fredag 8 juli 2011

Guide till olika typer av nagellack

En översiktlig guide till olika finishar. Man kan ju dela ner dem i underkategorier hur långt som helst men jag tror inte det är nödvändigt för att ni ska förstå konceptet, så jag tar de stora kategorierna. Om det är nått specifikt ni saknar så får ni hojta. Det finns många liknande guider, på engelska i alla fall, och en populär med väldigt många kategorier hittar man här hos Lacquerized.
För enkelhetens skull tar jag namnen på engelska eftersom det ändå är de som oftast används, även på svenska bloggar. Klicka gärna upp bilderna så blir det tydligare!


Zoya Caitlin
Creme – Kan beskrivas som helt vanligt nagellack. Inget glitter, inget skimmer eller färgskiftningar, bara färg rätt upp och ner. Om man jämför det med billack så är det här alternativet som inte kostar extra, till skillnad från metalliclacken. Det mest klassiska nagellacket i världen är väl ett rött cremelack.






L.A. Splash Sea Lion
Shimmer – Antagligen den vanligaste formulan på nagellack. Det glänser lite grann men partiklarna som skapar skimret är små som fint damm, man ser inga individuella glitterpartiklar.







Sinful Colors Auriga
Frost – Är ganska likt skimmer men har en mattare yta. Färgen ser ofta lite dämpad och nertonad ut, till och med lite gråad på nått vis. Karakteriseras också av att den ofta har problem med att penseldragen syns väldigt tydligt så gillar man inte det ska man nog undvika den här finishen.






Zoya Trixie
Foli – Är väldigt glansigt och glittrigt men har fortfarande inte partiklar som syns individuellt, om man inte tittar jättenoga och i rätt vinkel. Om man verkligen undersöker lacket så ser man att det består av massor med små, små glitterpartiklar i en klar bas, så många att de gör lacket opakt. Ytan blir lite som finkrossad metall nästan. I mina ögon ska ett äkta foil täcka på ett lager och många gör det. Men egentligen säger foil-beteckningen inget om formulan, bara om finishen. 





L.A Girls Millennium
Metallic – Skillnaden mellan foil och metallic är hårfin emellanåt. Metallic lack är också väldigt glansiga och har en metallisk känsla men sammansättningen är annorlunda. Medan foil-lacken har glitterpartiklar i ”sin” färg, rosa till exempel, så har metallic-lacken dels i sin färg, rosa, men också i silver. Det syns oftast bäst i flaskan där silverglittret gärna lägger sig i ljusare stråk. Kombinationen ger ett metalliskt utseende. Man kan ju då argumentera att ett silverfärgat metallic-lack per automatik blir ett foil, men konceptet är att det är en avvikande färg på glittret jämfört med basfärgen, det måste inte vara silver även om det oftast är det.



Star Gazer 232
Chrome – Det här är den ultimata metall-känslan på lack. De är spegelblanka och ser ut som smält metall på naglarna. Skiljer sig från metallic- och foilfinishen genom att inte ha några synliga partiklar alls. Formulan brukar vara väldigt pigmenterad och de täcker på ett lager, men är å andra sidan ofta svåra att få jämna. De visar gärna upp minsta lilla ojämnhet i nagelytan. Men lyckas man få dem bra ser de fantastiska ut. Det finns inte jättemånga cromelack i världen men China Glaze har släppt några kollektioner som är kända, Khrome och Romantique.





China Glaze 108 degrees
Glass fleck – Det här är en svår kategori och jag fick tänka ett tag innan jag kom på lack i samlingen som hörde hit. Trots flera års intensivt tittande på nagellack kan jag fortfarande inte på rak arm säga när ett lack hör till den här kategorin alla gånger… Glass fleck är också glitter men större än de tidigare nämnda. De är i en liknande färg, kanske nästan samma som basfärgen, eller ordentligt avvikande. Det ser ut som om det är små glas-partiklar i lacket och det ger djup åt det. I vissa vinklar syns de knappt medan de glittrar nått otroligt i andra. Många av glass fleck lacken är lite skira eftersom det är lättare att få effekten att synas då, men de måste inte vara det om bara tillverkaren lägger ner lite jobb på sin produkt. 



