Jag grävde fram innehållsförteckningar till China Glaze, OPI, Zoya och Color Club. Vilket verkligen inte var lätt! Ingen av dem har innehållet listat på sina hemsidor (uselt!) utan jag fick leta på e-tailer'sarnas siter, och läsa den mikroskopiska texten med förstoringsglas på ett par flaskor.
Här ser vi vad OPI tycker är en lämplig storlek på innehållsförteckning... Det är först gången sen jag köpte kameran som jag saknat ett makroobjektiv ^^ |
Det finns säkert massa spännande saker som inte är med i de här märkenas hopkok men finns i andra lack, men vi tar de här först. Och vi börjar med de tre sakerna som i någon inbördes ordning står först på innehållsförteckningarna: etylacetat, butylacetat och propylacetat. (På engelska: etyle acetate, butyl asetate och propyl acetate)
Alla tre är väldigt lika och används till samma saker. De är lösningsmedel som finns i olika typer av lack (inte bara nagellack utan lack i allmänhet), färg, bilvårdsprodukter, lim, rostskyddsmedel osv. Man använder dem också när man tillverkar plast och gummi. Så lång var det ju väntat men sen kommer det spännande. De är också estrar, alltså smakämnen som man har i livsmedel. Visserligen är det i väldigt små mängder, men man äter alltså de här grejerna! Deras doft beskrivs som fruktig och butylacetat ska lukta äpple och banan medan propylacetat ska lukta päron. Tydligen. Och även om nagellack inte luktar päron så visst luktar det lite sött! Det är alltså från de här ämnena som en stor del av den klassiska nagellacksdoften kommer.
Alla tre består av ättiksyra och det som skiljer dem åt är vilken alkohol som är förenad med ättiksyran. De har också lite olika egenskaper.
Etyl acetat - C4H8O2, kallas även etyletanoat eller ättiksyreetylenester. Består av ättiksyra och etanol (vanlig drickbar sprit). Det är vattenlösligt och anses vara ett (förhållandevis) miljövänligt lösningsmedel eftersom det bryts ner lätt.
Butyl acetat - C6H12O2, kallas även butyletanoat. Består av ättiksyra och butanol. Svårlöslig i vatten men löser sig väldigt bra med andra saker som alkoholer, polymerer och olja. I nagellack bidrar det med att vara bra på att utjämna sig, ge den rätta rinniga konsistensen bland alla andra trögflytande ingredienser och ge en glasig yta.
Propyl acetat - C5H10O2, kallas även propyletanoat. Består av ättiksyra och propanol. Inte heller helt enkel att lösa i vatten men lättare än Butyl-varianten, och löser sig väldigt bra med andra saker än vatten. Det är väldigt lättflyktigt och används därför även i parfym för att lösa doftämnena men sen dunsta så fort man fått parfymen på huden. Luktar svagare än de andra två och är därför vanligt i trälacker som ska vara smidiga att använda inomhus.
Ja, vad säger ni, är det intressant och på en lagom nivå? För mycket eller för lite detaljer?
Mer! :)
SvaraRaderaFler inlägg kommer ju, men vill du ha mer detaljer och text i vardera inlägg också?
RaderaMycket bra! Jag vill också ha mer :)
SvaraRaderaRoligt att du tyckte om det :)
RaderaIntressant! Mer sånt här. :)
SvaraRaderaSå bra att det var intressant läsning :)
RaderaJag visste inte att kemin bakom nagellack kunde vara intressant. Mer sånt här!
SvaraRaderaÄr det olika sammansättningar av de här tre ämnena som gör att ett lack blir tex rinnigt o hamnar i nagelbandet? Eller vallar sig o inte jämnar ut sig?
Jag tror att det är förhållandet mellan de här tre bas-varorna och andra ämnen som kommer längre ner på listan, mycket beroende på mängden av det som nästa inlägg ska handla om... Men har man i för mycket Butyl acetat blir det för rinnigt har jag lärt mig iaf :)
RaderaJäkligt intressant! Mer sånt :)
SvaraRaderaSå bra :) Det kommer :)
RaderaJättebra inlägg! Det kanske kan förklara den sötare doften på KLeancolors lack?
SvaraRaderaJag slänge ett öga på deras innehållsförteckning och de har delvis helt andra grejer i som inte finns på andras listor. Så jag tror att det är nån av de sakerna som luktar så gräsligt. Men jag tänkte göra ett vad-är-det-som-skiljer-olika-lack-inlägg sen när jag gått igenom listorna, och då ska jag ta med KC's stinkbomber :p
RaderaDet ser jag verkligen fram emot att läsa! :-)
RaderaMeea, meea, meea!! (förlåt för spräket, man blir skadad av att ha pratande 2-åring hemma;))
SvaraRaderaHuvudsaken är att man förstår ;)
RaderaSuperintressant! Jag jobbar dessutom på ett kemiföretag, tänk att beställa hem och blanda själv... Snacka om att ta franken till en helt ny nivå! :P
SvaraRaderaJa det är nörderi på hög nivå ^^ Där går nog min gräns tror jag, jag nöjer mig med färdigblandad bas och en thinner av bra kvalitet :) Har problem nog med pigmenten som det är för att ge mig på en felkälla till med klantigt blandad bas ^^
RaderaJätteintressant och lättfattat:)! Mer tack..
SvaraRaderaMvH
/Eva
Roligt att höra :)
RaderaMycket intressant! Jag är keminörd så jag är öppen för fler detaljer! :)
SvaraRaderaSka bli spännande att läsa vad du tar upp i nästa avsnitt!!
Du inspirerade mig också till att göra en serie inlägg om nagellackets historia som jag kör på min blogg nu! Det blev fem avsnitt. Hur många avsnitt tänkte du köra av denna typ?
Jag tänkte gå igenom ingredienslistorna uppifrån och ner. Hittar jag mycket info om ett ämne blir det ett eget inlägg, annars får det samsas med andra grejer i samma. Och sen tänkte jag försöka få till minst ett inlägg om ingredienser som är mindre vanliga, ett om ingredienser som anses dåliga (typ Big 3), ett om vad som skiljer olika lack från varandra och kanske ett med vegan/miljö vinkel. Så jag vet inte hur många inlägg det, jag tar det lite som det kommer och vad folk vill läsa om.
RaderaJag såg första inlägget i din serie! Det är intressant med historian bakom nagellack också, jag har inte läst så mycket om det själv. Så det ska bli roligt att följa :)
Jag tycker det låter jättebra! Det ska bli kul att läsa alla dina inlägg!
RaderaSjälv skulle jag tycka det vore kul att läsa om själva tillverkningen också. Vad som blandas först osv.
Nästa avsnitt av min nagellackens historia serie har jag schemalagt till på måndag! Då blir det antika Egypten :)
Jätteintressant! Gärna ännu mer detaljer för min del! :-)
SvaraRaderaspännande! gärna mer detaljer för mig oxå, gillar att det var så lättfattligt. är egentligen inte intresserad av kemi men det är väldigt kul att lära sig mer om nagellack på det här sättet!
SvaraRaderaJätte bra, tack för att du orkar gräva fram info. jag försöker oxå få fram innehållet i nagellack o fy 17 vilket tidsödande jobb. Jag är intresserad av vilka märken som inte har dom tre ingredienserna Formaldehyd,Toluen,DBP . Det finns dom märken som går lite längre o har 5 free oxå men nu minns jag inte vilka dom2 ingredienserna var. Ska börja byta ut mina nagellack mot mindre giftiga lack. Man vill ju vara snygg och överleva liksom ;-) Nina
SvaraRadera