söndag 25 september 2011

Bra-att-ha prylar

Jag pysslar ju med naglarna i princip konstant. Sitter jag framför TV:n så kan jag inte bara sitta och titta utan måste pilla med nått, lacka naglarna, nailart, frankenlack och så vidare… Allt detta pysslande har gjort att jag skaffat mig diverse saker som är bra att ha, ett gäng prylar som blivit mina bästa vänner. Det här inlägget beskriver dem, helt random utan nått samband… och i ingen särskild ordning, det vore som att välja mellan sina barn ;)

Korrektionspennor – Jag klarar mig verkligen inte utan dem, de är guld värda! Jag har lite olika sorter, gemensamt för dem är att de är tufsiga i spetsen och skitiga av lack. Men eftersom alla utom en sort är oskäligt dyra att köpa så ersätter jag bara den billiga varianten. Korrektionspennor är strålande att ta bort lack som hamnat utanför naglarna med. Dels på fingrarna men också på skrivbordet. Särskilt när man svampar lack hamnar det små droppar överallt och jag kan uppenbarligen inte lära mig att ha ett underlägg under så jag inte får lack överallt… då är det bra med pennorna! Man kan också använda dem för att fixa till nailarten om man målat fel, och liksom sudda bort lacket på nageln innan det torkat.

Dip-in burken – Depends dip-in burk är så simpelt genialisk att det är löjligt. Jag sitter ytterst sällan med fingrarna i burken numera men pennorna och burken är bästa vänner. När pennan blir för smutsig, eller torr, är det bara att doppa den i burken. Målar man nailart med en pensel och ska byta färg, doppa penseln i burken. Har lacket börjat torka och blivit klibbigt på dottingtoolet eller marbling toolet… say it with me! Doppa dem i burken! Ska man göra rent en cabochon från lack för att man inte blev nöjd, stoppa ner den i burken, skaka lite och upp kommer en ren cabochon! Jag doppar allting i burken, den är grym!

Pytteliten pensel – på tal om penslar… en ytte pytte liten pensel behövs när man ska göra nailart på frihand. Naglar är så himla små när man ska göra mönster på dem, så vad man än använder är det som att bre smör på mackan med en machete. Penseln behöver vara mikroskopisk. Jag har en stripingpensel som består av ca 15 strån och den är för tjock ibland.

Tops – eller bommullspinnar, eller q-tips ,eller vad man nu vill kalla dem. Dem kan man doppa i burken! De är utmärkta som substitut för pennorna i situationer som kräver mindre precision. Göra rent kanterna på cabochoner till exempel. Eller så kan man doppa dem i andra saker, nagelbandsremover till exempel.

Pet-sak – Jag vet att man inte ska peta under naglarna, men jag har ett närmast tvångsmässigt behov av att ta bort alla former av smuts och damm som hamnar under naglarna. Då är en smal och platt pet-grej bra, för att i alla fall ta bort dammet med minsta möjliga skada på omgivningen. En trubbig grej kommer inte åt ordentligt och gör att man nästan får bända upp nageln från nagelbädden för att få bort dammet, och det gör nog mer skada än om man vet vad man gör med nått lite vassare, för min del i alla fall.

Nagelolja – Jag oljar in mina naglar i alla fall tre gånger om dagen när jag är hemma, två om jag är borta hela dagen. Det hjälper mina torra naglar och de har verkligen blivit bättre sen jag började olja dem slaviskt. Jag använder olika sorters nagelolja och jag tror det är kvantiteten som gör det snarare än ett visst märke eller sort. Ni kan läsa mer om nageloljor här.

Handcreme – inte bara mina naglar är torra, min hud är det också. Och pillandet med nagellacksremover gör ju inte saken bättre.  Enda fördelen är att jag aldrig har haft problem med acne eller finnar, i övrigt är det eländigt med torr hud, ni som har det vet vad jag pratar om. Jag har 12 olika cremer, lotions och body butters ståendes bredvid mig på skrivbordet (exkluderat ett gäng nagelcremer och kortisonsalva) som jag varierar mellan beroende på hur torr jag är för tillfället. Har ju dem inte bara till händerna utan resen av mig också, annars vore det ju onödigt med så många. Men jag cremar in händerna säkert 20 gånger per dag. Jag använder också ren olja på huden för att lägga ett lock på och ge den en chans att få behålla den lilla fukt den producerar själv.

