torsdag 18 oktober 2012

Ingredienser i nagellack: Styrene/Acrylates Copolymer

Det börjar bli svårare och svårare ord på ingredienslistorna nu. Dagens ord (på engelska) är Acrylates Copolymer och Styrene/Acrylates Copolymer… pjuh. Särskilt besvärligt blir det om man inte läst avancerade kurser om plaster på universitetet (eller i mitt fall: förträngt sina avancerade kurser om plaster) men vi försöker ta det enkelt :)

Polymer är ett samlingsnamn för en massa olika typer av molekylkedjor. Det kan vara allt från nylon till DNA, huvudsaken är att det är en kedja av något slag. Men när man pratar om polymerer i dagligt tal så menar man oftast plast och det ska vi också göra.

Förenklat kan man se molekylkedjan som pärlor på en tråd, där varje pärla är en mindre molekyl, som alltså upprepar sig en gång för varje pärla. Antingen kan alla pärlor vara likadana eller så kan det vara olika pärlor. Varannan röd och varannan grön, eller tre röda och en grön, osv. Varje pärla kallas en monomer och tillsammans utgör de en polymer (mono betyder ju "en", och poly betyder "flera"). Om det är mer än en sorts monomerer – alltså pärlor i fler än en färg – så blir det en copolymer.

Namnet Styrene/Acrylat copolymer säger alltså att det här är en copolymer med de två monomerern, tillika plasterna, styren och akrylat. Om det bara står Acrylat Copolymer så spelar i det här fallet ingen roll, det är styren i den också, de har bara inte brytt sig om att skriva ut det.

Styren akrylat copolymer används bland annat i färg och kopiatortoner, men också mycket i smink, hud- och hårprodukter där det bildar en film som håller vatten både inne och ute. I hudvård lägger sig de stora molekylerna som ett lock som inte låter vatten dunsta av huden så lätt och bidrar till en fuktgivande effekt. I hårprodukter stänger det istället ute fukten och skyddar håret.

I nagellack är styren akrylat copolymer ytterligare ett av de ämnena som hjälper till att bilda en film på lacket. Det ser också till att lacket fäster mot underlaget och gör det mer trögflytande. De flesta av de kemikalierna vi gått igenom hittills – och som är lackens huvudingredienser –  är ungefär lika rinnande som vatten, så det finns även ett gäng ämnen i lack som gör att det får en tjockare konsistens, och det här är ett av dem.

Jag hoppas att det här blev begripligt trots en lite besvärligare nivå på kemin :p


Next post in the series about nail polish ingredients is on a kind of plastic substance. It's used more in skin and hair products than nail polish and there it provides a barrier that either retains or blocks water, depending on application. In nail polish it is a film forming agent and also gives the polish a thicker consistency.

10 kommentarer:

 1. Hej, jätte bra inlägg (som vanligt) vet inte om du tänkt detta, men kommer du att skriva om DBP, Formaldehyde och Toluene? Skulle vara kul att veta vad som är farligt med dessa ämnen, speciellt när du skriver så att man förstår :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut! Jag kommer till dem och ska vara extra noga med de ämnena eftersom de är väldigt omdebatterade.
   Jag började från början i innehållsförteckningarna och de grejerna kommer väldigt långt ner så det är ett par inlägg kvar innan dess tros jag :)

   Radera
 2. Svar
  1. Jag hoppas att det bara var tillfälligt, får se vad nästa grej på listan blir :)

   Radera
 3. *Blev lätt snurrig i skallen*
  Du kan konsten att beskriva enkelt och lättfattat!
  Fortsätt så tjejen :-D.

  Med vänlig hälsning
  /Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Snurrig är ju inte meningen att du ska bli ^^

   Radera
 4. Det här är så intressant, jag gillar att du gjort det lagom att läsa såhär en eftermiddag efter plugg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Roligt att höra, jag gör mitt bästa för att hålla det kort :)

   Radera
 5. T.o.m jag fattade :)

  SvaraRadera

Har varit tvungen att ta bort möjligheten att kommentera utan att vara inloggad pga väldiga mängder spam. Beklagar! Men lämna gärna en kommentar ändå om du har möjlighet.