torsdag 16 augusti 2012

Paket... och funderingar om pressutskick

Jag har - precis som flera andra bloggare - fått ett pressutskick med Orlys höstkollektion Fired Up. Sex lack i klassiska färger.


De kommer från Orly's Svenska PR-firma (Tack så mycket!) som jag fick ett mail av tidigare i somras. Det är mitt första pressutskick och de första produkterna som jag fått på grund av min blogg (jag räknar inte Picture Polish Blog Fest grej för det var en annan typ av knasigt påhitt och man fick anmäla sig till den själv). Och för mig är det en jättegrej att över huvud taget bli tillfrågad om en sådan sak! (Ja okej, jag har blivit tillfrågad förut men inte av seriösa företag/personer som jag över huvud taget funderat på att tacka ja till.) Det innebär att min blogg faktiskt gjort en liten blipp där ute i etern. Jag upplever absolut inte mig själv som en av de "stora" bloggarna som "förtjänar" att få pressutskick! Min upplevelse är att bloggen är en kul grej mellan mig och de 20(?) pers som regelbundet lämnar kommentarer. Så som sagt, stor grej :)

Men sen kommer myntets baksida. Plötsligt hamnar jag i en helt ny djungel av bloggetik och reklam som jag hittills varit förskonad från. Som många andra klarar av att navigera i alldeles utmärkt, så det ska ju inte vara något problem så sett. Men det finns också bloggar som inte hanterar det vidare bra alls och som gör att man blir misstänksam mot hela företeelsen.

Det här utskicket har inte kommit ihop med några som helst krav om att jag ska blogga om lacken över huvud taget, än mindre att jag ska vara positiv till dem. Hade det gjort det hade jag tackat nej. Jag betvivlar heller inte att jag kan vara neutral och behandla lacken som alla andra lack, och ge dem låga betyg om jag upplever att de förtjänar det. Med tanke på att jag över huvud taget inte hade köpt alla själv är det ju inte så troligt att de får femmor i betyg allihop...

Men det gäller att ingen av mina läsare tvivlar på det! Jag väljer gladeligen bort alla framtida gratisgrejer mot att ni som läser bloggen är säkra på att jag inte är "köpt" på något som helst sätt! Jag kommer aldrig att byta inlägg eller länkar mot grejer. Jag kommer aldrig att länka till någonting som jag inte kan stå för att jag tycker är värt det. Jag kommer aldrig ta emot gratis lack från märken som jag inte skulle köpa själv (som Depend och IsaDora som jag verkligen inte tycker om). Jag kommer aldrig tacka ja till utskick från säljare och e-tailers (de vill ha nått i gengäld), enbart direkt från märkena och deras PR-representanter. Jag kommer aldrig att ha reklamannonser på bloggen.
Jag hoppas att ni kommer att fortsätta att tycka att bloggen är objektiv och trovärdig, trots nått enstaka pressutskick! ...Det här kanske blir det enda, och i så fall är det ju inga problem ^^

26 kommentarer:

 1. Jag sitter mest och är avis för att ingen hört av sig till mig... Jag som till och med gillar Orly. :( Men men. Vad är en bal på slottet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är som de säger i lottoreklamen: plötligt händer det :p
   Med tanke på färgskalan är det troligt att jag väljer att inte behålla alla, då kan du få ett par om du vill :) Jag kan ju inte sälja dem direkt! :p

   Radera
  2. Jaaaaaa! Ge mig! :) (Vaddå nödbedd?)

   Radera
 2. Det är viktigt att man tänker över hur man har tänkt att hantera såna här saker iallafall, och det är bara bra att dela med sig av sina tankar tycker jag :) Det är en jungel som kan vara lite svårnavigerad, men bara att du tänker över det visar ju oss som läser att du har huvudet på rätta stället.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag har tänkt lite löst på det innan men jag har ju inte behövt bekymra mig förrän nu egentligen :) Funderar på att skriva ner en policy, men det känns lite förmätet att lägga upp sånt på bloggen i det här läget, det kanske är en engångsföreteelse i vilket fall :p

   Radera
 3. Vad kul att du fått pressutskick! Precis som Mrs Data är man allt lite avis ;)

  Sen håller jag ju med om att det är väldigt viktigt att man inte säljer sig själv. Jag skulle aldrig (om det nu skulle bli aktuellt..)ta emot pressutskick eller gratis saker om jag inte fick friheten att skriva vad jag verkligen tycker och tänker om produkterna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vill tillägga att jag precis som du inte kommer att ha reklamgrejer på min blogg, däremot kan jag visst tänka mig att länka till ställen, men då ska det vara för att jag själv tycker att det är en bra sida eller ett märke som jag själv vill använda i fortsättningen.

