lördag 16 juni 2012

Funderingar kring nagellack, bloggande och pengar

När jag började blogga lovade jag mig själv att bloggen aldrig skulle få kosta nånting. Att det bara skulle vara en liten kul grej där jag visade upp vad jag hade på naglarna, med ett inlägg då och då och halvtaskiga foton. Jag skulle aldrig betala för själva bloggen, på en bloggportal, och jag skulle inte bry mig om ifall min kamera inte klarade av att ta lika bra bilder som "alla andra", och absolut inte köpa nått nagellack bara för att visa upp det på bloggen.

Det gick käpprätt åt skogen.

Den första direkta kostnaden var när Picasa blev fullt och jag fick köpa mer space där. Det var en struntsumma så det spelar ingen roll, men principen. Och så ljustältet, som visserligen inte kostade mig något eftersom det var en present, men som ändå kostade, utan att fylla nån som helst funktion utöver bloggandet. Jag fotar ju inget annat i det som inte hamnar på bloggen. Och de båda Alex'arna från Ikea för att ha samlingen och allt annat nagelkrafs i egna möbler. Och nu har jag köpt mig en kamera för nästan 4000 som jag absolut inte hade behövt om det inte vore för bloggen. ...Och aldrig lagt pengar på om jag inte haft ett riktigt jobb nu ska väl tilläggas, snacka om lyxkonsumtion...

Ska jag sen vara helt ärlig mot mig själv så måste jag erkänna att jag köpt lack som jag egentligen inte haft nått större intresse av men som jag tagit med när jag ändå beställt för att kunna visa hela kollektionen på bloggen. Lack som jag aldrig hade skaffat om jag inte haft bloggen. Och det är nog det värsta, snacka om onödig utgift.

Så lägger man ihop allting så nog sjutton kostar bloggen! Massor!

Och det är väl knappast världens undergång, jag kan betala min hyra och har mat på bordet, det går absolut ingen nöd på mig trots nagelutsvävningar. Andra lägger massa pengar på sitt sportande (utrustning, avgifter, köra fram och tillbaka till träning och tävling), eller sina djur (hästar är inte billiga i drift, utställningshundar kostar massa att ställa ut) eller sin frimärkssamling, eller sin sommarstuga. Men hade Lyxfällan kommit hem till mig och satt upp magnetsedlar på den svarta tavlan så hade jag fått en egen kolumn för nagellack och det hade hamnat fler sedlar där än i nån annan kolumn. Och hela Sverige hade tyckt att jag var dum i huvudet, som jag själv tänker om flertalet människor som är med där (mest för att ställer upp på förnedrings-TV). För det har blivit kostnader varje månad som inte är rimliga längre. En snabb överslagsräkning: om vi låtsas att vare lack kostat i genomsnitt 7 dollar (jag tror det är mer om man räknar in frakter men strunt samma, vi låtsas) då står det nästan 25 000 kronor i min Alex. Vansinne!

Men jag tror att jag också måste erkänna för mig själv att det inte är nagellacken i sig som är huvuddelen av hobbyn längre utan bloggen. Och det var nånstans där det spårade ur.

Det är en sak att köpa saker som man verkligen vill ha, men det är en annan sak att skaffa dem bara för sakens skull, för att ha dem och visa dem. Jag som aldrig köpt märkeskläder eller haft den senaste status-mobilen. Plötsligt har det slagit totalt slint och jag skaffar grejer jag inte ens vill använda. Och då är det inte okej längre.

Så. Nu får det räcka! Inga mer fulla kollektioner bara för sakens skull. Inga mer lack som jag inte faktiskt vill ha för min egen skull. Inga lack som jag starkt misstänker är dupes till nått jag redan har bara för att kunna visa jämförelsen på bloggen. Inga fler beställningar på eBay bara för att jag har tråkigt en kväll! (hål i huvudet...) Inget mer samlande på halvtaskiga holokollektioner (och då tänker jag mest på ett par som jag inte visat nått ur) bara för att min hjärncell fått för sig att jag ska ha alla holosar i hela världen. Kvalitet, inte kvantitet. Och det jag köper men inte trivs med ska jag ju inte behålla. Det funkar hur bra som helst att sälja lack via bloggen så jag måste utnyttja den kanalen mycket bättre framöver.

