torsdag 15 september 2011

Water marble tutorial... med alla små detaljer som finns

Återigen har massorna talat! Ni ville ha mer tips/tutorial om water marbels och då fixar jag så klart det! Det här blir massa detaljer på sån där nivå att det låter krångligare än det är igen, men det är verkligen inte svårt med water marbles, man behöver bara öva ett par gånger och sen ha lite tur med lacken man väljer… Men ni som inte gillar textmassor kan scrolla ner till bilderna istället, vi andra kör detaljer!
Först vattnet. Vattnet är grejen är. Man läser om att det ska vara på det ena och det andra sättet, och så tänker man ”vadå då, vatten som vatten”. Jag tänkte så själv från början, tog en mugg kranvatten och bara körde. Det blev eländigt! Det ÄR skillnad på vatten och vatten, faktiskt, det är inte bara som folk säger! Jag bor i en storstad, vi har bra kranvatten, det är inte hårt, kommer inte ur nån läskig sjö… bra vatten. Men det hjälper inte, kranvatten funkar inte. Och jag vet inte varför. Kanske är det kemikalierna de tillsätter för att rena det, klor och så vidare, jag har ingen aning. Men jag har lärt mig att det inte funkar av bitter erfarenhet. Det behöver vara flaskvatten (eller filtrerat vatten, men hur många har en sån maskin hemma). Flaskvatten är billigt och lätt att köpa och det går ju inte åt några mängder så det känns som en okej utgift. Jag dricker aldrig flaskvatten heller utan har det bara till naglarna :) Och självklart utan bubblor och smak. Bubblorna lär ju förstöra allting, och smaksättningen är säkert inte så lyckad den heller.
Punkt två med vattnet: det ska vara rumstempererat. Jag har inte testat själv med annat än det men jag har sett på film hur mycket skillnad det gör. Lacket vill hamna i samma temperatur som det själv är har, då beter det sig bäst och flyter ut ordentligt.
Så när man har sitt vatten, behöver man tre saker till: nått att göra mönster med, tejp, och så nagellack så klart.
Till den här marbeln använde jag China Glaze Urban-night,
Electric Pineapple och Zoya Dove

Jag använder ett marbling tool. Det är en spetsig pinne i metall, totalt onödig, men den var billig och jag ville testa vad det var :p Tandpetare är ett populärt alternativ. Jag körde på minsta storleken på dottingtool ett tag. Man tar vad man har. Mitt råd är nog att ta nått riktigt spetsigt. Ju trubbigare verktyg desto svårare är det att få det snyggt. Så jag skulle nog hellre tagit en knappnål än en tandpetare faktiskt.
Tejp sen, för att tejpa runt fingrarna så man inte får lack överallt. Det blir väldigt kladdigt utan så jag rekommenderar verkligen att man tejpar runt naglarna. 4 tejpbitar per finger räcker: en under nageln på fingertoppen, en längs med nedersta kanten på nagelbandet, och en på vardera sidan om nageln. I den ordningen. …Se vad detaljer det är :p

tejpad tumme med vitt lack som bas

Och så lacken. För det första behöver man nått i botten. Om man marblar direkt på baslacket så är det lätt hänt att man får en kal fläck nån stans, och färgerna blir sällan helt opaka, så det är nästan ett måste med ett färgat lack under. Man kan välja att lacka hela nageln med en av färgerna man ska marbla med sen, men jag har lärt mig att det är rätt vanskligt. Säg att man gör en marble med rosa och blått. Då är det uppenbara valet att lacka naglarna med det rosa lacket först eftersom det är det ljusaste. Men när man gör marbeln sen så kan man nästan ge sig sjutton på att det kommer att lysa igenom där det blå är så att ens marble inte alls blir rosa och blå utan rosa och blålila. Och det är ju säkert snyggt det med, men himla irriterande när det inte var det man tänkt sig. Så jag har nu gått över till att lägga vitt i botten, vad jag än tar för färger sen. Det gör möjligtvis att marbeln blir ljusare än flasknyanserna, men de behåller i alla fall rätt färg. Det är också bra eftersom det får ljusa färger att ”poppa” mer, och synas ordentligt.
Lacken man ska marbla med sen. Det allra lättaste är att marbla med cremelack, de är snällast och enklast att hantera. Skimmerlack funkar också men en del är lite temperamentsfulla. Glitterlack är himla svårt. En del funkar, men de flesta beter sig väldigt underligt i vatten. De liksom flyter ut och försvinner och så får man en glitter prick är och en där, och stråken där glitterlacket ligger blir nästan genomskinligt på naglarna, ingen höjdare. Vill man ha glitter så kan man testa med ett foillack eftersom de i alla fall har tätt med glitter. Zoya Trixi har jag använt med gott resultat i alla fall.
När man valt sina två-tre lack som matchar varandra så gör man bäst i att testa dem en gång så man ser hur de funkar ihop. Alla lack går inte att marbla med, de stelnar på tre sekunder, eller vägrar flyta ut. Så gör en testrunda och se så att de funkar först och går att jobba med. När man gjort det, tejpat fingrarna och lagt fram en servett att torka verktyget på så är det bara att sätta igång!
Nu blir det ännu mer detaljer… Öppna korken på alla flaskorna först, det ska gå snabbt, annars torkar det, så man har inte tid att skruva på och av korkar! Så länge man har korken liggandes uppepå flaskan och inte bredvid, så torkar inte lacken, de kan stå så en halvtimme utan problem, så ingen stress där. Ta ett lack i taget och droppa en droppe i vattnet. Och droppa nära ytan, en centimeter ovanför max! Penseln får gärna nudda vattenytan, den drar inte till sig vatten eftersom den är full med lack. Håller man penseln för högt upp när man droppar så blir det bara en liten boll av lack som antingen flyter omkring på ytan, eller sjunker och fastnar på botten. De är väldigt söta, men gör inte nån nytta som marble.
Droppa nästa lack i mitten av förra droppen som har spridit ut sig, och sen nästa, och nästa. Så att det blir ring efter ring inuti varandra som en bullseye. Jag brukar gör ungefär tre omgångar av vardera lack. Första vändan tar jag en droppe av varje lack, och de andra tar jag två droppar av varje lack per ”droppning”. Det gör att det blir mer opakt så att färgen kommer fram tydligare på naglarna. Det är lite slöseri med lack, men jag tycker det blir snyggare.

