lördag 16 juli 2011

Hur man har hand om sina nagellack

Så länge man behandlar nagellack på rätt sätt så blir det inte för gammalt, tar man bara hand om sina flaskor håller de hur länge som helst. Så om ni nån gång i sorg slängt en älskad flaska för att lacket blivit tjockt och segt är det alltså nu läge att ångra sig bittert!

Okej, då var ångrandet gjort, nu kan vi gå vidare! Hur ska man då göra för att undvika samma misstag igen?

Det allra bästa är att förebygga problemet genom att hålla flaskans hals ren. Om det kommer in lack i gängorna så sluter det inte tätt längre och då börjar lacket att torka även när man inte använder det. En ren och väl försluten flaska kan skydda lacket hur länge som helst och låta det gå i arv till nästa generation om man så vill.

Den noggranna lackaren gör rent halsen på flaskan efter varje användning men man behöver ju inte gå till överdrift. Ta bara bort lacket med en gång om det råkar hamna på utsidan av flaskan och var lite försiktig så det inte hamnar överallt, det klarar man sig långt på. Om det blir lack på flaskhalsen så tar man en bomullsrondell eller lite hushållspapper med nagellacksremover av valfri sort på och gnuggar tills gängorna är rena igen.

inte bra...
Om nu olyckan redan är skedd och lacket blivit segt och hopplöst att använda så finns det fortfarande sätt att rädda det. Fast det beror ju såklart inte alltid på att man misskött sina flaskor, så fort man öppnar flaskan så börjar kemikalierna dunsta. Så använder man ett lack flitigt så kommer det att tjockna till slut. Men så länge det inte stelnat helt utan i alla fall rör sig lite när man vänder flaskan upp och ner så finns det hopp!

Lösningen är (bokstavligt talat) nagellacksthinner eller förtunningsmedel. Det består av precis samma kemikalier som fanns i lacket från början men som har dunstat bort. Om man bara tillsätter det igen så blir lacket som nytt. Man ska dock bara använda sådant som verkligen är avsett för att späda nagellack med. Man ska inte använda nagellacksborttagning eftersom det visserligen löser sig i lacket men riskerar att förstöra det, beroende på vad removern innehåller.

Förtunningsmedel går att köpa på flera av siterna som jag länkar till i Köpguiden och är inte särskilt dyrt. Det kommer i flaska med en liten pipett och en eller ett par pipett-doser brukar normalt räcka. Börja med några droppar, skaka eller vänd på flaskan lite och låt det lösa sig, fortsätt så med lite i taget tills det har återfått en bra konsistens. En flaska thinner räcker väldigt länge, så vill man inte ha en egen kan man gå ihop ett gäng och dela på den.

Nagellacksthinner, vanligt till höger och Seche Restore
till vänster.
Har använt det vanliga för att rädda livet på tre flaskor som
såg helt hopplösa ut samt för att späda ett antal flaskor där
det bara tjocknat och ni ser hur mycket som är använt, ca
4mm av innehållet

Kan ju nämnas att det finns speciellt förtunningsmedel till snabbtorkande överlack som Seche Vite. Deras heter Seche Restore och är utmärkt att använda när ens Seche Vite har blivit för segt, vilket det ju snabbt blir. Planerar man använda Seche Vite till sina manikyrer i större omfattning tycker jag att en flaska Seche Restore är en bra investering, den räcker bra mycket längre än en flaska av lacket men kostar lika mycket hos lack-siterna.

Att förvara sina flaskor rätt är också bra. Nagellack ska inte förvaras i direkt solsken under längre perioder (och då menar jag en månad och uppåt) eftersom färgen kan blekna om man har otur. Det finns säkert lack som klarar sig mot blekning alldeles utmärkt men det är ju svårt att veta innan man testat och då kan det ju lika gärna ha gått åt skogen… Så flaskorna vill stå mörkt, eller i alla fall i skuggan. I en låda blir jättebra. Jag har också läst rykten om att folk förvarar dem i kylskåpet i hopp om att de ska hålla längre. Sånt tycker jag är konstigt. Om man inte köper prylen ur en kyldisk i affären så varför ska man gå hem och stoppa den i sin egen kyl? Hmmm... Nagellack vill absolut inte bo i kylen eftersom det gärna tjocknar lite och blir jobbigt att måla med, och torkar långsammare. Så då får man låta flaskan stå framme ett tag så den blir rumstempererad innan man använder den… verkar väldigt osmidigt. Som sagt, en låda blir bra.

