tisdag 11 september 2012

Ingredienser i nagellack: Nitrocellulosa

Nästa ämne i innehållsförteckningarna är Nitrocellulosa. Det är ett väldigt spännande ämne som jag letade info om ett bra tag :)

Det görs av cellulosa från bomull och nitratjoner i nån komplicerad process som jag inte tänker ge mig på att försöka begripa. Det späds alltid med nått lösningsmedel (t.ex. alkohol eller vatten) eftersom det i ren form är extremt explosivt. Det används till och med som sprängämne. Ett annat namn för det är Bomullskrut och i fast form kan man pressa det till att se ut som papper. Det är sådant "papper" som trollkarlar använder när de får papper att plötsligt brinna upp i handen, vilket funkar eftersom det brinner under relativt låga temperaturer och utan att lämna aska efter sig.

source

Vid sekelskiftet använde man det i tillverkningen av filmrullar för både fotografering och rörlig film. Om ni har sett filmen Inglourious Basterds med Brad Pit som galen amerikan under andra världskriget, så kanske ni mins att de sätter eld på biografen med gamla filmrullar som brinner väldigt bra. Det är så kallad nitratfilm gjort av Nitrocellulosa. Man slutade göra nitratfilm på 40-talet just för att det var så himla brandfarligt.

Hur som helst, nagellack var det... Utöver att explodera så gör sig Nitrocellulosa också bra i olika typer av lack: trä- och billack, osv. Man lackar ofta gitarrer med det bland annat. Det är även en komponent i trycksvärta för material som inte suger åt sig pigment som en papperstidning, mer glansiga material eller plast. Det har också används för att ge spelkort en glansig yta och är det som håller ihop häftklamrar till "pinnar" så man kan stoppa dem i häftapparaten utan att behöva pilla in dem en och en :) Och så kan man göra pingpongbollar av det eller använda det som lösningsmedel vid läkemedelstillverkning, väldigt mångsidig kemikalie!

I lack behöver det ett lösningsmedel som det kan simma runt i och det "råkar" passa väldigt bra ihop med Etylacetat, som ju är en huvudingrediens i nagellack. De passar rent av så bra ihop att Etylacetat används i nagellack just för att vara kompis med Nitrocellulosan.

Nitrocellulosa är snabbtorkande och bildar en glansig film på ytan när det torkar. Vissa saker torkar ju liksom inifrån och ut så att säga, det är klibbigt på ytan ända tills det är helt torrt. Nagellack torkar ju istället utifrån och in, det blir yttorrt innan det härdar ordentligt i mitten, det är ju därför man får märken i det utan att ytan klibbar fast på det som man stötte nageln mot. Det är Nitrocellulosans förtjänst. Nitrocellulosa löser också upp lagret under lite grann när man lägger på ett lager till, så att alla lagren kan härda ihop sen, något vi också känner igen som typiskt för nagellack.

Beroende på vilken koncentration Nitrocellulosan har så blir ytan mer eller mindre hård, så i nagellack använder man en mitt-emellan variant så att det ska bli mer flexibelt. Lågbudgetprodukter använder en billigare och mer utspädd variant som i nagellackens fall gör att det håller sämre och blir mer repigt och matt snabbare. Det syns dock inte i innehållsförteckningen så två lack kan ha samma ingredienser i listan men ha helt olika kvalitet på dem.

33 kommentarer:

  1. Tack för att du äntligen löst mysteriet med dom brinnande pappren åt mig :)

    Jag måste säga att jag verkligen gillar dom här inläggen även om dom är lite läskiga också. Så fortsätt väldigt gärna med mer fakta inlägg.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja man lär sig ofta nya saker på nagelbloggarna som inte har nått med naglar att göra :)
      Det ska jag absolut göra :)

      Radera
  2. Gillar den här serien skarpt! Kul att lära sig mer om de älskade lacken!

    SvaraRadera
  3. Åh! Den här var SUPERSPÄNNANDE läsning! Jag ser gärna fler typer av inlägg av det här slaget! Verkligen jättekul att du lagt ned tiden att hitta och lägga ut den här informationen, det uppskattas! <3

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har många kemikalier kvar på listan så det kommer absolut mer :)
      Roligt att höra att du tycker om dem!

