torsdag 24 januari 2013

Så du funderar på att starta en egen blogg?


Okej, så du har läst bloggar ett bra tag nu, målar naglarna stup i kvarten och kanske till och med gett dig på att fota dina manikyrer. Och nu börjar du fundera på att dra igång en egen nagelblogg. Men i vilken ände ska man börja då?

Jag tänker börja med att poängtera att det inte finns något rätt och fel, alla får göra som de själva vill och det här är mina egna åsikter, blandat med sånt jag snappat upp i kommentarer, på andra bloggar och i sociala medier. Om du har en blogg redan och känner att du inte passar in på det jag babblar om så skit i det! Gör precis som du vill så länge du är nöjd! :) Men för de som stöter på det här och just går i tankarna på att börja kanske det kan ge nått litet tips på vägen.

The basics
För det första, att hålla liv i en blogg tar en massa tid! Otroligt mycket mer tid än vad jag kunnat drömma om när jag började. Har man svårt att få ihop livspusslet redan som det är kanske en blogg inte är en bra idé. Vill man prioritera den så absolut, men var beredd på att den äter upp mer tid än du tänkt mata den med.

Blogga för din egen skull, om du bloggar för nån annan så kommer du inte orka med det. Det kommer absolut att komma dagar när du gör inlägg för att du "borde", men om inte en överväldigande majoritet av inläggen är för att det är genuint roligt så kommer det aldrig hålla i längden. Man ser alldeles för ofta bloggar där skribenten verkar ha som enda syfte att få så många läsare som möjligt, och de bloggarna dör förr eller senare ut.

Vad jag gissar att många hålls tillbaka av är att det finns så många nagelbloggar redan och man tänker "vad har jag att tillföra som inte redan finns?" Alla bloggare behöver hitta sin grej, nått som gör att de sticker ut. Men det behöver inte vara nått avancerat! Det kan räcka med ditt sätt att skriva, dina versioner av nailart, dina åsikter, dina vinklar på fotona. Det är absolut enklast att få mycket uppmärksamhet i början genom att alltid ha de senaste och häftigaste lacken, men det går precis lika bra att ha en bra blogg med lack från H&M, bara man hittar sin grej. Och man behöver heller inte veta vad ens grej är i början, det är nått som växer fram med tiden. Så om du verkligen vill starta en blogg, kör hårt! Om du är engagerad och tycker det är kul så kommer den bli bra!


Så, lite mer tekniska tips då...

Vad heter du?
Det första du behöver göra är att hitta på ett namn. Sen Googlar du det och alla varianter på det som du bara kan komma på för att se till att det inte är upptaget! Var noga med att använda google.com och inte bara google.se, sökresultaten kan skilja markant. Jag delar mitt namn med en nagelsalong i Arizona som heter Cactus Nails, och utöver det en kollektion lack från mäket Priti som heter olika namn med cactus i. Jag tycker det är en acceptabel nivå för mig, men man kan självklart vara mer eller mindre kinkig om man vill. Vad man inte vill göra är att dela namn med en annan blogg eller, ännu värre, ett märke på nagellack (varumärkesintrång, inte bra!). Namnet får gärna spegla innehållet - även om det inte måste det naturligtvis - och om du tror att det finns minsta chans att du nån gång kommer att vilja skriva nått på bloggen på engelska så håll namnet på engelska också. Har man väl etablerat ett namn så är det inget man byter ut i första taget.

Vad bor du?
Nästa steg är att bestämma en plattform för din blogg. Jag valde blogger/blogspot eftersom man, då när jag startade upp, inte behövde betala för att bli av med reklam och det fanns mycket utrymme för bilder innan det tog slut. Många föredrar Wordpress, jag blev mest förvirrad av det. Huvudsaken är att man tar nått som man själv trivs med. Testa några olika innan du bestämmer dig.

När du väl bestämt en plattform så muta in ditt namn på så många andra ställen som du kommer på. Skaffa ett konto med ditt namn hos ett gäng andra plattformar, på Youtube, Facebook, osv. Du vill inte att någon annan bloggare tar samma namn som du, vare sig medvetet eller omedvetet. Jag har säkert 10 konton som jag inte använder hos olika ställen bara för att paxa mitt namn. Är du riktigt ambitiös kan du också köpa din egen domän, men det kan man gott vänta med tills det har gått ett tag och man vet att bloggen är nått man tänker satsa på.

