onsdag 2 januari 2013

Seche Vite vs. Poshé

Gelic frågade varför jag föredrar Poshé Super-fast drying topcoat framför Seche Vite, och ifall jag postat en jämförelse som hon missat. Och när det visade sig att jag inte hade det så tyckte hon att jag skulle göra en :) 
Så vi tar det tekniska först... Jag gjorde ett test för att se om det var nån skillnad på dem när det gäller den snabbtorkande effekten. Jag målade två swatchstickor med ett grönt cremelack från China Glaze (grönt för att jag skulle ha nått trevligt att titta på under tiden) och plockade fram en äggklocka.

Första lagret fick härda ordentligt, andra lagret fick torka 4 minuter innan jag lackade ena stickan med Seche Vite och den andra med Poshé. Jag tog två helt nya flaskor för experimentets skull och försökte göra ungefär lika tjocka lager av båda. Sen satte jag klockan på en minut och varje minut när den pep så tryckte jag på lacket med en metall-pinne. Det upprepade jag 15 gånger, tills det med andra ord gått drygt 15 minuter.

Resultatet syns inte så bra på bilderna men ni får bilder ändå eftersom det blir så mycket trist text annars :)


en bild med blixt och en utan... svårt att se ändå.

Efter två minuter kände jag även på lacken med fingret och då var båda yttorra. Flera gånger under tiden tryckte jag också på stickorna med nageln och petade på det för att se om lacket flyttade på sig.

När korttidstestet var avslutat fortsatte jag att peta och trycka och karva i lacket för att se om det blev nån skillnad. En sisådär 20 minuter efter att jag lackat med topplacken var båda torra så till vida att man inte hade haft några bekymmer att använda händerna som vanligt och göra normala saker utan att få hack i det. Mitt envisa karvande gjorde fortfarande märken när det gått en halvtimme men vid det laget var jag hungrig och gav upp ^^

Resultatet: Under de första 15 minuterna var det ingen som helst skillnad mellan de två. Jag hade aldrig kunnat gissa att det var två olika överlack om jag inte vetat om det och enda sättet att hålla isär stickorna var genom att läsa namnen jag skrivit på dem.

När jag avslutade testet var det en liten aning svårare att göra märken på stickan med Seche Vite, men fortfarande inte såpass stor skillnad att jag hade trott att det var olika överlack om ingen sagt nått som gav mig anledning att misstänka det.

I sann vetenskaplig anda kan man ju inte dra några slutsatser av ett enda prov, och det hade varit intressant att testa med monstertjocka lager glitterlack under för att se om nån av dem är bättre till just det. Men baserat på det här tänker jag fortsätta tycka att de är synnerligen likvärdiga.

Så varför jag föredrar Poshé då. Det är inte lika tjockt, både till konsistensen och som lager på naglarna. Särskilt till nailart när man ofta har flera lager lack på naglarna vill jag inte göra manikyren ännu tjockare genom att lägga på ett lager Seche Vite, och jag upplever att jag kan lacka tunnare lager med Poshé än jag kan med SV. Och Poshé torkar inte och blir segt i flaskan lika snabbt.
Så enkelt var det :)

(När det gäller ingredienser i dem så jobbar jag fortfarande på innehållsförteckningen till Poshé, SV hittar ni här.)

Vilket föredrar ni? Eller har ni en annan variant som ni gillar bäst?


A test to see which dries faster out of Seche Vite or Poshé Top Coat. The result: no difference to speak about. I still prefer Poshé since I think it's thinner and I can do thinner coats with it than with SV.

