söndag 15 maj 2011

Betraktelser kring nageloljor

Ett inlägg om nageloljor har jag gått och funderat på ett tag. Och det passar utmärkt att ta en paus i tentaplugget för att skriva ihop det!
Det är få förunnat att ha perfekta naglar som klarar alla påfrestningar och kan användas som skruvmejsel utan att gå av. De flesta av oss har nått problem med naglarna. Mitt problem är att de är så förfärligt torra. De blir spröda och hårda och när jag stöter i nått i fel vinkel så säger det bara klick och de går av. Oftast känner jag det inte ens, det är så små krafter som behövs för att bryta dem. Och att jag ständigt sölar med nagellacksborttagning och sitter med fingrarna i dip-in burken gör ju bara problemet värre.
Så jag har vänt mig till nageloljor för att försöka få bukt med problemet, och jag inbillar mig att det fungerar. Naglarna blir längre och håller bättre för varje ”utväxtomgång” jag gör (alltså klipper ner dem helt och börjar om). För närvarande har jag tre olika oljor som jag använder och tänkte skriva lite om dem.
Den första jag skaffade var Scratch Nail’s Nail food, alla har hört om den, många har testat. Och den är ju bra, jag trivs också med den som så många andra. Vad jag dock inte trivs med är priset! Jag tycker inte att det är okej att ta 18 000 kronor litern (180:- för 10ml) för sesamolja. ...Och så gnäller vi över bensinpriset!

Ja, det är annat i också, lite lavendeldoft och så vidare, men den aktiva ingrediensen är ju oljan och det är bara sesamolja. Sesamoljan är bra eftersom den består av små molekyler som kan tränga ner i nageln, till skillnad från olivolja tex, som visserligen är jättebra för nagelbanden – jag brukar bada fingrarna i det för att få mjuka nagelband – men som inte går in i nageln utan bara ligger uppe på.

Efter två inköpta flaskor tröttnade jag på priset och började se mig omkring efter alternativ. Jag läste på lite och läste att man kan köpa sesamolja ren i hälsokostaffärer. Vi snackar alltså inte olja av rostade sesamfrön från mataffären, den går säkert också lika bra men den luktar ju så starkt att man skulle gå runt och dofta thai-restaurang hela dan om man använde sånt! Jag har dessvärre inte lyckats hitta det i någon hälsokostaffär, ska erkännas dock att jag inte letat så noga. Men jag hittade det på ett lite oväntat ställe. Ni vet den där näs-oljan som de gjort reklam för, Nozoil, gissa vad det är! Jo, sesamolja! Ren och utan något annat tillsatt (om man väljer den utan mentol), näsan vill tydligen också ha små molekyler. Så jag dödade korken på en flaska med en tång (mycket våld krävs om ni ger er på det) och hällde över i Nail Food flaskan som det var en tredjedel kvar i. Och jag märker ärligt talat ingen som helst skillnad! Jag har använt det i ett halvår nu och det funkar precis lika bra, och eftersom Nail Food flaskan inte var tom har jag fortfarande lite av doften kvar. Inte för att jag var särskilt förtjust i den men ändå. Nozoil kommer också i 10ml flaska men kostar ca 65:- istället för 180:- Det blir ”bara” 6 500 kronor litern men det är i alla fall bättre! Så det är ett hett tips, köp Nozoil istället för Nail Food, samma grej till ett bättre pris!
Men som den nagelnörd jag är nöjer jag min inte med ett alternativ, det kan ju teoretiskt finnas nått bättre där ute och då ska jag testa det! Så jag har också skaffat Cuticle care complex från Orly. Det är en svagt rosa olja i frostad glasflaska med liknande pipett som Nail Food.

