måndag 20 februari 2012

Förbannad


Jag tänker ägna ett inlägg åt att vara förbannad. Inte för att det hjälper men för att jag behöver ventilera. Och för att det är första gången jag stöter på det här så jag har inte blivit avtrubbad än. Så:

Vad är det för fel på folk som kopierar inlägg rätt av från andras bloggar?!

Nu har jag blivit plagierad flera gånger på kort tid, av tjejer som hittat min blogg, tyckt att innehållet varit bra och därför tagit det. I vilken värld är det okej? Hur kan man med att göra så, att man inte skäms över sig själv! Och så dumförklarar man sina läsare samtidigt i och med att man tror att de är så korkade att de inte märker att det är kopierat. Det är klart att jag tycker det är roligt att det jag skriver läses av folk, men det är en helt annan sak att nån annan tar mina grejer och försöker inbilla sina läsare att det är ens eget material. Jag tycker inte det är för mycket begärt att jag får credit för mina texter som jag lagt ner flera timmars arbete på! Blogginlägg skriver inte sig själva…

Och jag är ändå generös. Det är standard på bloggar att det står att man inte får ta någonting utan att fråga först. Jag har däremot skrivit ut att om någon vill ha en bild till sin egen blogg så är det okej, så länge de länkar. Folk behöver inte ens fråga mig om det, en enkel länk tillbaka till mitt inlägg räcker. Men ge då %#&¤ i att ta min text!

Bloggen är en hobby för mig, jag lägger ner väldigt mycket tid på den och tycker att den är en rolig del av min tillvaro. Men sånt här får mig att tappa sugen. För första gången sen jag startade den har jag på allvar funderat på att lägga ner. Jag vill göra någonting bra och bidra med någonting eget, som förhoppningsvis är unikt på något sätt. Om inte annat så på grund av mitt personliga sätt att skriva. Men om jag inte ens får behålla det, då är det ingen poäng längre. 

Vad gör man? För mig känns det hopplöst. Jag har inga metoder att komma åt det. Allt jag kan göra är att skriva arga mail. Och så kan man ju anmäla bloggen till portalen den ligger under, men jag vet inte om sånt hjälper. Nån som har koll på hur det brukar vara? Hjälper det att anmäla? Bryr de sig om sånt och stänger ner bloggen?

Och hur får man veta att man fått sitt material stulet? Nu senast blev jag tipsad av en jättesnäll tjej, som dessutom hade blivit plagierad av samma bimbo själv, men annars kan jag ju inte lägga 20 timmar om dygnet på att scanna nätet efter mina texter. Suck…

Funderade på att skriva ut adresserna här till bloggarna det gäller, för allmän häckling, men jag tänker inte bidra till att generera trafik till deras bloggar. Jag hoppas att deras läsare överger dem på eget initiativ när de märker att det är kopierat material.

Och till er som plagierar andra (även om jag inte tror sånt om mina reguljära läsare så klart, men andra som ramlar in här) hur vore det med lite självbevarelsedrift? Jag tror inte det är många som fattar hur lätt det är att ta reda på vem en bloggare är som privatperson. Det senaste våpet som snodde mina saker skriver ut hela sitt namn och var hon bor på sin blogg (och har ironiskt nog en stor blinkande Copyright text också!). Men även om man inte gör det är det inte så svårt att pussla ihop information så att man får veta vem någon är. Då är det knappast en bra idé att göra folk förbannade. Man har ingen aning om vad det är för folk som rör sig på nätet. Det kan vara vilka galningar och psykopater som helst, som inte drar sig för att leta upp ens adress och skicka hotbrev och vitt pulver, eller spika upp ens katt på ytterdörren medan man är på jobbet. Visst, jag överdriver nu, men min poäng är att ingen vet vad det är för typer på andra sidan datorskärmen. Så tänk lite och var försiktiga, gör inte folk förbannade i onödan. 


*Djupt andetag*
Jaha, nu har jag ventilerat lite i alla fall. Nu hoppas jag att det här var en engångsföreteelse (fast flera engångsföreteelser då…) och att det inte händer fler gånger så att jag kan slippa tänka på sånt här tråkigt. Men om nån skulle upptäcka fler av mina texter hos någon annan så blir jag väldigt tacksam om ni tipsar mig! Och har ni några tips på vad man kan göra åt sånt här så tar jag tacksamt emot dem också!

