fredag 2 december 2011

Mer funderingar, den här gången om Internet i stort

Här kommer en lång textmassa igen, så om ni inte vill läsa det så är det bara att hoppa över, jag klandrar er inte ;)
Jag läser dagens blogginlägg i Google Reader som vanligt och ramlar över det här inlägget hos The PolishAholic (ytterligare en blogg jag tycker mycket om). Och tappar hakan över den fantastiskt långa lista med saker man kan göra för att få extra entries i giveaway’en. Samma lista finns naturligtvis på de andras bloggar också så det är ju inte Jen’s ”fel”, jag tar det bara som exempel.
Det måste vara något slags rekord i alla fall. 54 sätt att skaffa sig entries, 54 saker att gå igenom och göra om man vill ha så stor chans att vinna som möjligt. Det måste ta ett bra tag att göra alla, även om man vinner blir timlönen kanske inte så bra :p
Och listan består ju av det gamla vanliga: följa bloggarna på 2-3 olika sätt, följa på Facebook (rysningar) och på Twitter, och så ett och annat nyhetsbrev. Att man ska följa bloggen är ju ganska självklart, det säger jag inget om, men de andra… Jag förstår inte. Och det är genuin undran så nån får gärna förklara för mig om ni begriper det. Varför vill man ”tvinga” (ja, det är frivilligt men ni förstår vad jag menar) tusentals människor att följa en på Twitter? Där man per definition (140 tecken) inte kan skriva nått som faktiskt är meningsfullt, ett forum som är gjort för att tala om att man åt äppelpaj till efterätt och som används som chattfunktion eller för att göra snabb reklam för saker, typ sitt senaste blogginlägg (som folk ju då ändå ser eftersom de följer bloggen, det var ju med den allting började) Om folk inte frivilligt följer ens Twitter när man bara i allmänhet informerar om den, så har de ju uppenbarligen inte intresse för det. Varför ska man då ”tvinga” (igen i brist på bättre ord) dem att gör det ändå? Och hur hänger det ihop med intresset för nagellack, att veta att bloggskribenten åt äppelpaj till efterrätt?

Det är klart att jag är intresserad av de personerna som har bloggarna jag läser. Men jag tänker sticka ut hakan här då och säga att jag faktiskt skiter i vad de äter till efterrätt. Jag förutsätter att om det händer nått särskilt intressant och stort så kommer det att dyka upp på bloggen. Då läser jag gärna om det (kanske även om en och annan äppelpaj) men jag har varken tid eller energi att följa ett ständigt flöde med vardagliga händelser och tankar, särskilt inte för alla de 76 bloggar jag följer. Är jag ensam om det kanske? Det känns som om ”alla andra” lever halva livet på de sociala medierna, kanske är det mig det är fel på…?
Okej, uppenbarligen är det det ;)
Men för att återvända till giveaway’en… Kan denna vilja att få folk att följa en som person genom den ena och den tredje kanalen vara ett behov av att synas? Vill vi egentligen bli kändisar allihop? Är det, hemska tanke, bara ytlighet? Som maskeras som att det gynnar bloggen att ha massa folk som följer en på Twitter. Är antalet i sig en statussymbol? ”Jag har fler följare än du, jag vinner”. Precis som det i början (fortfarande?) var status att ha många vänner på Facebook, oavsett om man kände dem eller inte. Det är i så fall ytterligare en sak jag har svårt att förstå. Har man inget socialt utbyte av alla tusentals personer så har väl en siffra på en skärm ingen poäng. Själv uppskattar jag ju naturligtvis varenda en av mina läsare, men de som aldrig kommenterar blir ju bara en pinne i statistiken. Och även om statisktik är kul (i min vrickade värld) så är det ju självklart roligast med de läsarna som kommenterar och man får igång en dialog med!
Som sagt, det är mycket jag inte förstår… Förklara gärna, nån som har bättre koll på det här än jag!
Nu ska jag gå och städa mitt kök, efter det blir det lunch, och jag ska äta soppa idag…. Ifall det är viktigt för någon att veta det.


