söndag 21 augusti 2011

En orgie i underlack

Det var länge sen vi hade ett mer faktainriktat inlägg nu och underlack kan ju förtjäna sitt eget inlägg tycker jag! Först vill jag dock läka till ett annat inlägg där jag beskriver hur jag gör för att få nagellacket att sitta dåligt. Det är så jag normalt gör mina manikyrer eftersom jag oftast byter nagellack minst en gång varje dag. Innan jag började med det hann jag dock samla på mig en uppsjö av underlack så dem kan jag ju skriva lite om.
Underlack har normalt sett två jobb: att skydda mot missfärgningar och att få lacket att sitta så bra som möjligt så länge som möjligt. Men de kan också ha ytterligare uppgifter, som att lösa nagelproblem man har och förbättra kvaliteten på naglarna. Det finns underlack mot allt: mjuka naglar, naglar som skivar sig, naglar som går av, tunna naglar, etc. Jag har torra naglar så jag har siktat in mig en del på underlack som påstår sig ta hand om det problemet. Min erfarenhet är dock att det inte ger något märkbart resultat. Vad som funkar för mig är nageloljor och att jag aktar mig för saker som gör problemet värre, t.ex. nagellacksremover och långvarig vistelse i vatten. Det kan vi ju dock ta i ett annat inlägg, så vidare till underlacken. Jag nämner bara det så att ni ska veta varför jag har de underlacken jag har, och varför jag har så många: för att jag försökt hitta ett som funkar mot torra naglar men inget gör det.

Ett annat inlägg om underlack i allmänhet kommer att dyka upp framöver, det här är bara en genomgång av dem jag har.
Vi börjar med de som inte är specifikt för torra naglar, och vi börjar med bottenskrapet. Det blir dessutom nästan en kronologisk ordning på dem.


Kubiss nail strengthener är inköpt på Gekås för bra länge sen, när jag inte hade så bra koll på nagelvård. Det är i princip ett genomskinligt lack, punkt. Och inte sitter det bra heller. Billig smörja. Undvik, är mitt råd. Penseln på alla Kubiss lack är dessutom bortom all räddning. …Nästa!


Kiss Start 2 Finish är ett sådant lack som ska vara underlack och överlack på en gång och passa till allt. Också inköpt på Gekås för länge sen men finns nog på andra ställen med tror jag. Problemet med sådana allt-i-ett lack är att de inte funkar! Inget kan vara bra på precis motsatta saker samtidigt, det är som att ha en maträtt som är både varmrätt och efterrätt på samma gång, det går inte. Ett bra underlack är inte lyckat som topplack och ett bra överlack är uselt som underlack. Det enda som kvalitets över- och underlack har gemensamt är att de är genomskinliga och det är ingen anledning till att tvinga dem att göra ett jobb som de inte är skapade för. Sånna här lack duger till att lägga ett extra lager genomskinligt över en befintlig manikyr för att få en ny blank yta. Undvik det här konceptet och spendera hellre pengarna på ett lack för vardera ändamål.
Vi rör oss mer mot lack med extra egenskaper och tar Sally Hansen’s lack. Jag gillar verkligen Sally Hansen's under- och överlack. De är generellt bra på det de gör, sitter bra och är lätta att få tag på i affärerna. Det är synd att inte alla snygga färgade lack kan säljas i Sverige också, bara rosa och beigea sömnpiller…


Jaja, först ut är Sally Hansen Hard as Nails. Det är ett härdande underlack med en riktigt trevlig formula. Den är ganska rinnig vilket gör att man kan få väldigt tunna lager med det. Jag har mest använt det som mellanlager när jag behövt extra förstärkning i en manikyr. Jag har köpt det på nätet men på en Svensk site och jag vill minnas att det var väldigt billigt, prisvärt med andra ord.