40 kommentarer:

 1. Tycker det är riktigt bra att du säger ifrån, även om man egentligen inte skulle behöva det!
  Att folk bara inte kan komma på något eget, eller i alla fall skriva en länk.., sinnes...

  Och snälla du, sluta inte blogga!! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, att det ska vara så svårt att fixa en länk bara! Det är ju enklare att skriva "jag hittade en bra grej här, kolla det: *länk*" än att kopiera in hela skiten. Dumma, dumma människor.

   Nädå, jag ska inte sluta, inte än iaf! :)

   Radera
 2. Du har rätt att bli förbannad! Det är fruktansvärt tråkigt att man inte ska få ha sina egna saker ifred. Om tycker att någon annan tar fina bilder eller skriver bra så länkar man till inlägget, men man snor inte något. Ska det va så himlans svårt att förstå.

  Och du sluta inte blogga, för en av anledningarna att folk kopierar dig är att du är bra! Du är en av mina inspirationskällor :)

  SvaraRadera
 3. Jag förstår dig och jag har varit nära att skriva samma inlägg (Samma brud, samma story...).. Anmäl till portalen, det har jag gjort. Fan inte okej att hålla på såhär mer FLERTALET bloggare.. hon har ju plagierat bella, emilie, Linda H, sanna och en hel massa andra skönhetsbloggerskor också förutom dig och mig.. Suck.. -.-

  SvaraRadera
  Svar
  1. sånna stora "härvor" är förhoppningsvis inte så vanliga, att nån har så total brist på fantasi att hon sätter i system att ta inlägg till höger och vänster. Och efter all uppståndelse nu hoppas man ju att iaf det här våpet fattar grejen. Nu har hon iaf plockat bort mina inlägg så den akuta fasen är över för min del. Och hennes arkiv har krympt ordentligt så det verkar ju som om hon rensat bort mycket som inte var hennes. Men jag hoppas att blogg.se stänger ner bloggen helt, det har hon verkligen förtjänat!

   Radera
 4. Fan inte okej!
  Särskilt inte om det får dig att sluta blogga...
  Hoppas någon skulle tipsa mig också om det skulle hända, men jag är nog för liten än så länge.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag trodde att jag var för liten också, att plagiering bara hände de stora, som Scrangie och Laquerized. Men tydligen går ingen säker :/

   Radera
 5. Förstår din ilska, första gången jag upptäckte att någon snott bilder från mig och lagt ut dem som sina egna blev jag riktigt sne! Blir fortfarande sne om nån lägger ut mina bilder utan att fråga mig först. Ännu mer förbannad blir jag om de lägger ut bilder PÅ mig utan att fråga mig först (tex facebook)!

  Ta kontakt med portalen, om fler klagar åker kanske bloggen ner. Så, andas nu!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är heller inte okej, att lägga ut bilder på andra! Jag springer så fort nån fiskar upp en kamera numera... Facebook är ett otyg

   Radera
 6. Anmäl, det är inte ok! Förstår att du är ordentligt förbannad. Om man inte har något eget att komma med ska man inte blogga. Förstår dessutom inte hur man kan ha samvete att göra så. Det händer säkert att man skriver texter och inlägg som kanske är liknande andras, men plagiat och stöld. Aldrig!

  För min del så kan jag tycka att det är ok att hänga ut en sådan blogg. Jag för min del skulle sluta följa någon om jag visste att det var plagierat innehåll.

  Att du skulle sluta blogga vore synd och skam. Du och ett flertal andra som skriver eget och tar egna foton är stora inspirationskällor för oss nykomlingar i bloggandets värld.

  So, go get them girl!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag funderade på det... men jag tror inte det är många av mina läsare som följer hennes blogg, eller ens vet att den finns. Det finns ett gäng bloggare som håller en högre standard - jag räknar mig helt fräckt till dem - men sen finns det x antal små gymnasietjejer som blandar naglar med historier om vad de gjorde efter skolan, och hur mycket de har att plugga på, och vad de åt till middag, och vad deras bästa kompis sa och... Oftast ackompanjerade av usla bilder på kladdiga naglar. Och jag orkar inte befatta mig med dem, de kan leka med varandra men jag följer inga sånna bloggar. Och jag tror att de flesta av mina läsare tycker likadant. Så ingen har nån nytta av att veta vilken blogg det gäller, för vi läser den inte ändå. Och då vill jag som sagt inte generera trafik dit, det ska inte komma någonting positivt ur allt detta för hennes del!