Tillägg: Av de första kommentarerna att döma rörde jag visst om i grytan mer än jag hade tänkt :p Men det är roligt med en diskussion! :D
Jag ifrågasätter absolut inte Twitter och att man använder det över huvud taget! Jag förstår att det är jättetrevlig och roligt för dem som är involverade i det! Ett bra sätt att prata med folk som är samlade där. Vad jag ifrågasätter är att ”muta” eller ”utpressa” folk till att följa en. Folk som inte har något intresse av det och folk som aldrig kommer att prata med en, eller kanske ens läsa nått inlägg man gör. Som bara följer en för att de ska få chansen att vinna nått. Det är det jag inte ser poängen med.
Och jag hoppas att ingen tar illa upp naturligtvis! :)

15 kommentarer:

 1. Du twittrar inte va? :)

  Jag håller med om poängen i ditt inlägg men du har fel uppfattning om vad vi beautybloggare pysslar med på Twitter *s*
  Vi lär känna varandra på ett personligare plan. Läser om jobbproblem, vardagsglädje och sötaste vovven. Vi tipsar om bästa lacket för utekvällen eller jobbintervjun och fixar bloggträffar.
  Registrera dig på twitter och följ oss (man måste ju inte skriva nått) Kanske blir du fast.. ;)

  ps. Jag har dolt alla inlägg som handlar om träning/dieter och man kan visst visa bilder.

  SvaraRadera
 2. Jag håller med lite. Jag twittrar inte och följer inte någon på twitter ;)

  SvaraRadera
 3. Twitter är ju faktiskt roligt. Dock äter jag aldrig efterrätt. :) Jag brukar nog inte skriva vad jag äter heller. Har inte blivit helt inbiten än...men jag tror att det kommer.

  SvaraRadera
 4. Kajalen - Ja precis, som chattfunktion, absolut! Och jag tvivlar inte på att ni har trevligt :D Men att man hinner hålla reda på alla små detaljer om alla så kontinuerligt. Att skiva och läsa om alla hela tiden, jag skulle aldrig hinna med det. Jag tror det är få som ringer alla sina vänner 10ggr var varje dag för att fråga vad de gör och tänker på, men på Twitter blir det konceptet mycket mer tänkbart... jag är avundsjuk på var alla hittar den tiden och energin :) Men uppenbarligen är det jag som är konstig ;D

  Jag har ett konto på Twitter men det är bara för att paxa mitt namn, så ingen får för sig att sno det :p Annars händer det inte mycket där :)


  Lacklycka - Det känns som det är så mycket av allt, man ska vara så närvarande på 50-11 ställen samtidigt, jag tror inte att jag fixar det riktigt :p

  Pamsan - Det betvivlar jag inte, så länge det är frivilligt :) ...Jag blev visad en mobil-app för ett tag sen som gick ut på att man fotade och la upp bilder på det man åt, så plingade det i kompisarnas telefoner varje gång det kom en ny bild... maken till meningslöst ^^

  SvaraRadera
 5. Jag håller med dig, och jag är kanske ännu mer radikal. Jag vill bara att folk ska följa min blogg för att de verkligen vill följa den. För mig är det inte intressant att få så många följare som möjligt om de inte är genuint intresserade av vad jag läser. (Även om det såklart gör mig glad att antalet läsare stiger sakta men säkert.) Men så har jag å andra sidan bara en liten hobbyblogg som inget företag är intresserade av att marknadsföra sig genom. Om man vill få mer gratis produkter och sånt antar jag att det är viktigare med att ha många läsare och följare.

  Jag vill också helst inte vara Facebookvän med folk jag inte känner, och tackar oftast nej till vänförfrågningar från avlägset bekanta om det inte är folk jag gillar skarpt och vill lära känna bättre. Jag vill liksom ha lite koll på vilka som ser vad jag skriver på FB och tycker det är lite obehagligt att folk som jag bara är ytligt bekant med ska veta personliga saker om mig. Men jag är ju också en gammal räv som växte upp i en värld där man ringde varandra eller träffades IRL när man skulle socialisera...

  SvaraRadera
 6. Vilket intressant inlägg! Jag har ett fb-konto för min sida eftersom jag vet att flera av de som läser min blogg hellre vill få flödet på fb. Det händer att det sker andra mer vardagliga och in the moment saker där men annars så är det ganska lika. Men jag har bloggen som val nummer 1 och jag kanske är partisk också eftersom jag inte har något twitterkonto och har i dagarna precis avslutat de tweets jag prenumererade på.

  Men jag är mer för kvalitet än kvantitet i alla avseenden. Lite gammaldags kanske ;)

  När jag såg giveawayen i morse tyckte jag det såg riktigt roligt ut men när jag klickade in på inlägget och såg allt man skulle göra lade jag ner. Jag gillar ingen/följer ingen om jag inte gillar det jag ser.

