ingredienslistorna! Jag har ju inte lacken själv och även om det går att leta upp dem på nätet så sparar det mig ändå tid och jobb så det är jag väldigt glad för!
Jag håller också på att titta vidare på Seche Vite efter kommentarerna som kommit upp här, och just grejen med att det sägs härda alla lager, och att det kan krympa lacken under. Så det blir ett uppföljande inlägg med Seche och sen ett med fler överlack :)
Jag hoppas att du hittar ditt ideala överlack! Jag håller med om att man nog måste testa sig fram själv där, jag tror inte man kan gå på ingredienslistorna, men det kan ju vara kul att läsa dem ändå :)
Irriterar mig att jag bara för någon vecka sedan gick ner med en papperspåse full med papp å kartong, där låg förmodligen listorna til OPI RapiDry och Sally Hansen InstaDri.. Kommer inte att köpa någon av dem igen, not good enough, speciellt inte sistnämnda!
RaderaHar bara upplevt krympning med SV (och andra snabbtorkande överlack med samma tendens) ifall lacket under hade halvtorkat, så ifall jag hade gjort någon pillig nailart tog jag först ett lager klar lack över, sedan SV direkt ovanpå = Ingen krympning! Bonus är att man inte risikerar att missfärga sitt snabbtorkande överlack (eller få i glitter som Mrs Data gjorde). Dock kan vissa klarlack (de som luktar plast) bilda bubblor. Eller kanske är det de många lagren det blir totalt? Jag håller fortfarande på med att experimentera och testa mig fram:)
Hejsan Cactus! :-)
SvaraRaderaDu har så rätt så rätt. Om damerna vill veta hur man målar naglar så gå in på närmaste färghandel o hämta en boroschyr om lackerin av t ex möbler
Där står allt om hur o vaffö. Annars som vanligt:
1 underarbetet = Slipa avlägsna fett o damm. Ojämnheter MÅSTE slipas ned eller spacklas bort.
2 Grundmålning med tunnare färg
3Målning med rätt färg o konsistent 2 TVÅ gr minst
Låt torka. För påskyndning värm med början under lacket. Försiktigt.
Slipa mellan varje moment utom den sista lackskicket
Porer efter lösningsmedel uppstår ALLTID. Det är därför t ex bilar rostar. Fukten går ner till plåten genom porerna. Enda som hjälper är VAX.
Kommande uppfinning är en 3-D skrivare som skriver ut lösnaglar efter önskad modell och färger. Med perfekt passform naturligtvis.
M v h
Jullan
Lite sen på den här bloggen men herregud, vilken nagellacksguru du är! Så tacksam för allt du researchar och lär ut!
SvaraRadera