Nubar Petunia Sparkle
Glitter – Vi har nämnt många typer med glitter i nu men det jag menar med den här kategorin är lack där det tydligt syns glitter i lacket. Det kan vara allt från små oregelbundna partiklar till stora paljettliknande former som stjärnor och hjärtan. Det finns glitterpartiklar i alla möjliga former och storlekar och jag tänker inte dela upp kategorin mer än så. Vad man däremot kan skilja på om man vill är dels sådana glitterlack som har en klar bas och som med fördel används över ett annat lack eftersom det annars skulle ta mååånga lager för att täcka på egen hand. Och dels sådana som har glitter simmandes i en färgad bas som kan göra lacket opakt för sig självt.




Holografiska Ozotic lack, 518 är en
linjär holo medan 621 är en
scatter holo
Holographic/Holo – min personliga favorit! Hololack består av dels en bas och dels glitterdamm som glittrar i alla färger på en gång. Glittret kan vara olika stort vilket resulterar i olika effekt. Om glittret bara är damm får man vad som kallas linjär holo, eller linear holo på engelska. Den här typen av lack är egentligen rätt svår att beskriva, man måste uppleva den. Ljuset bryts i glittret som fungerar som små prismor och bildar små regnbågar på naglarna. Även om lacket har en viss grundfärg så får man alltså alla regnbågens färger på naglarna på en gång. I alla fall i solen, många lack kommer inte till sin rätt förrän man tittar på dem i solsken eller lysrörsbelysning. Formulan på de här lacken är dock ofta lika jobbig som lacken är vackra och det verkar faktiskt som att mer effekt ger sämre formula. Lacket vill på något vis inte fastna på nageln utan man drar av föregående lager så fort man är där med penseln. Svaret heter rätt sorts underlack, special-underlack som brukar gå under beteckningen Aqua Base och som gör att hololacket fäster bättre än över vanligt underlack. 
Om glittret istället är större och mer oregelbundet får man en scattered holo. Då syns glittret mycket tydligare och varje glitterpartikel glittrar i sin egen färg. Gemensamt ger de fortfarande alla regnbågens färger men man får ingen riktig regnbåge. Formulan på de här är inte alls lika jobbig men effekten är inte alls i samma klass som de linjära hololacken. De funkar också oftast bäst i solen.



CND Jade Sparkle över svart
Effektlack – Detta är en kategori som jag hittar på själv, inget vedertaget med andra ord (Googlar man på det får man upp en massa träffar på tyska bil-siter), men det är ett sätt att klumpa ihop ett gäng lacktyper som annars är rätt unika var för sig. Vad jag tycker hör hemma här är lack för layering som på egen hand syns rätt dåligt men över ett annat lack helt kan ändra färgen på det. Exempel är CND Effects (därav namnet) och Klean Color Chunky Holo. Jag kan också tycka att en del glitterlack kan platsa här, sådana som bara består av glitterdamm i klar bas och används som överlack, tänk China Glaze Fairy Dust. Även flake-lack kan höra hit men vi tar dem för sig…




Nubar 2010 i tre lager över svart


Flake – Flake-lack består, precis som namnet säger, av flakes eller flagor/sjok. Det är stora oregelbundna… ja, jag vet inte. Jag vill säga glitterpartiklar men det är det inte. Flakes finns på nått vis bara i två dimensioner, de har ingen tjocklek som glitter har. Det går inte att ta på dem eller plocka upp dem med en pincett för då faller de bara sönder i mindre delar. De är genomskinliga men om man tittar på dem i en vinkel så glittrar de till och reflekterar ljuset i en färg. Tittar man i en annan vinkel har de en helt annan färg. Flake-lack har ofta en klar bas eller en bas med bara en svag ton, i en färgad bas försvinner flakesen och syns inte. Det är därmed lack som inte bör bäras för sig själv utan är tänkta att läggas uppe på ett annat lack. Då visar de sin fulla effekt och kan skapa helt fantastiska manikyrer.