Tänka en gång till innan jag trycker på "köp" helt enkelt.

Och med nått enstaka undantag som jag väntar på ska släppas (och det som redan är på väg i posten) så ger jag mig själv köpstopp minst till juli ut. Enough is enough. Och jag har ju inte direkt brist på otestade lack att visa på bloggen oavsett!

Ni tycker säkert att det här är jätteuppenbart och att jag är korkad, och det är okej. Men nu har jag tagit mitt förnuft till fånga och det är huvudsaken. Man ska inte vara sämre än att kunna erkänna sina misstag.


Hur upplever ni bloggkollegor det? Är det nagellacken (eller sminket för er som det passar bättre in på) i sig eller bloggandet som är det roligaste? Hade ni köpt lika mycket grejer om ni inte bloggat? Gör ni det bara för er egen skull? I så fall har ni nog mer distans än jag har och jag avundas er.
Hur mycket spenderar ni på lack (även ni som inte bloggar då självklart) och/eller bloggandet per månad? (om ni vågar ha koll, det vågade inte jag innan maj...)

41 kommentarer:

 1. Jag hade LÄTT kunna trilla ner i den fällan själv om jag hade haft råd. Nu har ju jag varit arbetslös i över ett år och därför köper jag ENBART lack jag vill ha. VERKLIGEN vill ha. Men visst gör man felköp då med. Lack som inte är så fina som man trodde, inte passar så bra som man hoppades, eller som är dupes fast man inte trodde det. Och här känner jag att jag skulle kunna bli bättre på att sälja av. För att skiljas från mina små älsklingar finner jag obegripligt svårt. Ska nog ändra på det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag trodde att det skulle vara värre än det var att sälja av eller ge bort lack. På nått vis tar det emot att själva siffran på antalet lack sänks (vilket ju är löjligt egentligen när jag ändå inte använder eller ens tyckte om alla) Men när jag väl började rensa ut och släppte tanken på att jag splittrade kollektioner så gick det av bara farten! Gjorde ju mig av med över 100 lack i den stora utrensningen och jag saknar inte ett enda, snarare var det bara skönt att rensa ut så jag slipper ha dåligt samvete över att se felköpen varje gång jag drar ut en låda :)

   Radera
 2. Jag förstår precis vad du menar. Jag kanske inte har köpt lack enbart för att visa upp men man faller in i någon sorts köphets när man ser lack som helt enkelt lockar. Jag är ju student och lever på CSN så jag är knappast rik. Däremot så drar jag in på annat; jag varken röker, dricker sprit (är inte nykterist men jag klarar mig utan) eller går ut på klubb, pub eller festival. Jag köper inte heller lyxprylar som tv-apparater, dvd-spelare eller tvspels-konsoler. Så min hobby är egentligen mina lack hur knasigt det än kan låta. Det är liksom inte själva konsumtionen som är nöjet utan att sitta och fila, olja och pyssla om mina naglar lugnar mig. Dessutom blir jag glad av färgerna och att kunna matcha kläderna till det- hur ytligt det än kan låta. Precis som att vattna krukväxter (en annan men inte särskilt kostsam hobby) eller klappa katterna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har heller ingen annan hobby som kostar nått, spenderar övriga pengar på helt nödvändiga saker som hyra, mat, elräkning och ett och annat nytt klädesplagg när de gamla går sönder. Men jag tycker det är himla kul att skaffa nya lack hela tiden. Swatcha upp dem på swatchstickorna, skriva in dem i listan och swatcha dem till bloggen. Sen är de inte lika kul längre tyvärr... Så jag måste abolut bli bättre på att sälja lack!

   Radera
 3. Jag tycker inte alls du är dum i huvudet, utan känner igen mig själv i vissa saker du har skrivit.
  Man skaffar en sak bara för vilja visa de andra som är intresserade av samma sak. Sen är det lätt hänt att det kan spåra ut.

  Du får göra som du skrev: använd din blogg för sälja av det "som bara ligger och tar plats".

  (huu.. det där med hål-i-huvudet gav mig minnen av sjuka discus-fiskar..)