  SvaraRadera
 7. Jag håller med dig. Fast jag har inte FB och jag twittrar inte. Jag är inte en utåtriktad person och orkar inte vara så involverad i så många andra. Jag är nöjd om jag håller en handfull människor nära på riktigt, orkar läsa ett tiotal bloggar och är trevlig mot kollegorna på jobbet.
  Jag tror Nageldraken har en poäng i att de som vill få gratisgrejer och bli större inom bloggosfären kan behöva ett högre läsarantal för att PR-företagen ska se dem som attraktiva. Jag har aldrig haft kontakt med PR-företag så jag vet inte vilka krav de kan ställa. Jag skulle inte på min blogg vilja ställa ens kravet att följa den, jag utgår från att de som läser ett sådant inlägg redan klickar sig in på min blogg. Sen är jag ju en blyg bloggare som aktivt håller emot för att läsaranatalet inte ska bli för högt då jag uppskattar den intima atmosfär jag hoppas och tror jag har nu. Men jag vet ju inte hur andra uppfattar det...

  SvaraRadera
 8. Det skrivs massa meningsfullt på Twitter. Kanske inte av beautybloggarna så ofta...men följer man t.ex. peta så sägs det massa meningsfullt. Det är iaf få jag orkar följa som skriver om vad de ätit till efterrätt. Fast det kan ju ocks vara meningsfullt om man är matintresserad.

  I övrigt är jag med dig. Jag vägrar ha sådana krav på mina giveaways. Enda kravet jag har haft är att man måste kommentera inlägget så jag vet vilka som vill vara med...

  SvaraRadera
 9. Väldigt intressant post och jag håller med om mycket. Tror också Nageldraken helt klart är något på spåret angående antal följare och gratisprodukter. Har hört att vissa företag kräver ett visst antal följare för att ens skicka ut prover.

  SvaraRadera
 10. Håller med dig - tröttsamt med alla bloggtävlingar som mest handlar om att sprida reklam genom att gilla på facebook och twitter osv. Känns också mer "äkta" med bloggar som inte jagar siffror, utan finns till för att de har ett intresse och ett engagemang i det de bloggar om. Jag själv trivs bäst med de bloggar som inte får så mycket gratisprodukter, utan drivs mer efter eget huvud och inte av en slags produktplacering.

  SvaraRadera
 11. Bra skrivet! Jag är själv otroligt ointresserad av twitter och så kallade "livsstilsbloggar" där folk pladdrar på om surdegens många fördelar och huruvida de ska köpa nya stövlar till sina barn *snaaaaark* sorry men jag är knappt intresserad av min egen surdeg liksom, än mindre av andras. Jag vägrar twitter-följa folk jag inte känner (de få jag har i twitterlistan är kompisar som flyttat långt bort) för att eventuellt vinna en giveaway. Om det inte räcker med den vanliga "dra ett nummer" metoden så är jag förmodligen för gammal att tävla. Av principskäl förjer jag inga bloggar med såna där spiontrackers heller. FY vad obehagligt det är! Jag hajar ju att den som äger bloggen kan "se" mig men jag måste inte ha en hel värld i mitt vardagsrum. Vad är poängen med att se att nån från Borlänge just började läsa? Kan inte för mitt liv begripa vad det ska syfta till.

  SvaraRadera
 12. Jag är ett stort fan av sociala medier överlag. Twittrar visserligen inte själv, men är mycket aktiv på FB. Där är jag vän med vissa bloggkollegor, vilket jag inte tycker är konstigt eftersom jag tycker att man kan får en viss "relation" när man läser och kommenterar varandras bloggar. Man blir bloggkompisar helt enkelt. :-)

  Däremot skulle jag inte själv vilja ha en tävling där man ställer krav på att folk ska följa en på olika sätt. Jag har bara haft en tävling hittills, men hoppas kunna ha fler i framtiden - och då är det något jag gör för läsarnas skull, för att jag vill bjuda dem på något kul. Men det står såklart folk fritt att välja hur de vill lägga upp sina tävlingar, om jag inte gillar konceptet så väljer jag bara att inte delta. Det är inget jag stör mig på.