Till oljan är det tillsatt diverse vårdande och stärkande ingredienser, ”botaniska extrakt” och annat som låter bra i reklamen men säkert inte gör mycket skillnad. Det är även myrra i och den gör skillnad för det luktar nått otroligt starkt. Jag gillar inte doften alls och håller naglarna långt bort från näsan i en halvtimme efter jag använt den. Usch. Men oljan är bra och mina naglar trivs med den så jag står ut med doften.
Sedan har vi Nubar’s Cuticle care oil som förutom allmän vegetabilisk olja innehåller diverse extrakt och vitamin D, säkert i pyttesmå mängder. Den kommer till skillnad från de andra i en vanlig nagellacksflaska med pensel. Det är himla käckt för penseln kan man trycka in under nageln för att få in oljan där också. Har man nagellack hela tiden kommer man ju inte åt naglarna med olja eftersom de är inkapslade. Men undersidan är fri och jag brukar vara noga med att olja in den. Jag tror det har hjälpt mig i att få naglar som håller lite bättre på sistone, så det är också ett tips, olja undersidan av nageln!

Nackdelen med Nubars olja är att den också luktar väldigt starkt. Jag har doften passionsfrukt men jag tycker mest den luktar tuggummi. Och jag hade nog gissat på jordgubbstuggummi om jag inte vetat att det skulle vara passionsfrukt. Väldigt söt och sliskig doft så vet man att man inte gillar sådana så ska man hålla sig långt borta från den. När den tar slut lär jag inte köpa den doften igen utan testa en annan i så fall.

Tillagt 2011-07-01
Senaste inköpet är CND SolarOil. Första ingrediensen är mandelolja och den ska också innehålla vitamin E. Att det är mandelolja känns på doften för den stinker bittermandel, en doft jag personligen tycker är förfärlig. Det är då konstigt att alla nageloljor nödvändigtvis måste lukta nånting! Doften är dock väldigt flyktig och försvinner när man masserar in oljan så det funkar ändå, fingrarna luktar inte alls efteråt.

I övrigt trivs jag väldigt bra med den, den har också pensel så det är lätt att applicera oljan. Mina naglar och nagelband verkar tycka om den och jag känner redan efter bara några veckors användning att jag måste köpa en ny när den tar slut! Jag har också kommit på mig själv med att inte använda nån av dem andra oljorna sen jag skaffade den här… kanske har jag hittat en produkt som jag är nöjd med äntligen?

Tillagt 2012-06-09
Numera kör jag på hemmablandad nagelolja som jag fått av en nagelväninna som jag hittat via bloggandet. En blandning av massa bra oljor som naglarna gillar och den funkar klockrent!

Vad använder ni för oljor? Är det någon annan som ni tycker är bra och kan rekommendera? Vad tycker ni om konceptet med nageloljor över lag?

17 kommentarer:

 1. Nail Food är min absoluta favorit. Är nog inne på min femte flaska nu.

  Annars har jag testat en från China Glaze (helt okej) och en från Snowcrystal (också helt okej).

  En jag skulle vilja testa är Solar Oil.

  SvaraRadera
 2. Vad roligt att du använder näsolja till naglarna!:)
  jag har faktiskt aldrig testat någon nagelolja men har tänkt att jag ska testa nail food, kanske ska göra som du istället:)

  SvaraRadera
 3. Nailtastic - alltid roligt att höra vad andra använder, jag ska kolla på de där.

  Emma - Ja testa det, det blir precis lika bra :)

  SvaraRadera
 4. Haha, vad lustigt med näsolja till naglarna, det måste jag testa också.

  Själv kör jag Nail Food och flaskan börjar sina, så jag gruvar mig lite för att behöva köpa en ny. Jag gillar den mest för droppkorken, så att fylla flaskan men Nozoil måste jag testa. Annars tycker jag inte jag märkt någon skillnad mellan Nail Food och Depends billiga nagelolja.

  SvaraRadera
 5. Jag upptäckte faktiskt häromveckan att jag har en flaska sesamolja i skafferiet, från Coop. Så om man inte vill handla näsolja eller dyr hälsokost kan man bara gå till Coop...:-)

  SvaraRadera
 6. NailsbyNoir - Jag trodde bara det fanns rostad sesamolja i mataffärerna men det låter ju superbra, jag måste leta nästa gång jag handlar!

  SvaraRadera
 7. Lägger mig i disskusionen
  Jag har Depends myrraolja
  inte dyr köpte den för ett tag sen

  SvaraRadera
 8. Jag gillar också nail food men har även en olja som heter nail drop från Camilla of Sweden (fint namn;)) och den ska efter mailkontakt tränga igenom lacket eftersom den har s små molekyler..vet inte om jag tror på det, låter ju för bra för att va sant! Men man kan ju jämt droppa oljan under negelsptsen och hålla naglarna uppåt så oljan åker ner i nagelbanden och sen massera in!