Sen kommer tre flaskor som vi är vana vid att se i affärerna, från vänster till höger: No more breakes, Nail Quencher och Nailgrowth miracle. No more breakes kan jag inte påminna mig att jag använt så mycket men uppenbarligen gjorde den inga mirakel eftersom mina naglar alltid gått av på löpande band. Det är också en nagelhärdare och att bota naglar som lätt bryts med en härdare känns inte helt lyckat om man inte vet anledningen till att de går av (men mer om det en annan gång).
Nail Quencher var ett lack jag hoppades mycket på skulle avhjälpa mitt problem med torra naglar. Det är helt okej som underlack, sitter rätt bra och är trevligt på alla sätt. Men mindre torra naglar ger det inte!
Bara namnet på Nailgrowth miracle gör ju att man drar öronen åt sig, det finns inga mirakelkurer… men jag testade i alla fall. Det finns instruktioner till om hur det ska användas: det ska målas på ett lager dag ett, ett till dag tre och dag fem ska allt tas av och ett nytt lager målas på, sen håller man på så. Mycket slabbande med remover med andra ord vilket inte är min melodi. Jag har haft det när mina naglar gått av och jag velat få dem att växa ut och inte ha nagellack under tiden (man kan ju inte ha färgat också om man ska måla på ett nytt lager varannan dag) Och under tiden har det ju funkat, då har de inte gått av. Men det är väl snarare för att de då redan gått av och redan är korta. Och inte växer naglarna snabbare på grund av det här underlacket, tro för allt i världen inte det bara för att det står så på kartongen!


Efter att ha testat alla dessa mer eller mindre lyckade underlack gick jag vidare mot mer specialiserade lack. Jag testade teorin att man får vad man betalar för och köpte Scratch nails underlack No dry nail (till höger). Scratch nails gör ju även allas vår älskade Nail food så deras underlack måste ju vara bra? Min teori sprack… Det här lacket användes inte mycket och ligger nu i en låda och dammar för det sitter riktigt uselt, nagellacken chippar av till höger och vänster med det här i botten. Kanske ska ta och använda det nu när jag vill att lack ska lossna i och för sig… Inte värd sitt pris hur som helst!
Nästa teori var specialicerade märken. Nail Tek gör underlack för precis alla problem och ändamål man bara kan tänka sig, och det här är Protection plus, for dry brittle nails (ovanför till vänster). Det här lider av precis samma problem som Scratch nails, det sitter uselt. Inte gjorde det nån skillnad mot torra naglar heller så konceptet föll. Jag använder det dock just nu som mellanlack i mina ramla-av-manikyrer för att skydda mot missfärgningar. Det klarar det jobbet helt okej i alla fall.


Och så det bästa till sist, Seche Recondition. Köpt med tanken att om nu Seche Vite är så bra så måste väl underlacken de gör i alla fall vara okej. Och ja, det är det, mer än okej. Det här sitter riktigt bra, vill jag ha en manikyr som håller i en vecka (hemska tanke!) så väljer jag det här som bas. Den mjölkiga färgen är även lite utjämnande och ger en snygg finish om man bara vill ha naturella naglar men ändå ett lack för att skydda dem. Som vanligt märker jag ingen skillnad mot torrheten men eftersom jag nu slutligen gett upp om att hitta ett lack som hjälper mot det så bryr jag mig inte längre.

Kära läsare, om ni tagit er hela vägen hit ner och läst hela inlägget förtjänar ni ett pris! Kära nån vad många underlack man kan ha då! Och då har jag ändå gett bort några stycken :p
Överlack tar vi i ett separat inlägg, annars storknar vi, både ni och jag!

10 kommentarer:

 1. Oj, oj, jag ligger i lä, har "bara" två underlack. Det får nog stanna vid dem tills de är slut.

  SvaraRadera
 2. Tack för de utförliga recensionerna! Då kanske man ska satsa på att testa Seche Recondition framöver. Själv har jag Nubar Foundation just nu, som funkar bra, men det är ju alltid kul att testa något nytt! :-)

  SvaraRadera
 3. Ja, har man problem med torra naglar är nog olja svaret och det verkar ju funka för dig. Jag kan inte använda olja då det istället får motsatt effekt och naglar och nagelband blir fnasiga och mina redan mjuka naglar blir så mjuka att de går av. Man måste verkligen ta reda på orsaken till ett nagelproblem innan man börjar "medicinera" med olika oljor eller stärkare.