Ring i ring... tre omgångar med varje färg, men eftersom jag ville ha fram
det gula stannade jag med det och tog bara två omgångar av det grå

Den färgen man tycker bäst om och vill ha mest av är oftast bra att avsluta med, för det brukar bli mest yta av den när man gör mönstret.
Sen tar man sin tandpetare/nål/vad man nu har och drar i lacket så att det blir ett mönster. Man kan göra ”blommor” - det är det klassiska - sicksack mönster, stjärnor, spiraler… vad man känner för. Och här går det inte att förklara, man får experimentera sig fram. 
"blomma" man gör den genom att dra utifrån och in mot mitten.
Ser ni att mitten är rörig och inte så snygg? ...

... det kan man fixa om man vill genom att doppa verktyget om och om igen
i mitten tills det har plockat upp det som inte blev så bra.

När man är nöjd hittar man ett ställe som har ett snyggt mönster och så doppar man ner nageln där. Långsamt men bestämt, med nageln hyfsat horisontellt men lite vinklad så man ser att den hamnar rätt. Är man skicklig kan man doppa två eller till och med tre naglar på en gång, men jag har inte kommit dit än.

Här var jag nöjd med mönstret som är i mitten och lite till höger om mitten.

Doppad tumme, det var inte helt lätt att fota det här, så beklagar
bristen på skärpa i bilden.

När man har doppat fingret håller man kvar det i muggen, utan att råka peta till insidan av den, det har förstört många manikyrer… och så tar man sitt verktyg (och här går det bra med nått stort och tubbigt, en gammal penna som slutat funka är säkert bra) och städar vattenytan så att man kan dra upp fingret utan att det fastnar ett lager till på nageln.
ta da!

Sen tar man bort tejpen, låter lacket torka utan att peta på det, städar runt nagelbanden om det behövs och lackar med överlack när det är helt torrt så det inte smetar ut sig. Klart!Ja, nu har jag som sagt förklarat det här så att det låter superkrångligt. Det är det inte! Det jag tycker är svårast är att få till ett bra mönster som jag är nöjd med, resten är väldigt enkelt. Hoppas att ni fick tips, och att jag tog upp de sakerna ni haft problem med. Jag kan verkligen rekommendera My Simple Little Pleasures youtube-filmer, hon gör jättebra tutorials och tipsar om många lack som funkar bra att använda.

20 kommentarer:

 1. Detta måste jag helt klart testa nån gång! Men går det inte åt väldigt mycket lack för alla naglar om man måste droppa i allt igen för varje nagel?

  SvaraRadera
 2. Lacklycka - Jo, det är en nackdel. Så man får ta lack som är lätta att få tag på backupper av :) Själv hinner jag inte göra slut på lacken eftersom jag i princip aldrig gör manikyrer med cremelack i övrigt, så det gör inte så mycket. Men som sagt, ta billiga lack :)

  SvaraRadera
 3. Det känns som att det tar en väldans tid..?

  SvaraRadera
 4. Oj va spännande att se, men det känns ruskigt tidskrävande och svårt i början! Övaöva är det väl som gäller! =)

  SvaraRadera
 5. Utförligt och bra beskrivet! Det är precis med My Simple Little Pleasures marble tutorials, upphittade på youtube som jag blev hookad på nagellack, o nu är jag fast i fållan :) jättebra med tips på lack som funkar bra att marbla, så keep em coming, man blir så inspirerad!

  SvaraRadera
 6. Tack! Och snyggt som attan!