  Med vänlig hälsning
  /Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ååh stackars fiskar! >.<

   Ja, det får bli fler bloppisar framöver... förhoppningsvis är det ingen som sörjer över det ;)

   Radera
 4. Fnissade lite för mig själv när jag läste det där om lyxfällan och att du skulle få en egen kolumn för nagellack, för det brukar min pojkvän alltid säga till mig att jag skulle få...
  Jag köper bara nagellack som jag vill ha och har egentligen inte skaffat något som bara varit för bloggens skull... Fast jag har nog ändå köpt fler nagellack nu med bloggen än vad jag hade gjort utan. Sen så förde jag lite statistik på hur mycket jag handlade lack för under förra året, men sedan efter jul ungefär har det blivit ganska få lackköp för min del så då slutade jag med det. Men jag har tyckt att det är bra att ha det nedskrivet för det är så lätt att glömma vad man har handlat för annars...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, min pappa skojar med mig om det ibland också, att jag kommer hamna hos lyxfällan och sitta där med alla mina nagellack och magnetsedlarna ^^
   Jag måste hålla koll i fortsättningen så jag håller mig på en rimlig nivå, det sticker iväg för mycket annars. ...Ofta märker jag att en månad är mycket längre tid än vad jag inbillar mig och att jag hinner köpa för mer på en månad än jag tror. Tiden går på nått vis långsammare än min inbyggda klocka :p

   Radera
 5. Hej! Ett väldigt ärligt inlägg, härligt att du vågar! Jag tror att jag pga av min ekonomi inte köper saker bara för att visa, och jag är generellt väldigt hård med när jag utavhuvudtaget får köpa nåt, jag visar tex. ofta frisyrtips på bloggen, som bara kostar fantasi!=) Jag har också just skaffat ny kamera, ett stort syfte är bloggen, men jag gillar att fota annars med så det är en dubbel vinst! Du får jobba på att hitta din egen väg och ditt "lagom" och vi som följer dig kommer bli överlyckliga om vi har möjlighet att köpa lite av dina lack!=)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är bra att ni ser det positivt att jag gör mig av med grejer ;)

   Radera
 6. Jag kan känna lite att jag åtminstone vill köpa lack bara för att visa på bloggen. Inte vad som helst, men mer än nödvändigt. Jag menar, rosa lack har jag i mängder, men ändå vill jag köpa de som ser fina ut. Och en av anledningarna är att jag vill kunna visa så mycket som möjligt på bloggen.
  Å andra sidan kan jag tycka att det är jobbigt att blogga också, för jag har sällan nåt bra att skriva.
  Ofta känner jag hur meningslöst allt är. Jag tror egentligen att mina nagellacksamling är så stor bara för att jag gillar att samla på saker. Innan var jag galen i smycken. Jag samlar också på ugglor. När jag var liten samlade jag på tior, kapsyler, suddgummin, bokmärken, kramdjur, klistermärken... Jag är en samlare! Men ofta känns det så otroligt meningslöst. Jag är inte rik (hade jag varit rik hade jag gone crazy med nagellackandet), jag har inte plats till nagellacken och när ska jag kunna använda alla? Madness!!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ibland får man sånna där små ögonblick av klarhet, när allt känns helt meningslöst. "varför ska jag ha alla de här grejerna egentligen? Jag blir väl inte lyckligare av att det står 500 nagellack i en byrå. Materiella saker är totalt meningslöst och det enda som betyder nått är tiden man spenderar med människorna man älskar." Men alla andra stunder så blir man ju glad av de där små prylarna, ha nått att pyssla med och dela intresset med andra :) Så visst är det värt nått, bara man inte hänger upp för mycket på det och tror att det är avgörande för ens livskvalitet och börjar prioritera galet i livet.

   När jag är med i Lyxfällan så kan du vara med i Maniska samlare då ;) Det är tur att det finns TV-program åt oss alla :p

   Radera
  2. "det enda som betyder nått är tiden man spenderar med människorna man älskar"

   <3

   Precis så är det. Tål att upprepas hur många gånger som helst!

