tisdag 15 januari 2013

Ingredienser i nagellack: Camphor / kamfer

Lack som är Big 3 Free är ju utan DBP, Toluene och "Formaldehyd"/Formalin. Utöver det finns den minde kända betäckningen Big 5 Free, som är lack som dessutom är fria från Tosyalmide/formaldehyde resin och kamfer. Så uppenbarligen är det nått som en del inte vill ha i sina nagellack, men vad är det då?

Numera kan man göra syntetiskt kamfer från tepentin, men ursprungligen utvinns det ur oljan från kamferträdet som växer i Asien.

Cinnamomum camphora, bild från Wikipedia

Det har används som krydda, medicin, liniment (på grund av sin kylande effekt), insektsmedel och i religiösa ceremonier, och används fortfarande som eterisk olja, och som smaksättare i godis i vissa delar av världen. På huden är det lätt smärtstillande och lindrar klåda medan det kan vara skadligt om man äter det i för stora doser. Då påverkar det nervsystemet och kan ge krampanfall, förvirring och i extrema fall skador på levern. Två gram av ren kamfer är tillräckligt för förgiftning men den förekommer aldrig ren i annat än tillverkning av andra produkter.

Med andra ord är det lite som med vanlig sprit: helt okej i rimliga doser men skadlig - och rent av dödlig - om man får i sig för mycket. Vill man vara på den säkra sidan kan man ju låta bli att dricka sina nagellack. Det finns i vanliga märken som OPI, China Glaze och Color Club, så ska ni dricka nått så drick Zoya i så fall ;) Skämt å sido, det är så lite i en flaska lack så man hade inte kännt av det ens om man drack hela!

När man utvinner kamferoljan får man fram tre fraktioner med lite olika innehåll. De "värsta" av dem, som inte ska användas till eteriska oljor men som fortfarande får användas i tvål och parfym, innehåller ett ämne som på engelska heter safrole (vet inte vad den svenska översättningen är men av googlingarna att döma går det att göra knark på det...) och som har visats sig vara svagt cancerframkallande hos råttor. Man har inte hittat samma samband hos människor, och vid djurförsök tenderar man ju att använda orimligt höga doser. Jag gissar att det är därifrån vissa dragit slutsatsen att det är hemskt med kamfer i nagellack. Jag hittar dock inga uppgifter (företagshemligheter antar jag) om vilken fraktion av kamfer som använd i nagellack. Om det är den trevligare varianten så finns det ämnet inte ens i, och samma sak med den syntetiska versionen. Och även om det är de varianterna som får användas till tvål, så är det ytte-pytte-lite kamfer i nagellack och i sin tur bara delar av kamfern som består av safrole. Och som sagt, vi äter inte våra nagellack i några större mängder.

I nagellack används det som kompis åt nitrocellulosan, för att den inte ska bli för hård. Det gör nagellacket böjligt och ser till att det inte bara spricker när det har torkat. Används också för liknande syften i andra typer av plaster och lacker.


Camphor is included in the group of nail polish ingredienses called Big 5, so some manufacturers have excluded it from their polishes. Eating pure camphor can give seasures and damage on the liver, but the amount in nailpolish is so small that it wouldn't have an effect even if we drank our bottles of polish. It's used as flavour in candy, as spice and medicine, so in low doses it's relly nothing to worry about.

There is another susbstans in the camphor called safrole that is slightly cancerogenic on ratts, but no one has shown the same effect on humans. It's not present in every type of camphor and only a part of the camphor is made up of this, so that's also nothing to worry about in nail polish. But it's probably the reason to why camphor has gotten it's bad reputation.

15 kommentarer:

  1. Tack för ännu ett intressant inlägg! :-)

    SvaraRadera
  2. Ja tack för ytterligare ett spännande faktainlägg! Jag blir lite granna frågande till varför lack ska vara big 5free, eller ens big 3free.. Lite granna som om vi skulle förbjuda salt, för nog fan dör man om man vräker i sig kilovis med salt, eller varför inte vanligt vatten..tvärdricker man tja, 8-10 liter vatten i ett svep beroende på kroppsvikt så dör man ju då också av vattenförgiftning. Okej, jag larvar mig lite..men känner att dessa lack som ska vara "bättre" än andra också är lite överdrivna och känns mer som säljknep än som faktiska risker. Men det behöver ju inte vara dåligt att det finns, dock så behåller jag glatt mina vanliga lack och köper gärna mer av både big5/3/free-lack och vanliga, bara de är snygga och inte för dyra. ;P

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då tycker vi precis lika! :)
      Jag har skrivit klart om alla 5 grejerna som är på tapeten och ett av dem är faktiskt otrevligt och inget man vill pyssla med, å andra sidan är den förbjuden i kosmetika så det är inget lack-tillverkarna behöver gå ut och skryta med att de inte har i sina lack. Det är som att skryta med att "Vår yoghurt är fri från cyanid och kärnavfall, heja oss!"
      Så jag tror precis som du att det är helt och hållet marknadsföring! Särskilt 5-free, totalt onödigt i mina ögon.

