måndag 30 juli 2012

Mitt ljustält

Nageldraken ville läsa mer om mitt ljustält, och då var lika bra att passa på när jag ändå skulle packa upp det på skrivbordet igen. Mitt specifika ljustält är det här från NetOnNet. Det är en kub på 43x43x43cm med två öppna sidor. Utöver själva ljustältet ingår det två lampor och ett stativ i priset (599:-) Allting känns lite enkelt och amatörmässigt men det är å andra sidan precis vad jag behöver: plast och enkelhet och så billigt som möjligt (Det är visserligen dyrt men när jag tittade runt efter ljustält var de flesta rätt rejält mycket dyrare än det här. Fast det kan förstås ha dykt upp nått annat på marknaden sen dess.)

Lamporna kommer med glödlampor med väldigt blått/lila ljus. När jag råkade slå sönder en av dem och ersatte den med en glödlampa från en byggmarknad visade det sig att den hade väldigt mycket gulare ljus (oanvändbart). Så det är uppenbarligen glödlampor som är anpassade till fotografering.

Stativet har ett skruvfäste som passar till systemkameror men som också passade till min gamla kompaktkamera. Jag vet att det i alla fall har funnits två standarder för stativfästen men det kanske är borta, eller så gäller det inte alla märken på kameror. Men det här stativet passar i alla fall till en ny systemkamera.

När man tittar på produktbilderna så ska man ha tältet så att en av de öppna sidorna är neråt och den andra framåt. Jag har istället vänt på det så att jag har en öppen sida uppåt så att jag kan få in mer av det allmänna ljuset i rummet. På så sätt ser jag också vad jag gör i tältet istället för att ha ett tak på det som skymmer sikten när man står framför det. Jag har mitt permanent uppställt på skrivbordet och jag tror att jag bara plockat ner det två gånger det senaste året. Jag tycker att jag har den platsen att offra för jag hade inte ställt nått annat på den ytan mer än krafs och högar med papper ändå. Men vill man plocka upp och ner det med jämna mellanrum så är det väldigt smidigt.

Lamporna ska placeras så att de ger indirekt ljus genom duken på tältet men jag tyckte de var alldeles för mesiga för det. Ska man använda tältet så och inte köra med blixt eller bildredigering i massor så behöver man nog skaffa andra lampor. När jag hade den gamla kameran hängde jag lamporna över kanten på tältet och riktade dem rätt på handen. Men den nya kameran använder jag dem över huvud taget inte eftersom jag klarar mig med blixten (eller med ljuset från fönstret och taklampan om det är duokroma lack men då får jag ljusa upp fotona i bildredigeringsprogrammet sen)

Ett gäng bilder kanske är kul med...

Tältet kommer som en väska, och så fäller man ut det och väskan hänger liksom med på baksidan.
Fickorna passar att ha lamporna i.

Utfälld...

Uppfälld. Två sidor sitter ihop med varandra

Den tredje sidan. De fästs i varandra med kardborreband

Så här mycket plats tar det på skrivbordet.
Som ni ser fäller väskdelen ner sig bakom tältet och tar onödig plats där.

...så jag fäster upp den med en hårklämma som var för klen för mitt hår

Det kom med tre "bakgrunder". Jag använder bara den vita, de andra är kvar i sina påsar

Med stativet

De två lamporna som ingår. Fötterna går att fälla in så att de inte tar så mycket plats

Jag hoppas att jag lyckades besvara alla funderingar :)

Och så vill jag avsluta med att säga att man absolut inte måste ha ett ljustält! Jag tycker det är enklare och går snabbare att ta bra bilder med tältet, men man kan ta jättebra bilder utan också. Fototeknik och bra ljus i allmänhet är mycket viktigare än att man har ett ljustält och speciella lampor. Och en dyr kamera för den delen, det går att ta jättebra nagelbilder utan en systemkamera också. Så länge man inte planerar att försörja sig på sin nagelblogg så klarar man sig utmärkt med en kompaktkamera och ett vitt A4-papper som bakgrund :)

7 kommentarer:

 1. Tack! Det var jättebra att få en så bra redogörelse för hur du har det uppställt. Tyvärr är det nog lite för trångt på mitt skrivbord för att få plats med ett ljustält, men jag ska helt klart fundera på saken. Min nuvarande uppställning är inte så bra, så jag jagar oftast bra utomhusljus istället. Och det i sin tur är inte så lätt att hitta under vinterhalvåret...

  SvaraRadera
 2. tips om ett billigare ljustält (150 kr!) om man inte behöver lamporna:
  http://www.kjell.com/sortiment/ljud-bild/foto-video/fototillbehor/ovriga-tillbehor/ljustalt-for-produktfoto-p57400

  SvaraRadera
  Svar
  1. fast det står att det har utgått ur sortimentet och inte kan beställas :( Annars ser det ju ut som ett riktigt bra alternativ om man kan hitta det nån annan stans!

   Radera
  2. Neej, va dumt. La inte märke till det. Hart sett det förut o tänkt själv att det hade ju räckt med det där.
   Då slår jag till med annat tips i stället på billiga alternativ:
   http://www.tvspelsweb.se/ljustalt-tillbehor

   Radera
 3. Jag har ett precis som Cactus, med lampor o hela kittet. Oxå köpt på Kjell & Co för samma pris som NetOnNet. Men jag har kamerastativ sen tidigare och håller med Cactus att lamporna är inte riktigt så bra som man skulle hoppats, så tipset ovan är det mest prisvärda jag hittat.
  Jag får oxå tyvärr alltid plocka ihop mitt, har ingen vettig permanent plats :/

  SvaraRadera
 4. Kul att se hur det ser ut. Inte sett någon som lagt upp sitt ljustält tidigare. :)

  SvaraRadera
 5. Tack för helt underbar info! Har varit ute efter ett ljustält jättelänge men bara letat på fotosajter och då talar vi om typ 1500 kr och det är alldeles för mycket för min lilla hobby. Nu blir det att surfa prylaffärer istället! TACK!!! =)

  SvaraRadera

Har varit tvungen att ta bort möjligheten att kommentera utan att vara inloggad pga väldiga mängder spam. Beklagar! Men lämna gärna en kommentar ändå om du har möjlighet.