onsdag 23 januari 2013

Ingredienser i nagellack: Toluen

Toluen ingår också i Big 3 Free beteckningen och är ytterligare ett ämne som jag visste väldigt lite om innan det här inlägget. Återigen har det gått åt många timmars research och letande i diverse rapporter från EU, Arbetsmiljöverket, Kemikalieinspektionen, osv.

Toluen, även kallat toluol eller metylbensen, är ett aromatiskt kolväte med den kemiska formeln C7H8. Det finns i råolja och fås fram både ur den och ur de processer som sker när oljan delas upp i olika fraktioner. Ungefär 10-15% av vanlig bensin består av toluen och det finns runt oss överallt i form av avgaser, utsläpp och cigarettrök.

Det är ett lösningsmedel och man använder det i lim, färg, lack, plast, gummi, skokräm och en massa annat. Det kan användas till många av de saker som ämnet bensen (alltså inte bensin nu) kan användas till och eftersom bensen är betydligt otrevligare så har man ersatt det med toluen i många applikationer.

Som gas är toluen skadligt att andas in, det ger yrsel, huvudvärk, förvirring, minnesförluser och har en viss antidrepressiv effekt... man blir hög på det med andra ord. Upprepad (medveten) användning kan ge bestående skador på centrala nervsystemet, luftvägarna och njurarna. Det tas lätt upp av huden och i stora mängder (plaska runt och bada i det) så kan det ge samma effekter som att andras in ångorna. I mindre, mer rimliga, mängder så är det uttorkande på huden. Arbetsmiljöverket (och International Agency for Research on Cancer) klassar det inte som varken cancerframkallande eller allergiframkallande, till skillnad från många andra aromatiska kolväten. Många aromatiska kolväten är riktigt läskiga grejer, som ger både leukemi och andra former av cancer, men tack och lov är inte alla alls så farliga, så man ska inte dra hela gruppen av ämnen över en kam.

När man läser bloggar och andra siter på nätet som handlar om Big 3-ämnena så dyker det ibland upp uppgifter om att toluen skulle vara förbjudet i nagellack i EU eftersom det är så farligt. Detta är dock felaktigt. EU har gjort ett par utredningar i frågan och jag citerar en av dem:

"...the SCCP is of the opinion that the presence of toluene as a solvent in nail cosmetics does not pose a risk to the health of all groups of consumers, independent of their age." Källa, citat från sidan 15. SCCP står för Scientific Committee on Consumer Products.

Citatet gäller även yrkeskategorier som lackar naglar dagarna i ända. De konstaterar också i en senare rapport att mängden toluen som absorberas genom nageln är försumbar. Dels för att ämnen som - något förenklat - inte är vattenbaserade inte absorberas särskilt lätt genom nageln, och dels för att toluen dunstar så fort att det efter väldigt kort tid inte finns så mycket kvar som kan absorberas.

EU tillåter upp till 25% toluen i nagelprodukter och det är väldigt mycket. Ta ett vanlig flaska nagellack, häll ut en fjärdedel och ersätt med rent lösningsmedel... det lär bli ganska rinnigt.

Det som både EU och jag lägger in en brasklapp för är att man i vissa studier funnit ett samband mellan toluen och missfall, och toluen och minskad födslovikt eller skador på ungarna vid födseln... jag skriver ungar eftersom det är studier på råttor. Men även en undersökning med människor fann ett svagt samband mellan toluen och missfall. Man vet för lite om det här än så länge men som försiktighetsåtgärd har EU klassat toluen i kategorin Reproductive Category 3, "Possible risk of harm to the unborn child" (det finns tre "Reproductive"-kategorier varav den tredje är den mildaste). Det här gäller återigen mycket större mängder än vad som finns i nagellack, och om man andas in höga halter av gaserna. Kvinnorna i studien arbetade i en industri där de hela tiden kom i kontakt med toluen och andades in gaserna.

Jag tänker inte ens spekulera i vad man ska välja bort eller inte när man är gravid. Jag har inga egna barn och jag vet inte vad jag själv hade gjort i det läget. Det är helt upp till en själv vad man väljer! Är man orolig över toluen i samband med sin graviditet så rekommenderar jag att man gräver djupare i saken själv och hittar oberoende och vettiga källor (inte bloggar eller hysteriska allt-är-farligt-siter) inom sjukvården eller liknande. Jag tipsar gärna om saker och talar om för er vad jag själv tycker och gör, men där går min gräns för vad jag känner mig bekväm med att uttala mig om!

