tisdag 30 april 2013

Stulna inlägg

Jag tar en paus från att vara förkyld för att skriva det här väldigt tråkiga inlägget...

För ett drygt år sedan sen nu skrev jag ett inlägg om att jag fått åtskilliga av mina faktainlägg stulna. Det var första gången jag stötte på nått sådant och jag blev fly förbannad. Nu har jag nog blivit härdad av vad som händer på nätet i allmänhet och blir mest trött.

I den vevan mailade jag naturligtvis bloggägaren och bad henne att ta bort alla inlägg hon kopierat av mig (jag var ju långt ifrån den enda bloggaren hon tagit inlägg av, vi var många i samma sits). Men i söndags blev jag uppmärksammad av snälla personer på Facebook att hon inte alls tagit bort allt utan att det låg inlägg kvar, en direkt kopia av min köpguide.

Jag har mailat henne igen men mailet kan inte levereras till hennes adress, så eftersom jag vet att hon läser min blogg - hon kommenterar så inställsamt stup i kvarten, senast idag, men jag raderar alla hennes kommentarer så fort jag ser dem - så kör vi på ett öppet brev istället.

Hej Therese,
Som jag redan kontaktat dig om för ett år sedan så kräver jag att du tar bort samtliga inlägg du kopierat från min blogg, bland annat det här: http://tezzilicious.blogg.se/2011/july/kopguide-for-nagellack.html Men även andra om du har något mer stöldgods kvar.
Eftersom du har hela ditt namn och din bostadsort utskrivet på bloggen var det inga problem att ta reda på din adress, så jag har skickat en faktura till dig för det materialet du använt utan mitt godkännande. Du har 10 dagar på dig att betala den till mitt Paypal konto som står på fakturan. Du har ju brutit mot upphovsrättslagen och jag skulle kunna polisanmäla dig, men väljer att nöja mig med att anmäla det till blogg.se, just nu i alla fall.

//Cactus

Som sagt har Therese gjort det tvivelaktiga valet att dela med sig av sina personuppgifter till hela världen via Internet. Vi hör alla om näthat och mordhot och allt vad det är via media och får upprepat för oss att man ska vara försiktig med sina uppgifter. Nu har Therese tur att jag inte är en galen psykopat som flippar ur över tanken på att bli bestulen, men det finns säkert gott om andra sådana där ute. Jag kan verkligen inte nog poängtera hur viktigt det är att man är försiktig och tänker två gånger på vad man uppger om sig själv på nätet. Man kan ju bli utsatt utan att ha provocerat någon det minsta naturligtvis, och inte ha sig själv att skylla. Men kanske ska man vara extra försiktig med sådant innan man bestämmer sig för att begå lagbrott och reta upp andra. Om inte för sin egen skull så i alla fall för sin familjs.

I förra inlägget för ett år sedan valde jag att inte länka till Tezzilicious eftersom jag inte ville bidra med trafik. Då var det heller inte en blogg som florerade i våra kretsar så det var ganska ointressant. Jag vill i och med det här inte "hänga ut" henne eller uppmana till bojkott men eftersom hon numera kommenterar hos många av oss och finns med på en del länklistor (både permanenta och vid temadagar) så kanske det är mer intressant att veta vem det hela gäller. Så kan alla göra ett aktivt val om det är en blogg man vill läsa/klicka sig in på/länka till eller inte. Personligen blir jag mycket förvånad om hon skulle lämna fler kommentarer hos mig, men om så är fallet så kommer jag att fortsätta att radera dem utan svar.

Som synes är inlägget ett par år gammalt och jag kan bara hoppas att Therese tagit sitt förnuft till fånga och inte skulle göra en sån här grej idag. Dock är det ju inte en isolerad händelse, ett helt gäng skönhetsbloggare har fått mängder med inlägg kopierade. Och även om man "inte känner till" upphovsrättslagarna och vet om att det är ett brott att publicera andras grejer så känns det som normal hyfs och sunt förnuft att inte göra det ändå. Så jag kan tyvärr inte se några förmildrande omständigheter för att varken ta grejerna eller låta dem ligga kvar trots påtryckningar. Hade hon ångrat sig så hade inte inlägget legat där fortfarande.

