lördag 5 november 2011

I begynnelsen var... Sangria

Jag har redan nu fått massa bra förslag i kommentarerna till Picture Polish giveaway’en, jag läser alla noga och skriver upp och tar åt mig, så keep ’em coming! Allas åsikter är jätteintressanta och lika viktiga! Och att hålla med föregående talare bland kommentarerna går självklart också bra :)
En sak dök upp som jag tänkte spinna vidare på redan nu, trots att tävlingen inte ens är avslutad. Angelica ville veta mer om min relation till nagellack, ännu mer hur det började liksom, utöver de beskrivningarna som jag har här och här. Så jag tänkte visa er det allra första nagellacket som jag köpte! (för att få in bilder och inte bara text i det här inlägget)
Året var… ja, jag mins inte riktigt, jag tror jag gick i sexan eller sjuan, nånting i den stilen, så runt -99.
…Kära nån det var länge sen! Jag gick till Kicks och letade upp ett lack som matchade en skjorta jag hade, i nått gräsligt syntetmaterial, mycket passande för 90-talet. Valet föll på Constance Carroll Sangria… En snabb Googling avslöjar att Constance Carroll’s flaskor inte ser ut så här längre :p


Så, i begynnelsen var Sangria, helt enkelt. Sen har jag inte kunnat göra mig av med det, det var ju trots allt först. Formulan är av den gamla sorten, så det täcker perfekt på ett lager och torkar på ett ögonblick... det var bättre förr :p

Innan mitt nagellacksintresse tog fart hade jag kanske 5 flaskor, och alla var nog köpta för att de skulle matcha nått specifikt. Det var som sagt först när jag försökte odla naglarna istället för att bita ihjäl dem som jag upptäckte att de var kul med nagellack. Eller nödvändigt snarare, för att de inte skulle gå av. Och på det sättet blev det ett intresse. Det är egentligen nagelvård som är huvudämnet för mig, nagellack är lite en biprodukt av det. Även om det ju är fantastiskt kul det med, så var det aldrig så det började, utan det var min kamp för att få långa naglar som tvingade mig till nagellack.
Att det blev många berodde sen på att jag blev lite grann inlurad. Jag letade efter billigt smink på nätet och hittade en hottentott site som sålde en salig blandning av mer eller mindre förtroendeingivande produkter. Bland annat W7 lacken som ni har sett under etiketten ”Längst ner i Helmer” (som det finns fler av för övrigt, jag trodde inte ni ville se de trista grejerna, men det vill ni tydligen så det kommer mer!). Köpte dem för 40 kronor styck och tyckte att jag gjorde världens kap… i alla fall tills jag fick hem paketet >.<  Det var nog mer att jag tyckte att det var en bra affär än nagellacken i sig som var det roliga med just det tror jag. Suck.
Började leta efter siter med swatcher för att veta vad det var jag köpte till nästa gång… Och märkte att vad jag än Googlade efter så hamnade jag hos Scrangie. …Var kan vi vara nu? 2007-2008 nånting kanske? Det var i alla fall den första nagelbloggen (och den andra bloggen över huvud taget) som jag började följa. Tänkte från början att nagelbloggar är sånt man kan ha i USA, där finns det så mycket folk att det alltid finns nån som vill läsa, vilken mikroskopiskt ämne man än nischar sig mot :) Och nagellack är ju rätt så mikroskopiskt, det kan ju knappats finnas utrymme till mer än ett par sånna bloggar! Ujujuj…
När det senare gällde svenska siter så var det Nailmail jag först stötte på, och sen hittade jag bloggar via länkar därifrån. Och sen var det ju kört, när jag tittade på så mycket fina lack på bild så var jag ju tvungen att köpa några av dem också… eller många.
Jag vet inte om det var nått särskilt lack som jag fastnade för, inte vad jag mins i alla fall. Det var nog snarare överflödet, att det fanns så många märken och färger och finishar! Vad jag sett av nagellack innan var i princip L’Oreal, Maybelline, Mavala och de andra på Kicks. Och att inte nagellack måste vara röda och rosa och lila, att blått och grönt också var okej, det var roligt att upptäcka.
Sen har jag alltid varit sån att om jag ska engagera mig inom ett ämne så vill jag veta allt som går att veta om det. Så jag läste in mig på allt jag kom över om nagelvård och nagellack osv. Har till och med böcker om det :p Tittade på bilder och YouTube-filmer med tekniker och nailart. När det gäller nailart blev jag först inspirerad av Love4Nails. Och hon målar på frihand med akryl, så det var därifrån jag fick det och det som gjorde att jag köpte akrylfärger. Jag hade alltid bild som favoritämne i skolan men nån mer konstnärlig bakgrund än så har jag inte. Jag gillar att teckna, men jag har inte mycket talang för det tyvärr. Jag kan rita av saker bra och har öga för att kopiera, men jag skulle inte kunna teckna ur huvudet ens om mitt liv hängde på det. Matcha prylen-inläggen är med andra ord perfekt för då slipper jag ha fantasi och skapa mönstren själv, nån annan har redan gjort det åt mig.
Över huvud taget är det själva skapandet och lackandet som är det roliga för mig. Jag tycker om att måla naglarna och att göra nailart, inte att ha lackade naglar. När jag väl är klar är det inte kul längre. Det är få lack som jag känner att jag vill gå och titta på och ha på naglarna längre stunder, det är i princip bara de häftigaste hololacken. Så det mesta åker av inom en timme eller två så att jag kan börja om med nått nytt. Samma sak med samlingen egentligen, jag samlar inte för att ha massa lack att välja mellan, jag samlar för att jag vill ha nått nytt hela tiden, jag är för otålig för att nöja mig med de gamla lacken… Kanske inte ett så trevligt personlighetsdrag, men så länge det är nagellack så må det väl vara hänt. Jag är inte sån i övrigt, känner inte att jag behöver byta mobiltelefon t.ex. förrän den gamla är ordentligt sönder. Men med nagellack ska det vara nytt. Jag vet inte hur många lack jag har som bara är använda en enda gång, men många är det! Tur att de är rätt billiga ändå :)


