tisdag 8 januari 2013

Ingredienser i nagellack: Formaldehyd

Många timmars research gjordes för det här inlägget och källkritiken var benhård. Vill ni ha källor så kan jag ge er dem men jag dränker inte inlägget med dem för att det inte ska bli onödigt rörigt och långt (bland källorna återfinns bland annat Kemikalieinspektionen, Arbetsmiljöverket, Naturvårdsverket, OPI's hemsida, diverse vetenskapliga artiklar, rapporter från EU, siter som specialiserar sig på kemi och på kemikalier i kosmetika, osv.). Man får väldigt olika bild av saker beroende på om man läser bloggar eller sidor drivna av myndigheter och organisationer, jag tror det är uppenbart vilka jag litar mest på...

Jag har inte läst på särskilt mycket om formaldehyd innan och bildat mig en egen uppfattning så jag gick in i det utan förväntningar, beredd att dumpa halva lacksamlingen i soporna om det visade sig behövas, eller avfärda hela formaldehyd-hysterin som trams om det blev resultatet. Jag har själv lärt mig jättemycket nytt på att leta info, och att dela med mig av det till er är bara en bonus :)

I nagellacksvärlden betraktas formaldehyd ofta som roten till allt ont och det ska undvikas till varje pris. Tack och lov är det inte så illa och allt är inte svart-vitt. Sammanfattningsvis går min samling fortsatt säker, vill ni veta detaljerna så håll ut genom det här långa inlägget!


Vi börjar med att konstatera att i innehållsförteckningarna på nagellacksflaskor står det antingen "Formaldehyde" eller "Tosylamide/formaldehyde Resin". Sen försöker vi reda ut begreppen. 

Formaldehyd
Formaldehyd är en gas, ett ämne som går över från vätskeform till gasform vid -19 grader. Formaldehyd finns aldrig nånsin i nagellack eller nagelstärkare eller dylika produkter. En gas kan inte stanna kvar i flaskan utan skulle bara smita så fort man skruvade av korken. Att lacktillverkarna skriver ut "Formaldehyde" på flaskan är på grund av komplicerade regler kring hur man ska skriva innehållsförteckningar, där nån har bestämt att det ska stå så även om det inte är formaldehyd i på riktigt. Det är tydligen standard och inte unikt för nagellacksbrachen tyvärr. Det gör mig rätt irriterad eftersom det bidrar till formaldehyd-hysterin helt i onödan.

Men när vi nu ändå pratar om formaldehyd kan vi ju passa på att gå igenom vad det faktiskt är. Det går också under namnen Matanal, Oxometan och Oximetylen. Det används vid tillverkning av plast och för färg- och limtillverkning. I textilindustrin använder man det för att undvika att tyget skrynklar sig och inom metallindustrin motverkar det korrosion. Det finns dock i ytterst små mängder runt oss hela tiden, både inne och ute. Från avgaser, färg, möbler, matlagning, men också från organiskt material som frukt.
I höga doser är det irriterande för ögon och luftvägar och kan ge hosta, huvudvärk, yrsel och vid riktigt höga halter lungskador. Långtidseffekterna är bland annat permanenta problem med luftvägarna, kronisk nästäppa och ovanliga former av cancer i näsan. (Och med långtidseffekter menas nu att man jobbar i många år i miljöer där man andas in höga doser hela tiden.) International Agency for Research on Cancer klassar det sedan 2004 som cancerframkallande, det är även klassat som allergiframkallande och regleras av Arbetsmiljölagen. ...särskilt spånskivor regleras eftersom det tydligen är en av de främsta källorna i vår vardag.

Så det är absolut inget trevligt ämne i högre doser, och då är det ju som sagt bra att det inte finns i nagellack! 


Formalin
Vad som däremot finns i nagellack är formalin. (Ja, det är det man förr i tiden använde för att förvara döda djur eller kroppsdelar i burkar i, nått som numera kan ersättas med olika typer av alkoholer.)

Om man blandar formaldehyd med vatten reagerar de med varandra och man får ämnet formalin, även kallat methylene glycol eller methanediol. Det är alltså inte så att formaldehyden bara blandar sig med vattnet, utan den används i reaktionen för att bilda ett nytt kemiskt ämne. Till reaktionen använder man ungefär 40% formaldehyd och 10% metanol - för att förhindra oxidation - och resten vatten. Det får reagera och bildar då 100%-ig formalin. (Vi har ju tidigare pratat om att vatten och nagellack inte alls funkar ihop, så hade det varit en lösning baserat på vatten hade det inte gått att ha i lacket.)

