torsdag 29 november 2012

Ingredienser i nagellack: mjukgörare och filmformare

Jag börjar komma ganska långt ner på innehållsförteckningarna nu, så det blir svårare och svårare att hitta info om ämnena som det bara finns en liten gnutta av i lacken. Dagens tema blir därför en hopsamling av ämnen som har som uppgift att nagellacket att se snyggt ut och vara hållbart när det väl sitter på naglarna.

Trimethyl Pentanyl Diisobutyrate - säg det snabbt fem gånger... Är en ester och en mjukgörare, eller plasticizer som det heter på engelska. Mjukgörare används i plaster för att göra dem mindre hårda och spröda. I nagellack så behövs det för att lacket inte ska chippa hysteriskt och spricka upp i bitar. TPD skyddar också mot infärgning och fläckar från yttre källor. Det får användas i plastförpackningar som livsmedel förvaras i och anses vara ett "snällt" ämne.

Triphenyl Phosphate - är också en mjukgörare. Dessutom är det ett ämne som dämpar brandfarlighet, vilket ju är bra när allt annat i nagellack är så rackarns brandfarligt.

Acetyl Tributyl Citrate - ytterligare en mjukgörare. Den här är också okej i livsmedelsförpackningar och används även i ögonmakeup och i hudvårdsprodukter för att göra huden mjuk.

Etyl tosyalmid - åter igen en mjukgörare. Nu har jag ju listat fyra mjukgörare och alla finns inte i alla märkens lack, det varierar lite vilken de har valt.

Adipic Acid / Neopentyl Glycol / Trimellitic Anhydrid Copolymer - *...och andas*. Copolymerer gick vi ju igenom i ett tidigare inlägg så det vet ni allt om nu ;) Det här är alltså en copolymer som innehåller de tre monomererna som avskiljs med slash-tecken (...vägrar skriva det en gång till). Copolymeren är en film-bildare, alltså ett ämne som gör en slät yta på nagellacket.


Då har vi avverkat ett gäng ämnen till. Inte jättemycket kvar nu faktiskt :)

7 kommentarer:

 1. Mmmm, spännande. Men det jag funderar på, mjukgörarna är ju något som vi inte vill ha i plaster med mera eftersom de är så himla bra på att förstöra miljön, men det finns väl olika sorter får man anta. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Såg att de var Ftalater som var dåliga. "Ester av ftalsyra, ofta använd som mjukgörare i plast". Hormon och reproduktionsstörande.

   Radera
  2. ja, det är stor skillnad på olika mjukgörare tack och lov :) Det beror på hur molekylstrukturen ser ut. Ftalaterna är så lika ett av kroppens hormon att kroppen tar miste på dem och flippar ur. Medan andra mjukgörare inte påverkar nånting alls.

   Radera
 2. Det är alltid så kul att läsa de här typen av inläggen från dig!
  Då har jag lärt mig nåt idag också då!
  Tack för att du lär oss!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så lite så :) Det är jätteroligt att ni gillar dem :)

   Radera
 3. Såklart vi gillar dina inlägg om diverse mysko grejer i våra snygga lack :-D!
  Du tar dig tid och leta efter info och sen presenterar det på ett lättfattat sätt så t om jag fattar utan behöva läsa tre gånger till*överdriver lite*.

  Tack för ännu ett bra inlägg!

  Med vänlig hälsning
  /Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket! Ja, de här kändes som mysko grejer, det var svårt att hitta särskilt mycket info om dem

   Radera

Har varit tvungen att ta bort möjligheten att kommentera utan att vara inloggad pga väldiga mängder spam. Beklagar! Men lämna gärna en kommentar ändå om du har möjlighet.