lördag 9 februari 2013

Tips för att franka nagellack

Det har varit diskussioner på Facebook om hur man frankar nagellack och vad man bör tänka på, och någon efterlyste en guide. Så här är ett försök att få till en väldigt basic sådan :)

Jag ska som vanligt inleda med att säga att det här är mina metoder och idéer, alla gör säkert på sitt sätt och det finns inget som är rätt eller fel! Jag har hittat grejer som funkar för mig, snappat upp tips på andra ställen och så vidare, man får experimentera tills man hittar nått man trivs med. Att franka nagellack är väldigt mycket trial and error.
Source

Ordet "frankenlack" och det försvenskade verbet "att franka" kommer självklart från Frankensteins monster. Man tar alltså färdiga, köpta nagellack och blandar med varandra så att man får något nytt. Ett rött och ett blått blir ett lila t.ex. En stor del av det är grundläggande färglära, och sen kan man också experimentera med olika finishar osv. Vad man är ute efter och hur man blandar det är ju helt upp till var och en och det är som sagt bara att testa sig fram, men några generella tips kanske kan vara nån till hjälp.



Innan man börjar kan det vara bra att se till att man arbetar på en oöm yta. Det är ganska lätt att hälla över lack från en flaskan till en annan, trots de smala halsarna, men det kan ändå vara käckt att inte förstöra köksbordet om man råkar spilla. Jag jobbar på gamla tallriksunderlägg i plast som jag inte är rädd om. Vill du inte offra ett befintligt så köp ett på rea för en femma nånstans. Det är bra om underlaget inte är av papper, kartong, tyg eller dylikt där lacket kan läcka igenom ifall man spiller större mängder.

Sen ska man ha flaskor. Enklast är att ta en gammal flaska med över/underlack. Har det bara varit klarlack i behöver man ju inte ens göra rent den utan det är bara att börja hälla. Tar man en tom flaska med lack i en helt avvikande färg så får man göra rent den med remover eller aceton. Fyll den med remover, skaka lite och häll ut. Gör om det ett par gånger eller låt den stå med remover i och korken på en stund så det löser sig. Eller gräv runt i den med en tops så att resterna gnuggas bort.
Penseln torkar man enkelt av med lite papper efter att ha doppat den i remover. Jag bryr mig inte om att göra rent i korken utan bara gängorna på flaskan. Det som sitter på insidan av korken brukar stanna där och inte påverka lacket i flaskan. Men det beror ju på hur söligt det blivit.

source
Man kan också köpa tomma flaskor i olika storlekar. Sök på "empty nail polish bottle" på eBay så får du upp massor med alternativ. Trevligast är säljarna från Asien som erbjuder gratis frakt, jag köper aldrig flaskor där frakten kostar extra eftersom det finns såpass många där den är gratis.

När man köper flaskor är penseln alltid en chansning. Den kan vara perfekt men den kan också vara spretig och sned och fullständigt hopplös. Det går inte att se på bilden hur den blir eftersom bilden kan visa den enda perfekta penseln bland tiotusen flaskor som säljaren har i lager. Så det är ett lotteri. Planerar du att göra fem lack så köp minst sex flaskor, så kan du strunta i den sämsta av penslarna.

Innan man börjar blanda på riktigt kan man dutta ut lite av lacken man tänkt använda bredvid varandra på ett papper eller på en bit aluminiumfolie och blanda för att se på ett ungefär hur de blir ihop. Kan också vara praktiskt att testa den blandningen på en swatchsticka eller på en nagel så att färgen inte påverkas av att det vita pappret lyser igenom.

Om man blandar lika delar av två lack så betyder det inte att man kommer få en färg som är mitt emellan de två. Lack kan vara väldigt olika pigmenterade. Så för att få ett lila av just det röda och det blå som du har att jobba med så kanske du behöver 4/5 av det röda och 1/5 av det blå, eller tvärt om. Så börja med små mängder och se hur lacken funkar ihop och ungefär vilka kvantiteter av vardera du verkar behöva.

Just för att kvantiteterna kan skilja så, så ska man ha betydligt mindre i flaskan från början än man tror! När jag började franka hade jag halvfulla flaskor som jag fyllde på med nån annan färg och såg vad det blev. För att få den nyansen jag ville ha slutade det ofta med att jag fick hälla ut en hel del av blandningen innan jag fick plats med så mycket av vardera färg som jag behövde. Eftersom jag inte hade tomma flaskor då så hällde jag ut det i papperskorgen och det kändes väldigt synd att göra det. Så börja med lite grann bara och häll på mer av båda sen om flaskan inte blir full.

