torsdag 14 juni 2012

Fortsättning på kameraletandet

Tack för alla tips på förra inlägget! Ni fick mig i en bra riktning med letandet så att jag slapp vara så totalt vilse i pannkakan ^^ Försökte börja i änden med att läsa på om kameror i allmänhet men det gick ju inte alls. Det var mycket bättre att leta info om specifika modeller istället och sen gå vidare därifrån! Och eftersom det var andra som var intresserade av resultatet så tänkte jag sammanfatta det lite kort.

Nu har jag med uteslutningsmetoder och avgränsningar lyckats få ner det till i huvudsak två alternativ:
 • Canon EOS 1100D
 • Nikon D3100
Kamerarecensenterna verkar tycka att de är rätt så likvärdiga och så är även priset, ca 3500:- ligger de på. Jag tittade också på Nikon D5100 men den kändes overkill för mig. Vill man spendera ett par tusenlappar till så verkar den vara grymt bra, men eftersom jag aldrig ägt en systemkamera innan så tror jag att jag ska börja lite försiktigt :) Jag har lyckats läsa mig till att de flesta kameranördar verkar tycka att det är bra att lägga massa pengar på objektivet snarare än kamerahuset (typ 4 gånger så mycket!) och jag kan ju alltid uppgradera mig på det viset även om jag inte väljer en superkamera.

För er andra som går i kamera-köpar-tankar så tipsar jag om siten Snapsort som är väldens bästa jämförelsegrej, jag skulle vilja ha en sådan site för alla produkter jag köper.

För mig känns det lite som att jag lika gärna kan dra lott nu. Båda tar den typen av minneskort som jag redan har (SD-kort), båda kostar i princip lika mycket, båda fungera på i stort sätt samma sätt, båda har bra rykte och görs av pålitliga märken... Nikonkameran utses som bäst av Snapsort så det lutar väl åt den. Ska kika på lite fler omdömen av andra siter jag har förtroende för (typ Cnet).

Men jag har en fråga till er som har erfarenhet av de här kamerorna och fotar naglar och smink: hur är objektiven som följer med? Standardobjektiven. Går det att ta närbilder med dem? (Jag har mina naglar 15-20 cm från kameran idag.) Eller måste man köpa till ett makroobjektiv? Det kan ju vara bra att veta det innan tänker jag så att jag köper det när jag ändå är igång i så fall!

11 kommentarer:

 1. Jag hade visst en utläggning om min totala allergi mot kit-optik på ditt andra inlägg. Och apropå dinfråga här ovan så ska du kolla efter närgränsen på optiken om det framgår. Nikon har exvis en prisvärd 40 mm 2,8 med närgräns på 0,16 m och nånstans där bör du hamna. Kolla även motsvarande Sigma eller Tamron om du vill spara några kronor och inte bryr dig om märke i första hand.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det såg jag nu idag :) Svarade på den med. (jobbet gör att man inte kan blogga obehindrat alla tider på dygnet, det är dumt ;) )

   Tittade på närgränserna på några Canon-makroobjektiv och de hade 0,4m, det tyckte jag var väldigt mycket! Dyra var de med.
   Bra tips om alternativa märken!

   Radera
 2. Jag kan inte så mkt om kameror, men jag använder ju min sambos systemkamera hela tiden :p Han har en Nikon D3000. Efter ett tag köpte han ett makroobjektiv också vilket är det jag använder till min nagelbilder. Bilderna blir bättre av det men sen har jag väl också blivit lite bättre på att fota dem än jag var i början. Men det är rätt coolt iaf att kunna fota saker jättenära :) Sen att det bara blir naglar för mig gör ju inte så mkt ;P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är ju föregångaren till D3100, inte så mycket skillnad verkade det som. Det blir ju en lite annan grej med makroobjektiv, vet inte om jag kommer tycka att det är bättre eller sämre, bara annorlunda tror jag.

   Radera
 3. Det finns lite olika kitobjektiv till D3100, men ingen av dom har så där vansinnigt bra närgräns. Jag skulle nog rekomendera dig att skaffa ett macro. Det finns original till Nikon (Canon känner jag inte till) som inte är jättedyra och ändå är väldigt bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det nikon-objektivet du tipsade om i förra inlägget för knappt 2000:- kändes som ett kap, och då klarar jag mig ändå på en hyfsat begränsad budget. Ville helst under 6000 inklusive allt och jag måste köpa ett extra batteri också.

   Radera
 4. Jag fotar mina naglar med ett kit-objektiv (dock ett lite äldre ett så, tekniken är ju lite bättre idag). Jag tycker det fungerar ypperligt så länge man inte vill ha några närbilder a la "här har du en enkel glitterpartikel". Som Helena rekommenderar jag Nikon, originalmacrot sägs vara väldigt prisvärt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra att höra att det finns hopp om kitobjektiven! Jag har nog inget behov av att visa glitterpartiklarna ^^ Det räcker med enstaka naglar om något, men då brukar det vara lugt att zooma in i datorn sen och beskära bilden :)

   Radera
 5. Är inte heller så insatt i kameravärldem mem kan berätta vad jag använder. En nikon d90 med standardobjektiv. Alla mina kort, även de extrema närbilderna jag visar är tagna så. Sen använder jag beskäringsfunktionen i kameran för att plocka fram de delar ur fotot jag vill ha.
  Det ända som stör mig med dem kameran är att den är tung att jobba med då jag inte nyttjar stativ, och att den är högerfattad, svårt att ta kort på högern då

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj, det hade jag aldrig orkat med med en systemkamera, att fota utan stativ! Och nätt och jämnt med min kompaktkamera, massa bilder blir suddiga för att jag inte kan hålla still kameran när jag trycker på avtryckaren >.<

   Radera
 6. Har sett att du valde Nikon framför Canon, bra val tycker jag :D. Jag kör det objektiv som följde med när jag köpte kameran (18-55) men skall leta mig ett macro längre fram. Satsar nog på ett runt 40-50mm eller runt 85-90mm. Det senare är mycket dyrare men betydligt mer användbart om du vill fota annat som tex porträtt, djur, blommor och inte vill vara "i ansiktet" på det du skall fota.

  De bilder jag har lagt upp i bloggen är mestadels från Nikon D3100 men det finns några mobilkamerabilder där också (de som är tagna i butik tex). De är inte speciellt bra bilder men du ser lite vad den kan göra avståndsmässigt om man inte redigerar/beskär bilderna något.

  SvaraRadera

Har varit tvungen att ta bort möjligheten att kommentera utan att vara inloggad pga väldiga mängder spam. Beklagar! Men lämna gärna en kommentar ändå om du har möjlighet.