Design 
Designen av bloggen får du helt fria händer med, det är ju en av de roligaste sakerna med att ha en egen blogg! Men ett par saker kan man ha i bakhuvudet.
 • Svart text på ljus bakgrund är alltid att föredra. Och undvik typsnitt som är jobbiga att läsa, som snirkliga eller kursiva bokstäver. Ta heller inget speciellt eller udda typsnitt som bara du själv har eftersom det då kan översättas till nått helt annat på läsarens dator.
 • Kolla om möjligt designen på din blogg i olika webbläsare, och även hur den ser ut om man läser den i en mobiltelefon, så att den inte flippar ut helt. Se också hur den ser ut i Google Reader och Bloglovin och andra RSS-läsare.
 • Saker som rör sig eller blinkar är avskyvärda.
 • Folk vill generellt inte bli övervakade, så sånna där funktioner som visar att "nu är det nån läsare från Skåne i Sverige som är här" bör undvikas.
 • En sökfunktion är guld värld och bör finnas på alla bloggar, det finns inbyggt i plattformen och kräver inte mer än ett par klick att lägga till.
 • Lite kort info om dig själv - alla läsare kommer vilja veta vad du är för nån - och en väl synlig mailadress som du kollar av med jämna mellanrum. Sätt upp en särskild adress för bloggen och koppla den sedan vidare till din privata mailadress så behöver du inte hålla reda på den men inte heller lämna ut dina riktiga uppgifter.
 • Om du inte heter nått väldigt vanligt så gå inte ut med ditt efternamn, eller ditt förnamn ens om du inte verkligen vill det. Inte heller bostadsort eller andra uppgifter som kan länka ihop dig som privatperson med dig som bloggare. Det finns riktigt otrevliga människor där ute och vi vill inte att nån av oss råkar ut för nått...
 • En lista över bloggar du läser är trevligt men absolut inte obligatoriskt. Det kan ge andra bloggare ett lite mer positivt första intryck av dig om de ser sig själva på din läslista, och det kan identifiera dig som "en i gänget" bland folk som följer samma bloggar som du.
 • Det värsta folk vet är ordverifieringen, där man ska skriva in en oläslig sörja av bokstäver och siffror innan man kan skicka iväg sin kommentar. Om jag bara ska ge ett enda tips till nyblivna bloggare så är det att stänga av ordverifieringen! Om du sen märker att du får så mycket spam att det inte är hållbart så får du väl slå på den igen då, men jag kan garantera att du tappar kommentarer om du har verifieringen på.
 • Du kan välja att själv godkänna alla kommentarer innan de syns på bloggen. Min egen uppfattning är att det hämmar konversationen lite och gör att läsarna inte kan spinna vidare på varandras kommentarer på ett enkelt sätt eftersom de inte ser dem förrän du godkänt dem. Märker du att du får många olämpliga kommentarer som behöver plockas bort så kan du slå på den funktionen, men mitt förslag är att ha den av i början.

Bilder
Foton är ju ett kapitel för sig... Om du är nöjd med dina foton så är allt okej, det är huvudsaken (du bloggar ju för din egen skull!). Men om du ändå vill göra läsarna nöjda på ett hörn också så är bra foton en ganska kritisk del av en nagelblogg. Vi sysslar ju saker som ska upplevas helt visuellt, och ser man inte lacken som de verkligen ser ut så tappar man lite syftet med det tyvärr. Ser dina händer ut som morötter så blir inte färgen på nagellacket trovärdig heller... Det krävs absolut inte fototält och speciallampor och systemkamera och avancerade bildredigeringsprogram för att ta bra bilder! Vad som krävs är hyfsat vettigt ljus (ute, i ett fönster, under ett lysrör, etc) och en kamera som kan fota saker på nära håll och få dem i fokus. Har du bara en mobiltelefon med kamera så lär det inte gå så bra, men även en gammal kass kompaktkamera kan ta bra bilder på naglar om den bara får lite ljus att jobba med. Skärpa och någorlunda färgkorrekthet är allt läsarna ber om.

Och sen, less is more. Man orkar inte scrolla förbi 15 bilder. Kör på 2-5 och fler i undantagsfall om det är ett duokromt lack eller nått annat som kräver många bilder för att komma till sin rätt.

Text
Texten i dina inlägg, den är helt upp till dig! Vill du skriva en roman, skriv en roman. Vill du skriva tre rader, skriv tre rader.

Och jo, jag tänker ge mig in i det här minfältet även om det är dömt att misslyckas... Det är trevligare att läsa ett korrekt språk. Med det menar jag självklart inte att du behöver vara språkprofessor, utan bara att det gärna får vara hyfsat läsligt. Vi gör alla stavfel och grammatiska fel ibland och de bryr sig folk inte om. Men när det inte finns en enda punkt i hela ens inlägg på 15 rader, eller man kategoriskt stavar rosa med å, då kanske man ska börja korrekturläsa sina inlägg och använda stavningskontroll. Jag säger absolut inte att man inte ska blogga, bara att man kan använda de hjälpmedel som finns.
Vill man inte skriva i Word och sen kopiera in i webbläsaren så finns det stavningskontroll som plug-in att installera i den direkt.

