torsdag 14 juni 2012

Ny kamera, men vilken?

Nu behöver jag eran hjälp igen! Ni som fotar till era bloggar eller som bara kan saker om kameror och foto, hjälp mig! Jag är inne på att köpa en ny kamera, och jag har börjat läsa på men det är ju en total djungel där ute och alla har olika åsikter om vad som är "bäst" och vad man "ska ha" (inte minst när det gäller märke). Så jag behöver tips i vilken ände jag ska börja.

Min nuvarande kamera är en helt okej kompaktkamera som det egentligen inte är nått större fel på och som funkar utmärkt att fota folk i soffor och blommor i trädgårdar med. Så jag ska behålla den till det. Men jag känner att den börjar bli sämre och sämre på att fota i inomhusljus utan blixt (naglar i ljustältet) och att jag får redigera fler och fler bilder för att de antingen blir alldeles gula eller blå i tonerna. Och eftersom jag vill kunna ha den som slit och släng kamera till de två gångerna per år jag fotar nått som inte är naglar så vill jag byta ut den innan den dör helt… alternativt ge den till föräldrarna för jag vet att de har ögonen på den.

Så vad jag ska skaffa är helt enkelt en dedikerad fota-naglar-kamera som ska stå på ett stativ och ha en usb-sladd och så är det bra med det. Den får gärna vara mindre bra på att fota landskap och snabbrörliga motiv, bara min hudfärg och färgen på lacken stämmer och skärpan blir vettig utan större ansträngning. Den måste absolut ha en skärm så att jag inte måste böja mig ner och titta genom det lilla ögat hela tiden, men det är väl en självklarhet på alla typer av kamerar idag antar jag. Och jag vill inte fota på ett sätt som gör att jag måste redigera alla bilder eller spara om dem i ett annat format, jag vill kunna slänga upp bilderna direkt till bloggen. Bildkvaliteten behöver inte bli bättre än mina bilder är idag, det duger utmärkt som det är.

Dessutom vill jag kunna filma med den och ha autofokus och kunna zooma i filmläge. Är det ens möjligt? Eller är det bara kameror som kostar över 10 000:- som kan det? (Har läst varierande svar på den frågan på nätet.) Tänker inte köpa en separat filmkamera åt några futtiga Youtube klipp så om det inte går att få tag på en kamera med filmzoom till ett rimligt pris så får Youtube leva utan min närvaro. Det hade varit kul att göra fler tutorials i film-format men så viktigt är det inte.

När det gäller pris så vet jag inte vad som krävs än så jag har inte satt en budget, men huvudsaken är att kameran känns prisvärd och att det är bra kvlitet. Lägger hellre lite extra på ett kvalitetsmärke som jag kan lita på än på nått okänt hottentottmärke som är en aning billigare. 

Tja, vad säger ni? Vad ska jag ha för typ av kamera över huvud taget? Har ni några tips på vad jag ska hålla utkik efter? Några egenskaper som jag ska vara extra noga med? Några specifika fraser som jag ska titta efter i specifikationerna så att jag får det jag vill ha? (jag pratar ju inte kamera-språk) Eller har ni rent av tips på vilken kamera jag ska ha? (så jag kan titta på dess spec åtminstone) Alla tips är välkomna här, stora som små!

18 kommentarer:

 1. Jag vet hur svårt det är! Jag har gått i samma tankar och har tagit över brorsans systemkamera nikon d80. Den tar klart bättre bilder än min gamla, men jag skulle nog behöva makroobjektiv för att kunna komma nära (eller så får jag zooma in på datorn)Det är verkligen en djungel!

  SvaraRadera
 2. Kika in dessa:
  http://www.scandinavianphoto.se/produkt/14015481/nikon-d3100-af-s-18-105-3-5-5-6g-ed-vr-dx-sommarkit
  http://www.scandinavianphoto.se/produkt/14010292/canon-eos-1100d-kamerahus-tamron-18-270-3-5-6-3-af-di-ii-vc
  Har funderat lite på bägge då jag övervägt att byta ut min d40x. Tycker dom verkar vara prisvärda.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har kikat runt lite på svenska siter nu och det lutar åt dem... måste titta på deras exakta specar hos tillverkarna bara. Men det känns som om det är stor risk att det blir antingen en Nikon eller en Canon iaf, stor överraskning :p

   Radera
 3. Jag går också i kameraköpartagen, men det är en djungel! Och så mycket nytt som kommer hela tiden, så all kunskap jag samlade på mig sist det var kameraköp har blivit utdaterat nu. Jag kommer följa din jakt med stort intresse!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har letat info halva dan så jag känner mig redo med en uppdatering av det hela snart :)