  SvaraRadera
 4. Tack för sammanställningen! D vet man vilka fällor man inte skall gå i :) Du skriver väldigt rakt på sak, inga flummiga krusiduller, det gillar jag!
  Själv kör jag Sally Hansen - Miracle Nail Thickener som underlack och tycker den gör ett hyffsat jobb, jag har iaf fått längre och starkare naglar medan jag använt den. Har en OPI Start To Finish, men som du säger är det en nödlösning med allt-i-ett grejer.
  Har beställt OPI Natural Nail Strenghtener + China Glaze Fast Forward + Seche Vite efter ha läst Sminkans recentioner, hoppas dom blir bra.

  SvaraRadera
 5. Ann - man måste ju inte ha så många, det är ju bättre med ett som funkar än 10 som inte gör det :)

  Camilla - vad bra :)

  Marie - Kan tänke mig att de flesta underlacken från Seche är i samma stil, så det är ju bra att ta ett som passar ens behov :) ...ja, jag gillar också att testa nya grejer även om jag redan har alternativ som är bra, det kan ju teoretiskt sett finnas nått bättre :)

  Sminkan - Ja verkligen! Det är så synd att många använder helt fel produkter. Jag använde själv lack mer härdare mycket i början eftersom det står på att det ska moverka att naglarna går av. Men det blir ju bara 10 ggr värre när det inte är det man behöver! Jag tänkte skriva en guide till olika typer av underlack så småningom, förhoppningsvis hjälper det nån

  Kitty - Tack för de snälla orden :D Ibland känns det som jag flummar iväg totalt men det är ju skönt att veta att det inte är så illa ändå :) ...Nail Thickener har jag hört bra saker om också. Och hoppas att de nya blir bra med, om inte annat så är det alltid kul att testa iaf!

  SvaraRadera
 6. Skumt att Scratch Nails No Dry Nail funkade så dåligt på dig, jag tycker den är riktigt bra och jag använder det jämt. Beroende på lacken så sitter de rätt ofta upp till fem dagar utan att chippa alls. Kan det vara skillnad att jag har Nail Food under - alltså utan att tvätta bort det emellan så jag har en tunn film av olja på naglarna när jag lägger på underlacket? Det känns lite udda, men det är så Scratch Nails skriver att man ska göra...

  SvaraRadera
 7. nageldraken - Visst känns de instruktionerna tvärt emot ens instinkter :p ...jag har testat no dry nail både ihop med nailfood och efter att ha tvättat naglarna med diskmedel och inget hjälpte. Det är nog olika hur Scratch nails grejer funkar på olika personer misstänker jag.

  SvaraRadera
 8. Jag gillar ju OPI´s Nail Envy, jag har Sveriges taskigaste kvalitet på naglarna och fick faktiskt upp längden en bit och fick ta av dem i flera omgångar till och med! Sen klarade de inte städning av dagis utan handskar samt handtvätt och handsprit en masse men det är ju en annan historia. Köpte Chanels Peridot förra veckan men som jag förklarade för sambon...jag tar just nu bara fram och pussar på den en gång om dagen :-D...

  SvaraRadera
 9. Helena - Det är nog inte många naglar som klarar av en sådan behandling, mina skulle aldrig göra det! De får panik bara jag kommer i närheten av vatten.
  Och jag blir avundsjuk på att du har Peridot, jag vill med ha :)

  SvaraRadera

Har varit tvungen att ta bort möjligheten att kommentera utan att vara inloggad pga väldiga mängder spam. Beklagar! Men lämna gärna en kommentar ändå om du har möjlighet.