torsdag 9 augusti 2012

Varför blir naglarna genomskinliga av vatten?

Jag har ju tidigare visat att mina flänga naglar blir genomskinliga och jättemjuka när jag har utsatt dem för vatten en längre stund. Och jag ser i min statistik för bloggen att många Googlar på begreppet "genomskinliga naglar" och hamnar här. En del av dem är säkert ute efter genomskinliga tippar eller lösnaglar och de får tyvärr leta vidare för jag sysslar inte med sånt ^^  Men för er som är intresserade av att veta varför era naglar blir genomskinliga av vatten eller olja eller dylikt tänkte jag besvara den frågan.

Vi börjar med grundläggande optik! Det som gör att saker har en färg över huvud taget beror på vilka våglängder av ljus som de absorberar respektive reflekterar. Ljus är för det mesta hyfsat vitt (sol, lysrör), och vitt ljus innehåller alla våglängder i den synliga delen av spektrumet. (Man kan bryta ljuset så att våglängderna separeras, då bildas det en regnbåge som visar att alla färgerna finns där i det vita ljuset). Om en pryl exempelvis har en sådan struktur på fibrer och molekyler att den absorberar de flesta våglängderna men reflekterar de våglängder som våra ögon ser som rött, så kommer vi att uppfatta prylen som röd.

Alla färger absorberas utom rött som reflekteras tillbaka till våra ögon, så prylen ser röd ut.
 En pryl som är vit reflekterar alltså alla våglängder medan en pryl som är svart inte reflekterar någon. (Eller snarare lika lite av alla, hade den inte reflekterat något ljus alls så hade det ju varit ett svart hål.) Medan genomskinligt material tillåter att ljuset går igenom istället för att absorbera eller reflektera det. 

Naglarna då. När naglarna är torra så har de en sådan struktur att ljuset reflekteras tillbaka ungefär lika bra oavsett våglängd och de ser därför mer eller mindre vita ut. Om de däremot är mättade med en vätska så ändrar det hur ljuset beter sig i dem: istället för att reflektera ljuset så släpps det igenom. Det är samma sak som gör att vita kläder blir mer eller mindre genomskinliga när de blir blöta. Vita saker, som "är vana" vid att reflektera alla våglängder, har lättare för att ändras till att släppa igenom alla våglängder - alltså att bli genomskinliga - än färgade saker.

Den delen av nageln som sitter fast på fingret blir hela tiden fuktad med vatten och naturliga oljor underifrån från fingret, och den ser därmed hudfärgad ut eftersom den är genomskinlig och fingret under syns igenom. När nageln sedan växer ut över kanten och släpper från fingret förlorar den sin fuktkälla, och blir torr och vit. Men nageln är så pass porös att den kan ta åt sig vätska utifrån, vatten eller nagelolja till exempel (rätt sorts nagelolja). Det tar lite tid, så det märks först när man haft händerna i vatten ett tag, eller låtit oljan sjunka in. Men då får nageln tillbaka sitt genomskinliga utseende.

För dem som inte får genomskinliga partier på naglarna ens efter långvarig dränkning, så beror det på att naglarna inte tar åt sig vätska lika lätt. De är mindre porösa eller tjockare helt enkelt, vilket ju - som allt annat - styrs av ens gener. För att naglarna ska bli helt genomskinliga måste vätskan mätta nageln helt igenom vilket ju tar längre tid om naglarna är tjockare. Det vanligaste är att de bara blir genomskinliga i kanterna eller på ställen där de är lite tunnare. Kanterna kan ju suga åt sig vätskan från tre håll istället för två så det går snabbare där.

Vill man skydda naglarna från att bli mjuka och genomskinliga så är det nagellack som gäller (eller diskhandskar). Bäst blir det om man lackar både ovansidan och under den fria kanten så att vattnet kommer åt så lite av nageln som möjligt.

17 kommentarer:

 1. Intressant! Tack för den vetenskapliga förklaringen! Det var kul att läsa!

  SvaraRadera
 2. Du är för skön. Älskar den här typen av inlägg. Idag har jag alltså lärt mig något nytt. Tack! Mina naglar blir också flänga i vatten och när jag oljar in. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blir inte så mycket nytt bland faktainläggen numera, men då och då händer det ^^

   Radera
 3. Härligt att få en förklaring till varför! Jag har jämt sett genomskinliga naglar som rät dåligt, att dom är exra sköra..men att dom har optimal fuktbalans låter inte så illa?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja, nackdelen är ju att de blir väldigt mjuka av för mycket vatten, så man får vara försiktig med dem. Men lagom med fukt är ju väldigt bra för naglarna!

   Radera
 4. Tycker det är härligt med dig och dina vetenskapliga förklaringar på ABC-språk. Underbart:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag försöker göra det så enkelt som möjligt, det är roligt att jag lyckades få det begripligt :)

   Radera
 5. Väldigt intressant att läsa. En fråga- stämmer det att nageloljor har så små molekyler att de kan tränga genom nagellack? Om jag bara lackar översidan av nageln kan jag ju ff "mata" den med olja underifrån, men om jag lackar undersidan av den fria kanten också så kanske inte oljan kommer åt? (Jag tänker på Nail Food som ska tränga genom nagellack, eller som i mitt fall- Nail Food utspätt med Nozoil...)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vissa tillverkare av nageloljor påstår ju att de går igenom nagellacket. Men jag är väldigt tveksam till det! Jag har inte gjort research i ämnet så jag har inga källor att stödja mig på, men min magkänsla säger mig att det är något de påstår för att få en att använda mer av deras produkter. Har man flera lager nagellack på naglarna går ju inte vatten igenom och vatten är små molekyler. Mig veterligen har kolbaserade organiska oljor större molekylkedjor... Men jag får kolla upp det mer för att kunna ge ett riktigt svar!

   Radera
 6. Klart intressant! Tack för det här inlägget och gärna mer liknande :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ska se om jag kan hitta mer faktainlägg att lägga till listan :)

   Radera
 7. Why I love you: Chapter one. :)

  SvaraRadera
 8. :) ibland är du bara bäst

  SvaraRadera
 9. Har läst några av dina inlägg nu och så otroligt bra du är på att förklara. Du gör allt intressant att läsa och man vill veta mer.
  Jag har tyvärr väldigt tunna och sköra naglar, så jag undrar om du har något tips för mig på hur jagska göra för att få starkare naglar? Jag har nagellack på varje dag (i alla möjliga färger då jaghar fått en besatthet på senaste tiden), och jag har provat i stort sett alla möjliga sätt, men får aldrig naglarna att växa eller bli starka.

  SvaraRadera

Har varit tvungen att ta bort möjligheten att kommentera utan att vara inloggad pga väldiga mängder spam. Beklagar! Men lämna gärna en kommentar ändå om du har möjlighet.