   Radera
  2. Ja precis. Jag länkar ju till siterna jag handlar av hela tiden, gratis dessutom ;) Men då är det mitt val, jag kan rekommendera andra att handla där och jag har valt själv att lägga dit länken. Men jag skulle aldrig länka för att nån bett om det! Jag fick ett mail senast i förrgår med en förfrågan om att länka till en site som jag aldrig hört talas om, bara sådär. Varför i hela friden ska jag göra det, tänkte jag och tryckte på Delete!

   Radera
 4. Jag har då aldrig ens funderat på om du är ärlig och skriver vad du tycker, eller är "köpt". Det märks att du har ett verkligt intresse för nagellack och att du vill sprida din kunskap och nagellacksglädje till andra. Jag tror att du har för mycket kärlek till nagellack, och att hjälpa andra hitta bra nagellack som de blir nöjda med, för att du ska offra din integritet för att få gratisprodukter. Och du har en j***ligt bra blogg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så väldigt mycket, det var jätteroligt att höra! :)

   Radera
 5. Det blir nog inga som helst problem om du bara fortsätter att skriva som du brukar. Förutsatt att inläggen är nyanserade som vanligt så kommer det märkas att det är dina egna åsikter. Det jag skulle fundera över är om någon skriver väldigt odelat positivt om några saker de har fått gratis. Eller skriver lite vinklat så att man kan läsa mellan raderna att de egentligen utelämnar en del saker de tyckte var mindre bra med produkten i fråga. Men det märks ju som sagt på hur man skriver, så du behöver inte oroa dig för den saken.

  För övrigt är jag sjukt avundsjuk, jag skulle jättegärna ha fått de där fina Orlylacken! Jag har fått prov på lack en gång förutom PP Blog Fest, och då misstänker jag att jag var så seg med att skriva om dem så jag straffade ut mig från deras lista med pressutskick... ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är nästan mer orolig för att bedömma de här mycket hårdare, bara för att jag fått dem och absolut inte får favorisera dem! Kommer nog ta mig ett par försök att få balansen rätt i huvudet innan jag kan skriva ett inlägg :)

   Radera
 6. Jag förstår exakt vad du menar men jag tror inte att du behöver oroa dig för din trovärdighet. Du är ju precis som jag, Sminkan och en massa andra tjejer oerhört förtjust i lack och det faktum att någon uppmärksammar oss såpass att vi får lack gratis för att testa är oerhört roligt. Men det gör ju inte lacket i sig bättre. Är det en hopplös formula som aldrig torkar så är det ju det oavsett om det är gratis eller ej. Åtminstone så resonerar jag så.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är ju himla roligt, jag trodde aldrig att nån skulle bry sig om min blogg i sådana sammanhang :)

   Radera
 7. Jag tvivlar inte en minut på att dina åsikter är just dina egna, jag tror att alla vi som har läst din blogg under en längre tid vet att du har tillräckligt mycket integritet att inte acceptera pressutskick bara för att det är gratis.
  Jag är 90% positiv till att du accepterar pressutskick från tex. Orly, china glaze eller OPIs kollektioner, och om du gillar dem kan visa oss, och på så sätt hjälpa oss (mig i detta fallet ;) att inte gå på riktiga nitlotter utan bara köpa de som faktiskt är värda sina pengar. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett alternativ hade ju varit att bara visa upp de lacken som jag faktiskt hade köpt själv om jag inte fått dem. Men å andra sidan tänker jag att nån säkert vill se de andra också, ju fler recensioner desto större är sannolikheten att varje läsare hittar nånting som är intressant liksom :)

   Radera
 8. Jag tycker verkligen du förtjänar att få pressutskick :) Älskar din blogg. Trovärdigheten oroar jag mig inte om sålänge du skriver att du fått dem, och det är nagelrelaterade saker du skriver om ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket!
   Ja, jag tänker absolut hålla mig till nagelrelaterade saker, inga "tips" om spelsiter och annan skit här inte! :p

   Radera
 9. Det är ju egentligen inte så komplicerat med det här med pressutskick. Ta emot hur många som helst så länge de inte är förknippade med något slags prestationskrav från din sida, som att du måste lova att skriva om produkterna, länka till företaget i fråga eller liknande. Så fort du ingår någon slags överenskommelse med ett företag så handlar det inte längre om ett vanligt pressutskick utan då ska inlägget annonsmärkas för att inte strida mot marknadsföringslagen.