   Radera
 7. Sånt är verkligen jättetråkigt. Jag har själv råkat ut för en bloggare en gång som dels kopierade inlägg rakt av, dels tog mina inlägg och skrev om dem. Detta från min privata "humor"blogg som till stor del handlar om mitt LIV! Bloggaren i fråga höll på länge och låtsades som inget när jag och andra påpekade hur fult det var och raderade alla kommentarer som hade med kopieringen att göra.

  Till en början kändes det väl lite som att, jaha, här har vi någon som gillar min blogg, halvkul. Sedan blev det bara jobbigt, det eskalerade till något form av hat från den kopierande bloggaren som började ta illa vid sig av allt jag skrev och försökte dra igång ett krig där hon menade att allt var riktat till/om henne. Jag tappade blogglusten totalt och den bloggen har legat i halvdvala sedan dess. Jättetråkigt, för även om min privata blogg inte var så stor och hade speciellt många läsare när den var "på topp" så var den min största hobby och "hjärtebarn".

  Nu har jag börjat sminkblogga också, i väntan på att humorn och lusten att skriva i den andra bloggen kommer tillbaka.

  //Lina

  http://urfokus.blogspot.com
  http://notfudgingspotless.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter ju helt galet! På en helt annan nivå också än nagelrelaterade saker. Det är ju egentligen inte världens undergång att mina texter om naglar sprider sig, även om jag blir förbannad. Men att gå över till att kapa någons liv på det viset! Det börjar ju närma sig saker som ska polisanmälas. Usch vad hemskt! Förstår att du tappade sugen och slutade blogga.
   Sånt har man ju hört om i media också, de extrema fallen där någon får hela sitt liv stulet, med bilder på barnen och allting. Inte för ekonomisk vinning som när man stjäl nåns identitet utan de privata delarna. Det måste vara sjuka människor som gör sådant, jag kan verkligen inte förstå det annars...

   Radera
  2. En tanke, är det bilder som blivit stulna också? För i såfall så skickar du en faktura till bloggaren för användandet av ditt bildmaterial. Jag har gjort så några gånger när jag fått bilder stulna, meddelat via mail att de har 3 dagar på sig att ta bort mitt material annars kommer jag fakturera dem för olovligt användande och arbetstid samt orginalkostnad för bilden.

   Det är helt OK att fakturera olovligt användande av bilder och jag inbillar mig att det samma borde gälla text. Om inte annat brukar den som "lånat" få eld i röven att ta bort bilderna.

   Radera
  3. jag har bara fått text stulen. Av nån anledning verkar det som om det är mindre okej att ta bilder än text. För mig är det tvärt om, det är texten jag lägger ner tid på, bilderna är bara att knäppa. Men ja, det där är ingen dum idé! Tar de grejerna får de ju betala för det också! Borde gå att leta upp ungefär vad en pr-firma tar för att fixa ihop en A4 sida text och ta samma pris. Det ska jag göra nästa gång det händer!

   Radera
 8. Helt vansinnigt! Men mest blir jag faktiskt förvånad. Varför vill man ha en blogg om man inte ens orkar skriva egna inlägg? Vad är poängen med det hela då? Vad jag vet har jag aldrig fått hela inlägg kopierade, däremot har jag råkat ut för att folk snott mina bilder utan att ange källa och länka till mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, varför lägger man tid på det över huvud taget då, det är väl lättare att strunta i att blogga än att slita ut fingrarna på Ctrl+C om man ändå inte har nått att komma med själv... obegripligt.
   Och ska man "låna" en bild av nån är det väl normal hyfs att länka iaf. Jag hade skämts ihjäl, jag länkar till och med till Ikea fast de ju knappast bryr sig, men jag får dåligt samvete annars. Väljer man att vara publik på nätet så får man bete sig också!

   Radera
 9. Herregud! Visste inte att det fanns människor som gör något så korkat! Inte okej! Anmäl! Det måste väl hjälpa, svårt att veta vad man annars kan göra...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, att det finns sånna människor, obegripligt. Vad har hon fått för uppfostran tro, hur beter hon sig i verkliga livet utanför Internet... vågar ju inte tänka på det.

