söndag 11 september 2011

Tutorial - svampning

Jag fick önskemål om att visa hur jag gör mina svampningar och självklart fixar jag det!

svamp, i delar

Jag använder make-up svampar, sånna där trekantiga. De klipps med fördel i mindre bitar, dels för att få mer användning av varje svamp men också för att det är lättare om man har en mindre bit att pilla med. Jag har köpt mina av Transdesign eller H2T eller nån annan standardsite (se köpguiden), ifall nån undrar. Det enda man behöver hålla reda på med svamparna är att det inte går att använda den glatta ytan som är på yttersidorna så att säga, de kletar bara ut lacket om man använder dem, istället för att svampa dit det.
Eftersom jag gjort svampningar i lila och i orange så fick det bli grönt den här gången. Och eftersom ljuset höll på att försvinna för mig så blev den inte riktigt lika noga som de andra, övergångarna är inte lika snygga. Men det är bara en fråga om tid, har man mer tid på sig att gå över skarvarna så blir det bra till slut.
Jag börjar alltid med färgen som ska vara längst in mot nagelbandet, det känns lättast. I det här fallet den blå, Metallic Aqua. Det är bara till att svampa på den lite slarvigt, lite längre ut än man vill ha den, så man inte får kala skarvar. Och det blir kladdigt över hela fingret, det hör till!

Stor svampbit för att få på färgen i allmänhet, och liten bit för att komma
intill nagelbanden. Den lilla är bra att göra skarven med sen också.

Sen nästa färg, grönt (Metallic Green)… bara att kleta dit, men se till att inte gå för långt ut på det blå så hela blir turkost, om du inte vill ha hela turkost så klart. Det gör inget om man täcker ”för mycket” av den ytan av nageln som är omålad, men man vill ju inte måla över det som man redan är nöjd med. 

Det gröna överlappar det blå, där blir det turkost sen

När två färger är på plats tycker jag det är lättast att fixa skarven snyggt innan jag tar nästa färg. Det är bara att gå över skarven med ömsom den ena färgen och ömsom den andra. Blir det för mycket lack på svampen är det bara att dutta av den mot ett papper, skrivpapper funkar bäst för det luddar inte som hushållspapper och dylikt. Ju mindre färg man tar i taget desto snyggare blir övergången, men desto längre tid tar det att bli klar, så det är en avvägning där.
Och så har jag kladdat dit det gula (Metallic Yellow) också, när skarven mellan det gröna och blå var klar. Bara att slarva på. Sen fixar man den skarven också när man väl har full täckning på lacket.

Vass kant mellan gult och grönt, det fixar vi...

Och så slutresultatet, än så länge ostädat och utan överlack:Som ni ser blev det lite knöligt på tummen. Det beror på att jag slarvade och hade brottom men man får samma effekt när man håller på att peta på samma yta för mycket också. Det beror på att man låter svampen bli för torr. Det gör inget om man bara har pyttelite lack på den, men det måste vara nytt och fuktigt, inte ha börjat torka. Om det gör det så lossnar det små små bitar av själva svampen + intorkat lack och fastnar på nageln. Det går att peta bort med en pincett men ytan blir inte riktigt slät igen ändå. Så håll svampen våt!
Konsten att få världens enklaste sak att låta avancerad, suck… Försöker man förklara nått för ingående så låter det jättekomplicerat, vad det än är. Bara dutta helt enkelt, resten ger sig av sig självt!

Det färdiga resultatet, städat och med överlack.

14 kommentarer:

 1. Bra tutorial och vad snyggt det blev!

  SvaraRadera
 2. Yay, Kul att få se hur du gör. :) Dina gradienter blir så fina!

  SvaraRadera
 3. Aha, är det DÄRFÖR som det kladdar ihop sig o ramlar av svampbitar. Har inte riktigt sett sammanhanget. Men DÅSÅ är det bara fukta på. Tack för tipset!

  SvaraRadera
 4. Viveka: Jättefint och lite frestande att pröva nu!

  SvaraRadera
 5. Snygg gradient och bra tutorial! Hoppas jag kan få till nästa svampning lite snyggare med dina tips =)

  SvaraRadera
 6. Tack så mkt! Jag ska absolut testa någon dag när jag känner mig modig! ;)

  SvaraRadera
 7. Marie - Ja, det duger :)

  Vanish varnish - Tack så mycket :)

  Ann - Det var så lite så :)

  Kitty - Visst är det roligt när det tänds en liten glödlampa ovanför huvudet :D

  Sminkan - Ja, grönt och blått är aldrig fel ihop!

  Viveka - Ja, testa på, det går inte att misslyckas med det :)

  Roxcat - Ska bli kul att se resultatet då :D

  Camlla - Det var så lite! Ja, testa du, det är verkligen jätteenkelt, det bara låter koplicerat :p

  SvaraRadera
 8. Så snyggt! Jag måste samla ihop mina metallics och se vad jag kan knåpa ihop :)

  SvaraRadera
 9. Helga - Ja testa med dem, de är toppen att jobba med :)

  SvaraRadera
 10. Åh så inspirerande, nästa mani får nog bli en svampning!

  SvaraRadera
 11. Wow! Vilken cool effekt. Kanske ska försöka mig på att svampa någon gång.

  SvaraRadera
 12. Jag brukar använda fuktad svamp, alltså blöta den i lite vatten först. Det funkar jätte bra och det blir inte sådär torrt så det fastnar på nageln. Sen blir det bäst om man inte duttar för länge på samma ställe. Det lär man sig ganska snabbt ändå hur man ska göra. Jag älskar att använda denna teknik för att skapa snygga glittriga tippar på mina naglar!

  SvaraRadera

Har varit tvungen att ta bort möjligheten att kommentera utan att vara inloggad pga väldiga mängder spam. Beklagar! Men lämna gärna en kommentar ändå om du har möjlighet.