tisdag 26 juli 2011

Olika typer av nailart

Det här är ett inlägg jag fått frågor efter och som jag filat på ett tag. Tar tid att fota allt… :) Men nu så! Tänkte att det här blir ett övergripande inlägg med fokus på verktygen, prylar och vad det finns för olika typer av nailart i stora drag, och så får jag gå igenom hur man använder de olika sakerna i mer rena tutorials separat, annars blir det milslångt.
Jag måste bara säga först att jag även skriver om saker som jag själv inte äger och därför inte kan fota. Jag vill absolut inte ta andras bilder och därför har jag hållt mig till bilder från företag och försäljare. Det blir ju gratisreklam för dem så det känns mer okej än att ta en privatpersons bilder. Jag länkar också tillbaka till källan så titta in där om ni vill för mer info och fler exempel.
Då så… Det finns ju hur många sätt som helst att sätta extra piff på naglarna, och man kan använda det man har till hands bara man har fantasi! Jag har sett folk använda presentpapper och fjädrar bland annat, så spana på roliga saker som inte har med naglar att göra, det mest oväntade kan kanske bli det snyggaste!
Men för att ta de ”vanliga” sakerna då dyker upp mycket på bloggar och/eller på nätet i allmänhet…

Effektlack är ju det uppenbara: glitter, flakes, layeringlack etc. Det hoppar vi över för det finns bättre beskrivet i listan över finishar.
Striping-lack
Striping-lack, eller nail art lack som de också kallas, känns väl som den logiska följden, det är ju ändå nagellack. Det är i princip vanligt lack men med en smal pensel som passar för att göra tunna streck. Inte det bästa för att göra mönster som inte består av linjer men med streck kommer man långt! Jag är dock lite skeptisk till sådana lack eftersom man då egentligen får skaffa dubbel uppsättning av färgerna som man redan har som vanliga lack, med vanlig pensel. Och det känns ju rätt dumt egentligen, om man inte använder dem väldigt flitigt. Så för min del känns det vettigare att investera i en striping-pensel helt enkelt, så kan man använda den till vilket lack som helst. Jag har två, fast de sitter i var sin ände av samma skaft. Rengör dem gör man lämpligtvis i dip-in burken!
striping-penslar


Nagellack kommer också i form av pennor. Det är som en blandning mellan en tuschpenna och en limflaska med ett jättelitet hål. Jag har inga sådana själv men jag kan tänka mig att det lätt blir stopp i det lilla hålet.
Bilden kommer från UK-baserade företaget Models Own som även gör vanliga nagellack. De har en hel del i sitt sortiment som jag inte skulle ha nått emot att införliva i min samling.
 
Mina penslar, av varierande kvalitet
(kan nån tala om för mig vad jag ska
ha fjäderborsten till för det kan jag
inte begripa!)
För att fortsätta på temat penslar: det finns andra käcka penslar man kan använda som är specifikt gjorda för nailart (nail art brushes). Jag köpte ett set med lite olika men just det setet är inte särskilt bra. Penslarna spretar lite och plasten blir matt och ful av removern. Över huvud taget behövs ju material som tål aceton och andra kemikalier. Det går även utmärkt att köpa penslar gjorda för att måla tavlor och annat med. Huvudsaken är att de är jättesmala, naglarna är så små ytor så det är pilligt värre.


Dotting tools kommer i olika storlekar
som således gör olika stora prickar...
nästan logisk ju :p
Dotting tools då, det är ju nästan en typ av pensel :p En variant av svensk översättning är prick-verktyg, det talar väl om ungefär vad det är till för. Man gör prickar helt enkelt. Men man kan också göra marmoreringar genom att dutta ut två eller fler olikfärgade lack och blanda ihop dem med ett dotting-tool.

mina akrylfärger, billigt inköpta på nätet
Man ska ha nått på penslarna också… Förutom nagellack är akrylfärger bra till nailart, allt som går att göra med nagellack går också att göra med akrylfärger. De är vattenlösliga så man kan tvätta bort det som blir fel, och späda ut dem till en bra konsistens om man vill. Är lätt att få tag i också eftersom de finns hos allt från konstbutiker till Clas Ohlson. Man måste vara noga med att måla topplack över sin akryl-manikyr dock eftersom den annars försvinner när man tvättar händerna!


två använda svampar
Både nagellack och akrylfärg går också att svampa på naglarna, sponging på engelska. Då använder man en makeupsvamp, en sån där trekantig ni vet… fast de kommer ju i andra former också så klart och man kan klippa svampen till önskad form. Målar på lack på svampen och duttar på nageln. Det är ett väldigt smidigt sätt att göra gradienter på naglarna.