Formalin är inte klassat som cancerframkallande och har andra egenskaper jämfört med formaldehyd. Det är dessutom en luktlös vätska istället för en stickande gas. Det kan vara allergiframkallande dock, även om det inte är särskilt vanligt. Ska man som tillverkare använda det i kosmetika eller andra produkter som på ett eller annat sätt kommer i kontakt med kroppen gäller gränsvärdet max 5%, inom EU och ännu lägre inom andra områden.

Formalin kan ge ifrån sig formaldehydgas igen om det hettas upp, något som dykt upp i den aktuella debatten om Brazilian Blowout och andra hårbehandlingar. I de fallen används plattång som hettar upp vätskan så att formaldehyden frigörs och då kan det eventuellt finnas mer anledning att likställa formalin och formaldehyd. Men så länge vi inte försöker koka dem så är den problematiken inte applicerbar på nagellack. En del av problemet är också att behandlingsvätskorna haft ett högre innehåll än vad som är tillåtet.

Formalin är det ämne som tillverkarna syftar på när de skriver formaldehyd på flaskan med nagellack - eftersom det ska vara så - och det är det som utesluts ur lack som är Big 3 Free. Formalin i nagellack används för sin stärkande effekt. Det binder ihop keratinet i naglarna och gör dem hårdare. Bra alltså om man har mjuka naglar som böjer sig som grässtrån i vinden. För mycket av den stärkande effekten kan dock göra naglarna spröda så att de bryts rätt av (tänk bröd här: vi vill ha spänstigt bröd som tål att man petar på det men som inte går av med en gång. För hårda naglar är som knäckebröd medan för mjuka naglar är som bröd som fått vatten på sig och blivit geggigt. Personligen har jag knäckebröd på fingertopparna och ska alltså inte använda stärkare.)

Formalin för det här syftet finns i förhållandevis många produkter, exempelvis i vissa av OPI's stärkande underlack och underlack från NailTek. Står det "strengthener" eller "hardener" på produkten så är det sannolikt att det är formalin i eftersom det är en av de vanligaste härdarna. 

 
Tosylamide/formaldehyde resin
Det tredje ämnet för att förvirra diskussionen ytterligare...
Den svenska översättningen av "resin" är harts, eller syntetiska polymerer. I det här fallet kan man förenklat kalla det plast. Det är ytterligare en reaktion med formaldehyd inblandat, alltså ett nytt ämne som har ännu mindre gemensamt med formaldehyd än vad formalin har. Det är godkänt som innehåll i förpackningar för livsmedel och är inte klassat som något farligt. Man kan bli allergisk mot det men det är inte särskilt vanligt. (En artikel nämnde exempelvis att det är mycket vanligare med allergi mot parfymer och doftämnen i skönhetsprodukter än mot det här). Detta är ett av de ytterligare ämnen som utesluts ur lack som betecknas som Big 5 Free.

Anledningen till att man har det i nagellack är för att det samverkar med nitrocellulosan och bildar en tålig och glansig yta på lacket. Det gör också att lacket flyter ut bra och hjälper det att fästa mot underlaget. Om man utesluter det ur lacket utan att ersätta det med nånting annat med samma funktion kan det få som resultat att manikyren håller sämre på naglarna.  


Slutsatser
Jag kan aldrig tala om för er vad ni ska använda för produkter och vad ni ska utesluta, jag vill verkligen poängtera det! Det är helt upp till er själva att avgöra vad ni vill lacka på era naglar och ingen bloggare i världen ska komma och påstå nått annat. Är man det minsta orolig över en ingrediens, vad det än är, bör man verkligen göra research själv från oberoende källor och bilda sig en egen uppfattning innan man beslutar sig för att utesluta eller använda någonting. Allt jag är ute efter med det här inlägget är att reda ut begreppen med vad som är vad bland kemikalierna. Jag hoppas också att ingen behöver gå runt och vara orolig över att det är riktig formaldehyd i nagellack när det nu aldrig är det.

Personligen läser jag innehållet på underlack och undviker härdare både med och utan "formaldehyd"/formalin eftersom det inte är bra för mina redan spröda naglar. Hade jag haft mjuka naglar hade jag inte tvekat att använda det dock. Tosyalmide/formaldehyde resin i sin tur tänker jag inte fundera två gånger över. Men det är mina val, vad ni bestämmer er för är helt upp till er!


I can't summarize this post without loosing to much of the content... And I'm afraid it will be all messed up by Google Translate. All info is out there on the Internet though, so hopefully the scrambled mess that Translate produces will spark an interest to look it up...

