onsdag 19 september 2012

Ingredienser i nagellack: hur funkar Black Spotted

När jag började med lackingredienserna fick jag en förfrågan om jag kunde ta reda på hur OPI Black Spotted funkar. Nu har jag ju inte kommit igenom hela ingredienslistan på vanliga lack än, men jag gör en liten avstickare till Black Spotted ändå. Jag har inte lacket själv men har Googlat upp en bild på innehållsförteckningen så jag tänkte ta de grejerna som skiljer det från andra lack.


I stort sett består innehållsförteckningen av vanliga lack-ingredienser, det som skiljer är framförallt vatten och heptan. Utöver det är det ett gäng ämnen i slutet av listan – phenoxyetanol och parabener – som används som konserveringsmedel och troligen har fått tillsättas eftersom det är vatten i och produkten då blir lite känsligare för bakterier osv.

Vatten och nagellack går ju inte alls ihop i vanliga fall. Etylacetat är någorlunda lösligt i vatten men övriga ingredienser vill inte veta av nått vatten. Heptan – som är ett kolväte – är totalt olösligt i vatten det också, om möjligt ännu mer olösligt än de andra ämnena. Häller man heptan i vatten så kommer de bara skikta sig så att heptanet lägger sig överst eftersom det har lägre densitet. Så att blanda heptan i nagellacket gör att det blir ännu mindre villigt att befatta sig med vatten än det var innan.

Det är den effekten som OPI har utnyttjat i Black Spotted. Vattnet och lacket försöker att skilja sig åt samtidigt som vattnets ytspänning försöker hålla ihop det med sig själv. Så vi får pölar som resultat. De tomma fläckarna på naglarna är alltså vattnet. Målar man för tjocka lager så blir det för mycket vatten som håller sig på sin egen kant och då blir det bara några få större pölar istället för många små, ytspänningen tar över för mycket.

Den stora frågan är varför lacket inte skiktar sig i flaskan om det skiktar sig på naglarna. Min gissning är att någon av de andra vanliga nagellacksämnena stabiliserar blandningen, alternativt att de väldigt lika densiteterna på vattnet och huvudingredienserna i lacket gör att det lätt blandas runt när man hanterar flaskan och skruvar av och på korken. Jag har inte hittat mer detaljerad info om ämnena, och jag har redan fått frångå Wikipedia och leta info i vetenskapliga fackartiklar så det börjar bli på en för djup kemisk nivå för mig… Men jag fick i alla fall fram en förklaring till effekten så jag får väl vara nöjd med det :)

I mitt sökande efter info så har jag läst några trådar på forum om folk som försöker blanda sina egna varianter av Black Spotted med vatten och/eller heptan. Men jag har inte sett nån som lyckats, så det verkar inte bara vara att blanda. Kanske krävs det mer av tillverkningsprocessen, vem vet…

(Allmän info om heptan: C7H16, används som lösningsmedel bland annat i färg, och vid tillverkningen av lim, lack, trycksvärta och gummi. Man kan också använda det som bränsle i olika applikationer och det är en liten och oönskad beståndsdel i bensin. För mycket heptan i bensinen får bilmotorn att knacka.)


I'm doing a series of posts regarding the ingredients in nail polish and what the different substances do. I skipped ahead a bit and this post is about OPI Black Spotted and how the heptane and water are working to make the polish split, so to speak. I'm guessing there are explanations in English out there already (even though I didn't find any), so I'm not going to translate the whole thing. But basically the heptane repels the water, while the surface tension of the water keeps the droplets together to form clear pools of water on the nail.

22 kommentarer:

 1. Jättespännande inlägg!

  SvaraRadera
 2. Gud vad du är duktig som lägger ner tid på att forska på sånt här! *applåd*

  SvaraRadera
 3. Kan bara hålla med föregående talare :-D.
  Med vänlig hälsning
  /Eva

  SvaraRadera
 4. Intressant! Gillar såna här inlägg!
  Alltid kul att lära sig nåt nytt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är ofta man lär sig nått av att läsa nagelbloggar, det är alltid roligt :)

   Radera
 5. ååh vad spännande! förstod delar av detta när jag sökte på nätet, men när man inte är kemiintresserad blev infon lite svår att läsa in sig på. undrar på vilket mysko sätt de tillverkar detta lack egentligen :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är inte lätt med all kemin... känner att jag kom väldigt nära min gräns för vad jag kan greppa med det här nu ^^

   Radera
 6. Spännande! Alltid roligt att lära sig nya saker.

  SvaraRadera
 7. Mycket bra! Om jag bara får tag på en flaska Black Spotted nu så kan jag blända någon stackare som berömmer manikyren med min nya kunskap :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju det stora nöjet med att veta saker ;D

   Radera
 8. Coolt, det är ju faktiskt fullkomligt naturligt när du nu säger det!

  SvaraRadera
  Svar
  1. ja, fyra timmar senare blev det begripligt, hihi ^^

   Radera
 9. Tack! Som vanligt väldigt informativt och intressant. :)

  SvaraRadera
 10. Åh. det här inlägget missade jag när jag var ute och reste och hittade nu :) Väääääldigt spännande för jag har själv varit nyfiken hur det funkat men inte tagit mig tid att leta upp hur det funkar - tack och bock. Spännande att folk även försökt sig på det själv och misslyckats, vore ju kul om ett indiemärke kunde börja tillverka till vanligt folk (typ mig) :)

  SvaraRadera
 11. Man blir så smart av att läsa din blogg! Och det är spännande läsning också. Woho!

  SvaraRadera

Har varit tvungen att ta bort möjligheten att kommentera utan att vara inloggad pga väldiga mängder spam. Beklagar! Men lämna gärna en kommentar ändå om du har möjlighet.