Glasfil – För en del spelar det ingen roll vilken typ av fil de använder, de har bra kvalitet på naglarna och kan använda vad som. Men för mig är det glasfil som gäller. Mina naglars högsta önskan här i livet är att få flisa sig i kanterna och fastna i kläder, hår och allt annat som man kan föreställa sig. Extra lyckliga blir dem av ett par nylonstrumpbyxor, då är det julafton… #¤&*% naglar! Men glasfilen gör att de flisar sig mindre och stänger igen kanterna så de håller ihop. Jag har alltid en fil med mig i väskan och så fort det flisar sig filar jag bort det, det är enda sättet, annars är nageln av efter tre minuter.

Nagellim – när naglarna får större sprickor som inte går att fila bort är nagellim räddningen. Det är ju så deprimerande att behöva klippa ner alla naglarna bara för att en gått av långt ner. Då kan man i alla fall skjuta upp det en vecka eller så med en lagning. Jag förstärker svaga punkter med nagellim ibland också, för att undvika att det blir sprickor över huvud taget, det funkar väldigt bra. I skrivandets stund är min långfingernagel vid liv enbart på grund av nagellim. Större sprickor kan man behöva förstärka med armering och inte bara lim. Jag har använt tepåsar, det brukar hålla en vecka för mig. Sök efter ”nail tea bag” på YouTube så kommer det upp ett antal tutorials med hur man gör.

Pincetter – pincetter är bra till allt. Rycka loss små fnasiga hudflagor vid nagelbanden, peta under naglarna (försiktigt!), plocka upp glitter och strass, dra loss ett hörn av nagellacket så att resten följer med i ett sjok, plocka upp grejer när man har nymålade naglar och inte kan ta i saker, gräva runt i nagellacksflaskor efter de små kulorna så man kan fiska upp dem och stoppa dem i sina frankenlack där de behövs mycket mer. Allt!

Anti-blödnings-vätska – …och när man har dragit lite för mycket i nagelbanden så börjar det så klart blöda. Jag gör det misstaget hela tiden. Eller klipper bort en liten hudflaga och klipper för långt in. Och sen slutar det inte! Det spelar ingen roll hur länge jag sitter med fingret i en papperstuss, jag kan blöda från nagelbanden i en timme, lätt. Jag tror det är fel på mig… Jag köpte i alla fall nån kemikalie från en av e-tailers’arna som är just för att stoppa blödningar från småsår. Den svider lite men funkar rätt bra. Den har en rolig instruktion på flaskan också, det står att om symptomen inte går över på 7 dagar ska man söka läkare. Ja, om man har ett sår som blöder non stopp i 7 dar så tro sjutton att man ska söka läkare!

Buffingblock – jag gillar att ha mina naglar blanka. Och så stänger det till nagelytan så att den blir lite mer motståndskraftig mot yttre påfrestningar. Så buffingblocks är förbrukningsvara hos mig. Den vita ytan för polering slits ju sönder så lätt och det är den jag använder mest. Och då hjälper det ju inte att de andra sidorna är i perfekt skick. Tur att de är billiga i alla fall, för de överlever oftast inte mer än 3-4 veckor.

Snabbtorkande överlack – nagellacksnördens bästa vän! Vad gjorde vi innan de fanns? Jag mins med fasa hur jag gick runt med händerna i luften och inte kunde ta i nånting i timmar efter jag målat naglarna för att det aldrig ville torka, innan jag visste att det fanns snabbtorkande överlack. Jag gör slut på Seche Vite här som om det vore oljereserven. Har det både under och över och det är bra till allt. (Separat inlägg om varför jag har det som underlack.)

Nagellacks thinner – ytterligare en himla bra pryl när man har fler nagellack än 5. Även om man sköter sina lack perfekt så behöver de spädas en vacker dag. Eller så är de för tjocka i konsistensen redan när de kommer. Himla bra grej att man kan hälla i kemikalier själv. Jag är helt för att göra saker själv, det är roligare så :)

Pipetter – är käckt när man håller på med hemma-kemi. Thinner, remover, olja, det är mycket man kan flytta och dosera med en pipett. Jag gör rent små nagellacksflaskor när de tar slut och har dem till frankenlack och då är det bra att ha en pipett och fylla över remover till lackflaskan, skaka lite och så är den ren och redo för nästa innevånare.

Tejp – kan man göra mycket med. Från roliga mönster med nailart till att undvika att få lack över hela sig. Bara fantasin sätter gränser för vad man kan göra för mönster med tejp. Och när man gör water marbels så är det väldigt praktiskt att tejpa runt nageln så man inte får nagellack över hela fingret. Sen klipper man bara upp tejpen och drar av den, väldigt smidigt.


