måndag 13 augusti 2012

Ny faktaserie

Det har varit minst sagt glest mellan faktainläggen här det sista halvåret, men inlägget om optik (som jag fick jättefin feedback på, tack! Det blev väldigt mycket mer uppskattat än jag trott!) fick mig att få tillbaka lite av motivationen att göra research.

Och sen jag började blanda egna lack från grunden har jag börjat fundera mycket mer på vad det egentligen är för spännande kemikalier i nagellack. Det finns en handfull bloggare som inriktat sig på den kemiska delen av nagellacksämnet och jag har alltid varit full av beundran (och lite avundsjuk) för att de vet så mycket om kemikalier som jag inte ens kan uttala namnet på! Jag har själv bara läst Kemi A på gymnasiet - med bristande motivation - och sen förträngt allting, så jag har massor att lära. Så det får bli på en väldigt basic nivå och förhoppningsvis kan vi lära oss tillsammans, ni läsare har säkert bra saker att bidra med!

Jag tänkte börja från början, läsa innehållsförteckningarna på ett par olika flaskor och lära mig om ett ämne i taget. Det får bli ett eller ett par ämnen per inlägg och sen när jag har kommit till slutet av innehållsförteckningarna så samlar jag ihop alla inlägg till ett enda och lägger upp i "Allt du behöver veta..." listan. Låter det som en bra plan? Är det ett intressant ämne med nagellacks-kemi?

Utöver ingredienser, finns det nått annat ni funderar på när det gäller nagellack och naglar som ni skulle vilja ha svar på? Allt kanske inte går att luska reda på, men jag kan ju ge det ett försök iaf  :)

32 kommentarer:

 1. Det låter som ett superbra upplägg! Vad jag (eller rättare sagt min man faktiskt) funderat på är hur lackindustrin är uppbyggd... Om det är några få företag som tillverkar lack åt olika märken, och sen köper de olika märkena dunkvis med lack och buteljerar själva ;-) Eller om varje märke har en egen lackfabrik där de gör allt from scratch så att säga... Sånt ligger vi i sängen och pratar om på kvällarna :-D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har jag också funderat på! Vore jäkligt spännande att luska lite i det..

   Radera
  2. Jag ska se om jag kan hitta nått om det! Generellt är det ju ofta svårt att hitta info om hur en industri som man inte jobbar inom är uppgygd, men jag ska luska lite och se hur det går :)
   Tycker det låter trevligt att ni pratar om nagellack på kvällarna, en väluppfostrad man du ha ;)

   Radera
 2. Mycket bra idé! Själv är jag nyfiken på vad som t.ex skiljer i ingredienser mellan de märken som anser sig vara vegan vänliga och andra märken. Även hur själva industrin är uppbyggd lät intressant.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skulle gissa på att veganvänliga utesluter tex Karmin/Carmine som är ett rött färgämne framställt från krossade sköldlöss. Det finns väldigt mycket och konstiga saker som innehåller djur. Jag är inte så noga med detta när det gäller nagellack,dock i smink och maten jag äter. Som vegetarian vill jag äta varken krossade löss eller gelatin i godis ;)
   Det finns säkert en hel massa andra ämnen/faktorer som gör att ett nagellacksmärke är veganskt/icke veganskt.

   Radera
  2. När jag har förstått mig på grunderna i innehållet och vad de olika sakerna är så ska jag titta på skillnader mellan olika märken tänkte jag, och då är ju det en bra vinkling!

   Radera
 3. Låter spännande! ;)

  SvaraRadera
 4. Tycker att det låter som en spännande idé!

  Kanske vi inser efter dina efterforskningar hur mkt skräp, miljögifter osv som finns i ett nagellack så vi slutar måla naglarna.. Eller närmare eftertanke.. neej det gör vi nog inte^^. Eller?

  Med vänlig hälsning
  /Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. No way in hell, skulle jag säga :-p

   Radera
  2. Haha, nä det hoppas jag inte :D Kanske att nån börjar titta mer på ingredienserna och väljer märken utan nån kemikalie som de inte tyckte om. Men av det jag har fått fram hittills i den första researchen så tror jag det ska vara rätt lugnt :)

   Radera
 5. Mycke mycke bra ide!