   Radera
 4. Ja, rapportera gärna allteftersom! Själv fotar jag faktiskt naglarna med min lilla skruttiga kompaktkamera (en asgammal Olympus Mju 1010) trots att jag har en bra systemkamera, men kompakten har faktiskt bättre makro. Det är å andra sidan det enda den är bra på. Om jag skulle kosta på mig ett makroobjektiv skulle säkert systemaren funka bättre, men det medföljande objektivet räcker inte till det och jag har prioriterat att köpa ett telezoomobjektiv istället eftersom kompaktens makro får duga till nagelbilderna.
  Du kanske skulle titta på mellanformatskamerorna? De har som jag förstått det bättre optik än kompaktkamerorna men är smidigare och billigare än systemkamerorna. Du skulle dessutom förmodligen behöva skaffa ett makroobjektiv om du köpte en systemkamera, och då blir det dyrt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det verkar vara en bra idé... jag tänkte först att "jamen ett makroobjektiv kan jag väl köpa då, det är ju inte hela världen" men sen tittade jag på priserna, jajks :s

   Radera
  2. Macrot jag har är inte jättedyrt, men jättebra :)

   Radera
 5. Själv har jag Nikon D3100 och är sjukt nöjd med den. Fotar mina flesta nagelbilder med den och Nikon AF-S DX 40/2.8 G Micro. Det finns filmfunktion i den, men jag vågar inte uttala mig om hur den är eftersom jag nästan aldrig testat.

  Nikon har just släppt en ny modell D3200 vilket troligen gör att priserna sjunker en del på D3100:an. Kan vara värt att hålla utkik. Skillnaderna är inte så pass stora att man tvunget måste ha den nya. I alla fall inte enligt mig.

  SvaraRadera
 6. Gå till min svåger på Japanfoto på hörnet vid Drottningtorget, det är mitt tips! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, det skulle vara nått, gå in där och ropa till personalen: vem är det som är Lindas svåger!? :D

   Radera
 7. Nikon D5100 + 18-55 VR (linsen ingår vanligtvis) och fjärrkontroll till. Det är en av de nyare kameror som Nikon släppte förra året med en mycket bra CMOS-bildsensor, 11-punkters autofokus och en roterande display (!!!).

  http://www.youtube.com/watch?v=mL2NRG58WVg&feature=player_embedded

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en av de kamerorna jag har tittat på idag. Verkar riktigt bra! Trevligt att få det bekräftat av nån som har mer koll :)

   Radera
 8. Grejerna i min kameraväska kostar säkert över 30 papp och jag har sagt till dig flera gånger att jag är impad över din gamla skruttkamera! Foto är i grund och botten ingen prylsport men själklart kan man få bra resultat med bra grejer, men det är ingen garanti. I mitt tycke är bra optik jätteviktigt, likaså ljus. Ljus ljus ljus! Macro är supernajs men då offrar man skärpedjup och bilderna får helt annan karaktär. Nikon eller Canon system spelar ofta kvitta och det finns många mellanformatsalternativ som skulle funka lika bra. Har du funderat på begagnat? Finns även kvalitetsgrejer (typ fullformats CMOS) som har nåt år på nacken där kamerahuset sjunkit till halva priset. Det finns oceaner av alternativ och jag tror du gör rätt i att lägga lite tid på att kolla ordentligt. Jag är, tvärt emot ovantående talare, ingen fan av kit-objektiv av 18-55/3,5-5,6 modellen med eller utan VR eller IR spelar ingen roll. Fast optik med bländare f/2,8 eller bättre är att föredra.

  Jag har en vattentät Panasonic DMC FT3 compact som tar helschyssta närbilder och filmar i HD oxå. Fotar nästan lika mycket med den som systemkameran faktiskt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske tar min kompaktkamera bättre bilder än vad man kan vänta sig av den, den är ju trots allt från 2005 och var inte nysläppt på marknaden ens då. Men jag tycker att dina bilder är bra mycket bättre än mina! ^^ Jag får alltid bråka med att allting blir gult eller blått eller suddigt... tar jag 20 bilder är 15 av dem alltid helt hopplösa i färgerna och visar nån helt annan nyans än det är i verkligheten på båda mig och lacket. Jag ser ofta ut som en morot :/ Önskar att jag kunde ta 10 bilder och få 5 bra istället för 20-30 och 5 bra, åtminstone. Sen kan jag abslout tänka mig att investera i en lampa till om det behövs som komplement för bättre ljus!
   Skulle jag ge mig in på ett helt annat segment av kameror nu så skulle jag få sitta i 10 timmar till :p Jag får inget riktigt grepp om vad det är som ligger i mitten, varken förklarande siter eller nätbutiker verkar dela upp det på nått annat sätt än systemkameror och kompaktkameror. *snurrig i huvudet*

   Radera
 9. "Min nuvarande kamera är en helt okej kompaktkamera som det egentligen inte är nått större fel på och som funkar utmärkt att fota folk i soffor och blommor i trädgårdar med." Av nån anledning tyckte jag det lät mkt roligt och fnissade lite i mitt te 8) Hoppas det går bra med letandet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är bra, kul ska man ha när man läser bloggar :)

   Radera

Har varit tvungen att ta bort möjligheten att kommentera utan att vara inloggad pga väldiga mängder spam. Beklagar! Men lämna gärna en kommentar ändå om du har möjlighet.