Jag hoppas att det var en någorlunda intressant textmassa för nån av er :) Jag ska visa det näst äldsta lacket som jag sparat i samlingen nån gång med. Fortsätt kommentera i givaway-inlägget så länge, som sagt, allt är jättebra feedback! Och jag ska försöka uppfylla allting som jag kan, en del har jag redan planer på.
Och om nån vill hänga på temat och berätta om sin egen väg till nagellacksintresset och kanske visa sitt äldsta lack så vore ju det jätteroligt att se och läsa om!

20 kommentarer:

 1. Jag har också haft Sangria från Constance Carrol! Mitt köptes första året på gymnasiet, 1989. :D
  Jag var tyvärr korkad nog att slänga min gamla samling med lack precis när jag började blogga, 2006/2007 så jag startade från scratch då, i princip. Var bara några få lack som kom undan stora lackutrensningen och jag ångrar mig så idag. Mer än 200 lack i soptunnan liksom. :(
  Jag har samlat på lack av och till sen jag var tio år, det vill säga i 28 år. :D

  SvaraRadera
 2. Sminkan - Oj, vad det lacket tillverkades länge! ...Jag förstår att du ångrar dig! Även om man inte vill ha saker just då så är det ju så roligt sen. Du får visa nått av dem som överlevde iaf :)

  SvaraRadera
 3. Åh så kul med sådana här inlägg! Höll verkligen med det förslaget, och blev lite sur att jag inte kom på det själv! ;)
  Gillar inlägg med favoriter/bottennapp osv...

  SvaraRadera
 4. Kul att se nån annan med en Constance Carroll lack! Och jätteintressant läsning dessutom.

  SvaraRadera
 5. Önskar förresten att jag åtminstone kunde ta reda på vilka lack det var jag hade när jag var ung. Den där flaskan ser bekant ut, kanske hade jag Constance Carroll-lack back in the days? Jag ångrar inte att jag slängde mina, de var rätt torra och oanvändbara...men jag skulle verkligen vilja veta vilka det var!!

  SvaraRadera
 6. Hehehe... Nu känner jag mig gammal!
  1999 förlovade jag mig med älskade maken, blev sambo, hade en 7-årig dotter (Stora J) och började på ett jobb jag hade i 10 år. Oc så var jag 28...
  Jag minns inte alls mitt första lack, och tills jag började samla för 2 år sedan så slängde jag mina lack undan för undan. Men jag gissar på att det var rött, för rött har en tendens att leda in mig i diverse fördärv. ;)

  SvaraRadera
 7. Okej, här kommer fjärde kommentaren... Jag vill göra ett tillägg på min kommentar på din tävling. Många olika sorters lackmärken är skoj, och då också var man kan få tag i dem. För jag tycker att det är lite trist att läsa om lack som man inte har själv och som man skulle ha väldigt svårt att få tag på själv, så då vill man veta hur man får tag på dem.