Om man däremot inte är, eller har planer på att bli, gravid så ser jag inte alls varför de små mängderna toluen i nagellack skulle vara farliga. Min högst personliga gissning är att nån läst att toluen är ett aromatisk kolväte och förutsatt att det därför är lika illa som många andra aromatiska kolväten. Så är ju då inte fallet, så personligen känner jag i alla fall inte att jag behöver tänka två gånger på toluenet i mina flaskor, ni gör som alltid självklart som ni vill! :)


Another post that is hard to summarize without loosing a lot of things... The very short conclusion is that toluene in nail polish is not as bad as it is often portrayed. It is included in a group of chemicals (aromatic hydrocarbons) that is really nasty and causes cancer and all sorts of things. But the chemicals in this group are very different and toluene is one of the good ones. The very small amounts that are in our non-3-free nail polish bottles are not enough to cause any bad effects on our health.

24 kommentarer:

  1. Oh, ytterligare ett spännande inlägg! :D Återigen tack för tiden du lagt ned på detta!

    Detta måste ju vara det "farligaste" ämnet du tagit upp hitills. Eller minns jag fel nu? Tror också att mycket ligger i att det blivit missförstånd mellan ämnet och ämnesgruppen.

    Jag tror också att de här kvinnorna som var kontakt med toulenet konstant och andades in mycket GARANTERAT kom i från ett uland, där regler saknas eller är för svaga. Har genom skolan(och privat) kikat på väldigt många dokumentärer om produktion tex. Det finns arbetare som barfota står i fabriken och rör i "bunken" med frätande/miljöfarliga medel dagligen. Samma som det finns arbetare som giftbesprutar grödorna utan munskydd/skyddskläder och efter i intervjun berättade att han dagligen var yr och avdomnad(!) i kroppen efter besprutningen(pga gifterna). Sån typ av utsättelse av material ger ju garanterat skador/cancer/missfall etc. Vilket är hemsk men säkerligen 1000% mer (om jag gissar fritt) än vad vi utsätts för med nagellacket. Nu försöker jag ju inte få barn så jag vet inte hur jag skulle känna då dock, men jag tror nog att jag skulle lacka vidare då också, speciellt eftersom SCCP godkänt det.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det här är nog värst hittills, iaf om man försöker bli/är gravid. Annars är väl allergi mot formalinet värre kanske.
      Ja, det är gräsligt hur arbetsförhållandena är i vissa delar av världen! Tittade på nån dokumentär om klädtillverkning med liknande förhållanden som du beskriver och kände sen att jag nog inte vill se mer, jag blir bara ledsen. Särskilt som arbetsmiljö ligger mig extra varmt om hjärtat (jämfört med att utsätta sig för saker på sin fritid). Hemskt!

      Radera
  2. Älskar dina utförliga och välskrivna inlägg om fakta kring nagellack! :-)

    SvaraRadera
  3. Återigen ett utmärkt inlägg, mycket bra och informativt, hatten av för dig!

    SvaraRadera
  4. Du skriver så himla bra! Mycket informativt och ända kul att läsa. Bra jobbat och jag hoppas på mera sådana här inlägg.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Roligt att höra :) Ja jag har ett par till på lager, och fler idéer i huvudet

      Radera
  5. Tack att du lägger ner så mycket energi på att leta upp och forska och sen dela din nyvunna kunskap med oss :-D!
    Med vänlig hälsning
    /Eva

    SvaraRadera
  6. Seche Restore är ju om jag minns rätt, Toluenbaserat, och utan det skulle jag inte veta vad jag gjorde med mina nagellack. Tack för ett till informativt inlägg.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja precis, skrev om det i inlägget om SV :) De har allt sina positiva sidor de här grejerna :)

      Radera
  7. Tack så hemskt mycket för alla dessa informativa inlägg :) är väldigt intressant att få svar på hur pass farliga ämnena är.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Roligt att höra att du tycker om dem :)

      Radera
  8. Tack igen för ett mycket lärorikt inlägg!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack själv, roligt att du gillade det :)

      Radera
  9. Jag gillar kemi-serien! :)
    Vet du hur OPI Chip Skip fungerar? Det är ju en bas man ska applicera innan man applicerar bas-lack. Tydligen ska den avlägsna oljorna från nageln. Men hur kan något man applicerar avlägsna oljor?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Roligt att höra :)

      Chip Skip innehåller etylacetat och ammonium hydroxid, alltså lösningsmedel och en väldigt svag ammoniak-lösning. Beskrivningarna säger ju att det ska "justera pH-värdet" på naglarna, i det här fallet är ammoniak basiskt. Hur det skulle få nagellack att fästa bättre har jag ingen aning om!
      Det låter mer vettigt att det skulle ta bort olja från naglarna, och det gör lösningsmedlet alldeles utmärk isf (även utan ammoniaken). Samma effekt får man av att torka av naglarna med aceton eller nagellacksremover utan olja i. Eller tvätta händerna med diskmedel.
      Lösningsmedlet löser fettet på naglarna och när det dunstar (som lösningsmedel gör) så tar det med sig fettet. Samma sak som att man torkar av metall eller andra ytor med lösningsmedel innan man målar dem.
      Dock nybildar ju kroppen fett hela tiden till huden och naglarna så det är ju ingen permanent lösning som gör att manikyren håller hur länge som helst, efter några dagar har effekten av avfettningen gått över.