  SvaraRadera
 7. Mrs Data - Så lite så :)

  Kajalen - I början gör det det, när det går 5 misslyckade mönster på varje lyckat så man får göra en himla massa försök! Men när man väl fått in rutinen så tar det inte längre än nån annan form av nailart tycker jag. En svampning tar typ lika lång tid :)

  Camilla - Ja, man får öva ett par gånger i början, men sen är det helt okej :)

  Sminkan - Tackar :)

  Ann - Så bra, så lite så :)

  Kitty - Ja, hon gör verkligen snygga saker, hon får det att se så lätt ut! Jag ska fortsätta tipsa om lack, i alla inlägg så skiver jag vilka lack jag använder och om nått inte funkade, så det går att söka på Water marble på bloggen och få upp alla :)

  Ennagelbloggtill - Det var så lite :) Och tack!

  SvaraRadera
 8. Supertack för den här steg-för-steg guiden! Perfekt för mig som är helt ovan vid alla typer av nail art. *applåd*

  SvaraRadera
 9. Peachgirl - Roligt att höra, tack så mycket :)

  SvaraRadera
 10. Jag bestämde mig för att testa här om dagen och misslyckades TOTALT.
  Jag använde CleanKolor metallic-lack, som jag fått för mig att du gärna marblar med och det flöt inte ut alls. Alltså, det flöt inte ut dåligt utan INTE ALLS. "Bullseye" stort som en nagel och två millimeter tjockt..!? Ja, rumstempererat vatten, jag fattar ungefär ingenting..?

  SvaraRadera
 11. mcsarcne - Det låter mycket underligt! Jag har ju bara bra erfarenheter av Metallic-lacken så jag vill ju inte gärna skylla på dem... Det jag kommer på är ju vattnet, men har det stått framme och blivit rumstempererat så är ju den viktiga biten fixad... Vet inte om det kan ha varit sorten av vatten som kan ha gjort det? Om du har kranvatten där du bor som inte funkar för marbling, eller om flaskvattnet du valde råkade ha för mycket av nått i sig som förstörde det. Jag fattar inte mycket heller :p ...Jag vet att det kan bete sig så när man har marblat några gånger i muggen utan att städa ytan, men när vattnet är helt rent så ska det ju flyta ut, så det låter väldigt underligt! Om du prövar igen och får samma resultat får du gärna fota det om du vill, det hade varit intressant att se bilder på fenomenet :)

  SvaraRadera
 12. Litet tips angående vatten...
  Testa batterivatten, finns tex på Biltema att köpa. Där kostar det 20 kr för 1 liter eller om man marblar mycket ;) 4 l för 40 kr.

  Kan säga att för mig som simpel amatör funkar det mycket bättre än vanligt kranvatten. Framförallt så märkte jag skillnad på tiden för att få till ett mönster, den förlängdes ganska rejält.

  SvaraRadera
 13. Anna - Ja, jag har också varit inne lite på destilerat vatten, men jag har inte testat själv än. Antagligen blir det det när min nuvarande flaska tar slut :) Bra tips!

  SvaraRadera
 14. Jag har slutat doppa fingrarna. Jag tar en större skål och doppar massor av nagellack och gör ett stort mönster. Klipper till en "zip lock" påse (lite mindre än skålen) och doppar i vattnet. Jag får med hela mönstret. Låt torka. Sen väljer jag de delar jag vill ha. Klipper ut. Applicerar Nail Foil Adhesive på naglarna. När det torkat bara att lägga på plastpås-biten med lämpligt motiv på nageln (med nagellacket nedåt) och göra som med nail foils.
  Räcker oftast att man gör 2-4 st "plastpås-rundlar" (beroende på storlek på skålen och mönstret).

  SvaraRadera
 15. På tal om vatten. Brukar göra water marble hos mamma. Hon har egen brunn... Och det funkar bra. Och det är sant att alla nagel lack funkar inte. Man måste pröva sig fram. Och droppa lite fler droppar av samma färg först. Och det kan vara en färg som man inte vill ha med. För den första ringen kommer sällan med i alla fall.

  SvaraRadera
 16. Jag har sett tutorials på det med, och det är ju smidigt om man av nån anledning inte vill slabba med vatten :) Själv orkar jag inte klippa och fippla för att få bitarna att passa på naglarna, så jag tycker det är smidigare att doppa fingrarna :)
  Och ja, det är skillnad på vatten och vatten, av nån anledning :p

  SvaraRadera
 17. Gud vad snyggt ditt vart! Jag försökte nyss, men det var för välldigt svårt dedär med mönstret, så jag tog bort det och målade tillbaka det så som jag hade det från början, haha. När det gäller mig så är jag inte den med bra tålamod, men jag kommer säkert försöka igen. Tack för tipsen iallafall!

  SvaraRadera

Har varit tvungen att ta bort möjligheten att kommentera utan att vara inloggad pga väldiga mängder spam. Beklagar! Men lämna gärna en kommentar ändå om du har möjlighet.