36 kommentarer:

  1. Mycket spännande läsning här! Tack för den tid du lagt ned för jag inser att det måste vara mycket. Tycker det var speciellt intressant att läsa om frånvaron av formaldehyd i lacken. Jag är inte så brydd om att alla mina lacker ska vara 3-free, eller 4-free eller 5-free osv men det är ju ändå en tanke som gnagt i bakhuvudet. Ibland finns det helt enkelt onödigt mycket hets på ett visst ämne hit och dit i nagellacket medans det i själva verket är värre med tex parfymen som man sprutar på sig dagligen av eller den rökta skinkan man äter på mackan till frukost. Det är svårt att skydda sig från allt som ger en skador eller cancer eller allergier. Väljer man den sterila vägen med munskydd och handskar så får ju de allergier och dylikt av att de INTE utsätts. Sen hoppar ju myndigheter fram och tillbaka om vad man ska akta sig för. Ett tag skulle man undvika att andas in röken från tallved då man grillade korv, det skulle ge cancer. Sen gjorde de kovändning och sa att man visst skulle andas in röken (inte djupandas men you get my point) för det skyddade mot cancer. Ibland kan det kännas så om fler ämnen. Men det är ju som du säger, man får läsa sig på och bedömma vad man själv anser om saker och sen hålla sig till det tills man hör motsatsen. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Roligt att höra att du gillar inlägget!
      Ja, man kan ju köra på försiktighetsprincipen och akta sig noga för allt som inte är bevisat att det är helt ofarligt. Men går man för långt där undrar jag inte om man förlorar mer än man vinner på det. Det finns ju mer än fysisk hälsa och att vara livrädd för allting hela tiden måste ju vara väldigt jobbigt.
      Jag blir rätt beklämd av all skrämselpropaganda som jag fått sålla bort när jag skrivit det här och kommande inlägg. Läser man på vissa siter så är allting cencerframkallande, vare sig det egentligen är det eller ej så påstår de det om i princip allting. Jag hoppas innerligt att folk som läser de siterna hittar andra källor också och inte bara okritiskt litar på allt.

      Radera
  2. Jag är verkligen glad och tacksam för all tid och energi du lägger ned på detta. Väldigt intressant att läsa om det och det märks att du är duktig på din sak. Tack för att du tar upp det!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jätteroligt att höra att du tycker det! Så mycket som jag lär mig på det så är det värt tiden, och särskilt om ni läsare gillar det också :)

      Radera
  3. Jättebra inlägg, lärde mig massvis!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Roligt att höra, det var meningen :)

      Radera
  4. Som vanligt är det superintressant att läsa dina faktainlägg. Det märks att du lägger ner massor av jobb på dom och jag får en känsla av det här inlägget har krävt EXTRA mycket jobb.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Roligt att höra att du tycker om det!
      Ja, det här var det mest tidsödande jag gett mig på på bloggen. Alla inlägg i serien om kemikalier tar ju sin lilla tid, men just de som ases vara "farliga" har jag lagt ner extra jobb på för att få fram trovärdiga källor som håller med varandra. Det här satt jag med nästan en hel "arbetsdag" på 8 timmar ^^

      Radera
  5. Tack Cactus! Mycket intressant ämne du tagit upp här. Har väl egentligen aldrig oroat mig, men visst har man undrat någon gång men nu kan jag sluta med det :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Roligt att du tyckte om det :)
      Ja, så länge man inte vet säkert så gnager det lite i bakhuvudet att man kanske borde ta reda på mer. Det är lite av det där gnaget som gjort att jag börjat skriva på den här serien

      Radera
  6. Jag som har världens mjukaste naglar älskar ju formaldehyd (eller formalin då) i alla dess former. Har aldrig varit orolig för att det skulle vara farligt. Det är jättebra att du ger dina läsare den här servicen för just formaldehyden är ju omgärdad av så många fördomar och förutfattade meningar. Sen är det ju, som du säger, upp till var och en att välja vad de vill utsätta sig för men det är ju bra om man alla fall vet att det inte är skadligt i de små mängder nagellacken har.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag tror absolut att det kan vara en stor hjälp för de som behöver en stärkare.
      Och som sagt, det ju ju himla tråkigt om nån behöver vara orolig i onödan, för nått som inte är fullt så illa som det påstås

      Radera
  7. Väldigt intressant inlägg! Stort tack för ditt engagemang och för att du lägger ner tid på "nagellacksforskning" som vi nördar har så mycket glädje av! :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Roligt att höra att du tyckte om det! :)

      Radera
  8. Wow vilken grej, toppen! Kan det vara så att Amerikanska siter skriver mera om att det är farligt hit o dit av rädsla för att bli stämda om dom inte varna för något som om 50 år skulle kunna kanske bidra till att du fick gröna självlysande naglar eller att det växer ut ett tredje öga? Jag tänker på när jag varit i USA och överallt finns varningstexter för varenda självklar grej som att golvet kan vara halt eller kaffet kan vara varmt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, de är ju väldigt hysteriska i USA, allting är livsfarligt jämt. Fast en hel del Europeiska siter har säkert hakat på det där också... Det är ju så enkelt att läsa en källa, nöja sig och tycka likadant sen. Vilket jag nästan tycker är värre än att överdriva för att gynna sin egen agenda, då har man iaf tänkt själv :/