  SvaraRadera
 9. ta nagelbandsolja från Ez flow. den bästa

  SvaraRadera
 10. Sesamolja man köper i mataffärer ska inte vara riktigt samma sak som den man har i hud-/nagelvård, har jag för mig (är inte helt säker dock). Men om man är ute efter billig sesamolja så är bodystore.com ett tips, jag köper sesamolja där för 85 kr/500 ml. Har det till naglarna och som ögonmakeupremover, och ibland istället för nattkräm :)

  Länk direkt till sesamoljan:
  http://www.bodystore.com/3/sv/artiklar/sesamolja-kallpressad-500-ml

  PS. Jag gör inte reklam för bodystore, det finns säkert sesamolja billigt på andra ställen också. Kolla i hälsokostaffärer!

  SvaraRadera
 11. En dum fråga! Använder du oljan ovanpå lacket eller tar du bort lacket så ofta att du kan använda olja flera gånger om dagen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inga frågor är dumma :)

   Oljan kan inte tränga igenom nagellacket så den gör ingen nytta uppepå lack. Däremot är den jättebra för nagelbanden, och kan kanske göra lite nytta på den lilla glipan som man brukar lämna mellan nagelbanden och kanten på lacket. Men fram för allt så är det jättebra att droppa en droppe på undersidan av den fria kanten, alltså mot fingertoppen till, och låta det rinna ner under nageln så långt det kan komma. Det är den fria kanten som är i störst behov av olja eftersom den inte har någon kontakt med nagelbädden längre (den delen av nageln som sitter fast på fingret får naturlig olja från kroppen). Och då kan den fria kanten få nageloljan underifrån iaf.

   Personligen har jag nu gel-material på naglarna så jag kommer aldrig åt dem med olja från ovansidan längre, så jag oljar bara under den fria kanten numera. Och så har jag nagelbandscreme till nagelbanden eftersom jag tycker olja lätt blir kladdigt.

   Radera
 12. Ingen som testat Mavalas nagelbandsolja. Tycker den luktar gott och tränger in bra med lite massage.

  SvaraRadera
 13. Jag har precis börjat smörja naglarna med ACOs D-vitaminolja. Har löst någonstans att det skulle göra underverk för naglar som skivar sig. Har bara testat några dagar så jag gissar att det kommer att dröja ett tag till innan underverket visar sig;) Men tror du att det kan ha positiv effekt? Kan nageln ta åt sig D-vitamin på det sättet, eller måste det komma inifrån kroppen? /Anna-Klara

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har inte kommit till det kapitlet i boken än, så jag är inte helt säker... Men av vad jag tidigare lärt mig om hur naglar tar upp ämnen och hur de bildas så är jag _ytterst_ tveksam till om det skulle ha nån som helst effekt! Tror det hade varit betydligt bättre att ta tabletter med D-vitamin isf. Förutsatt att man har brist på det, har man inte brist på en vitamin - vilken som helst - så fyller det ingen funktion alls att ta extra tillskott av det för kroppen gör inget med det ändå. Nu är just D-vitamin en sån grej som majoriteten av svenskarna har brist på under vinterhalvåret, men den dosen kroppen isf kan ta upp via naglarna är försumbar.
   Sen är det ju alltid bra att olja naglarna, oavsett typ av olja! Nagelbanden blir alltid glada om inte annat. Ska du vänta och se om det har nån effekt på den nya nageln som växer ut så får du vänta ungefär 6 månader tills hela nagelplattan är utbytt :)

   Radera
 14. Haha! Jag misstänkte att det nog skulle vara för bra för att vara sant! Tveksamt att jag orkar uthärda i sex månader för att se om det var en bluff eller ej:) Tack snälla du för svar!! Det är så roligt att du är tillbaka i bloggvärlden! Kram/Anna-Klara

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så lite så :) Och tack så mycket för de snälla orden!

   Radera

Har varit tvungen att ta bort möjligheten att kommentera utan att vara inloggad pga väldiga mängder spam. Beklagar! Men lämna gärna en kommentar ändå om du har möjlighet.