32 kommentarer:

 1. Nu har vi en sån där parallella universum grej igen! Jag har precis samma motivering fast tvärtom. Jag använder SV för det är inte lika tjockt i sig själv och tjocknar inte i flaskan lika snabbt som Poshé. Precis motsatt erfarenhet! Poshé bubblar på mig dessutom, men det är ju för att det är så tjockt. Enda skälet för mig att fortsätta ha Poshé är att det är tjockt faktiskt, och ger mer mat åt hungriga glitter. :D

  Jag hade Poshé förr men i några år nu så har det varit SV ända till för ca 3 månader sedan då jag bytte till Poshé (refillflaska) och nu har jag precis gått tillbaka till min flaska SV.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är spännande det här :) Fast topplack är ju verkligen en sån där grej där alla tycker olika också. Undrar om vi drabbats av lite olika batcher, kan tänka mig att det kan bli lite olika konsistens på dem beroende på temperatur vid tillverkningen och dylikt. Eller om du hinner använda upp dina SV flaskor så fort att de inte hinner tjockna :) Det är ju bara bra isf :)

   Radera
  2. Kan det vara så att du blandar ihop de olika märkena för att du har växlat mellan dem så mycket? Jag har svårt att se att någon kan tycka att Poshé är tjockare än SV om det inte handlar om en enstaka batch eller att man sitter på ett för gammalt exemplar.

   Eller har det med refillflaskan att göra att du häller upp Poshé i en flaska som har rester av andra kemikalier kvar som kan påverka?

   Men det vore inte så dumt att få den här typen av snabbdunstande produkter i en liten Bag-In-Box (som t.ex. vin) så att det inte kan dunsta eller komma in luft i lacket. Men kanske inte i 3-liters storlek då ;-).

   Vilket kul test, tack Cactus och Gelic för att ni kom på ämnet och skrev om resultatet.

   Mvh Julia

   Radera
  3. Fattar man att jag menar att Sminkan kanske blandat ihop flaskorna inte Cactus. Det ser lite konstigt ut när svaren kommer i fel ordning.

   Ja, nu vet ni i alla fall vad jag menar.

   Mvh Julia

   Radera
  4. Det är ingen dum idé med en bag-in-box åt överlacket :) Och vi nördar hade säkert kunnat göra av med 3L tror jag ^^

   Radera
  5. Jag har inte blandat ihop flaskorna. ;D

   SV är för mig alltid tunt och fint och hinner sällan tjockna i flaskan. Poshé tjocknar på några veckor och sen får jag tunna det hela tiden för att slippa långa trådar som följer med penseln ur flaskan. Poshé bubblar också på mig eftersom det blir tjockt så snabbt. Men ur snabbtorkningssynpunkt tycker jag de är likvärdiga.

   Om jag ska ha lacket mer än en dag väljer jag dock helst SV då Poshé väldigt snabbt blir matt och repigt.

   Som Cactus säger, överlack tycker alla olika om. Efter att ha använt Poshé och ChG FF i flera år så bytte jag till SV och har använt det i flera år. För mig funkar det bättre.

   Radera
 2. Jag har ännu inte hittat ett topp lack som jag verkligen tycker om. Använder mig av Seche Vite men problemet för mig är att jag hinner inte använda upp hela SV flaskan förens lacket har blivit tjockt och helt hopplöst att använda :(

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, utan Seche Restore blir Seche Vite väldigt dyrt per milliliter eftersom man bara kan använda halva flaskan eller så :/
   Jag gör såhär med SV: När det börjar tjockna i flaskan så tar jag fram en ny och börjar använda. När det börjar bli lite plats i den så häller jag över lite av det gamla sega från den första flaskan och sen håller jag på så lite i taget tills den gamla är tom. Sen börjar det om när jag kommer ungefär halvvägs på flaska nummer två. Då behöver jag inte späda så ofta och kan använda upp allting i flaskorna.

   Radera
 3. Som Cactus vet har jag ett hyffsat lager TC varianter hemma men aldrig kommit mig för göra ett TC gäst-inlägg av det. Så jag har provat ett tjog olika men hamnat tillbaka på SV. Särskilt eftersom jag med jämna mellanrum tunnar ut den med SV RESTORE som är guld värd och ett måste för alla lacksamlare imo. Jag har dessutom min SV i en OPI NNS flaska då jag gillar den penseln bäst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag hoppas fortfarande på det gästinlägget! :) Jag har aldrig brytt mig om att skaffa en annan variant än de här två så jag hoppas att du ska komma med tips i ditt inlägg på vilket som är det optimala som jag har missat ;)
   Ja, utan Seche Restore är den himla besvärlig