      Radera
  9. Oroar mig ganska sällan över några larmrapporter, oavsett ämnet egentligen. Jag har liksom litat på att det som finns i kosmetiken är kontrollerat och godkänt från någon myndighet. Och ditt dunderjobb kan ju inte annat än att bekräfta, jag kan fortsätta vara o-orolig:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det mesta håller de ju bra koll på som tur är :) Det finns nog betydligt värre saker i världen än nagellack ^^

      Radera
  10. Nu har du gjort det igen...!
    Ja alltså rett ut ännu ett begrepp som är bra för oss nagellacksfantaster att ha nytta av :-D.

    Med vänlig hälsning
    /Eva

    SvaraRadera
    Svar
    1. Roligt att höra att ni har nytta av inlägget :)

      Radera
  11. Superbra inlägg! :) Alltid spännande med ny kunskap om vad som ingår/inte ingår i lacken.
    /Rebecka

    SvaraRadera
  12. Hehe Bing Translator tends to get most of!

    SvaraRadera
  13. Väldigt intressant läsning, och jag är imponerad av vilket jobb du har lagt ner!

    Vi använder formalin på labbet för att behandla vävnad innan den ska snittas för histologi. (Alltså mikroskopering. Att lägga vävnaden i formalin är standard och det används rutinmässigt på väldigt många labb.) Då brukar vi blanda till en 70%-ig lösning och det ska man hantera i dragskåp och ha handskar på sig när man håller på med. Nu är det ju en stor skillnad på koncentrationen och jag tror inte det är någon större fara med de mängder man har i vanligt nagellack, men jag låter personligen bli nagelstärkare eftersom det känns rätt iffy att använda samma grejer som vi konserverar vävnad i.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Helt förståerligt, det blir ju en annan känsla när man vanligtvis använder en grej i ett helt annat syfte.
      Sen är det ju alltid mycket större krav på saker som sker på en arbetsplats än i hemmet på fritiden. Då ska man ju klara att jobba med det 40h i veckan ett helt liv istället för lite då och då när man själv vill. Och som du säger, i helt andra koncentrationer och mängder.

      Radera
  14. De här faktaspäckade postningarna är superintressanta, och trots att jag inte minns något alls av kemin från skolan känns det som om du gör något ganska krångligt riktigt begripligt i alla fall!

    Bravo!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Roligt att du gillar det :)
      Det går ju att göra allting mycket mer komplicerat men det är det ju ingen som blir gladare av ^^

      Radera
  15. Men gudars vilket bra inlägg! Tack så hemskt mycket för att du ger mig (oss läsare) sådan här kunskap. Jag tycker det är jätteintressant men skulle varken ha tid eller ork att ta reda på allt själv. Dina superbra, sammanfattade och begripliga förklaringar om diverse ämnen ökar bara min kunskapsbank på ett roligt sätt. Tack igen! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jätteroligt att höra att ni tycker om dem :) Tack för dina snälla ord!

      Radera
  16. Tack nu blev jag lugnare.. läste "Formalgehyd" på min nagelförstärkare, så jag googlade och blev lite nervös.. haha men efter att ha läst på wikipedia om att det var en gas så började jag fatta att det var något skumt.. en gas i ett lack? haha sen hittade jag din blogg... och nu känns det bra :) ska använda det med måtta!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Roligt att höra att inlägget var till nytta! :)

      Radera
  17. Toppenbra! Enkelt att förstå och dessutom kan det minska hysteri och rädsla - ingen dålig kombination! :)

    SvaraRadera
  18. Tack för din tid och ditt engagemang! Detta var jätteintressant, som alla dina såna här inlägg. Även om jag själv inte oroar mig alls över lacken så är det roligt att veta vad det är i. :)

    SvaraRadera
  19. Bra info! Men jag vill bara tillägga en sak som jag anser är viktig! Formalin är ett giftigt ämne för levande vävnad som hud, slemhinnor, ögon m.m, Så det ska inte komma i kontakt med huden. Torka av fort som tusan om man får det på sidan av nageln! Andas inte in ämnet utan sitt gärna vid köksfläkten eller utomhus vid applicering.

    SvaraRadera
  20. Vilka källor har du använt?:)

    SvaraRadera

Har varit tvungen att ta bort möjligheten att kommentera utan att vara inloggad pga väldiga mängder spam. Beklagar! Men lämna gärna en kommentar ändå om du har möjlighet.