  SvaraRadera
 6. Det låter jättespännande! Skulle vara intressant med en jämförelse mellan olika märken när det kommer till ingredienser också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jag ska försöka ge mig på det sen när jag fått lite övergripande koll på vad de olika sakerna är för nånting :)

   Radera
 7. Jag har också tänkt på om märkena har egna fabriker,eller om dom köper dunkvis.
  Med tanke på att vissa lack från olika märken är identiska. Både i färg,form,torktid etc. Så det hade varit intressant att veta.
  Jag tycker faktaserien om ingredienserna i nagellack är en jättebra idé som ska bli kul att följa :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min gissning, baserat på det jag sett och läst på nätet utan att leta specifikt efter det, är att de köper bas av grossister och pigment av andra grossister. Och då händer det att olika märken råkar köpa både samma bas och samma pigment, vilket resulterar i identiska lack :p
   Men jag ska gräva mer i det och se om jag kan hitta nån mer bekräftad info!

   Radera
 8. Alltid spännande att läsa dina faktainlägg så jag säger tummen upp på den:) Du måste lägga ner så ofantligt mycket tid på all resarch vilket jag på sätt och vis är lite avundsjuk på. Att du sen skriver på ett ABC-språk som gör att alla förstår försämrar ju inte direkt;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inga andra saker som tar särskilt mycket tid: jobba, gymmet, äta. städa och diska nån gång ibland :p ...vardagen är ganska fri. Så på kvällarna sitter jag och gräver ner mig i sånt här med TV:n på i bakgrunden, skriver blogginlägg i reklampauserna :)

   Radera
 9. Kul initiativ! Tummen upp! :D

  SvaraRadera
 10. Det låter väldigt intressant! Tuta och kör :)

  SvaraRadera
 11. ja själv är jag väldigt intresserad av heptan/hexan, för jag tror det är det som gör att opi black spotted prickar sig sådär fint... :)samt om det finns någon ersättare så man kan franka själv!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du kan fixa en komplett innehållsförteckning för Black Spotted (jag har den inte själv) så ska jag se om jag kan hitta info om den! :) Jag kan leta efter förteckningen på nätet men jag misstänker starkt att den är väldigt svår att hitta :/

   Radera
  2. Never mind, jag hittade den!
   Det är vatten i, något som inte alls går ihop med nagellack och som aldrig finns i lack annars. Så jag är beredd att sätta en femma på att det är vattnet som är huvudanledningen till effekten! Sen är det en del annat i som jag misstänker är där för att vattnet inte ska skikta sig i lacket.
   Men jag ska gräva lite mer i det när jag kommer såpass långt i researchen :)

   Radera
  3. hehe japp, är så desperat så har provat med vatten, olja och snabbtorkande droppar i svart lack, för sig själv och i kombo, men utan vidare resultat :/ men jag hoppas du finner något intressant :D

   Radera
 12. Superbra idé! Då kan jag alltid hänvisa till din sida när jag får frågor istället för att svara: Öhh... Jag vet inte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att veta var man hittar info är precis lika mycket värt som att ha den i huvudet själv, så det låter som en bra plan :) Jag ska göra mitt bästa för att fixa ett bra svar som du kan hänvisa till :)

   Radera
 13. Superbra för oss att du gör så mycket reserch, tack.

  SvaraRadera
 14. Åhå det här gillar jag!
  Funderar själv ganska mycket på ingredienser och sånt i nagellack, men får som aldrig tummen ur röven att researcha. Finns så mycket annat roligt att titta på när man sitter vid datorn.. :)

  SvaraRadera
 15. Låter som en jättebra idé! Och stor eloge till dej som lägger ner så mycket tid till detta. Jag började tänka lite på olika ingredienser när jag fick hem mina första Zoya-lack och det stod att de var okej att använda om man var gravid eller hade tänkt bli. Inte för att det är dags än, men jag vill ju såklart ha barn en vacker dag. Och då skulle det va bra att veta om man kanske borde stuva undan vissa lack för en tid eller nåt sånt. Så där har du också en vinkling. :)

  SvaraRadera

Har varit tvungen att ta bort möjligheten att kommentera utan att vara inloggad pga väldiga mängder spam. Beklagar! Men lämna gärna en kommentar ändå om du har möjlighet.