Hade jag inte haft stavningskontroll så hade mina inlägg sett ut som skit eftersom jag stavar så uselt att man börjar fundera på om jag inte ska ha en dyslexi-diagnos trots allt (på allvar nu alltså, jag har en släng åt det hållet), men jag vet mina begränsningar och använder stavningskontrollen. Sen slinker det ju absolut igenom fel ändå, det kommer det alltid att göra, men så länge det inte är så många att man drunknar i dem så har folk överseende.

Sällskap
Sen när man har startat upp sin blogg är det ju såklart roligt att få läsare till den. Det bästa sättet att skaffa läsare är att regelbundet kommentera andras bloggar. Skriv kommentarer som visar att du läst deras inlägg (tex. "Å vad fint, synd att det krävde så många lager bara") och inte bara ögnat igenom bilderna. Ser en bloggare ett nytt namn bland kommentarerna så försöker man kolla upp vad det är för nån och se om de har en egen blogg. Efter ett tag hamnar man förhoppningsvis på andra bloggars läslistor och blir man rentav länkad i ett inlägg hos någon annan så är man hemma sen. När jag var rätt ny så länkade Nailtastic till en av mina nailarts och jag kunde knappt sitta kvar på stolen av lycka :) Det dröjde nästan ett år innan något annat inlägg jag gjort drog fler sidvisningar än just det.

Vad man inte bör göra är att be om "följnings-byten". Alla bloggare har säkert stött på kommentarerna "Fin blogg du har, kolla in min!" från folk som aldrig sagt ett ord förut och som uppenbarligen inte bryr sig ett jota om ens blogg. Eller "Ska vi byta länkar på Bloglovin, om du följer min blogg så följer jag din". Sånt är bara irriterande och jag har för vana att ta bort de kommentarerna utan något svar eftersom de i praktiken är reklam.

Har man en bra blogg med bra innehåll så kommer läsarna automatisk. Det kanske tar längre tid än man hoppats men under tiden har man möjlighet att hitta sin egen stil och inriktning. Och även en handfull läsare kan ge väldigt mycket utbyte, kvalitet är alltid bättre än kvantitet.

Sen ska man inte vänta sig tusentals läsare när man har en ren nagelblogg, för det finns inte så många nagelnördar i det här landet. Ska man komma upp över några hundra så behöver man antingen utvidga den till smink och skönhet i allmänhet, eller börja skriva på engelska. Och med "skriva på engelska" menas inte att köra sina inlägg genom Google Translate för då blir det rappakalja som kommer ut på andra sidan.


Som sagt, förhoppningsvis några tips på vägen! Inga absoluta sanningar och är man själv nöjd med det man gör så räcker det :) Jag hoppas det är fler som börjar blogga för det är alltid jättekul med nya bekantskaper. Och känner man å andra sidan att allt det där tar för mycket tid så är det helt rätt val för en själv att låta bli. Vi är lika glada över alla läsare som över "kollegorna".
Vill man testa på bloggandet lite innan man börjar själv så är här alltid öppet för gästbloggare. Kitty har ju en egen hörna här, men det finns absolut utrymme för fler gäster :)

47 kommentarer:

 1. Jag håller med och bra guide, kanske ska läggas till längst uppe bland dina övriga tips som ett stående inlägg?! Tycker speciellt att din punktlista är väldigt bra och något som alla nya borde ta sig en rejäl funderare över. Det finns gånger jag tyckt om en bloggare rent generellt men inte orkat läsa skrivstilstexten och sen slutat läsa bloggen över huvudtaget. Det finns några få som jag har överseende med, trots "jobbig" design, men jag tror att de skulle få 5dubbelt med läsare om de ändrade just den specifika grejen. Ibland frågar jag om de kan ändra, men snällt såklart. Som ny visste jag inte ens om att ordverf. fanns så ibland kan det ju vara bra att "uppmana". Haha, nu finns det säkert folk som stör sig på min blogg också, men jag är inte så kinkig och skulle ta kritiken om jag fick den och troligtvis ändra så den blev bättre. Om det nu inte handlade om att jag hade "tjocka fingrar" eller något som inte rör själva bloggandet i sig. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket! Ja, den hamnade där bland länkarna :)
   Jag har också stött på sånna bloggar där man bara inte orkar läsa typsnittet. Men Google Reader är bra till det för den struntar i vad det är för bakgrund och typsnitt och gör standard svart-text-vit-bakgrund-samma-typsnitt-på-allt med alla bloggar. Det är väldigt skönt att läsa bloggar i den!
   Jag tycker det är en svår balansgång det där. Ibland ber jag bloggare ändra nån detalj, men då måste jag ha kommenterat några gånger hos dem först så de vet vem jag är och inte får ett gnälligt första intryck av mig ^^

   Radera
  2. Åhå, det visste jag inte om google reader. :)
   Håller med om att om man nu ska klaga hos någon så kanske det inte är det första man ska säga till personen även om man läst länge innan.