   Radera
  3. fast där håller jag inte med alls, all tid jag spenderar själv, med att njuta av lugnet, vandra i en park och fota, titta på en bra film, göra nya vackra mönster på naglarna, osv.. allt det där gör mig lycklig och är inte mindre värd än tiden jag t ex spenderar med mannen jag älskar :)
   Som min kloka pojkvän sa häromdagen när jag pratade lack "dom verkar ju göra dig väldigt lycklig, så då gör det väl inget om du köper fler" och precis så är det, om nåt gör dig lycklig, frimärken, stenar, kläder, nagellack.. så hur kan det vara fel :)
   Givetvis ska man inte köpa fler om det egentligen inte gör en lycklig, det är väl bara där man ska se upp :)

   Radera
 7. Haha, vad roligt! Jag har precis knåpat ihop en liten enkät som jag tänkte lägga ut imorgon, där en av frågorna handlar just om hur mycket pengar man spenderar på nagellack och nagelvård. I mitt fall handlar det om 300-1 000 kronor i månaden, inte så farligt, tycker jag.

  Jag köper aldrig något "bara för att", utan bara de lack jag faktiskt är sugen på, det blir väldigt sällan hela kollektioner t.ex. Det är ju faktiskt mina surt förvärvade slantar det handlar om, jag vill inte slänga bort dem på saker jag inte vill ha. :-)

  Tror du gör helt rätt som blir lite mer "picky" i dina inköp. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var väldigt roligt att du råkade ha gjort den enkäten just nu! Jag passade på att titta runt vad de andra svarat för summor, intressant läsning!

   Radera
 8. Ooops tänkte jag när jag läste detta...Har haft en hel del "beroenden" innan jag kom fram till nagllack; främsta exemplet är smink. När jag flyttade och fick släpa 4 (fyra!) stora flyttlådor kände jag bara att det fick räcka. Har rensat ut hundratals grejer jag inte behöver/gillar/ens kan minnas varför jag skaffat så jag förstår känslan av att ha en läskigt stor samling som inte ens känns särskilt kul. Bloggsälj är en superbra idé!

  Och självklart; köp bara sånt du verkligen vill ha! Jag läser bloggen för att den är kul och personlig, har fina bilder och bra info; inte för att jag måste se en komplett kollektion. Det finns alla skäl i världen att hoppa över de där lacken som du egentligen inte gillade ens på press release-stadiet. Våga skippa!

  /peachgirl

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj, ja det låter som mycket grejer! När det gäller smink är jag helt annorlunda. Hittar ständigt massa grejer jag skulle vilja ha men där går hjärnan genast in och tänker att "jamen du har ju redan en liknande" och så blir det inte av att jag köper nått. Tänk om den kunde göra samma med nagellack! Det är konstigt :p

   Radera
 9. Åh, jag har varit nära att falla i fällan "måste ha hela kollektionen".Men nu när Depends holosar kom så lät jag bli. Jag kände mig lite som en alkhoholist som strök utanför Systembolaget... "bara en till"... Men nej, jag skärpte till mig.
  Jag försöker faktiskt att bara köpa sånt som jag faktiskt VILL ha, men visst kan det slinka med nån som kanske inte är lika het ;-) bara för att...

  Jag lägger nog nånstans runt 500:-/månad på lack, eller hm... kanske uppåt 700 i snitt.. Men jag säger som du, detta är min hobby. Jag spelar inte golf, eller nåt annat som är dyrt. Jag har gymkort för 200:-/månad (som dessutom jobbet betalat) så jag tycker att det är ok summor ändå. Det är inte så att svältdöden stirrar mig i ögat för att jag köper för mycket lack.