      Radera
  4. Var även tvungen att läsa det förra inlägget om ingredienser (igen tror jag) och en sak slog mig. "butylacetat ska lukta äpple och banan medan propylacetat ska lukta päron" och jag tycker banne mig att Kleancolor luktar lite kemiskt äpple/päron. Finns även lite fler lack som jag tänkt på luktar lite "doftljus" (även sett fler personer tycka så, förutom att det luktar starkt). Undrar om det är de ingredienserna som ger tex Kleancolor lukten? [ sidospår i samma ämne ;) ]

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är en massa annat spännande i KC lack också, som inte finns i andra märkens lack. Så småningom ska jag kika speciellt på de sakerna också, men det är absolut inte omöjligt att det är acetaterna som bidrar med stanken :p

      Radera
    2. NÄMEN! Jag tycker att depend, speciellt vårkollektionen, luktar JÄTTEMYCKET banan!

      Radera
  5. Det är såna här saker jag kan fundera över men inte orka ta tag i o leta reda på infon själv så jag bugar o tackar.

    SvaraRadera
  6. Åh, vad kul att läsa! Tackar!

    SvaraRadera
  7. Spännande och roligt! Och ett stort A_HA!!!!! till alla trollkarlar därute. ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, ja det är roligt att veta "hemligheten" :)

      Radera
  8. Tänk vilka grejer det är man penslar på sina naglar.. Väldigt intressant läsning!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, nog för att jag trodde att det var mycket skumt i lacken, men jag trodde inte att det skulle vara sprängämnen i! :)

      Radera
  9. Superintressant läsning, fortsätt gärna med liknande inslag ibland

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det kommer mera, nått i veckan försöker jag med om det inte kommer annat emellan :)

      Radera
  10. Wow, vilket ämne..! Även jag kan bara buga (struntar i att niga är det "rätta") och tackar för den här informationsserien!

    SvaraRadera
  11. Fler än jag som fastnade på trollkarlstricket;-).

    Tack för du forskar åt oss och skriver både utförligt och lättfattat:-D!

    Med vänlig hälsning
    /Eva

    SvaraRadera
    Svar
    1. Roligt att höra, då har jag lyackts! :)
      Ja, det är inte alltid det nagelrelaterade som är det roligaste ;)

      Radera
  12. Vilka kemiproffs vi kommer att vara allihop efter att denna serien är slut och du kommer kunna ta en magisterexamen utan att läsa kurserna:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, det hade varit nått att få ut en examen på att googla lite och läsa på Wikipedia ^^

      Radera
  13. Mycket intressant!! När jag gjorde research för mina inlägg om nagellackens historia så läste jag någonstans att de skrapade bort ytskiktet på såna där gamla filmer för att komma åt nitrocellulosan för att sen kunna göra lack! Tänk att filmen fick ge vika åt lacken ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det förvånar mig inte alls isf, folk är så bra på att göra om grejer :) Jag såg en film på Youtube om hur man smälter en pingisboll med aceton och gör om den till lack för att lacka trä med :)

      Radera
  14. Jag lär mig så himla mycket från din blogg. Nästan varje dag. Vilket underbart och informativt uppslagsverk du skapat. Tack så hemskt mycket! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad glad jag blir av att höra det! Det är precis det jag vill med bloggen! :D

      Radera
  15. Nog har jag alltid vetat att nagellack är brandfarligt, men sprängämnen? Metal;)
    Tycker det ska bli spännande (när tiden kommer och du når den punkten i nagellackingrediensernas förunderliga värld) att få reda på vad det är för (förmodligen billiga) medel som gör att nagellacket stinker smält plast, lite plastmålarfärg från helvetet ungefär. Jag vill hellre ha kemiska frukter eller hjärnskadedunst som innan 3free-eran än den päckelstanken -som jag dessutom förknippar med dålig kvalitet på lacket>.<
    Oj vad sur jag lät, det är jag inte! Bara förgrymmad efter att ha varit i närkontakt med ett plaststinkande lack. Och så är jag glad för att än en gång ha lärt mig mer, du förmedlar jättebra. Tack:)

    SvaraRadera

Har varit tvungen att ta bort möjligheten att kommentera utan att vara inloggad pga väldiga mängder spam. Beklagar! Men lämna gärna en kommentar ändå om du har möjlighet.