onsdag 6 februari 2013

Ingredienser i nagellack: Stearalkonium bentonite och Stearalkonium hectorite

Nya svåra ord, Stearalkonium bentonite och Stearalkonium hectorite. Om vi börjar med det första ordet, stearalkonium, så kommer det ifrån ämnet stearalkonium klorid. Det används mycket i balsam för att göra håret mjukt och undvika att det blir statiskt. När man sedan låter det reagera med bentonit eller hectorit så får man alltså dagens två ämnen.

Bentonite och hectorite i sin tur är sten. Ska man vara riktigt noga är det vulkanaska som tryckts ihop och blivit sten. Googlar man på det så får man upp fina bilder på sten, typ den här.

Image source

Vad det är för skillnad på dem har jag trots ihärdigt Googlande inte lyckats klura ut, jag tror man ska vara geolog för det… Men jag lärde mig i alla fall att de tillhör samma undergrupp av sten och att hectrorite är döpt efter ett ställe i Kalifornien som heter Hector.

// Uppdatering: Och då är det ju helt perfekt att en av mina läsare råkar vara geolog! Nagelvärlden har en helt perfekt blandning av folk :)  Hectorit är ett mineral som kan finnas i Bentonit, ungefär som vetemjöl kan finnas i bröd. Så nu fick vi rett ut det också! Stort tack till baddeleyite! (som har en egen nailartblogg, spana gärna på den också). //

Om man inte bara vill ha en sten så mal och behandlar man det tills det blir damm (eller lera om man nu hellre vill ha det). Det blir väldigt finkornigt damm, ca 1 mikrometer stora korn. För att jämföra så är den grova varianten av Spectra Flair 35 mikrometer. Så det är pyttigt små grejer.

Stearalkonium bentonite/hectorite är en vätska eller gelé som används i smink och nagellack. Dess uppdrag är att ge en tjockare konsistens samt att hålla pigment flytande och jämnt fördelat i en vätska, så det finns i saker som flytande eyeliner och läppglans. Nagellack utan nån av ingredienserna (och som inte har nån ersättare då) klarar inte ens av att hålla vanligt pigment uppe – och än mindre glitter – allting bara sjunker så att lacket skiktar sig och blir närapå obrukbart. När jag läst på nagellacksflaskor har jag hittills inte hittat någon utan en eller båda av dem, så det verkar vara en standardingrediens. Däremot saknas det ibland i helt klara lack eller i bas för klarlack, som ju inte innehåller nått pigment så det behövs inte i dem.


The Stearalkonium bentonite and Stearalkonium hectorite in nailpolish keeps the pigment from sinking to the bottom of the bottle. It's a substance made partly from a special type of volcanic rock (hence the picture) that is grinded to an extremely fine dust. The finished product is a liquid or gel used in both nailpolish and make up with the purpose of keeping the pigments floating.

16 kommentarer:

 1. Dagens lärdom. Tack Cactus för intressanta artiklar som vanligt! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Roligt att du tyckte om den :)

   Radera
 2. Tack igen för alla informativa inlägg :) tycker att det är hemskt intressant att lära mig mer om allt som har med hobbyn att göra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, kemi blev mycket mer intressant när det blev tillämpat på nagellack :)

   Radera
 3. Tack för ännu ett intressant faktainlägg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Roligt att du gillade det :)

   Radera
 4. Tack som vanligt för ett superinlägg. Är det här det som suspension base består mycket av? För det håller ju uppe pigment/glitter. Känner lusten att mala lite sten til nagellacksfrankningen..höhö eller är jag fel ute? ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. I suspension base och sådana typer av köpta lack som behöver kunna hålla uppe partiklar så är det faktiskt inte alltid detta i. Då beror suspension-effekten på andra ämnen som är mycket besvärligare att jobba med i tillverkningsprocessen (och tyvärr inget man kan göra hemma ens med mycket engagemang och pengar). Så att mala sten ger dig tyvärr ingen bra bas till indie-lack ;)
   Men helt fel ute tycker jag inte att du är! Jag var inne på samma spår innan jag hittade rätt info. Och man skulle nog kunna få rätt effekt med de här prylarna också, men tyvärr behöver man då tillsätta så mycket av det att lacken blir ogenomskinliga och knottriga av det :/

   Radera
  2. Attans då! Å andra sidan så hade nog inte min mortel räckt till iaf ;) Å andra sidan hade det varit kul om du kunnat hitta ett alternativ till suspension-basen som var enklare att få tag på billigt. Du som ändå frankar på riktigt. :)

   Radera
  3. Ja, det hade varit en önskedröm, att kunna göra suspensionbase själv eller ha ett alternativ till de varianterna som säljs :)

   Radera
 5. Hej,
  frankentossa som också råkar vara geolog här. Hectorit är ett mineral, som ofta förekommer i bentonit. Bentonit kan vara antingen en lera eller en bergart - enkelt sagt beror vad man kallar det för på hur hårt det är. Bergart är vad du kallar "sten" - som egentligen bara är en storlek, precis som grus och sand.
  För att ta ett icke-geologiskt exempel så kan vi jämföra hectorit med vetemjöl och bentonit med bröd. Bröd kan innehålla olika ingredienser: vetemjöl är vanligt, men inte nödvändigt. På samma sätt är hectorit en vanlig "ingrediens" i bentonit. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur bra som helst ju! Det är en sån bra blandning på folk i nagelkretsarna, det finns alltid någon kom kan svara på allting :D
   Jag uppdaterar inlägget med den nya infon! Tack så mycket!

   Radera

Har varit tvungen att ta bort möjligheten att kommentera utan att vara inloggad pga väldiga mängder spam. Beklagar! Men lämna gärna en kommentar ändå om du har möjlighet.