  Kameran jag har får duga dock. Där går gränsen, jag skulle inte köpa ny teknisk utrustning för bloggens skull ;-)

  Kram på dig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Särskilt med hololack är jag sån, det finns inte på kartan att jag inte ska ha alla, även de bebisrosa och orangea som jag vet att jag inte kommer gilla ens i holoversion :s Så steg ett är att jag inte måste ha hela kollektioner av normala lack, steg två blir hololack och det kommer bli väldigt mycket svårare :p
   Med icke-holosar kan jag ibland slå över och vägra köpa nånting ur en kollektion bara för att jag vet att jag inte vill ha alla, det blir allt eller inget. Och slutar med att jag missar nått enskilt lack som jag annars antagligen hade köpt, om jag inte var så knasig. Ingen större förslut egentligen, men det är ju onödigt att göra världen svartvit :p

   Radera
 10. Måste tillägga: Dessutom har jag lite ångest för alla otestade lack, när ska jag hinna?!?! Det är inte heller riktigt sunt ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä, det är ju också onödigt jobbigt för sin egen del, att skapa problem som inte finns :) Just den biten har jag inga problem med dock, jag håller inte ens ordning på vilka som är otestade för det är så många ändå :p Jag hade lätt kunnat ha ett otestat lack varje dag året om och fortfarande ha otestade kvar på slutet :)

   Radera
 11. Jag var väldigt när att hamna i samma situation. Jag började swatcha lack efter lack bara för att visa på bloggen istället för att måla full manikyr och använda de lack jag tycker är fina. Jag började kolla på enbart nya kollektioner "för jag måste ju visa nyheterna!" men sen så hann jag stoppa innan det gick längre än så. Jag vill att nagellack ska vara nöjet så numera fotar jag bara när jag har på mig lack som jag ska ha den dagen/dagarna och köper bara de lack som jag tycker ser kul ut.
  Det har tyvärr resulterat i väldigt få inlägg på min blogg vilket kanske inte är så kul för mina läsare men för mig känns det bättre.

  Ljustält fick jag i julklapp men önskade mig enbart pga bloggen. Min kamera har jag dock för annat också eftersom jag tycker fotografering är kul )även om jag bara är en glad amatör) men stativet är köpt pga bloggen. Så några "blogginköp" är gjorda men inga fler!

  Jo förresten jag köpte en egen hemsideadress med tillhörande lagring för att göra bloggandet roligt och lätt (avskyr blogger som bara strulade för mig).


  Jag tycker det är bra av dig att säga ifrån till dig själv när du märker att det inte känns bra längre. Bloggandet ska vara kul och inget måste!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Där hamnade jag nästan direkt när jag började blogga, att bara swatcha lacken men inte ha fulla manikyrer :) Men det har jag inte ont av själv eftersom jag vet med mig att det bara är målandet i sig som är det roliga, inte att ha lackade naglar sen. Jag är ute efter pyssel-biten av nagellackandet :) Och utan bloggen hade det ju kännts totalt meningslöst att bara byta nagellack hela tiden så på så sätt ger bloggen det hela en poäng. Ibland undrar jag om inte lackintresset hade dött ut och gått över i nått annat vid det här laget om jag inte haft bloggen och kunnat dela med mig av intresset till andra. Att bara sitta och lacka naglarna i min ensamhet och inte få visa nån är inte min melodi.

   Radera
 12. Jag tycker att det är härligt att du kan vara så ärligt för oss och för dig själv, för ibland kan det ju bara slå slint och det är vissa som inte vill inse det. Jag får erkänna att jag inte har det problemet. Jag brukar säga till mig själv att jag "Får köpa ett lack" ur varje kollektion, men det är sällan jag faktiskt gör det. Jag brukar köpa ett lack när jag verkligen tycker det ser ut som min stil, eller när det är något som jag inte har sedan förut. Jag spenderar faktiskt otroligt lite pengar på smink och nagellack, kanske 200 - 300 kronor varje månad. Men jag spenderar hellre dom pengarna på mitt intresse än att festa en kväll..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag kände att jag var tvungen att skriva ner det här inlägget för min egen skull. Och sen var jag tvungen att trycka på "publicera" till hälften för mig själv och till hälften för er läsare. Så det liksom är out there. Då blir det mer på riktigt.

