lördag 18 februari 2012

Ny nagellacksförvaring, Helmer vs. Alex


Min lacksamling höll på att svämma över min Helmer och jag behövde egentligen en till. Men samtidigt var jag väldigt trött på honom. Nackdelen med en Helmer är att den inte har några hjul som lådorna rullar på, det är bara metall mot metall, så när lådorna är fulla blir de så tunga att de inte glider särskilt bra längre. De hackar sig fram så att alla flaskor välter. 

Helmer är en klassiker, "alla" bloggare har minst en. (bildkälla)

Hela Helmer är dessutom spraylackad – min i rött – även där lådorna glider mot sina skenor, så det lossnar färg i pulverform när man drar lådorna ut och in. Det är därför rött pulver på mina lackflaskor hela tiden.

Så nej, nu hade jag fått nog av Helmer! Åkte till Ikea och införskaffade en Alex. …Bröt av alla naglarna på fotohanden när jag skulle få in paketet i bilen, så nu är jag inte vidare sugen på att visa upp mina naglar på ett tag…

Det finns tre varianter av Alex, en bred, en smal låg och en smal hög: 

De tre översta lådorna är för låga för de flesta lack (bildkälla)

Även höga flaskor som Nfu-Oh går in i de översta lådorna. (bildkälla)

Den här funkar också jättebra till nagellack, men jag ville inte ha en så
hög möbel eftersom den ska stå under ett fönster. (bildkälla)

Jag skaffade den smala låga, som heter Vika Alex. Den har fem lådor istället för Helmers sex, men de är både djupare och bredare. De går inte att dra ut hela vägen så man ställer med fördel de lack man inte använder så mycket längst in :p Men de rullar på hjul i skenorna så de är mycket lättare att dra ut trots att de är fulla med nagellack. Fördelen med Helmer är å andra sidan att hela hurtsen står på små hjul så den är rätt enkel att flytta.

Egentligen hade jag velat ha en bred Alex eftersom den också står på hjul. Jag rullar runt min lackförvaring en del så det där med hjul är rätt viktigt för mig… Men de lådorna var för låga så det gick inte in nagellack i de tre översta. Så vad gör ingenjören som inte är nöjd med någon av de två produkterna som erbjuds? Bygger om dem! Köpte en smal låg Vika Alex i alla fall, och gick sen till kundtjänst och beställde fyra Alex-hjul som reservdelar. De kom med posten och jag skruvade på dem idag så att min samling kunde flytta in. Perfekt! Nu är jag oerhört nöjd med min rullbara Alex :) 

16 kommentarer:

 1. Vad spännande :) nya förvaringar är alltid kul, så får man mer översikt! Kan du inte visa lite bilder när du fått allt på plats.. Jag är nyfiken i en strut!

  SvaraRadera
 2. Jag har också funderat på just Vika Alex men tycker den är för dyr jämfört med Helmer. Men det kanske är värt det ändå. Visa gärna bilder!

  SvaraRadera
 3. Alex ser ju ut att vara en riktigt trevlig bekantskap :) Ska ta mig en titt nästa gång jag är på IKEA. Och självklart vill jag också se bilder när du är färdig.

  SvaraRadera
 4. Ha! Jag har också en röd Helmer. :)
  Men nu blev jag bra sugen på en Alex eller två... ;)
  Vill också se bilder sedan, precis som föregående talare.

  SvaraRadera
 5. Tittade på Alex när jag var och införskaffade min (röda;)) Helmer. Men kände att Helmer duger alldeles utmärkt till mitt behov för tillfället, har dessutom min ståendes inne i en garderob så utseendet spelar ingen större roll:)

  SvaraRadera
 6. Spännande projekt. Bild-dokumentation emotses tacksamt! :)

  SvaraRadera
 7. Jag har en hög Alex och har nagellack i de smala lådorna. Det stör mig lite att lacken längst in är svåra att komma åt, men annars är den super. Håller dock på att växa ur den men har verkligen inte plats för mer förvaring så jag tror att jag måste rensa :S

  SvaraRadera
 8. Vad bra! Jag gillar min Helmer men den är rätt störig också :P

  SvaraRadera
 9. Försök stötta lådbottnarna med något för de bågnar efter ett tag. Mina båda Alex (höga och breda) har pajat eftersom flaskorna väger för mycket. Det är skälet till min övergång till Helmer. Men jag håller med om kritiken av Helmer. Det är jobbigt att dra ut de halvfulla lådorna för då vill flaskorna ramla. Är de fulla så står ju lacken upp oavsett. :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Än så länge har jag inte märkt att de bågnar men jag ska hålla utkik efter det! Har spritt ut flaskorna så lådorna är inte vidare fulla, men men vet aldrig. Bra tips iaf!

   Radera
  2. Varför är det ingen som mailar IKEA och ber dom göra en ordentlig Polish förvaring som löser alla våra problem? :) Skulle bli iaf några sålda på världbasis. Synd bara att namnet LACK redan är upptaget...kanske namnet ALMER funkar?

   Radera
 10. Jag ställer mig till Helmeranhängarna :) Alex är ju en betydligt snyggare möbel än helmer i alla fall.

  SvaraRadera
 11. Allihop - Det kommer mer bilder imorron :) Har varit borta över helgen och ägnat min bloggrelaterade tid åt att vara förbannad och skriva arga mail istället men imorron blir det mer tid över!

  SvaraRadera
 12. Du behöver inte vara orolig de första två, tre åren, men håll lite koll. De tunna bottnarna tål inte vikten av hundratals nagellacksflaskor någon längre tid och när de väl bågnar så faller de ur spåren och fastnar så man inte kan få upp lådan. Min hela Zoya-samling var gisslantagen av min Alex i ett halvår innan pappa kom och hjälpte mig skruva isär hela skiten så jag fick ut grejerna. Har nu två lådor med lack i breda Alex men resterande lådor kan jag inte använda alls.

  SvaraRadera
  Svar
  1. hahahaha, ett halvår! Stackars alla Zoyaflaskorna! :D Jag kan riktigt se framför mig en lite ond Alex-möbel som ätit upp dem ^^

   Radera
 13. Jag skulle köpa en HELMER i början av året men tyckte inte om hur den skramlade när man drog ut lådorna så jag valde en VIKA ALEX och köpte till hjul så jag kan flytta runt den hur mycket jag vill! Tycker dock att det hade varit bättre om man kunnat dra ut lådorna längre så att man kommer åt allt.

  SvaraRadera

Har varit tvungen att ta bort möjligheten att kommentera utan att vara inloggad pga väldiga mängder spam. Beklagar! Men lämna gärna en kommentar ändå om du har möjlighet.