onsdag 30 januari 2013

Ingredienser i nagellack: DBP / dibutyl phthalate / dibutylftalat

DBP, eller dibutyl phtalate som det står för, är det sista av de tre ämnena som ingår i Big 3-beteckningen. Hittills har de oönskade kemikalierna vi gått igenom inte varit så förfärliga som man kanske hade trott, men det är det slut med nu... Å andra sidan ska det mycket till för att vi ska drabbas av det i våra nagellack. Så häng med genom ytterligare en textmassa så går vi igenom DBP.

Massa research igen, ni vet vad som gäller vid det här laget... källor är återigen EU, Kemikalieinspektionen, Läkemedelsverket, statliga organisationer i USA och lite annat smått och gott.

Ftalater är en grupp ämnen som oftast används som mjukgörare i olika plaster, för att plasten inte ska bli hård och spröd utan bete sig mer som gummi. Runt ett tjugotal olika ftalater används idag i större eller mindre omfattning. Det finns i sladdar, golvmattor, lim, färg, trycksvärta, och allehanda prylar av plast. Det används av samma anledning i nagellack: för att se till att lacket inte blir sprött och krackelerar eller chippar med en gång. Numera finns det ju andra, trevligare mjukgörare som inte är ftalater att ha i lacken, så det går att få samma resultat med andra alternativ.

Om vi tar de negativa sakerna först så kan vi andas ut sen... Kroppen reagerar väldigt underligt på många ftalater. Den misstar dem för hormoner eftersom den upplever dem som såpass lika, vilket får till följd att hormonsystemet i kroppen påverkas helt galet. Särskilt lika är de östrogen, det kvinliga könshormonet, och kan höja nivåerna av det så mycket att det blir skadligt för pojkar. Vuxna klarar sig rätt bra, men små barn och foster kan drabbas av nedsatt fertilitet och missbildningar vid födseln. Så gravida, ammande och små barn hör till dem som i störst utsträckning är känsliga för ftalater.

Främst har det gjorts djurförsök på råttor där man sett skador och infertilitet hos ungarna när mamman utsatts för höga doser ftalater i födan. Och med höga menas som vanligt såpass höga doser att det är fullständigt orimligt att överföra dem på människor. Råttorna har fått äta upp emot halva sin egen kroppsvikt med DBP varje dag. Det finns inte särskilt många studier med människor på just DBP, utan mer situationer där man kunnat dra slutsatser utifrån omständigheterna... man får ju inga frivilliga om man frågar gravida om de vill vara med i studier om ämnen som kan orsaka missbildningar på barn. Det saknas helt studier om påverkan från upptagning genom huden eller inandning av gaser, utan allting gäller att man fått i sig det via magen, vilket också är det sättet som resulterar i starkast påverkan. (Det är inte ett ämne som ger ifrån sig varken gaser eller doft under normala förhållanden)

Baserat på allmänna studier om ftalater och specifika om DBP så har man klassat det som Reproductive Category 2, "May cause harm to the unborn child", alltså den mittersta av de tre kategorierna. Det finns betydligt värre ftalater än DBP, som påverkar kroppen ännu starkare och som klassas som kategori 1, den värsta, och även är klassade som cancerframkallande. Sådana ämnen tenderar att bli helt förbjudna. Så ska man se det från den ljusa sidan så kunde det varit värre ;)

Till de goda nyheterna då... Det här är ju nått som man uppenbarligen gärna vill undvika, och som myndigheterna vill skydda oss från, så därför har de förbjudit DBP i kosmetiska produkter, inklusive nagellack. Det är förbjudet inom EU och i Sverige, och man får inte sälja nagellack med DBP i sedan flera år tillbaka. (I Sverige fick kosmetiska och hygieniska produkter med DBP inte säljas efter juli 2005). Att nagellackstillverkarna skryter med att deras produkter är fria från DBP är därmed väldigt... "kreativ" marknadsföring. Det är som om ett mejeriföretag skulle skryta med att deras yoghurt är fri från cyanid och kärnavfall: visserligen helt sant, men inte varken överraskande eller särskilt relevant.

DBP är också reglerat som innehåll i plast och får inte överstiga 0,1% i leksaker eller produkter som är avsedda för vård eller omsorg av barn eller av annan anledning förväntas stoppas i munnen av barn. Det dyker ju fortfarande upp larm i media om för höga halter av ftalater i barnprodukter (kläder, skor och leksaker) med jämna mellanrum, så helt stenkoll är det kanske inte på just de grejerna. Men eftersom smink har ett totalförbud sedan flera år verkar det vara mer ordning och reda inom den branschen. I en rapport från EU sägs det också att nuvarande restriktioner kring DBP i kosmetika anses tillräckliga och att det inte finns anledning att införa mer kontroller.