   Radera
 13. Tycker inte du är dum i huvudet, däremot tycker jag det är lite knas att köpa färger man inte vill ha :P Men jag vet själv att jag suktar efter vissa färger bara pga namnet :S Har knappt köpt några lack faktiskt på flera månader och det känns bra. Inget jag planerat, utan det bara blev så. Däremot känner jag faktiskt att jag "måste" lacka med något jag inte visat på bloggen, fast jag kanske egentligen är sugen på nåt annat. Därför vill jag försöka swatcha allt jag har så jag kan börja om eller vad man säger. Och göra mer nail art för det har jag varit dålig på på sistone. Hur som helst, jag läser absolut inte din blogg för att du alltid visar de nya (och hela ;)) kollektionerna utan för att jag tycker du skriver om bra saker, har fina swatcher och är jättebra på nail art! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan rättfärdiga sånt med att jag behöver bredda min smak ^^ Jag har ju alla nyanser av ljusgrönt och lila och turkos som existerar, så då får jag gå över till orange och rosa eftersom jag inte har så många sådana. Men egentligen finns det ju inget självändamål i att tycka att allt är lika fint, så det är ju bara dumheter :p Däremot har jag aldrig köpt ett lack för namnet, även om det så klart är kul med lack med roliga namn.

   Jag kan tvärt om tycka att det är lite skönt att göra en manikyr med ett lack som jag redan visat på bloggen, för då behöver jag inte fota det och skriva om det. Så ska jag göra en full manikyr väljer jag hellre ett "gammalt" lack så att jag inte känner pressen att göra ett inlägg :)

   Radera
 14. Kanon med ett riktigt ärligt och uppriktigt inlägg om något som alla vi som bloggar funderar kring (tror jag).

  Själv har jag aldrig köpt några hela kollektioner bara för att visa upp på bloggen, jag har heller inte köpt något lack som jag inte riktigt varit sugen på för att visa upp. Däremot kan jag ju lugnt säga att min lackkonsumtion ökat lavinartat sen jag bestämde mig för att börja blogga. Självklart vill man ha nya lack att visa upp hela tiden annars blir det inte så intressant liksom. Så på de viset känns det ju som att man "slösar" lack genom att bara swatcha upp och sen kanske inte använda mer. Fast oftast swatchar jag upp en hel hög lägger ut på bloggen och under tiden dom inläggen ligger ute så har jag på mig just det där lacket som jag är sugen på.

  Så självklart har det här kostat mig pengar. Jag hade redan bra kamera så det har inte varit någon utgift. Det jag kan tycka har kostat mig mest är tid, inte för att jag på något sätt klagar för jag gör det här för jag tycker det är kul, men gud vad tid det tar! Det hade jag ingen aning om innan jag satte igång!

  Jag har heller inte ett behov av att behålla varenda lack jag köper. Är det något som jag tröttnar på eller blir besviken på så åker dom oftast ut på Tradera eller i bytargrupper som jag är med i.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det tar galet mycket mer tid att blogga än man tror innan man börjar! :) Men jag har ingen annan hobby som tar tid (under alla år med plugg var det ingen idé att ens försöka hinna med nått sånt). Så jag tar mig gärna den tiden, känner inte att jag försummar nått annat gå grund av bloggen. Men det lär ju garanterat kännas annorlunda när man har familj :p

   Radera
 15. Jag tycker inte att du är konstig utan förstår dig precis. Det är förvånandsvärt hur mycket bloggen kan kosta faktiskt. Jag har också känt lusten att köpa hela kollektioner bara för att ha och kunna visa hela på bloggen men jag lyckades stoppa mig själv. Jag skulle inte ha problem att betala för utrymme på bloggen eller en egen sida eller en ny kamera men det känns inte som att det behövs än.

  Förra året så var jag tvungen att omprioritera då min ena katt blev hjärtsjuk och det måste alltid finnas pengar så att han kan få vård om han behöver och då satt jag in ordentliga bromsar.
  Har en annan hobby också som kostar en del, är med i en dansgrupp och då måste man köpa danskläder för uppträdande och sen också pengar som går till danskurser så då får jag balansera lite vad som är viktigast just nu.

  Köper dock fortfarande mer än vad jag behöver men mycket mindre än förut och jag satsar på sånt som jag verkligen vil ha men sen har jag ju också turen att få en del pressutskick, dock inga nagellack än men smink och på så sätt så minskar ju min önskelista en hel del.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja så länge det inte går över styr och man börjar prioritera ner de sakerna som faktiskt är viktigta i livet. Och det gäller ju vilken hobby man än har.

