torsdag 7 juli 2011

Vanliga ord och förkortningar

En lista med nagelbloggs ord vore kanske inte fel... 


cabochon
Cabochon – En typ av glasbit som man målar lack på för att göra nagellackssmycken. 

Chip/chipping – när lacket slits och det lossnar bitar av det, oftast vid topparna. Den försvenskade varianten blir att lacket har chippat. 

Cuticle drag – (cuticle är engelska för nagelband) är när man målar på lacket och det blir kala fläckar på den inre delen av nageln. Beror på att lacket har en skum formula och/eller på att man petat för mycket med penseln på samma ställe. 

Dud – En inte så holografisk version av ett lack som ska vara holografiskt. Vissa tillverkare gör om sina lack utan att ändra namnet och i det läget blir de holografiska lacken ofta mycket mindre holografiska. Beteckningen används ibland också för duokroma lack som gått samma öde till mötes och blivit mindre duokroma än vad de ska vara. Det borde vara spöstraff på sånt... 

Dupe – förkortning för duplicate och innebär att två olika lack är så gott som identiska. Det räcker inte med att de är lika eftersom nagellacksnördar är extremt petiga med nyanser och finishar. Det kan räcka att det är lite olika mängd med glitter i två i övrigt identiska lack för att de ska klassificeras som bara nästan-dupes. En äkta nörd kan dessutom hitta argument för det nödvändiga med att äga två eller fler dupes också! 

Finish – lackets yta och framtoning, till exempel om det har skimmer eller glitter i sig, har en metallisk finish eller kanske är matt. En lista över olika typer av finishar kan man hitta här.

Formula – hur nagellacket är att måla med. Formulan kan till exempel beskrivas som bra, dålig, rinnig, tunn, tjock, etc. Inbegriper också egenskaper som hur snabbt det torkar och hur länge det håller utan att chippa. Det sistnämnda beskrivs dock inte lika ofta eftersom bloggare vanligen byter lack innan de hinner börjar chippa. 

Frankenlack – ett nagellack som man blandat själv av två eller fler andra lack. Blandningen är alltså inget man kan köpa utan blir helt unik för just den flaskan. Namnet kommer självklart från dr Frankenstein och hans monster. Tips för hur man kan blanda egna frankenlack hittar man här.


Gradient i lila och lila
Gradient – När man lägger två eller fler nagellack ton i ton på naglarna. Görs enklast med en makeup-svamp. Tutorial hittar man här.

Haul – ett större inköp av saker, inte bara av nagellack utan kan även vara av smink, kläder, prylar eller vad det nu må vara. Bloggarna visar gärna upp sina nyförvärv under den här etiketten. 

HTF eller VHTF – står för Hard To Find eller Very Hard To Find. Används för lack som inte längre tillverkas utan säljs på exempelvis eBay. Om de då är svåra att få tag på eller rent av väldigt svåra att få tag på får de den här beteckningen. Går vanligtvis för stora summor (relativt sett) när man väl får tag på dem. 

Indielack – lack som görs av privatpersoner och sen säljs på nätet. Det blir då ett independentmärke eftersom det inte finns något stort företag bakom. Exempel som dykt upp är Lynnderella, Dollish Polish och NerdLacquer. De börjar ofta sin försäljning på Etsy, så det är ett bra ställe att leta om man vill hitta nyheter. 

Layering – när man lägger olika nagellack över varandra för att skapa en kombination. Görs främst med skira lack eller lack som består av glitter eller dylikt i en klar bas, så att man på nått sätt kan se det lacket som ligger under. Det finns en hel del lack som är specifika layering-lack och i princip inte syns förrän man lägger dem uppe på nått annat lack. 

Lemming – betyder ju lämmel på engelska och det är väl lite åt det hållet. Att man har en lemming, kanske rent av på sin lemming-lista, innebär att det är ett lack som man verkligen längtar efter att köpa. Oftast beror det på att man sett det på någon annan eller på någon blogg, därmed vill man alltså vara en lämmel och ha samma sak som den personen har. 

Mani/Pedi – förkortningar av manikyr och pedikyr. 

MUAMake Up Alley, en samlingsplats och diskussionsforum på nätet för folk som gillar smink och allting sminkrelaterat, inklusive nagellack. (På sminkbloggar kan det även stå för make up artist) 

Nailart – samlingsnamn för olika typer av utsmyckning av naglarna. Det kan vara kombinationer av olika lack eller speciella lack, glitter, stenar, eller olika tekniker för att måla naglarna. En lista med olika typer av nailart kan man hitta här 

NOTDNail Of The Day, ett blogginlägg om vad skribenten har på naglarna helt enkelt. Är det bara ett enda lack är inlägget ofta utformad som en recension av lacket i fråga, men det kan lika gärna vara en manikyr med nailart av något slag. Förkortningen OTD kan användas med i princip vilken bokstav framför som helst för att betyda olika saker. Andra vanliga alternativ är Eye of the Day (ögonsminkning) Lip of the Day (läppsminkning), Outfit of the Day (kläder) Tip of the Day (dagens tips) osv. 

