onsdag 31 oktober 2012

Hur man (inte) får nagellacket att torka snabbare

Då och då får jag den här frågan så nu tar vi det en gång för alla :)

Det finns en hel hög med myter om hur man kan få nagellack att torka snabbare, och de flesta baserar sig på ens inneboende instinkt om hur våta grejer torkar eller hur saker normalt stelnar. Man blåser håret torrt med en hårfön t.ex., och ställer glassen i frysen för att den ska stelna igen när den har smält. Problemet med de här grejerna är att det som ska torka eller stelna är vatten, och nagellack är inte vatten.

Nagellack består ju av kemikalier - som vi håller på att gå igenom - och för att nagellacket ska torka och stelna behöver en del av de kemikalierna dunsta. Det gör de till största delen i sin egen takt men omgivningen påverkar lite grann.

Framförallt är det temperaturen som påverkar. Precis som varmt vatten dunstar snabbare än kallt (kokande vatten dunstar/förångas så mycket att man ser det som ett moln), så dunstar kemikalierna enklare när det är varmt. Det beror på fysikaliska lagar och att ett varmt ämne har mer lättrörliga molekyler som lättare kan smita från de andra molekylerna. Om man lackar naglarna men bestämmer sig för att ta bort det igen innan det härdat helt igenom, så kan man märka att det torkat mer på den delen av nageln som sitter fast på fingret, medan den fria kanten har geggigare lack. Det är kroppsvärmen som hjälpt till att skynda på torkningen.

Även luftfuktigheten påverkar. Om det är hög luftfuktighet så är luften mer mättad med vatten och har därför inte lika mycket "plats över" för att kunna ta emot de avdunstade kemikalierna. Temperatur och luftfuktighet hänger ofta nära ihop - om inte klimatet är väldigt styrt med aircondition och liknande - så en högre temperatur ger ofta en högre luftfuktighet. Lite av det positiva med temperaturökningen tas då ut av den ökade luftfuktigheten. Blir det för varmt kan man också få problem med att lacket torkar för fort eller ojämnt på djupet så att säga, vilket leder till bubblor. Så att lacka naglarna i bastun är heller ingen bra idé.


Lacket torkar som vi vet utifrån och in, först blir det en torr hinna på ytan och sen härdar det så småningom igenom helt och hållet. Instinkten att blåsa på naglarna eller vifta med händerna hjälper alltså inte eftersom den där hinnan på ytan som redan är torr förhindrar att blåsten kommer åt de delarna av lacket som fortfarande är vått. Det enda läget när det skulle hjälpa att blåsa på naglarna är om man skulle ha händerna i ett extremt litet utrymme där luften stog helt still och blev mättad med kemikalierna så att inga mer kunde dunsta. Då behövs ny luft för att processen ska kunna fortsätta. Men då snackar vi i princip att ha sina nylackade naglar i ett par tättslutande gummihandskar och det är ju inte särskilt realistiskt. Även om man satt med händerna i en lufttät glasslåda eller liknande så skulle lacket nog torka ändå. Så att vifta frenetiskt med händerna inomhus är det ingen poäng med.

Lite av samma problem lider de så kallade Fast drying drops av. Det är en vätska som man droppar på naglarna för att få lacket att torka snabbare. De kan innehålla väldigt olika grejer men ska i vilket fall snabba på processen. Och det gör de säkert så länge de är i kontakt med vått nagellack. Men när lacket börjar torka på ytan så stängs dropparna ute av hinnan som bildas och då gör de inte så mycket nytta längre.

Det finns också de som förespråkar att man ska doppa händerna i isvatten för att snabbare torka nagellacket. Man vill ju att det ska stelna och kyla får normalt saker att stelna, som med glassen till exempel. Men nagellack behöver som sagt dunsta och om man har det under vatten så kommer det dunsta väldigt dåligt. Och eftersom det dunstar snabbare av värme kommer det därmed dunsta långsammare av kyla. Så isvattenmetoden får totalt motsatt effekt. Möjligen att man kan uppleva att det blir lite stelare direkt när man tar upp händerna ur vattnet. Men det har inte bidragit till att lacket härdar, så den effekten försvinner i så fall så fort lacket nått rumstemperatur igen.

Sen har jag i min statistik sett att folk Googlar efter huruvida det går att torka vanligt nagellack under en UV lampa. Det svaret är att nej, det går inte. Det måste vara lacker som är gjorda för att torkas med UV-ljus och har komponenter i sig som reagerar med UV-strålning och då härdar.

Ja men hur får man lacket att torka snabbare då? Man använder snabbtorkande överlack. Det behöver inte vara svårare än så. Lagom temperatur, kanske lite åt det varmare hållet, och så Seche Vite, Poshé, eller nån av de andra 50-11 varianter som finns.

Den ambitiöse kan också se över sin lackningsmetod. Lacket torkar snabbare om man inte slänger på fler lager än nödvändigt och försöker att inte göra dem jättetjocka. Det är också bra att vänta lite mellan lagren så att lagret under får en chans att börja torka innan det får ett lager till i huvudet. Och så kan man försöka att undvika de märkena som man av erfarenhet märkt är segtorkade och besvärliga...