   Radera
 4. Jätteintressant och roligt test! Jag använder SV och gillar det i allt utom detta att det segar till sig så fort. Nån tipsade om att börja droppa i Restore tidigt, har annars tyckt att det inte hjälper när SV tjocknat, så jag ska väl prova det och se.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag tror också på att börja tunna det tidigt, så det inte hinner bli riktigt illa, då är det så mycket av MEK'en som försvunnit gissar jag

   Radera
 5. Oh vad glad jag blir, tack! :D Spännande inlägg!
  Läser ju i kommerntarerna och sminkan gillar SV bättre. Verkas som om det är mycket smaksak över de olika och hur man använder dem. Kanske också det med batcher som du var inne på. Jag funderar även om "tjockheten" kan ha att göra med hur nytillverkat det är. Vissa webshoppar kanske köper enorma lager av topplack eftersom priset blir bättre då. Sen plockar de av äldsta lacket hela tiden. KANSKE skulle detta kunna göra någon skillnad, eller så är det bara långsökt.
  Om Poshe:n är tunnare så skulle detta kunna vara en fördel rent ekonomiskt eftersom det går mindre lack. För de kostar väl ungefär lika?
  Jag märker också hur lackgalen jag måste vara..jag behöver inte spä mina SV just eftersom jag förbrukar dem så fort...;)
  Något jag inte gillar med SV är deras borstar, de är lite för tunna för mig, DOCK måste jag säga att jag märkt av skillnad från borste till borste.
  Kontentan blir dock att jag ska köpa en flaska med Poshe för att se om jag kan hitta nå fördelar med den ena eller andra, topplack går ju liks åt. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så lite så :)
   Ja, samma pris på eBay iaf. Jag tycker att jag gör av med mindre av Poshé men det beror nog mycket på hur man lackar.
   Ja testa en flaska vett'ja och berätta vad du tycker sen :) Jag tycker de passar i lite olika situationer så jag fortsätter att köra med båda

   Radera
 6. Och jag har helt gått över till China Glaze Fast Forward. Det är min favorit och jag har testat både Poshé och Seche.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske får ta och köpa en sån flaska nästa gång då och se vad jag tycker om den!

   Radera
 7. Jag gillar båda, men köper oftast SV.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ibland föredrar man ju saker lite sådär undermedvetet utan att kunna sätta fingret på varför, men det är ju precis lika relevant det som tester!

   Radera
 8. Jag har Poshé som favorit, men tycker bra om SV också. Poshé är nr 1 för att det inte tjocknar lika fort som SV och framförallt för att det är toulene-fritt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har av en lustig slump skrivit klart inlägget om toluen idag! Och jag tror inte att du behöver oroa dig, om jag får gå händelserna i förväg lite ;)

   Radera
 9. Jag använder också bägge, men föredrar Poshé. Jag upplever det som något tunnare i formulan.

  SvaraRadera
 10. Åh vilket roligt inlägg!
  Som science nörd älskar jag tester och experiment!
  Jag har provat båda men fastnade mest för SV.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker det är lite kul att alla tycker olika, det blir inga diskussioner om alla bara är överens om allt hela tiden :)

   Radera
 11. Spännande! Hur tycker du att Poshé fungerar när det gäller nagellack som krymper när det torkar så det ser ut som tipwear?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har bara fått shrinkage av Seche Vite ett par enstaka gånger och då när jag lackat över helt genomhärdat lack. Har aldrig fått det med Poshé, men jag tror det säger mer om mina lackvanor än om lacket som sagt... Av det jag läst på nätet så verkar de flesta tycka att Poshé ger mindre shrinkage.