   Kom på en sak som hör till bloggande. Svarskommenteringen hos en själv. Jag tror visserligen att de mindre och nya bloggarna alltid svarar eftersom man blir så jäkla glad för varje liten kommentar man får. På riktigt stora bloggar så svarar sällan bloggaren, det är något som kan få mig att sluta läsa en blogg också. Jag tycker att det är okej att inte svara på "snyggt"-kommentarer om man inte har tid för att man får så många såna etc men de bloggare som aldrig svarar på direkta frågor blir jag lite leds på i längden. Känns liksom ignorant. :)

   Radera
  3. Jodå, Google Reader är grym :) (i mina ögon en miljon gånger bättre än Bloglovin')

   Jag har full förståelse för att Scrangie och gänget inte hinner svara på alla kommentarer! Ibland har jag själv svårt att hinna med och då är det ju bara en bråkdel av vad de får. Jag har dåligt samvete ibland för att jag tar lång tid på mig :/ Önskar att jag hann svara på allt i realtid. När jag är hemma så svarar jag på alla direkta frågor med en gång jag ser dem (oftast inom en kvart), däremot kan det går en dag eller två med alla "snyggt"-kommentarerna. Å andra sidan tror jag inte att särskilt många kommer tillbaka för att läsa de svaren :)

   Radera
 2. Absoluta sanningar i min bok iaf :-D Det enda tillägget jag har, och som också är lite förbjudet att tycka: Städa manikyrerna någorlunda. Jag menar inte att de måste vara ps:ade som hos The polished perfectionist, men när det ser ut som man doppat fingertopparna i en färgburk, så har jag svårt att ta bloggen seriöst ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med, även om det inte är politiskt korrekt att säga det :p Det behöver absolut inte vara perfekt - och här är verkligen inte perfekt alla gånger heller - men inte lack över hela fingret liksom

   Radera
 3. Åh, vilket bra inlägg! Många bra tips för nybörjare (ja, jag räknar in mig själv där) och allra mest håller jag med om att en blogg helst ska ha korrekt språk. Jag kan verkligen inte läsa en blogg som inte använder punkter och stora bokstäver då blir det ofta en "titta-på-bilderna-blogg" för att få inspiration men mer klarar jag verkligen inte av.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Roligt att du gillade det :)
   Jag har valt bort bloggar helt på grund av sådant, när det verkligen blir att man inte kan ta till sig innehållet för alla språkliga fel, det är jättesynd. Men det gör ingen gladare att jag sitter där och stör mig så då är det bättre att välja bort dem bara :/

   Radera
 4. En mycket, mycket bra guide. Jag tänker länka till den här i vår lilla bytargrupp på FB.

  Jag önskar att du hade skrivit den här för ca 1 år sedan när jag körde igång min blogg. Jag hade verkligen inte en aning om hur mycket tid bloggande skulle ta. Jag har absolut inte vågat räkna på hur många timmar varje vecka jag lägger på den. Nu gör jag ju det av rätt anledning. Jag tycker det är kul och ger mig otroligt mycket tillbaka genom kommentarer och så vidare.

  Det här med design är alltid knepigt, håller med om att det inte får vara för mycket blink och bling för då hoppar jag gärna över att läsa. Språket, tja jag ska inte ens påstå att jag alltid stavar rätt eller skriver helt korrekta meningar, men jag försöker verkligen och förkortningar undvikes i största möjliga mån. Tänker inte ägna mig åt något konstigt sms eller msn språk på min blogg och uppskattar inte heller det hos andra. Google Translate är bra, men bara till att kolla ord och inte meningsuppbyggning, där blir det oftast katastrof.

  I mitt fall så var det en länk från dig och senare även en länk från Nailtastic som verkligen drog igång bloggen på allvar. Så tack ännu en gång :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Å roligt att höra att jag kunde hjälpa till på ett hörn i början :) Och att du tycker om inlägget! Och för länkningen på FB! :)

   Så länge man tänker på hur man skriver och läser igenom texten en gång innan man trycker på knappen så tror jag det blir bra, då får man bort det värsta som ger läsarna gråa hår. Själv har jag iaf absolut ingenting att anmärka på i dina texter!

