fredag 10 augusti 2012

Bakgrunden till namnen på frankenlacken

Status på frankenlacken är att Mrs Data har dem för testning just nu. När hon gett sitt expertutlåtande ska jag visa upp färgerna för er, förutsatt att de får godkänt ;) Under tiden tänkte jag göra ett inlägg om namnen på dem. Vilket av en lycklig slump har att göra med optik precis som gårdagens inlägg!

Som jag nämnt tidigare kommer kollektionen heta Spectrum. Jag tänkte det kunde vara kul att spinna vidare på min tekniska och naturvetenskapliga bakgrund istället för att döpa dem till något standardmässigt nagellack'tigt. Jag har - utöver ingenjörsutbildningen - läst drygt 60 poäng astronomi på universitetet (inget avancerat, bara på grundnivå) och där stött på begreppen spektralanalys och spektrallinjer.

När man tittar på saker i rymden - som stjärnor och nebulosor osv - så vill man ju gärna veta vilka ämnen de består av. Då kan man titta på ljuset från objekten och med hjälp av spektralanalys klura ut vilka grundämnen som finns i dem. Det man tittar på då är spektrallinjerna. Alla grundämnen absorberar eller sänder ut ljus i olika frekvenser, alltså olika färger (i rymd-sammanhang nu då, jag menar inte att kolet i ditt skrivbord sänder ut ljus). Om man separerar frekvenserna (gör en regnbåge av ljuset) kan man se tomrum vid de frekvenser som absorberas eller spikar av ljus i de frekvenserna som sänds ut. Här är ett exempel:

Spektrallinjer för kol
image source: Alexpetty

Så när man ser de här linjerna vet man att det är kol i objektet man tittar på. (Vilket inte är så troligt iofs, eftersom det mesta man tittar på där ute är väte och helium, men ändå).

Jag tog det här och översatte det till mina frankenlack. Jag letade upp grundämnen som hade de flesta av sina linjer i "mina" färger och använde helt enkelt deras namn till lacken. Utöver nördigheten som jag tycker är lite rolig, så passar det också på hololack. Hela grejen med holopulvret är ju att det bryter ljuset så att det delas upp i ett spektrum så att man ser en regnbåge i lacket.

Så namnen är (på engelska för det blev bättre):
Boron - det blå
Magnesium - det gröna
Polonium - det turkosa
Lithium - det röda
Astatine - det svarta

Här är spektrallinjerna för ämnena, ifall det är kul att se dem :) Vill man veta mer om spektralanalys rekommenderar jag att man börjar på wikipedia.

Astat har sina linjer utanför det synliga spektrumet, därför blir det bara svart.

Jag vet att det finns en annan tillverkare av indie-lack som använder grundämnena i periodiska systemet som inspiration för sina nagellack, men hon använder namnen annorlunda. Jag har letat men inte hittat några andra lack med grundämnesnamn eller nån annan kollektion som heter Spectrum, så jag hoppas att jag inte klampar in på någon annans revir för mycket.

19 kommentarer:

 1. Kul, påhittiga namn och jag tycker om den "nördiga" kopplingen till holo - spektrum till regnbåge. :)

  SvaraRadera
 2. Ger mig på dem i helgen hade jag tänkt, har lite mycket just idag. Men jag kan ju meddela att Stora J (som fyller 20 idag!) var med när jag plockade fram lacken ur kuveretet och hon, som är tämligen nagellacksointresserad (säker på att det är min unge?) höll på att ramla av stolen av förtjusning. "Vad ÄR det där?" var hennes kommentar om Astanine. Och jag kan bara hålla med om att är de lika tjusiga på nageln som i flaskan så har du gjort ett bra jobb och alla ni andra VILL HA DEM! De ser vääääääldigt fina ut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingen brådska, kollektionssläppet är ju inte än på länge :) Hoppas att de lever upp till förväntningarna ^^

