lördag 23 juli 2011

Hur man får manikyren att hålla


Så vi har gått igenom hur man får nagellacket att ramla av, och hur man får det att hålla när det är kvar i flaskan. Vad sägs om hur man får det att hålla på naglarna också då?
5 steg är allt som behövs för att få en manikyr som sitter länge. Hur länge beror sen mycket på vad man gör med sina händer, vilka lack man använder och hur mycket naturlig olja ens nagelbäddar och nagelband producerar. Men med den här metoden har man i alla fall gjort det man kan för att det ska hålla. Sen underlättar det ju självklart om man låter bli att använda naglarna som verktyg också och är lite försiktig med dem…
  1. Underarbetet – Naglarna ska vara helt rena och fria från hudcreme, olja och hudens eget fett. Att olja in naglarna och använda handcreme är visserligen jättebra och bör uppmuntras men när man ska lacka ska inget av det vara kvar. En del använder nagellacksremover för att göra rent naglarna, alltså även efter att allt gammalt lack är borta, för att få bort allt fett från nageln. Och det funkar säkert men personligen så undviker jag remover så gott jag kan. Mitt alternativ är att tvätta fingrarna med diskmedel. Tvål funkar inte eftersom den är gjord för att återfukta huden och därför lämnar en film på naglarna med fett. Men diskmedel är gjort för att ta bort allt fett så det går utmärkt. Se sen till att naglarna är helt torra efter handtvätten.
  2. Underlack –  Ett bra underlack är helt nödvändigt för att lacket ska hålla. Det finns olika sorters underlack och har man som första prioritering att lacket ska hålla länge väljer man förslagsvis ett underlack som är gjort specifikt för det. Ett lager räcker om man inte planerar att använda ett lack som man vet missfärgar extra mycket. Sätt även underlack på toppen av naglarna så att säga, alltså runt den fria kanten på nageln. Det hjälper till att skydda mot tip wear och mot att lacket chippar i kanterna.
  3. Färgat lack –  De flesta lack kräver två eller tre lager för att täcka. Även om det räcker med ett så är det bra att måla på ett extra för hållbarhetens skull. Har man för tunt lager med lack på naglarna totalt sett så spricker det gärna upp och flagar av i små, små flagor, särskilt i kanterna. Å andra sidan är det inte bra med för tjockt lager nagellack heller: är det ett skirt lack så lägg gärna ett annat opakt lack i botten så att det inte behövs lika många lager. Ett tjockt lager lack på naglarna gör att det gärna lossnar stora bitar av lacket. Om man väter ner naglarna under en längre tid så att de bli mjuka och böjliga är det lätt hänt att nageln böjer sig men inte det tjocka lagret lack, som då lossnar istället.
  4. Överlack –  Snabbtorkande lack är ju det vanligaste men det finns även överlack som är gjorda för lång hållbarhet. Oavsett vilket man väljer så är huvudsaken att man använder nån form av överlack. Det gör att manikyren blir mycket mer tålig mot allt som den utsätts för med repor och stötar. Ett färgat lack utan överlack på chippar mycket fortare.
  5. Underhåll –  Bara för att manikyren har torkat betyder inte det att man har jobbat klart. För att hålla manikyren snygg bör man måla över ett lager överlack varje eller varannan dag, beroende på hur mycket påfrestningar man utsätter sina naglar för. Kanske inte ett tjockt överlack i stil med Seche Vite då som bygger upp tjocka lager utan ett som går att måla tunt med. Även nu bör man måla mer lack runt kanten på den fria delen av nageln, så att lacket inte får en chans att skavas bort på topparna.
Nu låter det väl som att man måste göra så här och att det inte finns några alternativ... Självklart är det inte så! Det är aldrig fel att experimentera och försöka hitta en metod som funkar för en själv, alla är ju olika. Men det här kan vara ett bra utgångsläge och kanske ge tips om hur man kan få sina manikyrer att sitta lite bättre.