  Och kul med en liten diskussion angående detta! :-)

  SvaraRadera
 13. Oj ja det var en rejäl lista. Jag hade nog känt mig dum om jag skulle ställa en massa krav för en giveaway. Även om det är var och ens rätt när man ordnar nåt sånt. Jag vill iaf att folk ska följa min blogg för att de tycker om mina naglar :D Twitter förstår jag mig inte riktigt på faktiskt :p

  SvaraRadera
 14. Nageldraken - Precis, bloggen ska tala för sig själv, man ska inte behöva muta folk för att de ska följa den! :) Men du är inne på nått där, det var förklaringen som jag sökte när jag skrev inlägget! Klart att hänger ihop med att man vill få gratis prylar, och för det ska man ha många som följer en! Det makes sense!
  Och jag håller helt med dig om FB, att all information om en ska simma omkring till allmän beskådan är ingen höjdare, håller till och med med så mycket att jag inte har FB :p


  Agneta - Det är ju en vettig anledning förståss, att ens läsekrets hellre följer en på FB än på en separat sida. Och om det finns nått bra sätt att koppla ihop det så man inte behöver uppdatera två ställen manuellt... jag hade själv kännt mig splittrad i annat fall.
  Den giveaway'en gick ju dessutom ut på att man ska följa bloggar och bloggägare man kanske aldrig hört om förrut, det tar också emot lite. Precis som du säger föredrar jag också att bara följa bloggar jag faktiskt tycker om!


  Sminkan - Jag förstår dig precis! Jag har heller aldrig blivit beskylld för att vara översocial om man säger så :p Och kretsen med vänner är nog väldigt liten jämfört med "alla andra". När det gäller bloggen så hoppas jag att mina läsare kommer tillbaka för att de verkligen gillar den och mitt sätt att skriva och inte för att de tycker att de måste! Det är ju det gänget som man pratar med och får en relation till som gör att det är så roligt, inte en hög siffra i statistiken!


  Sarah - Jag har sett giveaways där vinnaren dragits bland alla som följer bloggen/kanalen oavsett om de anmält sig till giveawayen eller inte. Och det resulterar ju bara i en massa vinnare som inte ville ha vinsten, som inte uppgett en riktig e-post adress eller som inte längre följer bloggen utan bara står kvar i listan... väldigt osmidigt! Så ja, en kommentar kan man ju få begära :)

  SvaraRadera
 15. Nailspotting - Ja det förvånar mig inte det minsta, de är ju bara intresserade av att marknadsföra sina grejer, inte att vara snälla och dela ut gratisprylar.


  Marie - Ja det är en svår balansgång det där med gratisgrejerna. Jag har läst inlägg bland bloggarna i min blogglista som kännts som de klippt ut text ur en reklambroschyr! Ibland undrar jag vad som är ärliga åsikter och vad de fått betalt för att säga och det ger en lite otrevlig eftersmak av bloggandet. Och sen finns det andra som jag inte tvivlar på en sekund att de är fullständigt opartiska i det de skriver... Väldigt svårt det där. Jag funderar på hur jag skulle göra själv, men jag vet inte... Inget större problem dock, jag får aldrig gratis grejer :p


  Anonym - Nä livsstilsbloggarna är verkligen inget för mig heller. Det är ju bara de närmaste vännerna som rimligen kan vara intresserade av att veta allt man gör hela tiden! Man måste nicha sig om man ska nå ut till mer än 15pers som man redan känner.
  De där små snurrande jordglobarna tänker du? De är ju säkert kul i 30 sekunder men sen... nä! Jag vill heller inte få hela mitt liv dokumenterat! Dessutom avskyr jag saker som rör sig på sidor där jag vill läsa text :p


  Nailtastic - Ja på det sättet är ju de sociala medierna jättebra, att man kan lära känna folk bättre som man verkligen vill lära känna!
  Precis som du säger så tycker jag också att giveaways ska vara för läsarna, att ge nått tillbaka för deras tid och uppmärksamhet. Inte för att muta dem till att göra massa grejer som gynnar en själv... tror man har fått det hela lite om bakfoten om man tänker så...
  Ja, det är klart, allting är frivilligt :) Och jag skulle aldrig kommentera negativt på nån av bloggarna det gällde, men som sagt, det är intressant med diskussionen :D

  SvaraRadera

Har varit tvungen att ta bort möjligheten att kommentera utan att vara inloggad pga väldiga mängder spam. Beklagar! Men lämna gärna en kommentar ändå om du har möjlighet.