   Radera
 10. Anmäl!!!! Det är inte OK att kopiera ditt material!!!!
  Din blogg är superbra, det är väl därför hon kopierar.
  Du lägger ner ett jättejobb med intressanta jämförelser, tack för det.
  Lycka till

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket! Ja, man får väl se det som en totalt missriktad komplimang :p

   Radera
 11. Fy vad trist att vissa inte kan skilja på vad som är ditt och mitt :( bra att du står på dig!

  SvaraRadera
 12. Jag förstår att du är heligt förbannad! Jag skulle skicka en faktura på 3200:- eller vad den gällande taxan är för bruk av annans fotograferade material är. Satans snorvalp!

  Det finns några sidor på nätet där man kan söka efter sina bilder. Bland annat http://www.tineye.com/, http://www.copyscape.com/
  Samt googles egna bildsök. Där kan du ladda upp en bild och google söker efter den och liknande bilder.

  SvaraRadera
 13. Men herregud vad trist! Man lägger ju ner mycket tid på att få till bra bilder och bra text, förstår inte folk det? Och en annan grej somär lite lustigt är ju att de är så jäkla korkade. Jag gissar att de tar saker som de tycker är bra för att själv få en "bättre" blogg och bättre blogg => mer besökare => fler som kan upptäcka att de stjäl material => fail...

  SvaraRadera
  Svar
  1. det är inte de skarpaste knivarna i blocket som sysslar med sånt här! IQ fiskpinne...

   Radera
 14. Sånt här snurrar runt på twitter, vi håller varandras ryggar och som du märker håller vi även inte-twitter-brudar om ryggen :-)

  Flera har anmält till blogg.se och fått sina inlägg borttagna. Någon mailade henne och hon tog då bort/ändrade det stulna materialet. Anmälan till blogg.se säger jag, det är inte ok att ditt material ligger uppe på nån annans blogg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skickade själv ett argt mail med en lista över mina saker som jag krävde att hon skulle ta bort, och uppmanade henne att radera alla andra stulna inlägg när hon ändå höll på. Och det lär ju inte vara det enda mailet hon fått i och med allt detta. Man kan ju hoppas att hon fått en näsbränna av all uppståndelse om inte annat, och lär sig en läxa.

   Jag är jätteglad att folk tipsar och snackar ihop sig, och inkluderar mig på ett hörn! :) Skönt att veta att de av oss bloggare som har nått i huvudet hjälper varandra!

   Radera
 15. Fasen, vad osnyggt gjort! Förstår verkligen att du är förbannad! Nätlivet verkar göra att en del inte förstår vad plagiat går ut på. Det är f ö inte helt ovanligt att studenter plagierar utan att förstå att det inte är ok. Det är kanske samma typ av människor som tror att det är ok att sno andras texter. Hade hon gjort detsamma på universitetet hade hon kunnat bli avstängd i några månader.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det med universitetsfusk tycker jag är skumt det också. Jag har större förståelse för att man fuskar på en tenta för att bli godkänd. Men att kopiera in saker ur nån annans text i ett arbete utan att fixa den lilla enkla saken att sätta ut två citattecken, det är bra underligt. Men av det jag själv sett i otaliga grupparbeten så är den en väldig kulturskillnad på sånt. I vissa länder är det tydligen okej, hela kullar med utbytesstudenter har sett ut som frågetecken när man försökt förklara att ctrl+c på hela arbetet inte funkar.

   Radera
  2. Ja, det är tydligen jättestor skillnad på attityden till plagiat. I vissa länder ses det till och med som bra att hitta någon annan som skrivit bra om något och klistra in det som sin egen text. Inte så lätt för de studenterna när de kommer hit och får smäll på fingrarna för det. Men det är inte heller alla som har inställningen att de är i universitetet för att lära sig något... ;-)

   Radera
 16. Jag kan inte fatta att det finns så urbota korkade människor där ute.

  SvaraRadera
  Svar
  1. sorgligt. Man undrar ju hur sånna ärthjärnor gör till vardags...

   Radera
 17. Oj.. här händer det grejer..