Jag har grävt fram ett antal innehållsförteckningar på lack under den här artikelserien och inte på en enda av dem har jag hittat DBP. Det har varit så stora påtryckningar på branschen att de frivilligt tagit bort det redan innan förbudet infördes. Däremot är det ju svårt att veta med märken som man inte känner till, som produceras i Asien eller liknande och som inte har en innehållsförteckning utskriven. Men håller man sig till de märken som vi är vana att se på bloggar så behöver man aldrig oroa sig för DBP.

Jag brukar ju avsluta med att skriva att ni får välja själva vad ni vill använda eller inte. Men med det här får ni inte det, här har staten redan bestämt åt er. Hittar man däremot nått gammalt eller utomeuropeiskt lack med DBP på innehållsförteckningen så är det helt upp till en själv om man vill använda det eller inte. De små mängderna som är i är antagligen ingenting man som vuxen kommer att märka av. Är man däremot gravid eller planerar att bli det kanske man känner sig mest bekväm med att låta bli.



The last one of the Big 3-chemicals is DBP. It's a plastizeser belonging to a group of pretty nasty stuff. In nail polish - and a whole bunch of other things - it's added to make it less brittle and less prone to chipping. It can affect the hormonal levels in the body, particularely in small children and featuses, and cause birth defects or infirtility for boys. Fortunately, it's been banned from cosmetic products and has not been allowed in nail polish in the EU for several years. It's also strictely regulated in plastic in toys and baby care products. In all the ingredients lists a have been looking at when writing this series of posts, I have never seen DBP and as long as we stick to the brands we are used to see in blogs and around us, we don't have to worry about it.

25 kommentarer:

  1. Gud vad intressant inlägg - igen!! Du skriver dessutom så bra så det bara flyter på :)
    Om jag får rösta så tycker jag det är superintressant med allt som ingen annan skriver. Så remover, snabbtorkande överlack - men även underlack - det vore intressant att veta mer om.

    SvaraRadera
  2. Du är ju bara fantastisk!
    Men hallå, blandar inte ni i lite cyanid o morgonyoghurten..? Nej? Bara jag?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! :)

      Nejdå, det gör jag också, men jag vill dosera själv så jag tycker inte om när det är tillsatt i yoghurten redan från början ;D

      Radera
  3. Superintressant igen!! Jag gjorde häromåret et försök att skriva liknande inlägg men fick inte till det, så det kom aldrig ut på bloggen. Och tur var ju det, ditt är ju sååå mycket bättre.

    Mer fakta tack, det är alltid roligt att läsa. Removers kanske?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack!
      Det tar ju evinnerliga tider att hitta all info och det är det ju så klart inte alla som har. Så du behöver ju absolut inte skämmas för att du inte "slängde ihop" det :)

      Radera
  4. Så himla intressant läsning! Du är fantastiskt duktig på att skriva! Jag gillar hur du blandar mellan faktainlägg och bilder. Däremot kan jag inte komma på något förslag för tillfället :)

    Nu till något helt OT. Den här lack-byt gruppen som finns på facebook, tror du man får bli medlem där utan ett "ordentligt" konto? (Jag och sambon har ett som vi använder till att få rabatter osv).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack så mycket! Roligt att höra att du gillar det som det är, det är ju bra feedback det också :)

      Tja, om du skriver till nån av administratörerna när du gjort förfrågningen om att bli medlem och förklarar vem du är så borde det ju inte vara omöjligt. Hälsa från mig i värsta fall så de ser att du är med i gänget utanför FB redan :) Men din sambo kommer ju få genomlida en strid ström av nagelrelaterat babbel också ;)

      Radera
    2. Tro mig, han är van ;) Han är den perfekta pojkvännen till en nagellacksnörd, kan de flesta av mina lacks namn till och med! Det är nog inte såå mycket mer babbel än när jag och syrran träffas :P

      Radera
  5. Väldigt intressant och kul läsning - som vanligt :) Tack!

    Jag skulle vilja veta exakt vad det är för ämnen som finns i sådana där "vårdande" lack och hur de ämnena fungerar.
    Finns de ämnena bara i de lacken och fungerar de verkligen som de påstår...?
    Är som vanligt misstänksam mot allt tills motsatsen bevisats ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det har jag också undrat mycket över! Vore kul att veta mer om det :-)

      Radera
    2. Tack så mycket :)

      Ska se vad jag kan gräva fram!