Cetuem lack där glittret
hamnat i botten
Om lacken står länge utan att bli använda kan de skikta sig. Dels kan pigmenten dela upp sig lite, glittret sjunker till botten t.ex. Men det kan också hända att kemikalierna skiktar sig så att det bli ett helt genomskinligt lager överst medan resten av lacket ligger i botten. Det ser ju ut som lacket är förstört men så länge det inte har torkat ihop och stelnat helt så är det inga problem. Man skakar bara lacket ordentligt och håller på så tills det tagit sig samman igen. Om det inte finns kulor i lacket så är skakandet inte lika effektivt och en annan variant är då att rulla lacket mellan händerna omväxlande med korken upp och omväxlande med korken ner. Det är också ett bra sätt att blanda lack som bara delat upp sig lite grann eller när glittret behöver röras runt lite.

Dock ska man vänta med att lacka med det i ca en kvart efter att man har skakat ett lack. Det rörs in luftbubblor i lacket när det blir skakat och då behöver man vänta tills de stigit upp till ytan och ploppat sönder. Om det är luft kvar i lacket när man använder det så bubblar det sig på naglarna och ytan blir knottrig, inte snyggt. Då är det bättre att använda metoden med att rulla lacket i händerna eftersom det rörs in mindre luft på det sättet.

Jahopp… frågor på det?

12 kommentarer:

  1. Bra inlägg!

    Det här med knottror i lacket på nageln..vet du om det även kan bero på att man tar för mkt lack?

    SvaraRadera
  2. Ja absolut, lacket kan bubbla sig av fler anledningar! En är att man målar för tjocka lager eller att man målar på lageren för snabbt innan de under har hunnit torka. Vad som händer är att kemikalierna som ska dunsta ur lacket när det torkar inte riktigt får en chans att göra det. Istället "klumpar" ångorna ihop sig till bubblor som inte lyckas spricka eftersom ytan på lacket hunnit stelna.
    Det är lite som när pannkakor bubblar sig när man steker dem, ångan har ingen stans att ta vägen :)
    Så tunnare lager och mer tålamod borde lösa problemet :) ...fast ibland kan det ju vara ett kasst lack också!

    SvaraRadera
  3. "Vad som händer är att kemikalierna som ska dunsta ur lacket när det torkar inte riktigt får en chans att göra det. Istället "klumpar" ångorna ihop sig till bubblor som inte lyckas spricka eftersom ytan på lacket hunnit stelna."

    Det där var nog den bästa förklaringen jag hört för bubblor! Äntligen något som låter logiskt och jag förstår :D Tunna lager is the shit alltså.

    Vilken sorts civing är du förresten? :)

    SvaraRadera
  4. Vad bra att det var begripligt! :D Jag kände mig lite svamlig där vid pannkakorna >.<

    Jag är maskiningenjör med inriktning mot produktionsteknik! Om jag nånsin blir klar är dock en annan sak... %#+?&¤ omtentor...
    Så inga kemikunskaper att tillämpa på nagellack tyvärr :p

    SvaraRadera
  5. Hej. Går det att använda seche restore till att tunna ut vanliga nagellack?

    SvaraRadera
  6. Använder OPI:s rapidry tror jag den heter. Det är snabbtorkande överlack. Vad ska jag använda för thinner till den om jag vill ha big 3 free? Måste man ha någon speciell thinner när det är snabbtorkade lack eller går vanlig bra?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lite av den snabbtorkande effekten försvinner nog med vanlig thinner i ett snabbtorkande överlack, sen om det är tillräcklig skillnad för att man ska störa sig på det går nog inte att säga förrän man testat :p Jag vet ingen annan thinner än Seche Restore som är avsedd specifikt för snabbtorkande lack tyvärr. Poshé gör en men det står inte på att den är för snabbtorkande lack.
      En thinner som jag vet är big 3 free är OPI's egen, den har jag skaffat själv, men det finns absolut fler, Zoya's är det också. Det är nog säkrast att skaffa en av ett känt märke än bara en thinner från vem som helst, det kan vara lite vad som i dem.

      Radera
  7. Jag har två depend nagellack i färgerna svart och chockrosa och båda har klibbat ihop eller geggat ihop och jag vet inte vad jag ska göra för att få tillbaka dem som dem var.

    SvaraRadera
    Svar
    1. nagellacksthinner kan fixa det mesta! Å andra sidan kostar det definitivt mer att köpa en thinner än att köpa nya Dependlack. De små flaskorna torkar ju ut så lätt så det är ett ganska hopplöst jobb att hålla Dependlack i bra skick. Svart och rosa är ju inga unika färger heller så om jag var du hade jag köpt samma färger av ett bättre märke istället :)

      Radera
  8. Angående Förvarng utav flaskan.
    Kan man förvara lacken i kylskåp eller är det bättre i vanlig rumstemperatur?

    SvaraRadera
    Svar
    1. I rumstemperatur, som det står i texten vill de inte bo i kylskåpet :)

      Radera

Har varit tvungen att ta bort möjligheten att kommentera utan att vara inloggad pga väldiga mängder spam. Beklagar! Men lämna gärna en kommentar ändå om du har möjlighet.