torsdag 4 oktober 2012

Ingredienser i nagellack: Isopropyl alkohol & diaceton alkohol

Slår ihop två alkoholer i dagens ingrediens-inlägg, isopropylalkohol och diacetonalkohol. Isopropyl alkohol står med på innehållsförteckningarna på alla lack jag läst på för den här serien, medan jag bara hittat diaceton alkohol i China Glaze lack. Över lag är det många fler saker i China Glaze lack än i Zoya, och Color Club till exempel...

Isopropylalkohol - C3H7OH även kallat isopropanol. Det här är vad man i USA kallar "rubbing alkohol" (rubbing alkohol kan vara andra saker också). Lättlöslig i det mesta och är ett lösningsmedel rätt upp och ner. Används också som elektronikrengöring och som antifrys i bensin. Det luktar starkt och lite sött så här anar vi väl ytterligare en källa till "nagellackslukt".

På nätet nämns det också att man kan använda det i nödfall om man inte har nagellacksremover, vilket ju känns logiskt eftersom det är ett lösningsmedel och löser sig i de övriga kemikalierna som är i nagellack. Dock får man gnugga ett bra tag så det är inget att rekommendera. En del har också använt det som thinner till nagellack som blivit sega. Jag ser inte riktigt poängen med det eftersom det är minst lika billigt att köpa riktig nagellacks-thinner. Det funkar dessutom sämre än thinner eftersom det ändrar förhållandet mellan de olika ingredienserna i nagellacket rätt rejält om man har i en skvätt ren isopropylalkohol.

När jag Googlade på det så hittade jag tyvärr även trådar på forum där folk diskuterade att dricka det och hur man ska dosera det för att få så "bra" effekt som möjligt. Väldigt sorglig läsning! Jag blir lite ledsen av vetskapen att folk inte förstår bättre än att riskera sitt liv för att de är för snåla för att köpa en flaska Vodka, utan ger sig på att dricka fel sorters alkohol.

Diacetonalkohol - C6H12O2 Namnet kommer ifrån att man använder aceton när man tillverkar det. Det är en svagt doftande alkohol som också används som lösningsmedel, exempelvis i lack, thinner, färg, trycksvärta, permanenta tuschpennor mm. Det används även när man tillverkar fuskskinn och i bromsvätska. I lacker bidrar det med att ge en hård och högblank yta.


Ifall nån undrar varför jag blandar namnen med och utan (den helt felaktiga) särskrivningen så beror det på att jag medvetet försöker anpassa inläggen efter att folk Googlar efter båda delar.


Another post in the series on nail polish ingredients, a couple of alcohols. The first is just a solvent, while the other contributes to a hard and glossy surface on the polish.

10 kommentarer:

 1. Om det bara var felaktig alkohol som folk häver i sig...

  Kul läsning i alla fall.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är så himla mycket dumt som folk sätter i sig :/

   Radera
 2. Intressant läsning som vanligt!

  Och håller med om att det är trist med folk som inte tänker på konsekvenserna med fel alkohol mm.

  Med vänlig hälsning
  /Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Roligt att du tyckte om det :)

   Radera
 3. Kan även tillägga att Isopropylalkohol blir aceton när det oxideras, dvs reagerar med syre. Det är därför det används i nagellacksremover som depends. Finns även i mycket andra kosmetika produkter i mindre mängder... inte så bra alltså.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är så bra när läsarna kompletterar med mer info :)
   Det är ju lite fusk då, när de påstår att det är acetonfritt och så blir det ändå aceton när det oxideras! Ska hålla bättre utkik på innehållsförteckningarna på removern i fortsättningen.

   Radera
 4. Direkt då jag läste om Isopropylalkoholen så tänkte jag på acetonfria removers tex depend. Man får ju gnugga ihjäl sig på många av märkena som är acetonfria och nu känns det logiskt! Jag tycker om de här faktainläggen, bra jobb du lagt ned! :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. ja en del removers är ju riktigt usla, och innehållet måste ju spela stor roll för dem också. Kanske kan göra ett inlägg med remover-innehåll sen på slutet också

   Radera
 5. Menar du att folk är så korkade att de dricker isopropanol? Herregud, det känns lite som darwinism in action...

  Intressant inlägg som vanligt! Jag skulle gärna läsa om removerinnehåll också!

  SvaraRadera
 6. Jag köpte min flaska Isopropyl för två saker: 1) När jag gör glycerintvålar i form så sprayar jag ytan med Isopropyl för att bubblorna ska försvinna. 2) När jag gör Shellac naglar så torkar jag bort det sista "sticky layer" med Isopropyl.

  Dessutom när jag gör hud-oljor och krämer är det bra torka av burk/flaska med Isopropyl innan jag klistrar på etiketten. Fett-borttagare.

  Innan jag hittade min flaska Isopropyl så gjorde jag samma sak, fast med en 80% vodka jag köpt på Tallin-färjan :) Kändes lite slösaktigt med vodkan, men jag tror inte på det stora o hela vad SÅ stor prisskillnad. Därav oxå min förundran över att folk vill dricka skiten. Jag trodde det fanns tillsatt typ kräkmedel i allt sånt som är olämpligt att dricka.

  Intressanta inlägg. Särskilt kommentaren om skillnaden på innehålls förteckningarna på ChG v.s Zoya. Jämförelse?

  SvaraRadera

Har varit tvungen att ta bort möjligheten att kommentera utan att vara inloggad pga väldiga mängder spam. Beklagar! Men lämna gärna en kommentar ändå om du har möjlighet.