Det finns mängder av fler saker man kan skriva om och diskutera i samband med det här, men jag stannar där. Förhoppningsvis går lite av budskapet hem hos någon. Nu ska jag ägna mig åt att fortsätta vara förkyld. Vill ni så fortsätter vi diskussionen bland kommentarerna.

I've had a bunch of blogposts copied by another blogger, trying to pose them of as hers. So this is just an annoyed and a bit sad post about that. And since I can't get in touch with the blogger (her email address is shut down) I wrote an open letter to her.

35 kommentarer:

 1. Heja dig! Vi är många som står på din sida och älskar dina inlägg! Spännande att se hur det hela utvecklar sig...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket, det är alltid lika roligt att höra att ni gillar bloggen :)

   Radera
 2. Bra skrivet Cactus, hej dig! :)

  SvaraRadera
 3. Välformulerat inlägg, som alltid! Blir intressant att se hur detta kommer att utvecklas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack :) Ja, nån pajkastning blir det inte bättre av, man får hålla det hela på en vuxen nivå

   Radera
 4. Himla tråkigt det där. Det verkar florera någon slags uppfattning om att det som finns på nätet bara är att "ta". Vilket ju rent praktiskt går, ganska ofta. Och sen åsidosätter man vanliga normala och oerhört enkla detaljer som att ange källor.

  I detta fall, med helt plagiat, faller iofs begreppet "källa".

  Man får anta att förmågan "att förstå" helt enkelt är nedsatt. Förmodligen är en faktura en ganska bra "reality check" för en sådan person.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är konstigt att det är sån skillnad på nätet och annat. Att komma på tanken att kopiera någons artikel ur en tidning eller bok verkar mycket mer långsökt och blir en stor grej om nån gör. Men att ta saker på nätet är vardagsmat och gott om folk hävdar fortfarande att de inte vet att man inte får göra så. Jag har svårt att greppa det.

   Du startade en nagelblogg! Vad glad jag blir, har genast lagt till i läslistan. Och jättesnygga bilder, måste jag säga med :)

   Radera
 5. Jättebra skrivet! Sånt här gör mig så arg, när jag är färdig jurist känns det som att just immaterialrätt är något jag verkligen skulle vilja jobba med, det verkar behövas!

  Det är så många som hävdar något i stil med "Men, jag visste inte att man inte kan...(insert crime here)" när de konfronteras, "rättsvillfarelse" kallar vi det inom juridiken. Problemet är att man inte kan hävda det i dagens samhälle. Så enkelt som det är att få tag på korrekt info om vad som är lagligt och inte så går det helt enkelt inte att svära sig fri med ursäkten att man inte visste. Man måste helt enkelt tänka efter före.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, precis! Vissa grejer är svåra att få veta och svåra att begripa sig på. Att man inte ska begå lagbrott och vad som är ett lagbrott hör inte till de sakerna. Och har man sen normal hyfs och en normal tankeverksamhet så gör man inte den typen av saker ändå, brott eller inte.
   Ja, du lär säkerligen behövas inom det området :)

   Radera
 6. Haha, detta är helt sjukt. Alltså, finner inte ens ord. RAKT AV, helt rakt av. Hoppas att det inte händer igen, åtminstone. Förstår inte varför man gör något sådant alls. Det är stor skillnad på att inspireras och stjäla. ÖRK.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, lite så... jag förstår det inte heller. Det är ju dessutom tekniskt enklare och tar kortare tid att göra en länkning än att kopiera en hel text och formatera den. Så är man bara lat är det ju att föredra.

   Radera
 7. Go Cactus!! Jag är fortfarande skitarg å dina vägnar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, tack :) Jag tror att du är argare än jag är ^^ Vid det här laget är jag mest trött på hur folk beter sig, jag orkar inte ens vara arg längre :) Om jag går runt och är förbannad så påverkar hela grejen mig mer än henne och det var inte så det skulle vara. Nu har jag gjort det jag ska: skickat faktura, anmält det till blogg.se och skrivit inlägg, så nu kan jag gå vidare med livet och tänka på roligare saker :)

   Radera
 8. Jättebra inlägg! Jag håller tummarna! Hej dig!