   Radera
 3. Jag älskar nörderi! Dessutom kan jag knappt vänta med att få bära ett lack som heter Lihtium. Jag är också naturvetare men mer åt det humanbiologiska hållet och litium är ju en verksam medicinsk substans. Superkul, jag är helt klart avundsjuk på Mrs Data.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Roligt att träffa rätt på andras intressen också med namnen :) Visserligen hoppas jag att folk kommer att vilja köpa dem iaf delvis för hur de ser ut och inte bara för vad de heter ^^ Men roliga namn är ju inte en nackdel :)

   Radera
 4. Spännande! Är spänd på att få se hur dessa ser ut och det kommer säkert att bli ett köp. :) Gillar verkligen namnen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag börjar oroa mig för att folk har fått för höga förväntningar vid det här laget, haha ^^ Vi får hoppas att ditt köpstopp är över tills de släpps ;) (Har fortfarande inget exakt datum dock)

   Radera
 5. Men det är ju klockrent! Du är så påhittig och duktig! Vilket jobb du lägger ner :) så är det väl när man är nörd antar jag ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack tack :)
   Det har blivit otroligt mycket mer jobb än jag hade räknat med innan jag satte igång! ^^ Så mycket att fixa med och tänka på och som kostar pengar. Och då har jag ändå inte tänkt på allt än, har fortfarande saker jag måste kolla upp :p

   Radera
 6. Oh, jag önskar jag var i MrsDatas skor och fick testa dem redan nu, men som jag sagt tidigare jag vill ha alla 5 :) Även jag är naturvetare pluggade kemi på SU lyckades dock aldrig få till min examen pga allergier men tycker att namnen är perfekta gillar kopplingen till din naturvetenskapliga sida. Tror jag får plocka fram min astronomibok från 10 poängskursen och läsa lite mer om spektrallinjerna,
  Funderar du på att spinna vidare på grundämnes namnen även i kommande kollektioner? Du har ju några att välja mellan :)
  Lycka till, måtte jag inte missa när du börjar sälja dem!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag funderar ju redan i banor kring nästa kollektion ^^ Dock beror det mycket på tillgången på SpectraFlair. Just nu har tillverkaren satt käppar i hjulen för nagellacksfolket och håller det i sig blir det inga mer holo-frankenlack. I så fall blir det duokromt istället och då har jag andra namn i tankarna, grundämnena reserverar jag för eventuella framtida holosar, om det går att göra några.

   Radera
 7. Jättekul koppling till naturvetenskapligt nörderi, jag älskar den! Jag är ännu en naturvetare, om än biomedicinare, så jag tycker sånt är kul!

  SvaraRadera
 8. Jag tycker namnen är fina! Ska bli kul att se vad du har skapat så småningom.

  SvaraRadera
 9. Klart bra namn och kul att få bakgrund till varför dom heter som dom gör. Synd att man inte får det på mer kollektioner, för ibland undrar man verkligen vad tillverkarna tänkte.

  Ser verkligen fram emot att få se dom här lacken!

  SvaraRadera
 10. Vad roligt sätt att benämna lacken på! Jag kom i kontakt med spektralanalys när jag höll på med gemmologi men det är många, många år sedan.

  SvaraRadera
 11. Åh vad roligt! Jag läääängtar tills du släpper lacken! Jättebra namn också :-)

  SvaraRadera
 12. Åh vilka bra namn! De få gånger jag har frankat något så har det alltid varit svårt att veta vad lacken ska döpas till, mycket smart att ha ett tema. Och jag ser så klart fram emot att se färgerna. Har inte läst något om spektran under min utbildning på universitet (naturvetenskap är tydligt rätt brett har jag hört ^^), men på gymnasiet hade vi värsta labben där vi fick titta på en massa grundämnen i lampor och så fick vi elda saker (vilket alltid är roligt).

  SvaraRadera

Har varit tvungen att ta bort möjligheten att kommentera utan att vara inloggad pga väldiga mängder spam. Beklagar! Men lämna gärna en kommentar ändå om du har möjlighet.