söndag 19 juni 2011

Nagelfilar

Jag kände att det var dags för ett tillskott till produkt-fliken…
Det här är de nagelfilar jag använder, och exempel på vad jag inte använder och varför. Vi börjar med min absoluta favorit som jag inte klarar mig utan, glasfilen:
Till skillnad från metallfilar så hindrar glasfilar att nagelkanten splittrar sig och lagren som nageln är uppbyggd av frigörs från varandra och nageln lätt skivar sig. En del tycker säkert att hypen med glasilar är överdriven men för mig är de verkligen oumbärliga.
Många av er har säkert hört att man bara ska fila naglarna åt ett håll för att minska risken för att naglarna ska skiva sig eller gå av. Men med en glasfil kan ni strunta i det eftersom den stänger igen kanten av nageln på egen hand.

Glasfilar kan tyvärr vara rätt dyra i affärerna. Jag har köpt den lilla på nätet (hos Head2Toe om jag inte mins fel) för ett par dollar. Köpte ett helt gäng och gav bort till bekantskapskretsen. Jag har också alltid en med mig i väskan ifall det går en flisa i en nagel. Den mellanstora är från Gekås, där är det bra priser på dem. Och den stora är från eleven.se men den är av kass kvalitet så det är inget jag rekommenderar (den är dessutom drygt 19cm så den är väldigt otymplig att jobba med).
Glasfilen är bra att ta ner längden på naglarna med eller om man ska fila till en bruten nagel eller en flisa i nageln. Om man vill kan man även gå efter med en väldigt fin sandpappers-fil för att jämna till kanten ytterligare, nått i den här stilen:

Det är filar jag plockat på mig under åren men det finns oändligt med varianter så jag skriver inte ut vad just de här är (jag mins inte heller). Gemensamt för dem är att de har en skumgummigaktig bas eller kropp eller vad man nu ska säga. Det gör att man inte kan trycka för hårt ens om man försöker eftersom materialet trycks ihop. Det gör också att de formar sig lite efter nagelns form och kommer åt bättre och minskar risken för att det ska bli vassa kanter nånstans. De har också flera olika grovhet på olika sidor, mellan 2 och 4 olika, så man kan variera sig efter behov.
Jag filar också ovansidan av mina naglar för att få en blank yta utan ojämnheter/ridges och därmed slippa använda ridgefillers. Jag tycker också att det gör det lättare att hålla på och byta nagellack hela tiden och skyddar lite mot att nagellacket biter sig in i nageln och att alla kemikalier tränger in mer än nödvändigt.
För det använder jag vad som kallas för buffing blocks. Det är fyrkanter av mjukt skumgummimaterial med fyra sidor med filande ytor, ibland är alla fyra olika, ibland är två av dem samma så det blir tre varianter.


Den finaste sidan, som oftast är vit, används för att polera upp glansen i nageln. Till vänser på bilderna ser ni en från Body Shop som har hängt med länge nu och är riktigt sliten, den vita sidan är nästan helt borta och går inte att använda längre. Jag har tänkt köpa en ny men jag kommer aldrig iväg. De andra ytorna är riktigt bra och lite unika jämfört med vad jag har i övrigt, det är därför jag sparar den.
Den andra, till höger, är billigast möjliga som går att köpa hos flertalet e-tailers där jag brukar handla (den heter Flash Shiner om nån är intresserad). Det får följa med ett gäng i varje beställning och jag har alltid ett litet lager hemma. De är jättebra men man sliter ut den vita ytan, som ni ser på bilden, så de överlever inte i mer än en månad hos mig, max.

Det är vad jag använder… för skoj skull kan jag ju ge exempel på vad jag inte använder:

Gemensamt för de här filarna är att de är alldeles för grova och hårda. De gör mer skada än nytta i mina ögon. Särskilt metallfilar är ett riktigt otyg för naglarna. Ifall ni undrar varför jag har dem då så kan jag avslöja att jag knyckt dem av rumskamraten för att fota dem. Den längs ner på bilden är dock min och den använder jag till att fila ytan jämn på nagellimmet när jag gjort en lagning på en negel som börjat gå av.

Det här är alltså vad jag använder. Självklart kan man använda grova filar och metallfilar om man vill, har man bra naglar i övrigt så funkar det kanske. Men för min del är det nödvändigt med skonsamma verktyg, annars går mina naglar i massa små bitar.
Vad använder ni? Är det nån hel kategori som jag missat och ni tycker att jag borde testa?