  SvaraRadera
 9. Jag trodde vi rett ut detta och jag visste inte att jag hade kvar det. lite synd att du inte skickade mailet för min mail funkar som den ska! Som jag sa när vi redde ut detta tidigare så hade jag min blogg tillsammans med en annan och jag var väldigt ny med det här att blogga så jag trodde hon skrev allt själv men det gjorde hon ju inte.. jag har raderat allt vad jag har hittat och försökt gå igenom allt flera gånger för att få bort detta och jag har kommenterat för att ni ska se att jag inte har såna inlägg längre! Jag ber om ursäkt IGEN för detta. Jag hoppas att du kan visa den här kommentaren för jag vill inte alls bli kopplad till detta och jag vill att andra och du ska se att jag inte alls menade det och har gjort allt jag kunde göra för att gottgöra det här mot er alla som blev utsatta!! Vill inte att min blogg ska bli smutskastad igen då det har gått så lång tid! Inlägget är självklart raderat och borta för alltid! Med vänliga hälsningar Therese - www.tezzilicious.blogg.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var nog det största bull shit jag hört på länge. Att försöka ljuga dig ur den här situationen gör verkligen inte saken bättre.

   Vi har inte "rett ut" nånting. När jag mailade dig för ett år sedan fick jag inte ens ett svar, och absolut ingen ursäkt. Du har knappast gjort "allt du kunde för att gottgöra" oss när du inte ens brytt dig om att gå igenom din historik tillräckligt noga för att se till att allt kopierat material blev raderat. Du var inte ny när det inlägget publicerades, då hade du bloggat i tre år redan, enligt din egen historik. Och du gjorde vattenstämplar med copyright på dina bilder redan från början...

   Självklart är det ingen annan som ställt till det för dig, i så fall hade inläggen varit underskrivna av någon annan. Dessutom märks det väldigt väl på stilen (röriga meningar och avsaknad av punkter och kommatecken tex.) att det är samma person som skrivit tillägg under mitt inlägg som skrivit de senaste inläggen på din blogg. Så nej, det är du själv som ställt till det för dig.


   Följande felmeddelande fick jag när jag försökte maila dig:

   >Delivery to the following recipient failed permanently:
   >
   > tezzilicious@hotmail.com
   >
   >Technical details of permanent failure:
   >Google tried to deliver your message, but it was rejected by the server >for the recipient domain hotmail.com by mx1.hotmail.com. [65.55.92.184].
   >
   >The error that the other server returned was:
   >550 Requested action not taken: mailbox unavailable

   Så jag har absolut försökt kontakta dig privat innan jag skrev det här inlägget.

   Och ja, din kommentar här kommer att få stå kvar. Jag tror dock att den gör mer skada än nytta för din del.

   Radera
  2. Therese skriver: "...så hade jag min blogg tillsammans med en annan och jag var väldigt ny med det här att blogga så jag trodde hon skrev allt själv men det gjorde hon ju inte.."

   Jamen då förstår jag hur det ligger till. Alfons Åberg har blivit stor och fått nya kompisar så nu har Mollgan flyttat hem till dig!

   Radera
 10. Hoppas att Therese är ärlig den här gången, jag kommer i alla fall INTE att kolla hennes sida, stå på dig Cactus, du är bäst.

  //Anonym

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Nej, det känns inte som självklar läsning efter det här ;)

   Radera
 11. Ihop m en annan? Intressant att inlägget inte var underskrivet av "nån annan" då...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skitsnack bara, desperat försök att skylla sina misstag på nån annan. Vilket ju verkligen inte gjorde saken bättre.
   Jag har ju grävt runt bland hennes inlägg ett tag nu och det finns inte minsta spår efter en annan skribent, alla inlägg är skrivet i samma stil och ingenting är underskrivet med varken hennes eller nån annans namn.

   Radera
 12. Åh, vad tröttsamt... Jag blir ledsen när jag läser sådant här. Vi som bloggar originalmaterial lägger ner mycket tid och arbete och vi gör det för att vi vill dela, men inte för att vi vill bli bestulna. Man ska inte behöva ha enorma vattenstämplar med bloggnamn på alla bilder, man ska inte behöva vara rädd att få texter stulna. Mitt material ägs av mig och ska respekteras som mitt och samma gäller ju alla andras. Helt rätt att du skickat en faktura. Jag hoppas verkligen att det kan stoppa någon från att göra samma sak, stjäla material. Heja dig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Ja precis, det är ju många timmar bakom allt man publicerar, och särskilt faktainläggen som är väldigt tidskrävande med all research. Jag har alltid föreställt mig att bilder är värst utsatta (vilket de ju absolut är) och att text gick säker, så jag blev väldigt förvånad över det här med att ta hela inlägg till sin egen blogg. Man dumförklarar ju verkligen sina läsare om man tror att de inte märker att det är kopierat material. Så jag hade inte föreställt mig att någon _vill_ ta hela texter på det viset.
   Som du säger, förhoppningsvis kan nån annan ramla över det här och undvika att göra samma grej!