Närbild på plattan
Konad är ju ett litet kapitel för sig. För att dra förklaringen helt från början så är det en liten platta i metall där man med laser etsat ut ett mönster som alltså består av fördjupningar i metallen. Man kladdar på ett lack över mönstret, skrapar av överskottet så att det bara är kvar lack i mönstret och inte utanför, och plockar upp lacket med en gummistämpel. Sen trycker man stämpeln mot nageln så att mönstret fastnar. Det finns speciella konad-lack som är gjorda för ändamålet, de är mycket mer pigmenterade och tjockare än vanliga nagellack och går inte att lacka naglarna med eftersom det aldrig torkar då. Men det går att göra konadtryck med andra lack också, bara de är tillräckligt pigmenterade så att det syns. Man får testa sig fram helt enkelt. Ordet konad är egentligen namnet på en tillverkare av sådana plattor och tillhörande lack men nu har hela företeelsen fått det namnet. Det är ungefär som när man (helt felaktigt!) kallar alla mp3-spelare för iPod, bara för att det är ett populärt märke av mp3-spelare. Det finns andra märken på plattor också, en populär är Bundlemonster. Och så görs det piratkopior av Konadplattorna som på bloggarna brukar gå under beteckningen fauxnad och ofta är av rätt kass kvalitet.

Till konad behöver man en platta, något
att skrapa med och en gummistämpel
...och så lack, det här är ett Konad-lackschaboner
Ett alternativ till konadtryck är schabloner. Precis som vilka schabloner som helst är det ett utskuret hål som man duttar färg i så bilden får formen av hålet. Eftersom alla delar måste sitta ihop med ramen ger det en del begränsningar i motiven men för enklare mönster är det ett väldigt snabbt och enkelt sett att göra manikyren lite roligare.La en hårnål bredvid så ni ska se hur
smal tejpen är. Den här är ca 0,5mm
Tejp använder samma tanke som schabloner. Man sätter tejp över de bitarna av nageln man inte vill måla på, kladdar lack på resen och tar bort tejpen innan lacket torkat. Bara pilligheten och ens tålamod sätter gränser för vilka mönster man kan göra. Det finns speciell striping-tejp som är supersmal men det går också bra att använda vanlig tejp och klippa lämpliga bitar av den. Man kan också klippa med en mönstersax för roliga effekter. Striping-tejpen är också gjord för att kunna sitta kvar på nageln och lackas över med överlack, så slipper man måla linjerna själv.


ett gäng av alla mina klistermärken
Ett ännu enklare sätt är att sätta klistermärken (nail stickers) på naglarna. Det finns hur många varianter som helst att köpa på små ark. Jag har vad som känns som en miljon sånna ark men jag använder dem ju aldrig, suck.


glitter i burkarna och strass i den
lilla påsen
Löst glitter, rhinestones (strass på svenska), konfetti, pärlor, paljetter, etc. är också enkelt att sätta på naglarna och ger en kul effekt. De kommer i alla tänkbara färger och former. Flera lager överlack krävs dock för de lite tjockare sakerna så att man inte riskerar att fastna i nått, strass-stenarna sticker ju gärna ut en del.Fjärils-fimo sticks från Vouge Nail Art
Fimo är också som en sorts paljett eller vad man nu ska kalla det, fast tredimensionell och i gummi-plastaktigt material. Den kommer i form av fimo sticks som man själv skär tunna, tunna skivor av och klistrar fast på naglarna. Finns i allt från glada smilysar och fjärilar till frukt och katter. Har inte testat själv, tror jag skulle störa mig på att det sticker ut från naglarna.
Den här bilden är från företaget Vogue Nail Art.

Liknande är små låtsas blommor, frukt eller andra figurer som man kan skulptera fram på nageln i ett sorts akryl-material. Jag är verkligen inte insatt i det här utan tar bara upp det som exempel. Jag kan heller inte hitta någon bra bild på det som jag med gott samvete kan ”sno”. Alla designerna är ju gjorda av någon som med rätta är väldigt stolt över sitt arbete! Ni får den här länken istället som är en Google image sökning så får ni se massa exempel. …Torkade blommor kan man också sätta på naglarna, på tal om blommor.