Exempel på en ombre-manikyr
Ombre – en typ av manikyr där alla naglar är målade i olika lack men färgskalan är den samma. Traditionellt ska alla lack ha samma finish, creme till exempel, och gå från ljust till mörkt. 


Opakt – när nagellacket är helt ogenomskinligt, man har alltså ingen VNL (se nedan) och det är jämt och inte flammigt så man ser nageln igenom. Står ofta i samband med beskrivningar av hur många lager som krävdes för att få lacket snyggt. 

Shrinkage – om man har ett överlack som gör att lacken under krymper och drar ihop sig lite kan det se ut som man har tipwear (se nedan) redan några minuter efter man har målat. Då kallas det för shrinkage (krympning). 

Skirt – (det svenska ordet nu alltså och inte engelska för kjol) lack som är lite genomskinligt helt enkelt och som kräver många lager för att bli opakt. 

En skittle manikyr med neonlack
Skittle – en manikyr där alla naglar är målade i var sitt lack och där alla lack har helt olika färger. Beteckningen kommer från godiset som heter Skittles och är olikfärgade ploppar (liknande M&M).

Stash – ens samling av nagellack, eller andra sminkrelaterade grejer. Att visa upp sin stash är ofta populärt bland läsarna. 

Swatches – används på nagelbloggarna som beteckning på när man visar upp ett nagellack. Kan antingen vara på naglarna eller på ett nagelhjul eller dylikt. Man letar vanligtvis efter bilder, swatches, av ett lack innan man köper det, det är halva syftet med nagelbloggarna. 

Three/3 Free – en beteckning som tillverkarna använder för att tala om att lacken är fria från tre sorters kemikalier som anses otrevliga: "formaldehyd"/formalin, toluene och DBP. Länkarna går till de individuella inlägg jag skrivit om ämnena, läs gärna dem om du är intresserad av ingredienser.

Tipwear på Zoya Anaka med
konadtryck över
Tipwear – är när nagellacket slitits på toppen av nageln så att yttersta kanten blir fri från nagellack, som på bilden. Förhindras lämpligen genom att måla ovankanten av nageln med ett lager av vardera av underlack, färgat lack och överlack och sedan bättra på överlacket varje dag… men vem orkar :p 

Underklädeslack – ingen riktig term kanske men beskriver väldigt bra vad det handlar om (myntad av Sminkan om jag inte tar fel). Det här är en lösning på problemet med VNL och innebär att man lägger ett opakt ljusbeige/hudfärgat lack under ett skirare lack som inte klarar av att bli opakt på egen hand på ett rimligt antal lager. Det fungerar helt enkelt som underkläder till lacket.  
VNL med Nubar Cotton Candy
(det blir opakt med fler lager)
VNLVisible Nail Line, innebär att man även genom nagellacket ser var nageln släpper från fingertoppen. Som på bilden. En del stör sig inte det minsta på det medan andra avskyr det, jag hör till den senare kategorin. Skira lack ger problem med VNL så jag undviker sådana. 
Nått ska jag lägga till på listan? Skriv en kommentar!

11 kommentarer:

 1. Cuticle Drag! :D

  Nej, det var en bra lista. Det behövs nog för det blir fler och fler intresserade som inte varit med i "begynnelsen" och alltså inte har terminologin.

  SvaraRadera
 2. Tack för att du påbörjade denna lista :-)

  SvaraRadera
 3. Sådär, en rejäl uppdatering nu när hjärncellen tydligen var på mer kreativt humör! :p

  SvaraRadera
 4. Åh så bra ordlista! För mig som är rätt ny med nagelbloggeriet var detta värdefullt. Visst har man sett de flesta orden och tror man vet vad det betyder, men nu vet jag säkert! Stort TACK :-)

  SvaraRadera
 5. Jättebra ordlista! Jag önskar att jag hade hittat dig när jag var helt i början av mitt lacknörderi! :-)Det hade gått såå mycket fortare att lära sig alla begrepp då, och fatta vad alla pratade om på de olika bloggarna...:-)

  SvaraRadera
 6. Jätteroligt att höra att det uppskattas och hjälper folk! Om det gör det så är det värt jobbet :D

  SvaraRadera
 7. Haha.. ja, SOM har undrat över vad vissa grejer betyder. NOTD t.ex :) DOH! Fattar nu.

  SvaraRadera
 8. Det är inte lätt med alla skumma ord, bra att listan hjälpte :D

  SvaraRadera
 9. Kanske har Skittlette en plats här nu? Det börjar ju bli riktigt poppis :)

  SvaraRadera

Har varit tvungen att ta bort möjligheten att kommentera utan att vara inloggad pga väldiga mängder spam. Beklagar! Men lämna gärna en kommentar ändå om du har möjlighet.