Aceton är ett lösningsmedel, med väldigt snabb avdunstningshastighet och stor fettlösande förmåga. Det är väldigt bra på att lösa upp många ämnen och smälter vissa typer av plaster och lim. Man använder det som lösningsmedel i kemiska blandningar, färg till exempel, och som rengöringsmedel och avfettningsmedel inom bland annat kemiindustrin och i labb.
Ångorna kan irritera luftvägarna och i riktigt höga halter göra att man känner sig omtöcknad, som vilket annat lösningsmedel som helst. Men det är inte hälsofarligt i övrigt. På huden är det uttorkande - som vi säkert märkt allihop när vi använt det som nagellacksborttagning - och sölar man med stora mängder (nu snackar vi mer än det är i en flaska remover) under lång tid kan det kyla ner huden såpass mycket att det gör ont. Att det blir kallt när man använder det beror på att det går åt energi när acetonet ska dunsta, och har man det på huden så stjäl den kemiska reaktionen den nödvändiga energin från kroppsvärmen.
I nagellacksborttagning
Vissa förespråkar att man inte ska använda aceton till nagellacksborttagning och det finns hur många aceton-fria alternativ på remover som helst. Anledningen till att det inte rekommenderas är att aceton löser upp de naturliga fetterna från huden och torkar ut den. Det är inte farligt i sig men gör man det ständigt och jämnt så kan huden naturligtvis bli irriterad, få torrsprickor eller eksem. Men är man bara noga med att återfukta huden efteråt och håller användandet på en nivå som huden är okej med så är det inga problem. Det finns också andra ämnen som kan blandas med acetonet för att motverka den uttorkande effekten, glycerol t.ex.
Naglarna torkas naturligtvis också ut av acetonet och där är det svårare att tillsätta fukt. Nagelolja i all ära, men allt den gör är att stänga in nagelns naturliga funk så att den inte kan smita, och har man just tagit bort all den funkten finns det inte så mycket att stänga in. Så ständig användning av ren aceton kan göra naglarna torra, spröda och mer benägna att skiva sig och gå av. Men har man naglar av bra kvalitet som tål det så är det bara att använda aceton-baserade removers så mycket man vill.
I nagellack
Sen var det ju det här med aceton i nagellack då. En del menar att det går bra att späda lack som tjocknat med aceton, medan andra säger att det förstör lacket. Ens första alternativ är ju naturligtvis att späda lack med nagellacksthinner, för att återföra de ämnena som dunstat istället för att hälla i ett nytt som aldrig funnits i lacket från början. Men för sakens skull så kan det ju vara intressant att försöka reda ut acetonets vara eller icke vara i nagellack i alla fall.
För det första gäller det att hålla isär ren aceton och acenton-baserad nagellacksremover i det här fallet. Remover kan innehålla en hel massa olika saker och det är inte helt osannolikt att nån av ingredienserna förstör nagellacket. Så ska man späda nagellack med aceton så ska man börja med att vara säker på att det man har är ren aceton. Sådan kan köpas billigt i enlitersflaskor på exempelvis Biltema eller nått byggvaruhus, sen har man så man klarar sig ett tag.
För det andra så finns det ingenting i själva nagellacksbasen som förstörs av acetonet. Det finns rent av nagellacksmärken som har, eller har haft, aceton i sina lack, så det funkar uppenbarligen. Det senaste exemplet är China Glaze nya holo-kollektion där aceton är med på innehållsförteckningen.
De vanliga ingredienserna som vi har gått igenom tål aceton, men sen kan det naturligtvis finnas lack som har andra ingredienser utöver dem, som förstörs av det. Pigmentet och eventuella andra "tillsatser" - flakes, glitter, osv. - är däremot svårare att säga något om. Antagligen finns det många pigment som tål aceton utmärkt, och andra som inte alls gör det. Man vet inte förrän man har testat. Det kan med andra ord vara bra att testa en liten mängd först och se vad som händer innan man häller aceton direkt i nagellacksflaskan. När jag jobbat med pigment till Cactus-lacken så har jag använt aceton som lösningsmedel när jag testat grejer som inte ska användas till slutresultatet (mest för att det är billigast) och då har alla ca 30 pigment utom ett tålt det.
När man väl spätt ut lacket med aceton sen så får ju det effekter också, även om lacket inte förstörs av det. Aceton dunstar mycket snabbare än någon av de andra lösningsmedlen som normalt finns i lack. Det betyder visserligen att man får ett lite mer snabbtorkande lack, men också att lacket tenderar att torka ihop i flaskan och bli segt igen snabbare än om man spätt ut det med riktig nagellacksthinner. Acetonet i lacket kommer också ha en aning mer uttorkande effekt på naglarna än vad lacket hade innan. Dock förhoppningsvis inte så mycket att det märks ens, och dessutom med naglarna skyddade av ett underlack för att minska effekten ytterligare.
Test
Jag testade själv att späda ett lack med aceton och det har nu fått stå flera månader för att jag ska se någon eventuell långtidseffekt. Det var en flaska som fått lack i gängorna och bara innehöll en seg liten klump i botten, och jag fyllde upp flaskan helt med aceton. Det blev så tunt att det inte hade många likheter med nagellack längre men sen fick det stå och dunsta ett tag till en bättre konsistens.