Det var ett gäng bra-att-ha prylar det… Vad har ni för saker som ni inte klarar er utan? Eller som ni använder på ett okonventionellt sätt till naglarna fast det inte alls var tänkt att ha till naglar?

14 kommentarer:

 1. Kul att läsa vad du har för utrustning hemma! Och jag hade inte en tanke på att man kunde använda dip-in removern till så mycket =)

  SvaraRadera
 2. Ahh, ett nagellim ska jag minsann införskaffa, låter smidigt å kunna rädda naglarna istället för å behöva kapa av alla pga en enda felande nagel. :P Jag ska nog börja använda min glasfil som ligger någonstans med, istället för den i metall som jag alltid använder, hrm.. ^^

  SvaraRadera
 3. Roxcat - Ja, dip in remover är det bästa sen färdigskivat bröd :D

  Emma - Ja, lim är riktigt bra att ha ibland! Köp ett med pensel bara, det är 10 gånger lättare att hantera än ett med pip.
  Och glasfilar är riktigt bra grejer :)

  SvaraRadera
 4. Gud vad jag skrattade när jag läste om burken! Vill också ha en sån nu ju :D

  SvaraRadera
 5. Vad mycket grejer du använder till dina naglar! Haha, nästan galet.

  Min lista blir löjligt kort i jämförelse, då jag bara använder min remover, bomullsrondeller, nagelfil, thinner, överlack och underlack till mina naglar. Ja, och handkräm eller nagelbandskräm då förstås, fast det kommer jag bara ihåg att använda någon enstaka gång i veckan. :D

  SvaraRadera
 6. Annie - Burken är toppen, kan inte leva utan den nu när jag väl testat! Du kommer inte ångra dig om du skaffar en :)

  Chaosophia - Haha, jag har många fler grejer som inte står på listan också :D

  SvaraRadera
 7. Burken är nog min favoritgrej, och Seche Vite :) Och tape! :D

  SvaraRadera
 8. Helga - Det finns många saker som är bra :)

  SvaraRadera
 9. Ha ha, du försörjer en mindre affärs inkomst alldeles själv med dina "behov", ha ha! Roligt inlägg!

  SvaraRadera
 10. Ann - Absolut! :) De älskar mig på 8ty8 och H2T :)

  SvaraRadera
 11. Vilken underbar lista! Massor med smarta tips! Skulle jag peta med något annat än en extremt mjuk nagelborste under naglarna skulle jag skrika som en stucken gris! Min nagelbädd växer nämligen fast i nageln och följer med den upp. På pekfingrarna ser det nästan läskigt ut.

  Mitt konstigaste tillhygge är en toaborste. Eller snarare själva "metallburken" som borsten skall sitta i. Typ som denna http://www.ikea.com/se/sv/catalog/products/94528885/
  Den använder jag att slänga mina remover/nagellacksindränkta bomullstussar i. Självklart finns det ingen toaborste i metallhöjlet kanske jag skall påpeka också ;) Men det är ganska bra för den är lätt att förvara, den har lock och ett handtag som man kan använda trots nymålade naglar. Och det bästa med allt är att man behöver inte tömma (lämna in på återvinningsstationen) den på evigheter!

  SvaraRadera
 12. Agneta - Jag är nästan lite avundsjuk på det! Mina nagelbäddar är så himla korta, vilket innebär att när naglarna växer ut till fingertoppen så har de redan växt fritt ett bra tag och riskerar att gå av hela tiden, det är jättesvårt att få långa naglar :( så jag skulle också vilja ha nagelbäddar som följer med :)

  Vilken smart idé att använda en toaborstburk så! Det är ju helt perfekt :) Ett bra tips till alla andra!

  SvaraRadera
 13. Jag hade en gammal dip burk gömd någonstans. Köpte ny tjock svamp av bra kvalitet och klippte till den. Rengjorde burken, i med svampen och removern -yay- så gott som ny!
  Har inte tänkt på att använda den till korrektions-pennor. Bra tips. Tack!

  SvaraRadera
 14. Tandpetare!! Det är helt omöjligt för mig att vara utan när man gör nailarts! superbra att ta bort lack med som kommit utanför, men man måste vara snabb. och att göra mönster med dom.

  SvaraRadera

Har varit tvungen att ta bort möjligheten att kommentera utan att vara inloggad pga väldiga mängder spam. Beklagar! Men lämna gärna en kommentar ändå om du har möjlighet.