   Radera
 13. Det verkar som bloggen är bortplockad nu =) Blev nyfiken och skulle kolla men den hittades inte!
  Hejja dig! Bra inlägg!
  Nina

  SvaraRadera
 14. Fel av mig, va bara det inlägget som va borta ju...

  Hejja dig igen!

  Tråkigt att det finns folk som stjäl så här! Som någon sagt tidigare, det ligger ju mycket tid och energi bakom inläggen som stulits... Du gjorde helt rätt som skickade faktura!

  Trevlig 1:a maj och krya på förkylningen!

  SvaraRadera
 15. Även jag blir irriterad när folk tar saker utan att fråga! Personligen så frågar jag alltid om jag får ta en text/bild innan jag slänger upp det på min hemsida.
  Det är ungefär samma som gå och stjäla i en affär! Bara för det ligger ute på nätet så är det inte "bara att ta för sig".
  Jag lade en länk( http://www.mediekompass.se/ung/vad-du-maste-veta-om-medier/upphovsraett ) på Lelacks hemsida om upphovsrätten för ett tag sedan. Det var när hon hade besvär med en person som hade norpat hennes bilder och lagt ut dem på tradera.

  Detta är lite kort vad som finns på mediekompass:
  Därför att det är FULT att sno andras grejer
  Därför att det är STRAFFBART och du kan hamna i brottsregistret

  Ha en fin första maj och krya på dig tjejen!

  Med vänlig hälsning
  /Eva

  SvaraRadera
 16. Men så tråkigt att detta ens händer. Bra att du sa ifrån, det är liksom det enda sättet att få bukt med det. Krya på dig förresten!

  SvaraRadera
 17. Men SNARK på vissa människor. Varför vill man ens ha en blogg, med någon annans innehåll? Hur kul är det på en skala, att veta att saker som kommenteras och beröms inte är ens ens eget. Ja, än är inte den sista idioten född, den saken är säker!!!

  STÅ PÅ DIG!!!

  SvaraRadera
 18. Stå på dig, det där är inte ok. Jag uppskattar DINA inlägg som DU lägger ner så mycket tid och energi på. Att hon ens har mage att stjäla de rakt av..

  SvaraRadera
 19. Jag vill gärna tro gott om människor och att man kan göra saker av misstag. Låt oss säga att det första gången var ett misstag, märkligt sådant men ändå ett misstag. Det förklarar inte det fortsatta händelseförloppet som nu då utspelar sig ett år efteråt. Då är det svårt att ha en fortsatt god tro om människan.

  Tycker du gjort helt rätt i att skicka både en faktura och en anmälan till blogg.se även om det nu inte gav någonting.

  Förstår inte heller nöjet med att blogga om det inte är eget material som publiceras. Det är ju halva tjusningen med att blogga, sätta egna ord på upplevelsen att ett specifikt lack.

  Alltihop är märkligt och under all kritik. Dessutom är bloggerskan i fråga med på NailArt Sunday lite då och då och jag har svårt att veta hur jag ska agera i framtiden. Jag får se helt enkelt....

  SvaraRadera
 20. Super att du står på dig! Tur att jag är så pass "allergisk" mot olika längd på naglarna att jag slutade läsa där lika snart som man hittade bloggen, ingen mening med att "mata" trollen.

  Krya på dig o samla ny energi nu så vi snart får återse dina underbara swatcher o faktainlägg! :)

  SvaraRadera
 21. Alltså jag fattar verkligen inte sånt här. Varför vill man sno nåns inlägg, vari ligger glädjen och stoltheten med det? Sjukt! Tycker du har agerat helt korrekt, får faktiskt vara nån måtta...

  SvaraRadera