   Det där med pressutskick är lite lurigt tycker jag. Det är nog lätt hänt att man jämför sig med andra bloggare och tycker att "alla andra" visar upp så mycket nytt hela tiden. Men många av de större bloggarna (tänker då mest på internationell skala) får ju mycket grejer hemskickade gratis. Då går det an att ha nytt hela tiden om man inte behöver betala själv :) Och det är ju bara roligt för dem och bra för oss som får titta på nya grejer, så jag är inte missunsam eller avundsjuk det minsta. Men man ska passa sig för att jämföra sig med andra som är i en helt annan situation!

   Radera
 16. Jag får rätt ofta stoppa mig själv från att köpa nagellack, men oftast handlar det om att jag redan har något liknande. Eftersom jag är svårt allergisk mot rosa är det sällan jag blir sugen på hela kollektioner och jag är ändå för slö för att göra kollektionsinlägg på bloggen. Egentligen är det nog främst för att jag vill använda alla fina lack jag redan äger som jag försöker låta bli att köpa för många nya.
  Däremot kan jag behöva kämpa lite för att inte ha dåligt samvete när jag inte hinner med bloggen. Jag stressar för mycket ändå, så jag försöker att hålla stenhårt på att bloggen inte får kännas som ett måste utan bara vara rolig.
  Jag skulle kunna lägga ner en del pengar på bloggen, men inte hur mycket som helst. Ett ljustält och ett makroobjektiv till kameran skulle jag kunna tänka mig att betala för. Men inte lack som jag inte vill ha för egen del.
  Det låter hälsosamt för både dig och din plånbok att du börjar tänka efter lite innan du köper hela kollektioner. Det går ju att hitta bilder på alla lack ändå om man letar på olika bloggar. Och det är inte därför jag läser din blogg, hur som helst!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag känner absolut igen att ha dåligt samvete över bloggen. Jag ställer krav på mig själv att jag ska lägga ut ett nytt inlägg varje dag. Vilket ju absolut inte är nödvändigt egentligen, och jag vet att jag inte tappar läsare för att jag missar en dag! Så ibland bestämmer jag mig för att hoppa över en dag fast jag inte måste bara för att visa mig själv att det inte gör nått. Har haft ett par korta perioder på en vecka eller så när bloggen bara känts som ett krav och då har jag tagit en paus. Bloggen måste få vara nått som är bara kul! Men oftast är det bara 100% roligt att blogga och läsa bloggar :)

   Radera
 17. Jag är med dig till fullo, förstår precis din frustration över beteendet. Rannsakat jag mig själv har jag nog köpt ett par 5 lack än så länge enbart för bloggens skull. Och visst köper jag mer lack rent generellt nu när jag bloggar aktivt om det just för att kunna ha nya/intressanta lack att visa upp.

  Jag har betalat pengar just för själva bloggandet, bloggen är ju länkad till en .se adress som jag betalar för. Nu kostade den typ 19:- för ett år eller nåt sånt så det var inga stora summor men dock. Systemkameran ägde vi sedan innan, äganderätten har gått från min sambo till mig nu bara;)
  Och jag är snart oxå där då jag behöver betala för att öka på utrymmet på picasa. Och så vida inte sambon kommer på någon annan bra lösning (han som står för allt det tekniska) åt mig så kommer jag betala för det.

  Däremot har jag en annan vinkling på blogghysterin. Jag har blivit en statiskjunkie. Det var så ofantligt kul att se hur besökssiffrorna bara sköt i höjden efter att jag bytte plattform och skaffade .se adressen. Nu känns det ibland som ett tvång att ha ett inlägg om dagen just för att hela tiden försöka slå den tidigare besökssiffran. DET tycker jag känns ännu mer galet eftersom det inte ens är lackrelaterat. Men så ser min bistra verklighet ut lite då och då.