      Radera
  6. Själv tenderar nog folk tro att jag blandar i huggormar och taggtråd i min frukost istället för cyanid ;)

    Som tämligen okunnig i kemins förtrollande värld så tycker jag dom här inläggen är suveräna. Lättförståeliga och intressanta. Jag ser gärna mer faktainlägg från dig vare sig det är om innehåll eller skillnader mellan märken. Eller kanske likheten mellan märken.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack så mycket, roligt att höra :)
      Ja nån typ av fakta vill jag gärna ha in, det bryter av lite trevligt mot alla swatchbilder. Men det är ju bra att veta att det är mindre viktigt vad de handlar om än att de är med över huvud taget :)

      Radera
  7. Vänta nu? Försvann min kommentar? Mysko! Skriver en till som test för att se om den dyker upp i alla fall.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Konstigt! Den här gången funkar det. Tyvärr hinner jag inte skriva om den långa kommentaren nu men den var väldigt positiv och peppande i alla fall.

      Radera
    2. Jag fick den inte ens på mail så det måste blivit riktigt fel på vägen :/ Men jag tror dig, det är tanken som räknas! :)

      Radera
  8. Som vanligt toppeninlägg! Älskar den här typen av inlägg bland swatchbilderna. Är riktigt intressant att läsa, bland de tidigare har de hänt att jag gått på kategorin och läst alla igen om man glömt nått. :)

    Plastmojs som man förtär verkas aldrig bra. Ett företag i kina lade ju till plastpulver(melamin) i mjölkersättningspulvret eftersom det enligt tester (felaktigt givetvis) gav utslag på att de hade väldigt hög proteinhalt och därmed kunde säljas dyrare. Barn blev sjuka och dog, de fick väl även missbilningar har jag fått för mig. Nu är ju melanin och ftalater inte samma sak men kärnan är ju ändå att det är dåligt att förtära extrema mängder av sånt här.

    Men i det stora hela så är det ju som du säger, nagellacksföretagen ljuger ju lite. Youhurt utan cyanid, kom och köp! :D Kollade på en mängd olika märken, kinabaserade och inte hittade jag heller nått som var knas. Kan tänka mig att riktigt gamla lacker kan vara värre med.

    Jag vill absolut ha fler sådana här faktainlägg. Jag är lite nyfiken på lack som innehåller d-vitamin och e-vitamin. Dvs om det är totalt ljug? Känns som OM de har malt i någon procent vitamin i, skulle inte den vara i samma klass om de giftiga medlen i lacken. Typ att mängderna är så små att varken gift eller vitamin kan upptas märkbart? Jag skulle även tycka att det skulle vara intressant att veta hur storskalig produktion av lack ser ut. Vissa lack görs ju i kina och andra i usa. Skulle även vara intressant att veta hur brandfarligt lack faktiskt är, (iom detta att det inte borde ska fraktas eftersom det är så HIMLA brandfarligt) dvs om det finns riktiga tester som visar att om en flaska går sönder i ett plan så exploderar den...du vet ;) eller faktiska exempel på olyckor där nagellack varit boven i dramat.

    Roman till kommentar, men jag tycker ju som sagt att det är intressant. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men oj!! Första gången jag hört talas om att nagellack på flyg är farligt..borde de inte sluta sälja nagellack på flygplatserna då...?

      Radera
    2. Jag tycker att det låter larvigt men det är ju nått med brittiska posten och att de inte vill skicka lack internationellt. Tänkte om de har något riktigt argument bakom, för som du säger så säljs ju lack på texfree osv.

      Radera
    3. Jag har hittat DBP i en enda grej (på bild, inget jag har i verkligheten) nått vårdande underlack från Qtica, och blev väldigt förvånad eftersom de ligger under samma paraply som Zoya, som ju skryter om hur fritt från allt de är. Den produkten säljs bara i USA och nu förstår jag mer varför :o

      Ja detta trams med lack på flyg. FedEx har ju inga som helst problem med att flyga nagellack. Och försöker man ha lack i handbagaget eller checka in det i en resväska så är ju det aldrig några problem. Så att Royal Mail fått för sig att de inte kan ta i det med tång är ju bara löjligt.

      Radera
  9. Dina inlägg om kemi är verkligen hemskt bra! Fortsätt gärna med dem, det är roligt och mycket givande att läsa.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Roligt att höra att du gillar dem :)

      Radera
  10. Kan bara instämma med tidigare kommentarer att dessa inlägg är superkul att läsa.

    SvaraRadera
  11. Jätteintressant serie! Jag vill gärna veta mer om remover också. Den används ju lika ofta som lacken så det vore intressant att veta mer om ingredienserna där...

    SvaraRadera

Har varit tvungen att ta bort möjligheten att kommentera utan att vara inloggad pga väldiga mängder spam. Beklagar! Men lämna gärna en kommentar ändå om du har möjlighet.