lördag 17 september 2011

Info om akrylfärg, tutorial och "matcha prylen" - allt i ett!

Jag fick frågor om akrylfärg för ett litet tag sen så jag tänkte att lite mer info om det kanske vore på sin plats. Jag har ju gått över till att göra mer och mer nailart med akrylfärg eftersom det är så himla mycket smidigare än nagellack.
Ska man måla tavlor är det antagligen viktigt att ha bra kvalitet på sin färg, men jag tror det spelar mindre roll när det bara är nailart. Jag har köpt mina färger så billigt som möjligt på nätet och de funkar utmärkt.
Däremot är det bra att ha bra penslar! Nageln är ju himla liten så det minsta i pensel-väg som går att få tag på är nästan ett måste. Jag har precis köpt nya penslar och det är verkligen skillnad på dem och de gamla. Jag köpte en med storleksbeteckningen 3/0, jag har ingen aning vad det innebär men det var den mista som fanns i hela konstnärsaffären. Sen köpte jag också en med storlek 0 och en med 1, men de visade sig vara för stora för de pilliga bitarna… men säkert lagom till större ytor så de kommer nog till användning också. Jag tror att storlek 00 eller 000 hade varit bättre, men de var slut. Ska tilläggas att penslarna jag köpte kostade ca 20:-/st, så det var ingen större utgift trots att det är bra kvalitet på dem.
Hur som helst… sen när man har färg och pensel och en mugg vatten bredvid sig så är det bara att sätta igång. Det är som att måla på papper, fast på ett extremt litet papper. Underlack är som vanligt ett måste, det är inte bra att måla direkt på nageln eftersom det dels inte sitter så bra och dels lätt missfärgar. Och vill man inte täcka hela nageln med akrylfärg – vilket ju går utmärkt det med – så är det bra att grunda med ett färgat lack. När man målat klart är det nödvändigt med överlack eftersom det dels gör manikyren glansig och snygg, men fram för allt ser till att den inte försvinner nästa gång man tvättar händerna! Se bara till att det är helt genomtorrt innan överlacket målas på eftersom färgerna annars kan smeta ut sig.
Fördelen med akryl framför nagellack är att man kan dutta ut lite av färgen på ett papper eller annan yta utan att den torkar ihop och blir seg och trådig på två minuter. Med lack får man nästan sticka penseln i flaskan istället och med jämna mellanrum tvätta av den från intorkat lack. Med akrylfärg kan färgen stå oskyddad i en kvart utan att det händer nått. Samtidigt torkar den blixtsnabbt på naglarna eftersom det är så väldigt tunt med färg man målar på. Det går alltså att måla över nästan med en gång och lägga nästa lager utan att man behöver vänta på att det ska torka, så det går mycket snabbare att göra nailart med akryl än med nagellack.
Den enda nackdelen jag kan komma på är att ytan inte jämnar ut sig lika bra som med nagellack. Om det är penselmärken i färgen så kommer de att vara kvar även efter man har lagt på överlack, och det syns ändå lite att färgen är mattare än vad lack är.
Jag gjorde en ”matcha prylen” manikyr och passade på att fota lite under tiden, ifall det är kul att se mitt upplägg. Prylen jag matchar är en temugg med blommönster. Jag tog mig lite vatten över huvudet med de supersmala linjerna i mönstret, och självklart krympte jag mönstret också så det blev ännu svårare. Så det är ingen exakt kopia, men tanken stämmer i alla fall.

Jag brukar jobba med både nagellack och akrylfärg på ett plastlock till en glassförpackning. Där blandar jag till nyanserna. Behöver jag rena färger så doppar jag penseln direkt i färgen som sitter på undersidan av locken till färgburkarna.

Jag börjar alltid med en färg i taget och gör färdigt den på alla naglar. Jag försöker placera ut "grejerna", i det här fallet blommorna, lite olika på varje nagel så att det ska se random ut. Ett väldigt bra sätt att få det att se naturligt ut, som att mönstret verkligen hör hemma på naglarna, är att måla halva blommor vid kanterna av naglarna. Det gör att det ser ut att vara en liten del av ett större mönster och inte bara nån som målat en grej mitt på.

...Och sen nästa färg, ni fattar poängen...

Jag har lärt mig av bitter erfarenhet att less is more. Mönster av det här slaget blir alltid bäst om man lämnar ordentligt med tom yta emellan. Tre till fyra objekt brukar bli bra på varje nagel, fast nån nagel får bara två… det har blivit lite standard. Och jag börjar alltid med tummen, för om det blir helfel och jag inte kan eller orkar fixa det, så kan jag alltid utesluta den ur bild när jag fotar till bloggen, det är svårare att dölja långfingret liksom. Ett tips :)Nu blev tummen bra den här gången men bilderna blev ändå utan den av en slump, sånt beror på vilka foton som blir bäst bara :p
Hoppas nån lärde sig nått! Och ni andra bloggare, det vore jättekul att se andras akryl-manikyrer så testa gärna :D

8 kommentarer:

 1. Så fint! Kan du tipsa om var på nätet du köpt akrylfärg/penslar? Jag har aldrig hört någon som målar naglarna med färg, hur kom du på den idén?=)

  SvaraRadera
 2. Oh det här vad ett bra inlägg! Jag har tidigare provat måla med billiga nailartlack från Ebay men det gick bara inte så jag har halverst gett upp att måla själv. Men nu ska jag planera in en tripp till en konstnärsaffär till helgen när jag fått lön!

  SvaraRadera
 3. Camilla - om jag inte mins fel så köpte jag färgen från Transdesign eller Head2toe eller nån annat likande ställe (se köpguiden) men vilka som helst funkar. Bor man i rätt ände av landet så har Gekås billiga färger. Annars finns det på Clas Ohlson eller Panduro. Man måste inte köpa dem i en konstnärsbutik.
  Jag kom inte på det själv :) Jag tror att jag såg det hos Love4nails på YouTube första gången. Det finns massa folk som målar naglarna med akryl! Ett annat tips är Robin Moses (sök efter det på Youtube bara, hon har sin egen kanal) som gör helt fantastiska små konstverk på naglarna :)

  Poltyr - Nailartlack tenderar att ha alldeles för tjocka penslar, de är bra att göra stipes med men till annat är det rätt värdelöst! Ja, testa vett'ja, det skulle vara kul att se resultatet :)

  SvaraRadera
 4. Kul att se hur du gör! När jag var i tonåren hade jag en hög med Hobbylack från Panduro, och de brukade jag måla lite grejer med ibland. Eller måla och måla, jag använde nog tandpetare..

  SvaraRadera
 5. Roxcat - ja det kan jag tänka mig funkar med

  SvaraRadera
 6. en tripp för att köpa tunnare penslar sen blir det helt klart ett försök med akrylfärg. Som gammal estet-elev finns det lite färger hemma på lager som bara väntar på att få börja jobba igen;)

  SvaraRadera

Har varit tvungen att ta bort möjligheten att kommentera utan att vara inloggad pga väldiga mängder spam. Beklagar! Men lämna gärna en kommentar ändå om du har möjlighet.