   Nej det tar verkligen mycket tid. När folk frågar vad jag gör på min fritid så är det bloggen jag nämner. Jag jobbar, sover och gör bloggrelaterade/nagellacksrelaterade saker, det är det som tar det mesta av min tid. ...Tur jag inte har man och barn, de hade blivit helt försummade ;)

   Radera
 5. Mycket bra inlägg!
  Jag började blogga för bara några månader sedan och det har gått riktigt bra. Mycket bättre än förväntat.
  Din tips är alltid så bra! Ordverifiering visste jag inte ens var igång på min blogg, men tack vare jättegulliga läsare som påpekade stängde jag av och kommentarerna rasslade in. Att stänga av ordverifieringen skulle också vara mitt tips om jag bara fick ge ett enda till någon som vill börja blogga.

  Jag visste att bloggen skulle ta mycket tid eftersom jag har bloggat sen jag var 14, men då bara om mitt eget liv. Så mycket tid som det faktiskt tar att fixa och fota och hålla igång kunde jag dock inte tro att det skulle ta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller hur, det blir alltid en glad överraskning hur mycket tid en nagelblogg tar :) Jag har nog aldrig hört nån säga att det inte tog mycket mer tid än de väntat sig innan de började ^^

   Roligt att höra att bloggen går bra (jag följder den med såklart) och att det hjälpte att slå av ordverifieringen! Jag har läst otaliga kommentarer både här och där om folk som kategoriskt vägrar kommentera om verifieringen är på så det är inte förvånande att det märktes skillnad :)

   Radera
 6. Perfekt inlägg för mig som började för drygt en månad sedan :) Ändrade min mejladdress till exempel medan jag läste! (Stort tack för tipset!!)
  Håller med i alla punkter förutom att man faktiskt kan ta kort med mobilen (om man har en bra mobil). Själv har jag Samsung Galaxy 3 och den slår både digitalkameran och systemkameran jag har hemma, plus att det blir så himla smidigt att direkt ladda upp från mobilen via appen till bloggen. Behöver aldrig hålla på och ladda upp kort någonstans. Väldigt smidigt. Men det är klart att förstorar man bilderna så blir de inte lika bra.
  Angående ordverifieringen - använder wordpress och hittade inget om det i inställningarna så jag hoppas att jag inte har den på...
  Men återigen, stort tack, precis vad jag behövde!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Roligt att du gillade inlägget :)
   WP har ju inloggningen istället för ordverifiering, så det är (vad jag sett) inget bekymmer där :) Det är blogspot och blog.se som kan krångla med sånt.
   Fotona beror absolut på vad man har för mobilkamera, vad man har för ljus och fram för allt på vad man har för krav! :) Jag har sett så mycket mobilbilder där man knappt ser att det är en hand öht, så det skadar inte att avråda från dem lite extra ;) Men så länge man själv är nöjd så är det perfekt :)

   Det där med mailadress och personuppgifter är jag själv extremt kinkig med - på grund av ett väldigt ovanligt efternamn. Man hör med jämna mellanrum om folk som får sina liv kapade, så jag tror det är bra att vara försiktig med sånt :/

   Radera
 7. Intressant inlägg! Jag håller med om det mesta. Jag tror helt klart att lustfaktorn är viktigtast om man ska skriva en bra blogg som blir långlivad. Tycker man inte själva bloggandet är jäkligt kul så håller man inte så länge.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä precis, inte i längden iaf.
   Roligt att du tyckte om det, det är kul att få bekräftat av nån som har hängt med bra mycket längre än jag att jag inte är helt ute och cyklar :)

   Radera
 8. Åh, det här är ju bara löjligt bra! Det mesta har jag "kommit fram till" själv av att läsa så pass många bloggar i ett par år. Superbra att få det som en lista! Tack!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är ju inte kärnfysik ^^ Men då och då stöter man på bloggar där ute där skribenten nog hade mått bra av en punktlista så kanske hjälper det nån :)
   Roligt att du gillade det :)

   Radera
 9. Väldigt bra inlägg och mycket av det är ju aktuellt oavsett vad man än bloggar om. En grej som det kan vara bra att tänka på när det gäller kommentarer om man har sin blogg hos Blogger/Blogspot är att se till att tillåta anonyma kommentarer. Det är nödvändigt för att man ska få upp alternativet "Namn/webadress " och utan det kan inte vi som inte har egna Blogger-bloggar kommentera. Jag tappar ofta lusten att läsa bloggar där jag inte får/kan kommentera och man kan ju inte gärna lämna en kommentar hos bloggaren för att tips om problemet heller.