Ozotic 505, ett multikromt lack
Duochrome & Multichrome – När vi ändå är inne på kategorier med lack som ändrar färg så passar det här bra. Duokroma lack ändrar också färg beroende på betraktningsvinkeln men här är det basfärgen som ändras. Oftast ser det ut som ett vanligt skimmerlack men när man rör på handen så ändrar det färg till en annan nyans. De ändrar sig oftast inte radikalt, kanske från rosa till persika till guld, eller från blått till turkos men det finns så klart undantag. Multikroma lack är bara en annan variant som innehåller fler olika färger och har mer påtagliga skiftningar, tre eller fler olika distinkta nyanser, till exempel, blått, grönt och lila.



Svart och vitt crackle-lack
från China Glaze
Shatter/Crackle – Den här typen av nagellacket spricker upp när det torkar och bildar tomma ytor på nageln. Det torkar vansinnigt fort och hinner därmed inte med själv utan krymper ihop. Den snabba torktiden gör att man får vara snabb när man målar för att inte förstöra mönstret. Det torkar oftast matt och ger helt olika intryck utan respektive med överlack.






Picture Polish Abyss
Jelly – jelly är en väldigt passande beteckning eftersom jellylack ser ut lite som gelatin eller färgad jello på naglarna. De har en lite genomskinlig formula och är ofta omöjliga att få helt opaka, de lämnar VNL hur många lager man än lägger på. Å andra sidan är de fantastiskt glansiga och har nästan en wet-look. Det är oftast så att man antingen älskar eller hatar dem, jag gör det sistnämnda…






Claudia The Slime
Neon – Kommer oftast i starka, självlysande färger men inte alltid. Det torkar också med en halvmatt yta vilket är det verkliga kännetecknet för ett neonlack. En stark självlysande färg (neonfärgat) men utan matt yta? Inget neonlack.








Zoya Mitzi
Matte – Är riktigt matt och blir lite som plast. De här lacken torkar också väldigt snabbt vilket gör att det kan vara svårt att få till en snygg och jämn yta. Eftersom man måste avstå från överlack för att behålla den matta effekten så blir hållbarheten ofta inte så bra på matta manikyrer. En genväg till matta lack är annars ett matt överlack, då får man vilket lack som helst att bli ett matt lack.





Zoya Veruschka
(med överlack på ringfingret)
Suede – Är också en typ av matt lack men den här gången med glitterpartiklar. Medan vanliga matta lack är den matta motsvarigheten till cremelack så är suede den matta motsvarigheten till skimmerlack. Att kalla det för "mocka" passar rätt bra eftersom det känns lite så när man tar på det.
Eftersom skimret ska synas även genom den matta basen – och matta lack är ofta väldigt opaka – så är det ofta väl tilltaget. Det gör att de här lacken blir väldigt snygga om man lägger på ett glansigt överlack, färgen djupnar och glittret kommer fram tydligare. Man kan också välja att göra nailart med ett överlack, till exempel göra glansiga tippar eller mönster för att skapa en häftig effekt.


Ja, det var väl alla då, eller? Saknar du nått eller har frågor så skriv en kommentar!

10 kommentarer:

  1. Håller helt med, toppen! Vilket jobb du lagt ner! Tack för din insats!
    Kram

    SvaraRadera
  2. Superbra inlägg! Även om jag har hyfsad koll på begreppen var det läsvärt att få dem beskrivna så här ingående - tackar! :-)

    SvaraRadera
  3. Min visdom om lackens förunderliga värld steg just nu med några hundra procent :)

    SvaraRadera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  5. Hoppsan läste visst inte från början.
    På min "lemming" mista finns effect och flakie lack

    SvaraRadera
  6. Gud silket bra inlägg! Verkligen till stor hjälp. Jag sitter här med ett lack på naglarna som jag ska blogg om men jag kan inte bestämma vilken finish/formula det har. det känns lite som jelly, men också shimmer. Tror dock att jag väljer att kategorisera det i jelly efter att jag läst ditt inlägg! :)

    SvaraRadera
  7. Tack för att jag nu vet bättre:)
    //Anki

    SvaraRadera