Före. Klump på botten |
Aceton ihällt men innan flaskan blivit skakad |
Efter. Swatcher på lacket på stickorna. Originalet till vänster och efter spädningen med aceton till höger. |
Pigmentet mår utmärkt och formulan är ungefär som den var innan. Lacket var skirt och bedrövligt redan då och det är ännu skirare nu, eftersom det fortfarande är lite tunt. Men det är inga problem att lacka med och det ser precis likadant ut på swatchstickorna före och efter.
Slutsats
Efter all research och egna tester vill jag påstå att aceton inte alls är så illa som det ofta framställs. Innan jag grävde i det själv så ifrågasatte jag inte de som sa att aceton förstör nagellack och är rena döden för naglarna, men nu efter att ha bildat mig en egen uppfattning har jag ändrat mig. Helt rent är det lite för uttorkande för att funka som bas-remover för just mina naglar, men i övrigt använder jag det mer än gärna: till att ta bort gel-material, till att späda lack med, till pigmenten, till rengöring... mångsidig och bra kemikalie :)
Jag älskar dessa förklaringsinlägg! Så mycket jag just har lärt mig! Tack!
SvaraRaderaRoligt att höra, tack :)
RaderaWow, vilket bra inlägg! Nu tror jag inte jag behöver lära mig något mer idag :)
SvaraRaderaOch om det kommer en acetonrelaterad fråga på Vem Vet Mest? så kommer jag kunna imponera på sambon också :) En bra start på dagen med andra ord!
Hahaha, bra det :D
RaderaVad spännande och välskrivet inlägg! :) Du är så klok!
SvaraRaderaÅå, tack :)
RaderaÅh du skriver så bra och detaljerat. Det är så intressant att läsa dessa inlägg, nu har jag lärt mig mycket nytt idag. :-)
SvaraRaderaTack så mycket, roligt att höra :)
RaderaHåller med alla ovan! Jättebra information! Tack för inlägget, tänker mig att det är lite som MythBusters för nagellack du bidrar med ;)
SvaraRaderaÅ, det var en smickrande liknelse! Tack :D
RaderaMycket bra som vanligt. Om jag inte minns helt fel så har Zoya aceton i sin remover och den älskar jag. Så då kanske man inte ska vara så himla rädd för att använda den oftare.
SvaraRaderaTack!
RaderaJa, Zoyas remover är aceton och glycerol. Effektiva grejer!
Jag kommer nog fortsätta späda lack med thinner; men i övrigt är jag inte skraj för aceton då jag har himla tåliga och snabbväxande naglar. Bra skrivet, som alltid!
SvaraRaderaDet låter bra :)
RaderaTack!
Ännu ett bra och informativt inlägg. Det tackar jag för :).
SvaraRaderaMed vänlig hälsning
/Eva
Tack för ett jätteintressant och informativt inlägg. Igen! Är så himla glad över att jag hittat din blogg, och lite kunnigare nu också. :)
SvaraRaderaÅ så roligt att höra, tack så mycket :D
RaderaJätteintressant inlägg som vanligt! Det bekräftar också det jag redan varit inne på själv, för mina naglar, som just är hårda, torra och sköra, så ÄR aceton rena "giftet". Ju mer jag lär mig om nagelvård och nagelrelaterad kemi och liknande desto mer förstår jag att det är viktigt att ta reda på vilken typ av naglar man har eftersom det som fungerar bra för en person kan vara helt fel för nån annan. Men det är också en av dom sakerna jag gillar med dina faktainlägg, du går inte ut och hävdar att "så här ÄR det, det här är bra och det här är dåligt" utan du ger tydlig och detaljerad information så att man lär sig själv och kan fatta sina egna genomtänkta, välgrundade beslut och skulle du nån gång skriva "det här ÄR dåligt, för ALLA" då vet man att du skulle mena allvar.
SvaraRaderaTack för dina snälla ord! Det är precis det jag är ute efter så jag blir jätteglad av att höra att jag har lyckats :) Att presentera fakta och sen får varje läsare göra sitt eget val. Och allas olika förutsättningar gör att alla kan få helt olika resultat av samma produkt precis som du säger.
RaderaIbland undrar jag om jag kanske inte verkar tillräckligt kritisk, att läsarna till slut undrar om det finns _nånting_ jag inte tycker är okej... Men jag hoppas att det istället blir som du skriver, att om det nån gång skulle dyka upp nått som är riktigt illa så tas det på allvar, och att det är underförstått att det inte har hänt än bara. Men att jag fortfarande är kapabel att helt fördöma nått om jag hittar fog för det ^^ Samtidigt är det knappast troligt att det säljs produkter med jättehemska saker i eftersom det trots allt finns så bra kontroller. Så för mig är det väldigt väntat att alla grejer i nagelprodukter är helt okej i sina små doser.
Tack igen för din kommentar :)
mycket intressant, som vanligt :) har dock sett ett lack bli förstört på en blogg, och har själv ett som ändrade färg efter att jag har använt aceton i det... så nu vågar jag inte chansa utan kör med thinner :)
SvaraRaderaIntressant o bra skrivet, ska prova att ha ren aceton på ett gammalt nagellack. Tänker att nytillverkade nagellack har andra tillsatser som mest passar med thinner.
SvaraRadera