13 kommentarer:

 1. Jag använder också glasfil! Toppen!

  Har snurrat runt lite överallt i din blogg, och tror det var hos dig jag såg en bild på blå lack som du sedan lackat över med nåt speciallack som såg ut som hela nageln var som kristaller i närbild. Var det hos dig? Hittar det inte igen. (lacket var från Face eller makeup store, tror jag). Döläckert! Att jag inte sparade bilden!
  Ha en bra dag!

  SvaraRadera
 2. Nej tyvärr, det känns inte igen. Jag har inga lack alls från Face och bara hololack från MUS. Låter som nån lagt över ett flakelack iaf. Beklagar att jag inte kunde hjälpa mer!

  SvaraRadera
 3. Aha, nu fick jag en förklaring till varför min glasfil är kass. Jag har också den från eleven och den är värdelös. Jag ska ta och köpa mig en annan och testa. Och Ann, lacket du såg kan ha var hos Sminkan! Hon visade ett sånt för ett litet tag sen.

  SvaraRadera
 4. Åsa - ja jag vet inte vad de gjort med den filen, den slits ju ner mer än nageln när man använder den. Och dessförinnan är den alldeles grov och sliter i nageln, usch! Billig var den men vilket skräp

  SvaraRadera
 5. Vad bra att du kunde svara på Anns fråga med! Jag lyckas inte hålla koll på vad Sminkan visar, det är alldeles för mycket :D Men nu när du sa det så kunde jag leta fram länken http://sminkan.blogg.se/2011/june/namnlosa-prismatiska-flakes-fran-face.html det är nog det du tänkte på Ann! Himla snyggt flake-lack!

  SvaraRadera
 6. Jag HATAR verkligen att fila naglarna.. Men när jag väl gör det så är det oftast med min glasfil som jag också beställde från H2T. Ibland kör jag med vadderad pappersfil också, och det funkar väl okej det med. Kör alltid åt båda hållen i alla lägen, och det funkar hur bra som helst på mig.

  Och sen buffingfilarna som jag enbart använder när jag tar bort missfärgningar... Så tråkigt, men nödvändigt.

  Metallfilar är iaf fruktansvärt hemska!

  SvaraRadera
 7. Jag har en bra glasfil, men jag gillar ändå bäst min gamla hederliga pappersfil med skumkärna, den känns liksom lite mjukare mot nageln.

  Metallfilar är ju verkligen rena mardrömmen.

  Det här påminde mig just om att jag har ett gäng glasfilar hemma som jag hade tänkt pimpa och lägga upp på bloggen. Hmm, måste nog pyssla lite nu...

  SvaraRadera
 8. Alltid kul att höra vad andra använder :)

  SvaraRadera
 9. Jag har en glasfil och en buffer, punkt. Det ligger en liten sandpappersfil i väskan med men den används i stort sett aldrig

  SvaraRadera
 10. Tusen tack! Ja, det var det lacket! Snacka om att ha-begäret vaknade! Tack för er omtanke!
  Kram!

  SvaraRadera
 11. Jag kör i princip bara med glasfil nuförtiden, köpte Depends och den har funkat bra än så länge. Aldrig mer sandpappersfil! Och sedan har jag en buffer också som jag dock inte använder så ofta.

  SvaraRadera
 12. OPI diamond fine tycker jag är fantastiskt bra!! Glasfilar går ju så lätt sönder när man tappar dom i golvet..

  SvaraRadera
 13. Tack!!! Har ju läst om det där med att fila åt samma håll, men har aldrig gillat att göra det, så nu slipper jag ju det genom att skaffa en glasfil! Hade i min ungdom en fil jag gillade som kallades för diamantfil (vet inte om de finns längre för det här utspelades på 80-talet) och den var betydligt snällare mot naglarna än den billiga Depend-fil som jag har nu. Har deras bufferfil också och den gillar jag mer. Har ju tänkt skaffa glasfil men efter ditt inlägg så ska jag få ändan ur vagnen och fixa det! ;)

  SvaraRadera

Har varit tvungen att ta bort möjligheten att kommentera utan att vara inloggad pga väldiga mängder spam. Beklagar! Men lämna gärna en kommentar ändå om du har möjlighet.