  SvaraRadera
 8. Det här var ju väldigt roligt att läsa :D

  SvaraRadera
 9. Jag har också ett Constance Carroll-lack i en sån där äldre flaska som du har; electric blue heter det! Använder det ibland fortfarande... :) Där är jag nog lite annorlunda faktiskt - jag gillar att använda gamla lack! Nostalgi... :)

  SvaraRadera
 10. Andrea - Roligt att höra :) Ska se vad jag kan göra med favoriter också

  Sarah x 4 - Roligt :) Ja det förstår jag, jag mins svagt att jag hade andra lack tidigt med men jag har ingen aning om vad det kan ha varit för några.
  När det gäller inköp av lack så har jag levt i villfarelsen att köpguiden har varit tillräcklig :) Men jag ska bli bättre på att skriva ut var jag köper lack! Kanske inte kommer ihåg det varje gång och det lär inte bli av på typ China Glaze och andra märken som man kan köpa på 511 olika ställen. Men de ovanligare ska jag absolut skriva ut bättre!

  Mrs Data - Haha, ja jag ligger lite i lä när det gäller livserfarenhet än så länge ;)

  Annie - Så bra att det var läsvärt :)

  Anna - De riktigt gamla, som det här, är kul, men mycket annat känns bara som "förra året" ;)

  SvaraRadera
 11. Kul att läsa det här! När jag har lite tid ska jag sätta mig ner och skriva ihop om hur jag fastnade för lackandet. Tyvärr har jag inte kvar mitt allra första lack.. *snyft* För min del skyller jag iaf allt på Wet n Wild-lacken när de fanns på H&M.

  SvaraRadera
 12. Jag har visat flera av dem som överlevde redan. De är alla bland favoriterna, fortfarande.
  Många av de lack jag kastade hade varit väldigt roliga att ha idag, men det är lätt att vara efterklok. Har lovat mig själv att aldrig göra samma misstag igen.

  SvaraRadera
 13. Vad kul att mitt förslag blev en sådan succe med mycket diskussion efteråt, precis så man vill ha det:)
  Det är intressant att se hur lackintresset har utvecklats med tiden, vilka preferenser som ändras under tidens gång. Jätteintressant:)

  Själv har jag slängt alla de gamla lacken jag hade från början. Dels för att en del var slut dels för det var innan upplysningenstid. Alltså innan jag visste att man kunde rädda torra och sega lack. Men en del äldre godingar finns det ändå kvar så de kommer publiceras så smånigom:)

  SvaraRadera
 14. Åh vad roligt! Ska se om jag har något riktigt gammalt lack i samlingen. Har dock kastat de flesta lacken sedan tidernas begynnelse (-94).

  SvaraRadera
 15. Roxcat - Ja gör det, det vore jättekul att läsa andras historier

  Sminkan - Får leta i arkiven då :)

  Angelica - Ja, det var ett superbra förslag! ...Ska bli kul att se!

  Nailtastic - Roligt att höra :)

  Agneta - Ja, sätt igång att leta :D

  SvaraRadera
 16. Hade faktiskt några Constance Carroll med den där flaskan. Ett grönt och ett blått. Har dock ingen aning om vad de hette för de har nagellacksdöden dött och finns inte kvar. Kommer dock ihåg att jag fick jättegula naglar efter att ha använt dem trots underlack.

  SvaraRadera
 17. Kul att jag och Nailmail triggade din lusta! ;)

  SvaraRadera
 18. Agneta - Missfärginingar är ju aldrig kul, så då känns det ju inte som jag missat nått när jag aldrig köpte nått annat lack av dem :p

  Karin - Ja, jag är nog ingen bra kund egentligen som bara handlar viss märken, men jag blir alltid väldigt inspirerad :D

  SvaraRadera

Har varit tvungen att ta bort möjligheten att kommentera utan att vara inloggad pga väldiga mängder spam. Beklagar! Men lämna gärna en kommentar ändå om du har möjlighet.