   Radera
 12. Hann bara använda en halv flaska Poshe innan jag gick tillbaka till SV. Upplevde inte alls att Poshe torkade lika fort och sen gillar jag glansen av SV.
  Har testat ett snabbtorkande lack från Trind också, fullständigt värdelöst enligt min mening. Torkar varken fort eller blir glansigt:(

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja... utan att ha testat vetenskapligt säger mig magkänslan att SV nog är glansigare, kanske är det tjockleken som gör det också, eller innehållet. Det är nog en sån där detalj som jag aldrig kommer lyckas luska reda på :)
   Men så länge alla hittar nått som funkar så är det ju frid och fröjd :)

   Radera
 13. Jag använder trinds topcoat. Tycker inte alls SV är bra om man vill ha naglar som håller mer än en dag. Mina börjar chippa av i stora bitar när jag har SV. Du upplever aldrig detta? Har aldrig testat poshe. Kanske ska göra det :) Själv använder jag trind!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Samma från Trind som Lela ovan inte gillade alls tro? :) Det är just det som är så kul när alla tycker olika. Men så länge alla hittar nått som passar de själva så är ju allt perfekt :)

   Jodå, det där fenomenet känns allt igen! Det blir så när det är för tjock med lack på naglarna. Det går att göra så med vilka lack som helst om man slabbar på rejält, men risken ökar ju när SV är såpass tjockt i sig. Att det dessutom ser lite tjockare ut är en av anledningarna till att jag föredrar Poshé.
   Jag utnyttjar ju att det åker av i stora bitar när jag lägger SV som baslack, med ett lager överlack sen så lossnar hela nageln i en enda bit. Jag har till och med tryckt fast lacket igen som en lösnagel i vått lack när jag tyckt att det lossnat för tidigt ^^

   Radera
 14. Jag hittade just till din blogg och kan inte sluta läsa. Vilka underbart bra inlägg! Jag älskar nagellack men känner mig verkligen som en n00b när det kommer till terminologi och tekniker. Jag har alltid kört 1 eller 2 lager utan vare sig under- eller överlack fram till rätt nyligen då jag började försöka få råd med bättre märken. Men jag undrar, hur lång tid efter lackningen skall man lägga på seche vite egentligen? Dvs, vad är blött? Är det nödvändigt med två lager? När jag testade första gången på OPI unfor-greta-bly blue var det som att överlacket löste upp själva lacket när jag lade det på blött lack. Och på redan torkat lack skall det väl vara meningslöst? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Roligt att du gillar bloggen! :) Alla är nybörjare nån gång så det är bara att fråga tills man lär sig :)

   "Vått" lack för mig är när man väntat lite grann så att det inte rinner av sig själv, men man fortfarande inte kan ta på ytan utan att det kladdar. När jag lackar fulla manikyrer - det är bara då jag använder överlack - så lackar jag ett lager färgat lack och när jag är klar med alla tio fingrarna väntar jag kanske en minut eller så (vissa lack kräver ju ingen väntetid alls) och sen ett lager till, och så samma procedur med en minuts väntan innan jag tar överlack på. Man måste inte ha två lager av det färgade lacket om det inte kräver det, vissa lack täcker ju på ett lager och är man nöjd med hur det ser ut så behöver man inte lacka bara för sakens skull. Men 90% av alla lack ser bäst ut med två eller fler lager. Överlacket sen tar man bara ett lager av.

   Det du beskriver att det färgade lacket löser upp sig när du målar på överlacket tyder på att du antingen väntat lite för kort tid för just det färgade lacket, eller haft för lite lack på penseln med överlack. SV är så tjockt (även när det är nytt) att man får ha ganska flödiga lager för att det ska jämna ut sig och inte precis som du säger lämna märken eller ränder när man skrapar i med penseln. Det är i princip bara lacket som vidrör nageln, inte själva penseln, den "flyter" uppepå droppen med lack som man sprider ut över nageln.

   Ja, på genomhärdat lack gör snabbtorkande överlack mer skada än nytta, då blir det lätt att det färgade lacket drar sig tillbaka från den yttersta halva millimetern av nageltippen och lämnar en vit kant (shrinkage på engelska) när allt lack torkar igen. Snabbtorkande överlack gör sig bäst på lack som inte går att ta på utan att man får märken i det. Om du kan trycka en nagel i lacket och bara få en liten grop i det så kan du lika gärna hoppa över det snabbtorkande överlacket och vänta tills det härdar av sig själv.

   Hoppas att du fick svar på frågorna, annars är det bara att fråga på :)

   Radera

Har varit tvungen att ta bort möjligheten att kommentera utan att vara inloggad pga väldiga mängder spam. Beklagar! Men lämna gärna en kommentar ändå om du har möjlighet.