  Och självklart skriver man sin ärliga åsikt. Gör man inte det så har man fel fokus - på att hålla sig väl med företagen i stället för att hjälpa sina läsare att fatta goda köpbeslut.

  Ska bli kul att läsa dina recensioner av dessa, jag tänkte ge mig på att testa något av dem i kväll. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är nästan mer orolig för att jag ska vara hårdare mot de här lacken än andra lack, det slår liksom över för att jag inte vill favorisera dem ^^ Ska ge mig på minst ett ikväll jag med tror jag, får se om jag får ihop det bra :p

   Radera
 10. Jag som läsare/användare av nagellack, men som inte bloggar själv tycker att det är ok med bloggar som skriver om pressutskick. men de som inte alls får pressutskick och enbart bekostar sina lack själva smäller absolut högre. inte för att att jag misstror ärligheten eller objektiviteten, utan för att det helt enkelt får en annan tyngd om bloggaren helt själv valt de lack som skrivs om. Jag vet som läsare att intresset för lacket inte är "styrt" på något vis. Jag läser givetvis bloggar med pressutskick, men då med mycket mer skeptisk inställning - "skulle bloggaren verkligen valt att köpa detta lacket själv, även om det får högsta betyg vid swatchen?"...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag känner nog likadant själv! Förnuftsmässigt vet jag att bloggarna jag följer skriver sin ärliga åsikt (annars hade jag inte följt dem om jag inte litade på det) även om gratis grejer, men känslomässigt så är det ändå annorlunda med lack man köpt för egna pengar.
   Men det är en himla bra grej du skriver där: "skulle bloggaren verkligen valt att köpa detta lacket själv" Jag ska lägga till det i betygen, "hade jag köpt det" ja eller nej. För det är inte ofta man är genuint jättesugen på en hel kollektion och hade köpt alla lack. Då är det ju bra att märka ut det!

   Radera
 11. Jag tycker som Rutan S ovan. Det finns ingen tvekan om att du är ärlig, engagerad och rakt på sak och så tror jag även du kommer hantera dessa och andra pressutskick objektivt framöver. Det finns ju som sagt inget krav att du visa något eller alla dessa. Du väljer vad du vill göra. Och det lär ju vara en välsignelse att äntligen slippa köpa allting man visar upp. Välförtjänt med lite erkännanden kan jag tycka.

  Seså...visa upp dom där röda i mitten nu så jag kan bli extra sugen på att klicka hem dom :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för förtroendet :D
   Ja, jag visar upp alla trots allt, även om det inte är lack jag hade valt att köpa själv så är det ju en bra sak för läsarna att få se så många lack som möjligt, alltid hittar någon nått som de gillar, även om jag kanske inte är kär i färgerna.

   Radera
 12. Jag skulle inte för en sekund tro att Cactus är så lättsvingad att ett pressutskick påverkar betygen! Poängen med dessa är väl att kunna visa en hel kollektion utan att behöva köpa alla lacken själv. Företagen får ju feedback om vilka problem eller starka punkter deras lack har så jag tror nog att även "dåliga" betyg är bra på sitt sätt. För mig som följer många av de svenska bloggarna är det tydligt att det inte finns en massa "smilfinkeri" för det är verkligen olika åsikter som presenteras på bloggarna! Att man går ut med infon att man fått ta emot ett PR skick känns självklart, det tycker jag svenska bloggare är himla tydliga med.
  Kort och gott; lacka på!

  /peachgirl

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hoppas och tror att företagen förstår att recensionerna är starkt färgade av bloggarnas egna åsikter och vad vi gillar för färger. Även en recension som går ut på att "det här var tråkigt, jag gillade inte färgen" är ju bra, för alltid är det nån som läser och inte håller med utan tyckte det var supersnyggt. Så de är säkert nöjd med att vi visar dem oavsett skulle jag tro. För läsarna däremot måste man ju vara 100% ärlig och skriva att det är skit om det nu är det!

   Radera

Har varit tvungen att ta bort möjligheten att kommentera utan att vara inloggad pga väldiga mängder spam. Beklagar! Men lämna gärna en kommentar ändå om du har möjlighet.