  Personligen föredrar jag också bloggare som svarar på kommentarer dom får men det är trevligt nog mycket vanligare i lackvärlden än i många andra blogg-grupper. Om man vill skaffa sig fasta läsare så är det ju bra att jobba upp en relation till sina läsare och se kommentarerna som ett samtal inte bara se dom som nån sorts tecken på hur mycket dina läsa beundrar dig och i övrigt ignorera dom. Få man många kommentarer och har ont om tid kanske man bara väljer att svara på vissa (t.ex dom om innehåller rena frågor eller dom 10 första osv) men jag har läst alldeles för många bloggar (om andra ämnen än nagellack) där bloggaren aldrig svarar ens på direkta frågor och där slutar jag ganska snabbt kommentera. Blogga för din egen skull men glöm inte bort att bry dig om dina läsare!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med dig! Det tycker jag är som ett sätt att tacka sina läsare för visat intresse.

   Radera
  2. I det fallet du beskriver räcker det med att ha ett konto hos Google tack och lov, det behöver inte vara ett blogger-konto :) De försöker ju konkurrera lite smått med Facebook och skapa ett eget socialt nät med sina "cirklar" och har man bara ett konto där så räcker det gott. Även om ju länkningen till ens egen blogg då inte följer med, det är ju en nackdel.

   Jag försöker själv svara på alla kommentarer, men ibland tar det längre tid än jag skulle önska. Försöker bättra mig men tiden räcker inte alltid till. Direkta frågor svarar jag iaf på så fort jag ser dem, är jag hemma vid datorn tar det oftast bara en kvart! Kommentarer till inlägg som är gamla får ibland förbli obesvarade om det inte är en fråga med. I en perfekt värld hade man hunnit med allt :/

   Radera
  3. Det känns inte riktigt värt det att registrera sig nånstans BARA för att kunna kommentera i en blogg, då får dom hellre klara sig utan mina enastående fantastiska kommentarer. (OBS stor dos av självironi här LOL) Det är ju mer ett allmänt tips till folk som undrar varför dom får så få kommentarer och inte förstår att dom faktiskt (förmodligen omedvetet) hindrar folk från att kommentera.

   Så länge man svara på dom flesta kommentarerna visar man ju att man både läser dom och bryr sig. Jag tänker mer på bloggare som inte svara ALLS (och som senare kanske gnäller i bloggen och undrar varför folk är så dåliga på att kommentera. LOL)

   Radera
  4. Ja, då får det vara deras förlust, helt rätt :D

   Gnälla på läsarna får man aldrig göra! Man får vara glad för att folk faktiskt tar sig tid att läsa och titta på bilder, även om de inte lämnar en roman i kommentarsfältet varje gång. Har man inte vett att uppskatta det så ska man inte ha en blogg utan en dagbok istället. Har varit med om bloggare som varit väldigt otrevliga och kallat sina läsare det ena och det andra och det krävs ingen mer övertalning för att sluta läsa sådana bloggar! Usch så tråkigt det är.

   Radera
 10. Precis ett sånt inlägg som gjode att jag fastnade för din blogg från början när Köpguiden var min bibel. Handgripligt och enkelt förklarat uppskattas.

  Jag har från början oxå insett hur mycket jobb det är med egen blogg och därför är jag mycket nöjd i min lilla hörna! Då hojtar jag till om jag har något nytt/vettigt/roligt att visa och blir fortfarande lika förvånad varje gång min hand dyker upp i Bloglovin :) Men lycka till alla ni som orkar driva egen blogg! Jag är alltid tacksam när jag får ta del av era inlägg.

  Och JA. Jag kommenterar hellre där jag får respons. Och jag tänker absolut inte registrera mig på FB för att få kommentera hos någon. Då får det va.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, grejer kopplade till FB är ett otyg! Är visserligen där nu och trivs i nagel-nörds-gruppen men jag tycker fortfarande väldigt illa om FB i sig >.<

   Jag saknar fler inlägg från dig nu förresten :) Du har en uppsättning bilder i mappen kvar med de har ingen text till sig. Du får lacka med nått kul snart igen ;)

   Och roligt att du gillade inlägget, även om du kanske inte tillhör målgruppen ;) ...Har gett upp om att få dig att skaffa en egen blogg, du får bo kvar här istället! :D
   Kram