Många lack är mer pigmenterade än de "behöver" vara. Det gör att man ofta kan späda med klarlack utan att för den skull behöva fler lager. Särskilt bra att det ju om man ska franka med ett lack som man är lite rädd om och inte vill använda så mycket av. Späder man tillräckligt mycket så får man till slut ett jellylack, så det är väldigt enkelt att fixa själv om man har ett lack man gillar färgen på men skulle vilja få mer transparent, för layering t.ex. Och då kan man ju passa på att använda sitt snabbtorkande överlack som klarlacket man späder med, så slipper man dessutom att använda separat överlack till manikyrerna sen, två flugor i en smäll.

Man kan blanda vilka finishar som helst, det kan inte mer än att bli nått annat än man tänkt sig. Men vissa funkar bättre ihop än andra. Blandar man creme med skimmer t.ex. så får man vara beredd på att mycket av skimret drunknar i cremelacket. Jag har också fått dåligt resultat av att blanda hololack med cremelack, det dödar en hel del av effekten, skimmerlack funkar bättre till holo. Men som alltid beror det väldigt mycket på det individuella lacket! Och hur mycket klarlack man vill späda med.

source

När man ska blanda ihop lacken så är det till stor hjälp att ha kulor i flaskan. Man kan utgå från ett lack med kulor i, eller fiska upp dem ur en annan flaska. Vill man skaffa kulor så är det jättebilligt på nätet, TKB säljer t.ex 30 stycken för 50 cent, även på eBay finns mycket. Det man ska tänka på är att de ska vara av rostfritt stål och inte innehålla zink eftersom den typen av kulor förstörs i lacket och missfärgar det.
Det finns också tomma flaskor att köpa där kulorna ingår, så det är ytterligare ett alternativ.

Man kan också slänga i löst glitter i sina frankenlack, de måste naturligtvis inte bestå av enbart befintliga nagellack. Ju större glitter man har desto större är risken att de sjunker, så då är det bra att använda ett lack i blandningen som redan är gjort för att hålla glitter flytande, tex ett annat glitterlack, glas fleck, holo, osv. Stort glitter i cremelack är oftast dömt att misslyckas eftersom den basen inte är gjord för att klara av det.

Sen kan man ju ta det en nivå till och börja franka med klar bas och pigment (oftast löst ögonskuggepigment). För det måste man ha suspension base, annars kommer allt man slänger ner att sjunka till botten mer eller mindre snabbt. Man kan absolut välja att inte bry sig om det utan skaka om lacket en stund innan man använder det, men ska det se snyggt ut i flaskan även dagen efter man gjort det så är det suspension base som gäller. Glitterlack, hololack och liknande som innehåller partiklar är alltså baserade på den typen av bas och att franka med sådana lack gör att man klarar sig hyfsat från att glittret/pigmentet man själv tillsätter ska sjunka.

Utgår man från klar bas och pigment så är det strikt taget inte frankenlack längre, eftersom frankenlack ska bestå av befintliga lack. Istället får man vad som brukar kallas indie-lack (alltså lack gjorda av independent-tillverkare utan ett stort företag i ryggen). Egentligen ska ju indie-lack säljas, men eftersom vi inte har något specifikt ord för hemmablandade lack som inte säljs, så får de gå under den beteckningen de också. Jag kallar ju mina egna lack som jag sålt för frankenlack, trots att jag vet att det är fel, men det sitter så hårt i huvudet att jag inte kommer på att jag borde kalla dem indie-lack när jag pratar om dem :p


Jag hoppas att nån fick nått bra tips av det här. Vill ni lägga till nått ska lämna en kommentar, samma sak om nån har ytterligare frågor.


This post is about general tips for how to make franken polishes. There are so many similar (and more comprehensive) posts in English out there about this, so I won't bother to translate it.