20 kommentarer:

 1. Kanske inte nytt men roligt att läsa ändå. Kan du förklara hur snabbtorkande överlack funkar? Det ska ju tränga igenom lagren och härda lacket men hur går det till?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Roligt att höra :)
   Jag tänkte försöka mig på det sen när jag gått igenom ingredienserna i nagellack. Tror att jag måste begripa mig på det allmänna först innan jag fattar hur de snabbtorkande lacken skiljer sig :)

   Radera
 2. Älskar dina "dom här" inläggen. Du är klok som en bok. :)

  SvaraRadera
 3. Ännu ett bra skrivet inlägg och jag håller med Sminkan. Ett inlägg om hur snabbtorkande överlack funkar skulle jag gilla.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ska gräva ner mig i det så fort jag hinner :D

   Radera
 4. Kul och intressant inlägg!
  Det är så kul att se folk på stan som sitter och viftar och blåser på sina nymålade naglar ;) Eg vill man bara gå fram och ge de en flaska Seche ;)

  SvaraRadera
 5. Vilket roligt inlägg! Jag är också intresserad av att veta varför snabbtorkande lack fungerer :D

  SvaraRadera
 6. YAY\o/
  Du är fantastisk bra på att förmedla det som alla borde förstå/veta! Jämrar varenda gång folk tipsar om att doppa naglarna i isvatten och annat tjafs eller jublar över de där eländiga dripdropdry oljorna -nej, lacket torkar inte snabbare och det härdar inte så. Ska tvinga folk att läsa detta inlägget framöver ifall de hasplar utr sig liknande trams;)
  Och jaaaa, blir roligt när du dissikerar snabbtorkande överlack så vi förstår hur det funkar. You rock, girl:)

  SvaraRadera
 7. Väldigt bra info även om man såklart känner till en del sen innan, annat var nytt. Jag tror att fördelen med blåsande/sätta fingrar i vatten och allt vad folk gör är mycket psykiskt. Gör man något så upplevs tiden gå snabbare, och det upplevs att lacket torkade snabbare trots att det torkar lika snabbt som om man bara sitter still och väntar. Hur som helst så gillar jag de här faktainläggen, alltid trevlig och lärorik läsning :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ooo ja! Placeboeffekten är icke att förringa! :) Det har ju till och med gjorts studier som visar att folk upplever att dyra antirynkcremer funkar bättre än billiga, trots att alla fått samma innehåll i sina testburkar. Så det är otroligt mycket psykologi i användandet av produkter, vilka det än är :)

   Radera
 8. Det är väldigt trevligt att du avlivar myter med bra, vetenskapligt underbyggda argument! Du har aldrig funderat på att ägna dig åt populärvetenskapligt skrivande? Du verkar ha en fallenhet åt det hållet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket!
   Tja, det hade nog varit roligt, fast jag vet inte vad jag ska skriva om isf :) Allt jag kan är ju nagellack (och trist ingenjörsnörderi) och marknaden för böcker om det är nog inte jättestor ^^

   Radera
 9. Istället för att vifta brukar jag ta en "tur" i iphonen mellan lacken =) Facebook, songpop och lite wordfeud och sen ett nytt lager *hihi*
  Har Seche men upplever att den krymper lacket och att det lätt flagnar upp i kanterna när jag har det som överlack... Nåt du upplevt eller har tips om? Gillar däremot Sally Hansen Mega shine, torkar också snabbt. =)

  SvaraRadera
 10. haha men nej! jag som alltid tar till hårtorken för att det torkar mycket fortare... det kanske bara är värmen eller nåt då, som ger en liten skillnad :) dock brukar jag alltid ta ett lager i taget. men vad lurad jag känner mig, men roligt att läsa lite kritiskt info :)

  SvaraRadera
 11. Lite kul var det att medans jag hade ena handen ( där naglarna lackats med vanligt nagellack ) i en UV-lampa googlade jag på just detta ämne.... skrattade en hel del när jag kom just till det stycket där det stod att det inte fungerade...:-)

  SvaraRadera
 12. Är du säker på att det inte hjälper att vifta? Jag har iofs sällan använt nagellack, men däremot lack och många andra kemikalier i verkstaden. Och nog dunstat det fortare om det blåser. Så om man vill att ytan ska bli torr fortare så borde det fungera att vifta med händerna. Detta syns ju tydligt om man häller ett flyktigt medel på en yra, aceton eller ether tex. Ta en kapsyl och slå ut på en hård yta. Ta tid tills den försvunnit, dunstat. Gör om samma sak och blås på vätskan. Den dunstar snabbare även i stora omättade utrymmen. Det är iaf min erfarenhet.

  SvaraRadera

Har varit tvungen att ta bort möjligheten att kommentera utan att vara inloggad pga väldiga mängder spam. Beklagar! Men lämna gärna en kommentar ändå om du har möjlighet.