   Radera
 11. Nåja, fler än några hundra drar man väl ihop även som svenskspråkig nagelblogg. Jag skulle gissa att Nailtastic har flest av oss svenskspråkiga och att hon har runt tusen, men jag vet ju inte. Jag har ungefär lika många läsare nu som när jag hade en smink- och nagelblogg (inte under värsta perioden med sminkbloggandet, då hade jag 1500 läsare per dag ett tag och blockerade sidan från google och alla portaler för att få ner antalet läsare så det kändes hanterbart. Man vill ju inte alltid ha MÅNGA läsare, jag kände mig lite utlämnad. Speciellt när mina elever identifierade mig. Hu!)och trivs rätt bra med mitt nuvarande läsarantal.
  Väldigt bra tips annars. Jag skulle nog lägga till "uppdatera regelbundet" fast det gäller kanske bara gamla stofiler som jag själv som inte använder Rss-läsare.
  2-5 bilder... Jo, det kan man ju sträva efter. Eller inte. ;D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har för mig att hon uppgav en siffra i en kommentar till någon och att det var i storleksordningen några hundra (med det tänker jag mellan 200 och 900), men jag behöver ju absolut inte komma ihåg rätt ^^ Jag vet att min egen statistik består av väldigt många dubbletter, så att lägga ihop Google Friends Connect, Bloglovin' och Google Reader ger en helt galen siffra jämfört med Google Analythics. Sen är det ju många som lämnar sina prenumerationer/konton "igång" så att säga, men har slutat läsa bloggar. Det är klurigt det där, fast lite nyfiken är man ju allt på att jämföra ^^
   Ja, det kan jag tänka mig att det inte var nån höjdare när eleverna hittade dig. Bloggen är ju ens egen lilla anonyma bubbla! Jag talar gärna om för folk att jag har en nagelblogg men är mycket mer restriktiv med adressen till den :p

   Haha, som sagt, så länge man är nöjd ;) Du lyckas ju lägga bilderna bredvid varandra istället för under. Blogger får spatt när jag försöker göra så och på de flesta bloggarna ligger de ju likadant på rad, och DÅ är det skitjobbigt att scrolla i en halv dag för att komma till slutet av inlägget, tycker jag :) Men om man bakar ihop dem så blir det ju en helt annan grej :)

   Radera
 12. Du är bäst på info/fakta inlägg. Jag fastnar och läser allt, alltid!
  Ett annat tips är att ha bloggen för sig själv ett tag så man hinner bli nöjd med den innan man börjat blogga på riktigt. Jag började nagelblogga lite smått på min gamla personliga blogg och fixade Colourize Me vid sidan av. Sen en dag kände jag mig så jäkla nöjd så jag copypasteade de få nagelinläggen jag hade till den nya bloggen så jag kunde starta med ett innehåll, och sen spred jag länken på min Facebook och min gamla blogg, kommenterade lite grann och poff! Det g

  SvaraRadera
  Svar
  1. ...råkade trycka på publicera....
   Det går snabbt när man väl kommer igång! Och man behöver inte vara bäst från början. Man lär sig så mycket under tiden!

   Sjukt bra inlägg iallafall, bra där! :D

   Radera
  2. Ja, det är ett bra tips! Jag gjorde också ett par inlägg innan så att det såg hyfsat vettigt ut när jag väl började sprida adressen :)

   Det är inte klokt vad man utvecklas egentligen! Man växer ju in i det och hittar sin stil med tiden. Jag tycker mina första inlägg är helt hopplösa! En vacker dag ska jag swatcha om de nagellacken och ta bort de gamla inläggen fram till jag köpte den nya kameran, där är en okej punkt att börja på istället ^^

   Och roligt att höra att du gillar inlägget, och bloggen :)

   Radera
 13. Kul med en ett sånt här inlägg. Önskar att det hade funnits när jag började. I början är man lite clueless, speciellt när det gäller fotografering. Men, som sagt, man lär sig mycket på vägen och man blir bara bättre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är tur att man utvecklas! Skäms lite över mina kassa bilder i början men det var så bra det blev antar jag ^^

   Radera
 14. Måste bara säga Tack till alla ni som bloggar, det är så inspirerande att klicka runt hos er alla! Jag kommenterar inte så ofta, men läser flera bloggar varje dag. :-) Keep up the good work!... :-D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Å alla bloggares vägnar säger jag tack så jättemycket för de snälla orden! :)

   Radera
 15. Shit vad du tillför med alla dina informativa inlägg :) önskar verkligen att jag läst något liknande innan jag startade bloggen. Men jag har roligt och det är ju nog för mig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt rätt inställning! :)
   Tack så mycket, roligt att du gillar inläggen!