  Ett tips jag skulle komma med är att förstärka texten under "Om mig" med förtydligande om upphovsrätten, även om jag ser att du har en ganska tydlig ruta i menyen. Var där tydlig med hur du agerar ifall någon försöker plagiera. (Problemet är väl att puckon kommer inte förstå vad det betyder ändå)

  "Lag (1960:729) om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk" (finns i Regeringskansliets rättsdatabaser om man googlar till den) är ganska tydlig redan i första paragrafen att den som stulit text eller bilder av dig har faktisk begått ett lagbrott. Dra till med hot om anmälan direkt, det borde väl hjälpa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har lagt till ytterligare text under den fliken där de stulna inläggen ligger. Problemet är väl dock att det inte är mina vanliga läsare som snor saker, utan folk som har Googlat på nått och ramlar in på en sida som de sen kopierar. Så isf får jag sätta ut texter på vartenda blogginlägg och det sätter en så tråkig ton i hela bloggen...
   Men ja, jag kanske borde hota med anmälning direkt. Jag drar mig för hot över lag - även om jag känslomässigt vill - eftersom jag är rädd att bli polisanmäld själv. Det är ju inte sällan den som "började" klarar sig undan medan "offret" åker dit på nått för att man blivit förbannad eller försvarat sig. Himla tråkigt.

   Radera
 18. Bortsett från att det är fult och förmodligen olagligt om man skulle dra det till sin spets så har jag en annan fundering/undran. Reagerar inte läsarna på att det helt plötsligt är andra typer av naglar på korten eller ett helt annat språk på texten? Alla har ju sin egna ton för att på något vis sätta lite personlig prägel på sina bloggar och det borde ju uppmärksammas från läsarna tänker jag? Vad vinner man som bloggare på det, att folk drar öronen åt sig och misstänker något fuffens? Knappast så att man blir känd åt det positiva hållet för kopierade texter/bilder.

  Själv hade jag nog blivit lätt galen om jag hade upptäckt något liknande! Sliter hund just nu för att få tiden till bloggen/livet/familjen/jobbet (kanske inte nödvändigtvis i den ordningen) att gå ihop så om jag upptäckte att jag hade blivit plagierad hade jag dragit igång krig modell 3:e världskriget. Oavsett hur stor eller liten man är i bloggvärlden, gör man ett ärligt jobb ska man ha cred för det oxå. PUNKT!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja precis! I det här fallet var det så extremt dåligt gjort. Hon hade inte klippt bort saker i början och slutet som kopplade till tidigare inlägg ens. Hade med saker som "Jag fick en fråga i en kommentar på förra inlägget om xxxx så jag tänkte att jag skulle skriva mer om det..." som ju då inte alls sitter ihop med hennes blogg. Jag skriver ju dessutom ganska personligt med min egen stil så det är ju superuppenbart att hennes blogg plötsligt bytte skribent. Totalt dum i huvudet! Och hon måste uppenbarligen räkna med att hennes läsare är lika korkade om hon tror att de inte märker nått.

   Radera
 19. Oj oj. Vad less jag blir! Varför kan inte folk låta bli andras saker?

  SvaraRadera
 20. Nu har ju alla ovanstående kommentarer i sig redan sagt det jag tänkte säga, men jag har fortfarande svårt att släppa den här grejen för att det är så fult gjort. Visst på ett plan (typ de första tre sekunderna) blev man väl smickrad över att de faktiskt läste ens blogg - sen blev jag bara ledsen för att jag själv vet vilket arbete det ligger bakom alla inlägg, texter etc. När jag mailade henne skrev jag att jag skulle fakturera henne om inläggen inte försvann, sen fick jag en ursäkt som var helt kopierat av en annan ursäkt hon skrivit till en av de andra kopierade tjejerna - jag märkte direkt att det inte var skrivet till mig. Inte ens ursäkten kunde hon bemöda sig att skriva en personlig :P

  MEN, som vi nämnde. Ur ont föds ofta gott. Nu har jag ju hittat hit ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag fick ingen ursäkt alls, men det är nog lika bra. Jag hade nog bara blivit ännu mer arg om jag fått ett kopierat svar... eller över huvud taget ett svar där hon försökte prata bort det. Allt annat än "jag fattar nu att jag har gjort bort mig fullständigt, jag är jätteledsen och ber verkligen om ursäkt" hade bara gjort det värre. Patetisk liten människa som inte fattar bättre, och inte ens har ryggrad nog att be om ursäkt i ett nytt mail skrivet till var och en. Nä, sorgligt.

   Radera

Har varit tvungen att ta bort möjligheten att kommentera utan att vara inloggad pga väldiga mängder spam. Beklagar! Men lämna gärna en kommentar ändå om du har möjlighet.