Länk till Nail Deligts sida med foil
Foil, eller folie på svenska, är också en kul grej som jag tyvärr inte fått tillfälle att testa själv. Det är som ett klistermärke men där klistret kommer separat. Folien består av en rulle med ett tunt, tunt foliematerial med en baksida i plast. Man målar specialklister på nageln, antingen över hela eller i ett mönster, låter det torka så att det bara är klibbigt och sen duttar man folien mot nageln. Då lossnar den glansiga ytan från baksidan och fastnar på nageln. Folien kommer i underbara glittriga färger så det är nog det ultimata nagel-blinget :)
Bilden kommer från e-tailern Nail Delights som säljer massa fina saker. De är baserade i Storbritannien och skickar internationellt så det kanske tål att kikas närmare på.


En av mina marbels
Marbeling verktyget, litet som ni ser
jämfört med hårnålen
Water marbling är också ett sätt att dekorera naglarna men som inte kräver några egentliga verktyg. En mugg vatten, vanlig tejp och en tandpetare är allt som behövs för att börja… och nagellack då också förståss. Vattnet påverkar mycket hur resultatet blir och hur lätt det är att göra marmoreringarna. Jag märkte stor skillnad när jag bytte från kranvatten till flaskvatten (utan kolsyra och smak då så klart). Jag dricker inte flaskvatten utan har det bara till naglarna, min omgivning tycker att jag är knäpp… vilket ju antagligen är befogat. Pojkvännen föreslog att jag skulle köpa destillerat vatten på en bensinstation och det kan jag tänka mig funkar bra också, ju mindre ”saker” det är i vattnet desto bättre. Jag skaffade ett marbling tool för att göra marmoreringarna, i princip en metallpinne med spetsig ände, men det är inte nödvändigt egentligen, en tandpetare funkar lika bra.

Jättebra tutorials för water marbling finns att hitta hos My Simple Little Pleasures Youtube kanal

Jag har ju säkert glömt nått nu… ni får tala om vad. Om det är nått särskilt ni vill se mer av så lämna en kommentar. Ni får berätta vad jag ska börja med om ni vill ha tutorials på något särskilt!

Jag beklagar att det ser ut som jag slängt in bilderna bara, Bloggers hantering av bilder gör sitt bästa för att få mig att slita ut mitt hår i förtvivlan! Efter ett antal timmars fipplande gav jag helt enkelt upp...

6 kommentarer:

 1. Wow! Kul! Jag lär mig nytt hela tiden! En väninna tycker jag blivit nagelfetisch :-) (pojkvännen uttryckte "så många" över alla nagellacksflaskor i badrumsskåpet, ja de får plats där än så länge), haha, jag tycker det är kul allt samman! Lite vardagslyx.
  Fick min första komplimang idag, min optiker frågade om det var mina egna naglar och tyckte att de var så snyggt formade (ska visa henne imorgon hur jag gjort). Bara att suga åt sig!

  SvaraRadera
 2. Haha, ja allting är ju rellativt! Jag tycker själv min samling är liten... :)

  SvaraRadera
 3. Blev riktigt sugen på att fixa naglarna när jag läste det här inlägget :) Finns så mycket kul man kan göra! Måste skaffa fler konadplattor alltså..

  SvaraRadera
 4. jätteroligt med lite förslag på nagelkonst :) jag tycker jag har många nagellack som är uppe i ca 140st, då har jag ändå sålt och gett bort många som jag inte kände så mycket för, men min favoritbloggerska har 1700st.. woo :D hur vårt är det inte att välja färg då? :D
  Jag har börjat tycka det är lite tråkigt med bara en basfärg, vill gärna ha nåt litet mer på naglarna ;)

  SvaraRadera
 5. Ja, jag håller med, jag tröttnar också väldigt snabbt när jag bara har ett lack på naglarna, det är väldigt lätt hänt att det blir nått mer uppepå, eller att det byts ut illa kvickt :P

  SvaraRadera
 6. Hej! Vilka bra och innehållsrika inlägg du har! Måste vara bästa nagelbloggen i Sverige!

  Undrar bara var man kan köpa schabloner och hur använder man dessa? Har du ett inlägg om det kanske?
  /Kristiina

  SvaraRadera

Har varit tvungen att ta bort möjligheten att kommentera utan att vara inloggad pga väldiga mängder spam. Beklagar! Men lämna gärna en kommentar ändå om du har möjlighet.