      Kanske inte helt solklart men ett steg i rätt riktning förhoppningsvis :) Om du vill att jag letar med om pH-värden och nagellack så kan jag försöka få in det på ett hörn när jag letar kemisk info om nagellack framöver.

      Radera
  10. Tack för ett informativt inlägg! Intressant läsning!

    SvaraRadera
  11. Superbra och intressant inlägg! Har, ända sedan jag började måla naglarna flera gånger i veckan, oroat mig för om/ hur farligt det är att andas in doften eller få nagellack på huden....har inte hunnit läsa några fler inlägg från kemi-serien (ska definitivt göra det) men undrar om du vet om/hur farligt det är att måla naglarna ofta, oroar mig så himla mycket för detta:-/ borde jag liksom sluta måla så ofta eller går det bra att fortsätta?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Just när det gäller ångor så har ingredienserna i nagellack gemensamt att de ger omedelbara effekter, om några. Det är inget som lagras i kroppen eller byggs upp med tiden och blir värre och värre. Så så länge du inte känner av någonting (yrsel, huvudvärk, illamående, hosta, besvär i luftvägarna, etc) så är det inte farligt. Jag vet att vissa öppnar ett fönster när de lackar eller sitter under köksfläkten, men jag har aldrig hört eller läst om någon som faktiskt fått problem av ångorna. Jag har själv hanterat dunkar med litervis med lackbas och aceton i rum utan ventilation och det ska till flera timmars jobb i den miljön för att jag ska få ens en mild huvudvärk. Självklart är sådant individuellt, men bara som referens.
      De vanligaste problem folk får av nagellack är kontaktallergi mot nått av ämnena, där det kliar eller gör ont i nagelbädden/fingrarna efter att man lackat. Det kan man bli när som helst, oavsett hur mycket eller lite man använder nagellack och är inget som går att kontrollera särskilt mycket, kroppen gör liksom vad den känner för tyvärr. Men skulle man bli överkänslig så märker man det väldigt tydligt och då är det bästa att sluta med nagellack under en period, eller permanent beroende på hur känslig man blivit. Så fort man slutar använda lack det går eventuella symptom över. Är man orolig över det bör man kanske undvika indie-lack eftersom de är mycket mindre testade än lack gjorda av stora tillverkare med kontroller och labb. Även med gel-lacker som ska härdas under lampa är risken betydligt större att man blir känslig eftersom det är härdplaster i. Men i slutänden är det helt individuellt hur känslig man är och det går inte att säga i förväg vem som eventuellt kommer att drabbas.
      Om jag var du hade jag fortsatt att lacka naglarna så ofta jag kände för det fram tills eventuella problem uppstod :)
      Jag hoppas att kemi-inläggen kan ge dig lite tips på vägen iaf så det blir enklare att ta ett informerat beslut :)
      (Allt detta gäller under förutsättning att man inte är gravid, då finns så klart andra faktorer att ta hänsyn till och kanske vill man tänka mer på vad man har i och på kroppen. Återigen, ett helt individuellt val och inget som är uppenbart rätt eller fel)

      Radera
    2. Tack så jättemycket för att du tog dig tid och svarade, det hjälper verkligen! Men så, om jag förstod det rätt är alltså ångorna inte farliga eftersom de inte lagras i kroppen utan "försvinner"? Det är inte så att det kan påverka lungorna negativt, eller att det kan framkalla cancer eller liknande?

      Radera
    3. Ja precis, så länge du inte märker av några besvär av ångorna så är det ingen fara. Det finns inga långtidseffekter som smyger sig på utan att man märker det. Och ångorna i de kemikalierna som är i är bara farliga i väldigt höga doser. För att man ska komma upp i så höga doser krävs det att man sniffar det medvetet och bli hög på dem. Så länge du inte känner dig hög så är det ingen fara för bestående besvär :) I höga doser kanske det kan ge tillfällig hosta, men i övrigt påverkar det inte lungorna. I de doser som det handlar om i sammanhanget så är det inte några av ämnena i moderna lack som anses cancerframkallande.

      Radera
  12. Åh vad skönt att höra, tack för alla svar och för en superbra & intressant blogg! :)

    SvaraRadera

Har varit tvungen att ta bort möjligheten att kommentera utan att vara inloggad pga väldiga mängder spam. Beklagar! Men lämna gärna en kommentar ändå om du har möjlighet.