   Radera
 16. Jag håller också med om det mesta. Speciellt tiden. Hjälp. Jag började blogga på ren impuls. Inom några minuter hade jag kommit på bloggnamnet och sen körde jag. Att jag skulle blogga fortfarande tre år efter hade jag inte en aning om. :) Jag lägger ner massvis med tid och har en förstående sambo. Att lacka naglarna nästan varje kväll tar sin tid. Jobbar heltid och kommer hem tidigast halv sex på vardagarna och gymmar dessutom. Men...jag älskar det och så länge jag gör det kommer bloggen att leva. Jag överdoserar säkert med bilder men har frågat några gånger på bloggen om det är ok antal och det verkar det vara. Det har blivit min grej. Jag har nästan alltid minst sex st bilder.

  Alltid kul att läsa den här typen av inlägg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja som sagt, man behöver ju absolut inte följa standardmall 1A! Om alla bilder tillför något så är de ju där av en anledning. Jag läser bloggar där det ser ut som ägaren lagt ut samma bild 10 gånger och hinner ju nästan bli gråhårig innan jag scrollat till botten av inläggen :p

   Jag har också haft frågan om antalet bilder uppe på bloggen, vilket resulterade i att jag minskade antalet med en. Då var det ett gäng som tyckte att en enda bild var lagom... Vi har nog olika publik, eller så är dina bilder bättre :)

   Radera
 17. Kul inlägg med mycket klokskap! För min del har jag insett att bloggandet alltid kommer att få stå tillbaka i perioder för att jag har för mycket annat för mig också. Men det känns ok, jag kommer inte att bli någon av de största bloggarna och kan leva med det. :-)

  Särskilt det där med att vara restriktiv med personuppgifter tycker jag är viktigt att påpeka. Det är så mycket som delas på nätet numera så jag tror att folk ibland inte tänker sig för innan de lämnar ut personlig information om sig själva.

  Och språket är väldigt viktigt, det håller jag helt med dig om! Jag klarar inte heller av att läsa bloggar med dåligt språk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Allting beror ju på vad man har för ambitionsnivå! Så länge man inte slits mellan olika krav att hinna med allting så är det ju frid och fröjd :) Bloggen ska ju vara för att det är roligt, och blir det bara krav så är det ju inte roligt längre.

   Radera
 18. Som alltid, jättebra inlägg, Cactus. Håller med om allt du skriver, och önskar att alla som bloggar (som inte vet detta än) kan läsa detta innan de skriver nästa inlägg. Suveränt bra jobbat!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket :) Roligt att höra att du gillade det!

   Radera
 19. Mycket intressant fast jag inte har minsta tanke på att börja blogga själv! Har förstått att det måste ta väldigt mycket tid, begriper inte att ni som håller på hinner!Alltså om ni har jobb och familj o.s.v. Jag hinner inte riktigt FÖLJA alla bloggar som jag skulle vilja!Apropå att kommentera otrevliga kommentarer, helt rätt o. korrekt på alla sätt och vis att påpeka att man har en blogg för sin egen skull, den som inte tycker om blogginläggen, sluta att läsa bloggen då!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hinner heller inte med alla bloggar jag läser emellanåt :p Borde nog skära ner rätt ordentligt där tror jag så att jag hinner kommentera bättre på dem som är kvar.
   Roligt att du gillade inlägget även om du inte ska skaffa en egen blogg :)

   Radera
 20. Underbart att någon vågar sticka ut från den svenska återhållsamheten och faktiskt sätta ord på det som många tycker!:)
  Håller med om alltihopa även om jag kan tycka att det finns många gråzoner. Ett bra språk är viktigt men det behöver inte vara grammatiskt korrekt. Jag gillar när jag kan följa och se personligheten i texterna.

  Bloggen tar sjukt mycket tid, ibland är det skönt att ta semester ifrån den. Själv fick jag ju ett par dagars semester nu, ordnat av sambon. Nackdelen är att jag har mycket att göra nu när jag kommer hem. Söndagkväll och allt;)

  Länkning hos dig och ett ganska tidigt uppstartande av NailArt Sunday tror jag hjälpte mig nåt enormt i början. Kanske inte ska/kan räkna mig till en av de etablerade ännu men det går hela tiden på rätt väg:)

  Tack för din klokhet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket :)

   Det är ju alltid svårt att bedöma sig själv och sin egen blogg, man ser ju ingen annans "från insidan". Men jag skulle absolut räkna din till en av de etablerade bloggarna... sen beror det ju på vad man lägger i ordet etablerad förståss, men jag tror att alla i våran del av den svenska nagelbubblan vet vem du är vid det här laget :)

   Radera
 21. Mycket bra inlägg. Håller framför allt med om språket. Och att kommentarer om länkbyten är ett riktigt otyg.

  SvaraRadera

Har varit tvungen att ta bort möjligheten att kommentera utan att vara inloggad pga väldiga mängder spam. Beklagar! Men lämna gärna en kommentar ändå om du har möjlighet.