  Din blogg var den första jag hittade ute i lack-cyber-världen och jag fastande inte för den för att du visar de senaste och mest hippa lacken. Jag blev som fastlimmad hos dig för att du kändes ärlig, genuin i din texter. Att du alltid tar dig tid att kommentera/hjälpa om man ställer en fråga (ibland dumma frågor;))Sen att du under den perioden visade mycket nailarts, så då fick jag till en liten önskning där samtidigt;)

  Köp/betala inte mer än du känner att du behöver och vill ha. Lovar dig att jag kommer inte försvinna från dig för det och det finns många med mig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ååh vad jag känner igen det där! Är inne och spanar på statistiken varje dag! Kollar vilka inlägg som får mest sidvisningar och om dagens var mer populärt än gårdagens och så vidare. Och förundras över vilka inlägg som hamnar högst i statistiken! Det är aldrig de som jag själv väntar mig, med de interessantaste lacken utan det är udda inlägg med fula nailarts eller frågor om icke nagellacksrelaterade grejer (som kameran nu) eller bilder på marsvin. Jag begriper mig inte alls på mina läsare ^^

   Och så känner jag också pressen med att upprätthålla statistiken. Månaden måste alltid ha fler sidvisningar än föregående månad. Och eftersom giveawayen i maj drog så himla mycket traffik så kommer juni att gå ner och det känns inte helt bra. Löjligt!

   Ja... jag borde verkligen bli bättre på nailart igen. Jag har ju nya penslar nu till och med. Jag vill hitta på grejer men insprationen fattas :/

   Radera
  2. Statistiken är kul! Håller med dig att man inte förstår sig på sina läsare, och jag blir glatt överraskad varje gång jag "slår personligt rekord":P

   Radera
 18. Jag har precis börjat blogga, så jag köper nagellack för min egen skull. Men visst vill jag ibland ha en hel kollektion för att ha en hel kollektion. Jag försöker att inte moralisera över mina nagellacksinköp. Ja det är ganska många månader jag kommer upp i 1000 kronor, kanske över ibland, men jag har råd med hyra, mat, att delvis försörja min sambo (som går på csn) och därtill spara en inte oansenlig summa varje månad. Jag råkar gilla att shoppa. Innan jag började köpa nagellack köpte jag väldigt mycket skor, det gör jag nästan bara när jag behöver numera. Och, let's face it, skor är både dyrare och tar mer plats en nagellack. Min mamma shoppar inte alls så det är klart att jag känner att det är fel ibland, men så länge lacken gör mig glad, jag har plats och råd och inte irriterar min sambo så får det vara. Jag tror för mig personligen att det har varit en viktig process att få vara ytlig också.

  Därmed inte sagt att jag på något sätt vill uppmuntra dig att fortsätta köpa. Tvärtom. Jag tycker att du gör ett klokt och modigt beslut. Och jag ser fram emot att få se dina oprovade lack

  SvaraRadera
  Svar
  1. Innan det var nagellack så var det kläder jag shoppade i massor :) Det är kanske inte helt lyckat alla gånger att tycka så men shopping är kul :p

   Radera
 19. Riktigt bra inlägg! Hade en blogg tidigare men la det projektet lite på is, det blev för stressigt och kändes som ett tvång att varje dag ha ett nytt inlägg (missade jag en dag fick jag lite ångest och var tvungen att "åtgärda" det på något sätt i efterhand. Jag ville va som bloggarna vars bloggar jag läser, ett inlägg per dag, många läsare, intressanta inlägg, de senaste lacken osv..
  Har lagt bloggen lite åt sidan och funderar nu lite mer innan jag köper ett eller flera nya lack, har bestämt mig för att det är min hobby nu och att jag gör det för att jag vill och det får helt enkelt duga så.

  Jag gillar verkligen din blogg, du känns genuin och otroligt tillmötesgående och öppen, har aldrig kännt mig så "välkommen" genom att bara få ett svar på en fråga. Tack så mycket! Du får mig nästintill alltid på så bra humör, människor som du borde det finnas fler av!

  Hanna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Å så gulligt av det att säga så! Tack snälla! Jag känner också den där pressen ibland, får tänka aktivt på att det är en hobby och det ska vara roligt. Men alla kommentarer från läsarna påminner mig, det är det som är det roligaste :) Jätteroligt att du känner dig välkommen, då har jag verkligen lyckats :D

   Radera

Har varit tvungen att ta bort möjligheten att kommentera utan att vara inloggad pga väldiga mängder spam. Beklagar! Men lämna gärna en kommentar ändå om du har möjlighet.