21 kommentarer:

  1. Jättebra guide. Jag har ju frankat en del redan, men insåg att en dela av mina glitter som jag använde (köpta hos nagelvaruhuset) tappade färgen i basen, bland annat rött, orange och lila glitter, resten gjorde det inte.
    Jag vet att du sagt att du aldrig kommer franka glitterlack, men täänkte att du ändå kanske vet någon som säljer glitter som inte färgar av sig/tappar färg i basen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. vissa säljare har ju specialicerat sig på glitter som klarar av lackbasen, så leta efter "solvent resistant glitter". TKB har, och The Conservatorie (bra ställe, har beställt annat där själv). Annars finns det kanske nått i det här extremt långa inlägget hos Polish And Pigments (hennes blogg är en guldgruva men tyvärr insomnad) http://polishandpigments.blogspot.se/p/glitter-suppliers.html
      Jag kan möjligen sträcka mig till lite grövre hologlitter i mitt frankande ;) Har ett par små flaskor glitter i en låda som jag nog får se som ett felköp, kanske kan göra nått med dem :p

      Radera
    2. Testa:
      www.glitterunique.com
      http://girlybits.bigcartel.com/
      http://www.etsy.com/shop/Theglittersource

      De säljer några (få) glitter som inte är solvent stable, så se till att det står solvent resistant.

      Radera
  2. Underbar guide!! Har länge velat testa att franka men inte blitt av. Ska grundläsa din guide sen hitta mitt sätt:-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Roligt att du gillar den! Lycka till med frankandet! :)

      Radera
  3. Fasen vad du skriver bra. Pedagogiskt och du lägger upp det så himla bra. Alltid kul att läsa dina inlägg. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Å, tack så mycket, vad roligt att höra! :D

      Radera
  4. Superbra inlägg!
    Jag blir lite sugen på att franka nu ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, sätt igång, det är enklare än man tror :)

      Radera
  5. Vad kul med guide! Har själv aldrig "försökt" på riktigt med frankning men vore väldigt kul att testa i någon liten skala för eget bruk. :) Har några små små idéer som jag vill testa och dina tips är väldigt bra, man vill ju inte slösa i onödan direkt. Ska kika i länken du gav till Emma om det finns något kul där och även kolla lite länkar. Matt glitter är ju något jag tycker är väldigt fint så ska spana efter det. Tyvärr kommer ju problemet med suspension base.. men vi får ju se hur det går. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det eviga suspensionbase-problemet. Jag hoppas på leverans av tre liter för eget bruk runt månadsskiftet. Sen ska jag fortsätta rota i de lösa planerna om större beställningar

      Radera
  6. Hatten av för alla tips! Ovärderligt när någon generöst delar med sig av erfarenheter :)

    SvaraRadera
  7. Jättebra inlägg :) alltid lika kul att läsa dina faktainlägg :)

    SvaraRadera
  8. För den som vill ha ett smidigt nybörjakit med både lösningståligt glitter och suspensions bas finns ett paket hos Girly Bits som är rätt bra. Jag har köpt mycket av mitt glitter av henne just för att det är testat i nagellack så jag vet att det inte rullar ihop sig, smälter eller blöder. Allt det har hänt mig med glitter köpte på t.ex eBay även när det stått att det ska tåla att vara i nagellack.

    Annars håller jag med om det du säger förutom att jag haft tur med mina krämlack och spectraflair då, det brukar lyckas. Skimmer funkar också men inte metallic-lack. Jag brukar börja med att ha halva flaskan klarlack och sen droppa i färg när jag frankar, droppe för droppe med koll efter varje hur färgen blir. Jag orkar inte testa i förväg utan går på känsla. Samma när jag frankar med pigment (eller vad man nu ska kalla det). Jag tror inte jag någonsin misslyckats helt förutom när glitter smält men då är det ju inte mitt fel. :D

    Franka är kul! Hoppas många kommer igång och vågar prova efter den här guiden. Det är lätt, roligt och man blir glad av att få göra något helt unikt och eget.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja om man börjar med så mycket klarlack så är den nog enklare att lyckas med hololacken, då drunknar väl inte effekten så mycket. Jag har mest börjat med en flaska creme och hällt i holot och då är det borta sen ^^

      Radera
  9. Vilken jättebra guide! Väl skriven och pedagogisk! Förr eller senare kommer jag nog också börja franka lite...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack!
      Ja gör det, det är roligt :)

      Radera
  10. Nu blev jag sugen på att franka. Trodde att det skulle vara svårare och kräva mer grejer än vad det gör. Superbra guide! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är enklare än man tror, egentligen behöver man bara en flaska lack som inte är helt tom och så häller man i lite av ett annat i där och blandar de två, lätt som en plätt :)

      Radera

Har varit tvungen att ta bort möjligheten att kommentera utan att vara inloggad pga väldiga mängder spam. Beklagar! Men lämna gärna en kommentar ändå om du har möjlighet.