Det kan ju nämnas också att om man filar ovansidan av nageln med en nagelbuffer så kommer det att påverka hållbarheten också. En lite rugglig och matt yta gör att lacket fäster bättre i den (jämför med att man slipar ytan matt innan man lackar om en bil) men att hela tiden slipa på ovansidan av nageln gör att den blir tunnare och tunnare och försvagas tills den till slut går av. Det är alltså ingen långsiktig lösning. Man bör inte slipa ytan mer än en gång i månaden eller en gång var fjortonde dag och de flesta av oss byter nagellack oftare än så. Att polera nageln med den finaste sidan på nagelbuffern är däremot bra för nageln eftersom det stänger igen ytan och skyddar den mot yttre påfrestningar lite bättre. Men att polera nageln gör att lacket sitter lite sämre, så det är en avvägning man får göra där.

Har ni några knep för att få lacket att hålla?

9 kommentarer:

  1. Bra tips :) Jag byter nagellack rätt ofta också så brukar inte göra så mycket för att få det att hålla (mer än baslack och topplack). Men kanske kan vara bra till fötterna för dem orkar jag inte byta så ofta! :)

    SvaraRadera
  2. Ibland tror jag det räcker med ett bra nagellack. Zoya - Faye satt toppen i en vecka (och sedan tog jag bort det, det kanske hade suttit längre) utan vare sig över- eller underlack.

    SvaraRadera
  3. Helga - Ja, det är inte riktigt nödvändigt i min värld heller :p

    Sarah - Absolut! Vissa lack är ju fantastiska på att hålla helt på egen hand! ...synd att alla inte är sådana bara

    SvaraRadera
  4. Jag tycker att dessa inläggen är bra för jag kan inte så mycket om naglar och nagellack... ordlistan var också bra, men lång :-) Bra att lära sig saker. /Louise A

    SvaraRadera
  5. Hihi, jajjamen, jag spider kuskapen omkring mig :) Jag har ju "hjärntvättat" både Christina och Johanna och jobbar just nu på min mamma, så jag ska nog lyckas med dig också ska du se ;) Kram

    SvaraRadera
  6. Jag har läst din blogg ett tag men inte kommenterat, så jag tänkte göra det nu. :)

    Tack för det här inlägget, det har hjälpt mig en hel del! (Inlägget om baslack har också varit hjälpsamt). Av någon anledning så hade jag svårt för att få lack att sitta kvar, men nu är det bättre med den saken!

    SvaraRadera
  7. Josefin - Alltid roligt med kommentarer! Nackdelen med bloggarna är ju att läsarna är osynliga så länge de inte kommenterar, så det är alltid kul att få ett namn på statistiken så att säga :D
    Och vad bra att tipsen har hjälpt!

    SvaraRadera
  8. Hej!
    Jag är inte så flitig användare av nagellack, men har börjat uppskatta det mer :)

    köpte mitt första underlack i förra veckan, men det gör att nagellacket inte torkar?
    Det var ett annat märke på underlacket och nagellacket, brukar det göra så mycket skillnad? Du kan inte ge tips på ett bra underlack resp. överlack som jag kan investera i? :)

    God jul :)
    /Rebecka

    SvaraRadera
  9. Rebecka - Ibland passar underlacket inte ihop med det färgade lacket men det är verkligen inte ofta man hör om sådant så du måste ha haft maximal otur isf! Det är nog vanligare att nagellacket inte passar ihop med överlacket, så att det drar ihop sig eller liknande...
    Jag har ett inlägg om underlack ( http://cactusnailpolish.blogspot.com/2011/08/en-orgie-i-underlack.html ) där jag går igenom alla jag har testat. Min favorit är Seche's underlack men om du inte får tag på det så rekommenderar jag Sally Hansen eftersom de är lätta att få tag på och håller bra kvalitet.
    När det gäller överlack är hela nagelvärlden överens om att Seche Vite är oslagbart :) Det finns ju på Kicks nu också även om det är dyrare än på nätet, men är man ingen storkonsument av det så är det ju värt det ändå. Över huvud taget tror jag på att skaffa ett överlack som är snabbtorkande, annars orkar man inte vänta på att det ska torka av sig själv :)
    Hoppas du hittar rätt till slut! Återkom gärna om du har fler frågor! God jul :)

    SvaraRadera

Har varit tvungen att ta bort möjligheten att kommentera utan att vara inloggad pga väldiga mängder spam. Beklagar! Men lämna gärna en kommentar ändå om du har möjlighet.