      Radera
  3. Som vanligt ett intressant och nyttigt inlägg. Tack :-D!

    Med vänlig hälsning
    /Eva

    SvaraRadera
    Svar
    1. Roligt att höra att du gillade det :)

      Radera
  4. Pedagogiskt, Magistern! :)

    SvaraRadera
  5. Så om jag blir extremt törstig när jag lackar är det bara att hoppas att det är ett Zoya jag sitter och lackar med ;)

    Skämt å sido, mycket intressant. Jag har av någon anledning mer tänkt på Kamfer som en doft av någon anledning.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det används ju tydligen mycket i parfymer så det är nog inte så konstigt :) Själv har jag ingen aning om hur det luktar

      Radera
  6. Kul att jag just igår köpte ett lipsyl med camphor på ingredienslistan! Vill man inte ha det i nagellack, borde man ju inte vilja ha det i lipsyl..

    SvaraRadera
  7. Hej hej, det är jag igen, vet inte om du kommer ihåg mig men aja😄 Superbra inlägg som vanligt! Har en jättekonstig fråga den här gången, jag undrar jag om man "tappar" hjärnceller när man andas in nagellacksångorna, och isåfall om det är farligt? Några nageltjejer som jag känner sa nämligen att de inte fick måla naglarna (så ofta) för deras föräldrar eftersom de sa att det är dåligt och skadligt för hälsan, bl.a. att man kunde tappa hjärnceller tydligen, och att de trodde att man skulle få cancer..skulle vara jätteskönt att få veta hur det verkligen är med det här, om det är sant eller inte och så. Tack för en fantastisk bra blogg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det låter som att deras föräldrar inte är utbildade läkare ;) Skämt å sido... Nej, man "tappar" inte hjärnceller. Vad jag antar att de menar är att man kan få bestående hjärnskador om man sniffar lösningsmedel. Men om man sniffar lösningsmedel så gör man ju det för att man är ute efter att bli hög. De som gör det använder stora mängder rena lösningsmedel och andas in det medvetet. Trots att de tex börjar hosta, får ont i näsan och halsen, får huvudvärk och blir yra, så fortsätter de. DÅ kan det vara skadligt och påverka hjärnan. Men så länge man inte känner av några sådana symptom så är det ingen fara. Man får inga skador på hjärnan utan att man märker det, så att säga. Man måste ignorera alla de där varningssignalerna först och det gör man ju inte om man inte är ute efter att bli hög. Normalt sätt så slutar man ju lacka naglarna om man känner att man får huvudvärk eller det sticker i näsan och så går man och gör nått annat än stund. Och även om man skulle få lite huvudvärk eller känna av det i näsan betyder inte det att man riskerar hjärnskador, det behövs mycket högre doser än det lilla som är i nagellack!
      En av fördelarna med att bo i Sverige är att staten är väldigt rädd om oss innevånare. Allt som är det minsta farligt blir förbjudet! Hade det varit farligt att lacka naglarna för ofta så hade det ju funnits massa varningstexter på flaskorna, och de hade inte fått säljas hur som helt i vanliga matbutiker och på Kicks, osv. Och det hade varit åldersgräns på dem så man fick visa leg för att få köpa dem. Men nu är det inte så. Det finns regler för vad nagellack får innehålla, så att ingen tillverkare slänger i nått som är farligt på riktigt. Men så länge tillverkarna håller sig till de ämnena som är tillåtna så är nagellack testat otaliga gånger av många forskare och många användare och ingen har kommit fram till att det är farligt. Så ni kan lugnt fortsätta att lacka naglarna :)
      (Between you and me, så tror jag att de där föräldrarna helt enkelt stör sig på att deras döttrar lackar naglarna så ofta och att det luktar lite så att de säger att det är farligt bara för att få dem att sluta ;) )

      Radera
  8. Åh okej, vad skönt. Tack så mycket för svaret, det hjälper verkligen!

    SvaraRadera

Har varit tvungen att ta bort möjligheten att kommentera utan att vara inloggad pga väldiga mängder spam. Beklagar! Men lämna gärna en kommentar ändå om du har möjlighet.